۱/
برگردان فارسی مقاله بسیار جالب @TheGoodISIS در مورد حمله آخر اسرائیل به پارچین:
مقدمه:
در تاریخ ۲۵ اکتبر ۲۰۲۴، اسرائیل حملهای به ایران انجام داد که چندین ساختمان در مجتمع نظامی پارچین را تخریب کرد.
سه ساختمان از چهار ساختمانی که هدف قرار گرفتند، بهطور مستقیم با زنجیره تامین سوخت جامد موتور موشکهای بالستیک مرتبط بودند.
با این حال، یک هدف برجستهتر بود – ساختمانی که در اوایل دهه ۲۰۰۰ در چارچوب برنامه آماد ایران برای توسعه سلاحهای هستهای استفاده میشد. (همان برنامهای که آرشیوش توسط اسرائیل از تورقوز آباد دزدیده شد.)
این ساختمان که به دلیل اتاق تست مواد منفجرهای که در آن قرار داشت به نام “طالقان ۲” شناخته میشد، در بسیاری از اسناد آرشیو هستهای ایران که توسط اسرائیل ضبط شده بود، به همین نام نامگذاری شده بود.
شواهد موجود نشان میدهد که اتاق تست مواد منفجره و تجهیزات مرتبط با اشعه ایکس فلاش در طی فرآیند پاکسازی چندساله ایران از این ساختمان، که ساختمان مجاور “طالقان ۱” را نیز شامل میشد، از محل برداشته شدهاند. با این حال، اسرائیل اعلام کرد که “طالقان ۲” در سالهای اخیر ارتباطی مستقیم با برنامه هستهای ایران داشته است.
علاوه بر این، پس از حمله، منبع آکسیوس گزارش داد که این سایت اخیراً “فعال” بوده و در زمان حمله، تجهیزات مرتبط با سلاحهای هستهای در آنجا وجود داشته است. در ادامه، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، درباره این حمله اظهار داشت: “این دیگر یک راز نیست و افشا شده است. بخشی از برنامه هستهای آنها در این حمله آسیب دیده است. اما هنوز توانایی عملیاتی برنامه خود در اینجا کاملاً مختل نشده است.”
یافتهها:
تصاویر ماهوارهای با وضوح بالا نشان میدهد که ساختمان “طالقان ۲” در حمله بهطور کامل تخریب شده است.
- یک منبع دولتی اسرائیل اعلام کرد که حمله به “طالقان ۲” به دلایل متعدد انجام شده و هدف ارسال یک پیام مهم به ایران بوده است.
- مؤسسهای تأیید کرده است که یک دولت غربی شواهدی در اختیار دارد که نشان میدهد اخیراً فعالیتهای مرتبط با سلاحهای هستهای در “طالقان ۲” انجام شده است.
- بررسی دقیق این فعالیتهای مرتبط با سلاحهای هستهای نیاز به توضیحات بیشتری دارد.
- بر اساس گزارشهای آکسیوس و تحلیلهای مؤسسه، احتمالاً ساختمان “طالقان ۲” شامل تجهیزاتی برای تولید مواد منفجره پلاستیکی با خلوص بالا (PETN) بوده است. این مواد منفجره که قابلیت شکلدهی دارند، در زمان برنامه آماد برای کانالهای مولد موج ضربهای استفاده میشدند.
- اینکه آیا فعالیتهای گزارششده شامل ساخت این مواد منفجره بوده یا حتی یک قدم جلوتر، یعنی تولید سیستمهای انفجاری چند نقطهای است، نیاز به توضیح بیشتری دارد. هر دو فعالیت کاربردهای نظامی غیر هستهای دارند، اما در اینجا باید هدف و زمینه این فعالیتها را در نظر گرفت. شواهد نشان میدهند که در این مورد، هدف استفاده در برنامه نظامی هستهای بوده است.
- تصاویر ماهوارهای تجاری نشان دهنده فعالیت مجدد در سایت “طالقان ۲” طی چند سال گذشته است.
- تحلیل تصاویر پس از حمله نشان میدهد که تجهیزات نامشخصی در داخل “طالقان ۲” وجود داشته و ایران ظاهراً اقداماتی برای پنهان کردن فعالیتهای پاکسازی از دید ماهوارهها و مشاهدات زمینی مامورین آژانس انجام داده است.
- تلاشهای پاکسازی پس از حمله که در تصاویر ماهوارهای مشهود است، شامل پوشش سریع باقیماندههای ساختمان با یک سازه موقتی، جداسازی آوارها و برپا کردن موانع امنیتی دیداری بوده است. این اقدامات نشاندهنده تلاش برای پنهان کردن تجهیزات حساس از خرابهها است.
- مشخص نیست که آیا تجهیزات تولید مواد منفجره یا مواد منفجره آماده در این حمله آسیب دیدهاند. تولید مواد منفجره پلاستیکی با خلوص بالا (PETN) نیازمند تجهیزات حساس و تخصصی است که معمولاً توسط تأمینکنندگان غربی ساخته شده و به مجوز صادرات به مقصد ایران نیاز دارد.
- ساختمان “طالقان ۲” به دلیل ساختار و موقعیت خود، برای فعالیتهایی که شامل مواد منفجره یا مطالعات فیزیکی ضربهای میشود، برای رژیم ایران ارزش ذاتی داشت.
- بر اساس استفاده از این ساختمان در زمان برنامه آماد، تجهیزات دیگری مانند اتاق تست مواد منفجره و اشعه ایکس فلاش نیز زمانی در این ساختمان وجود داشتند. با این حال، به نظر میرسد که این تجهیزات پس از تلاشهای چندساله پاکسازی ایران از این ساختمان، دیگر در آنجا نیستند.
- اگر این تجهیزات همچنان در ساختمان وجود داشتند، حمله ضربه شدیدی به توانایی ایران برای انجام آزمایشهای مربوط به مواد منفجره وارد میکرد. (یکی از اهداف بعدی ارتش اسرائیل، هدف قرار دادن همین تجهیزات است.)
۲/
- جمهوری اسلامی ایران هنوز به سوالات آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) درباره سایت “طالقان” پاسخ نداده است. حمله اخیر سوالات جدیدی درباره فعالیتهای هستهای ایران ایجاد کرده است.
- در نشست نوامبر ۲۰۲۴ هیأت حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، قطعنامهای به تصویب رسید که از آژانس درخواست میکرد گزارش جامعی درباره “احتمال وجود یا استفاده از مواد هستهای اعلامنشده در ارتباط با مسائل برجسته گذشته و حال درباره برنامه هستهای ایران” ارائه کند.
فعالیتهای قابل مشاهده اخیر در طالقان ۲
در تصاویر ماهوارهای تجاری نشان دهنده فعالیتهای جدیدی در این سایت طی چند سال گذشته است.
پس از پاکسازی گسترده ساختمانهای طالقان ۱ و ۲ در بازه زمانی ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ (به پیوست، بخش IAEA و پارچین مراجعه کنید.)، این سایت برای چندین سال متروک به نظر میرسید.
با این حال، در تصاویر اخیر، یک خودروی سفید گاهی اوقات در سمت جنوبی ساختمان یا زیر سایبان ورودی پارک شده دیده میشود (شکل ۲ را ببینید). علاوه بر این، طی سالهای اخیر، تجهیزات یا موادی جدید در سمت جنوبی ساختمان ظاهر شده است. تصویری که در ۲۲ اکتبر ۲۰۲۱ گرفته شده، تجهیزات یا موادی ناشناخته را نشان میدهد که در سمت جنوبی ساختمان انباشته شدهاند و در تصویر دیگری از همان ماه وجود نداشتند. برخی از این تجهیزات یا مواد جدید در طی چند سال اخیر همچنان در خارج از ساختمان باقی مانده و در تصاویری که کمی قبل از حمله گرفته شده، قابل مشاهده بودند. (تصویر یک را ببینید).
فعالیتها در زمان حمله به طالقان ۲ چه بودند؟
بیانیه عمومی بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، درباره حمله به ایران اشاره به “یکی از اجزای برنامه هستهای آنها” داشت که آسیب دیده است، اما جزئیات بیشتری ارائه نکرد.
مؤسسهای ISIS توانست همزمان با کمک یک دولت غربی تأیید کند که طبق اطلاعات آنها، فعالیتهای مرتبط با سلاحهای هستهای اخیراً در طالقان ۲ انجام شده است.
آکسیوس در دو گزارش اعلام کرد:
۱- تحقیقات یا احتمالاً فعالیتهای توسعه مرتبط با سلاحهای هستهای در داخل ساختمان انجام شده است.
۲- طالقان ۲ تجهیزاتی برای ساخت مواد منفجره پلاستیکی (PETN) ذخیره کرده بود که در برنامه آماد استفاده میشد.
آکسیوس تغییر اخیر در ارزیابی جامعه اطلاعاتی ایالات متحده درباره برنامه هستهای ایران را به فعالیتهای طالقان ۲ در ماههای قبل از حمله مرتبط دانست. (درواقع فعالیتهای جمهوری اسلامی در سایت طالقان ۲ آمریکا را مجاب به چراغ سبز حمله به اسرائیل کرده است.)
مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده (DNI) در ارزیابی جدید خود اشاره کرد که رژیم ایران “فعالیتهایی انجام داده که آن را برای ساخت یک دستگاه هستهای، در صورت تمایل، در موقعیت بهتری قرار میدهد.”
بر اساس گزارش آکسیوس و تحلیلهای مؤسسه، به نظر میرسد که طالقان ۲ تجهیزاتی برای ساخت مواد منفجره پلاستیکی PETN، که برای تولید موج ضربهای در سیستمهای انفجاری چندنقطهای استفاده میشود، در اختیار داشته است.
این مواد منفجره پلاستیکی به دلیل قابلیت شکلپذیری بالا، انتخاب مناسبی برای استفاده در کانالهای این سیستمها هستند.
با این حال، هنوز مشخص نیست که آیا فعالیتهای اخیر شامل استفاده از این تجهیزات برای تولید مواد منفجره بوده یا به تولید سیستمهای چندنقطهای رسیده است.
(پنپ! میخوام باهاش ترشی لیته درست بکنند!)
هر دو فعالیت ممکن است بعنوان فعالیتهای نظامی غیر هستهای در نظر گرفته شوند، اما در این موارد، زمینه و هدف تعیینکننده است. شواهد موجود در مورد ایران نشان میدهد که هدف نهایی توسعه قابلیت ساخت سلاحهای هستهای بوده است.
مواد منفجره پلاستیکی مانند PETN به راحتی تولید میشوند و کاربردهای نظامی غیر هستهای و غیرنظامی بسیاری دارند. با این حال، PETN با گذشت زمان دچار تخریب میشود و طول عمر محدودی دارد (معمولاً پنج سال). برای اهداف هستهای، PETN باید خلوص بسیار بالایی داشته باشد تا فشار و سرعت انفجار با دقت بالا کنترل بشود. این فرآیند نیازمند استفاده از تجهیزات تحلیلی دقیق مانند طیفسنجها و کروماتوگرافی است که عمدتاً توسط تأمینکنندگان غربی تولید میشوند.
۳/
واکنش آژانس بینالمللی انرژی اتمی
پس از حمله اکتبر ۲۰۲۴، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، رافائل گروسی، در یک کنفرانس خبری در ۲۰ نوامبر اظهار داشت: “ما هیچ اطلاعاتی نداریم که نشان دهد مواد هستهای در طالقان ۲ وجود داشته است، حتی در گذشته.” این اظهارنظر نشاندهنده این است که این سایت بعنوان یک محل هستهای رسمی طبقهبندی نشده است، اما همچنان میتواند توجه آژانس را به خود جلب کند.
پس از این کنفرانس خبری، هیئت حکام آژانس قطعنامهای تصویب کرد که خواستار گزارش جامع و بهروزرسانیشدهای در مورد مسائل برجسته گذشته و حال درباره برنامه هستهای ایران شد. این گزارش قرار است تا بهار ۲۰۲۵ ارائه شود و باید یافتههای آژانس از قبل از ۲۰۱۶ تا بعد از ۲۰۱۸ را که شامل آرشیو هستهای ایران است، به هم پیوند دهد.
آسیبهای قابل مشاهده پس از حمله
تصاویر ماهوارهای نشان میدهد که ساختمان طالقان ۲ بهطور کامل تخریب شده است.
بقایای ساختمان نشان دهنده سه بخش جداگانه است که بخش میانی به نظر میرسد نقطه اصلی انفجار بوده است. ساختمان در دامنه تپهای قرار داشته و برای آزمایشهای مواد منفجره موقعیت مناسبی داشته است. تجهیزات و مواد ناشناختهای که قبل از حمله در تصاویر مشاهده شده بود، در بقایای ساختمان قابل تشخیص نیستند.
۱/
آیا ظهور #چین بعنوان یک ابرقدرت استراتژیک هستهای، تهدیدی بنیادین برای بازدارندگی، کنترل تسلیحات و ثبات در رقابت تسلیحاتی محسوب میشود؟
در بین مقالههایی که ظرف این چند روز خواندم، بنظرم این مقاله استفن سیمبالا استاد برجسته علوم سیاسی در دانشگاه پن استیت برندیواین و نویسنده کتابها و مقالات متعددی در زمینه مسائل امنیت بینالمللی، از بهترین آنها بود که برایتان برگردان آن را در ادامه مینویسم.
مقاله نسبتا طولانی، (حدود ۱۵ هزار کارکتر) و بسیار جذاب است.
اما قبل از آن اضافه بکنم، لورنس کورب، یک کاپیتان بازنشسته نیروی دریایی، که در چندین اندیشکده و دانشگاه در مشاغل مرتبط با امنیت ملی خدمت کرده و در دوران ریاست جمهوری ریگان بهعنوان معاون وزیر دفاع فعالیت داشته است، در نوشتن این مقاله شرکت داشته.
کارشناسان معتقدند که چین یک برنامه مدرنسازی جاهطلبانه هستهای را آغاز کرده که میتواند تا اواسط دهه ۲۰۳۰ جهانی با سه قدرت بزرگ هستهای همسطح بشود. تبدیل شدن چین به یک ابرقدرت هستهای همچنین استدلالهایی را در حمایت از مدرنسازی گسترده کل ساختار هستهای ایالات متحده تقویت میکند.
تحلیل زیر ابتدا ارزیابیهای تهدید رسمی درباره مدرنسازی هستهای احتمالی چین و پیامدهای آن برای امنیت بینالمللی آینده را بررسی میکند. در بخش دوم، سناریوهای آیندهنگر مرتبط با ترکیب احتمالی نیروهای هستهای استراتژیک مستقر روسیه و چین در مقایسه با نیروهای مستقر ایالات متحده مورد بررسی قرار میگیرد.
«کمیسیون کنگره آمریکا در مورد وضعیت استراتژیک ایالات متحده در گزارش نهایی خود در اکتبر ۲۰۲۳ اشاره کرد که استراتژی بازدارندگی ایالات متحده باید برای مواجهه با محیط تهدید هستهای ۲۰۲۷–۲۰۳۵ تغییر کند.
بر اساس این گزارش، نظم بینالمللی تحت رهبری ایالات متحده و ارزشهایی که آن را حفظ میکنند، “توسط رژیمهای اقتدارگرای چین و روسیه در خطر هستند” و خطر درگیری نظامی با این قدرتهای بزرگ افزایش یافته و “احتمال وقوع جنگ هستهای” را در پی دارد.
همانطور که کمیسیون توضیح میدهد:
“امروز ایالات متحده در آستانه مواجهه با نه یک، بلکه دو دشمن همسطح هستهای قرار دارد که هر یک جاهطلبی تغییر وضعیت موجود بینالمللی را، در صورت لزوم با استفاده از زور، دارند: وضعیتی که ایالات متحده پیشبینی نکرده و برای آن آماده نیست.
اگرچه خطر وقوع یک درگیری بزرگ هستهای همچنان پایین است، خطر درگیری نظامی با روسیه یا چین، یا هر دو، در حالیکه اجتناب ناپذیر نیست، افزایش یافته و به همراه آن خطر استفاده از تسلیحات هستهای، احتمالاً علیه خاک ایالات متحده، نیز افزایش یافته است.”
برای مقابله با این چالشها و دیگر چالشهای پیشبینیشده امنیت ملی، کمیسیون یک برنامه جاهطلبانه برای مدرنسازی نیروهای هستهای و متعارف، ایجاد یک معماری فضایی مقاومتر با قابلیتهای دفاعی و تهاجمی، گسترش پایگاه صنعتی دفاعی ایالات متحده، تقویت زیرساختهای هستهای، و در صورت لزوم، کنترل تسلیحات هستهای یا اقدامات کاهش خطر هستهای را توصیه میکند.
علاوه بر این، ایالات متحده باید برتری تکنولوژیک خود را، بهویژه در فناوریهای امنیتی و دفاعی نوظهور مانند هوش مصنوعی، محاسبات کوانتومی و تحلیل دادههای کلان، تضمین کند.
گزارش کمیسیون تعداد و انواع دقیق تسلیحاتی که ایالات متحده برای مقابله با ظهور چین بهعنوان یک رقیب همسطح هستهای و مدرنسازی زرادخانه هستهای روسیه نیاز دارد را مشخص نکرده است.
با این حال، هزینههای آشکاری که با مدرنسازی نیروها و زیرساختهای هستهای مرتبط هستند – از جمله سامانههای فرماندهی، کنترل و ارتباطات هستهای (NC3)، پشتیبانیهای سایبری و فضایی، سیستمهای پرتاب، کلاهکها، و بهبود سامانههای دفاع موشکی و هوایی ایالات متحده (بهعلاوه تسلیحات تهاجمی پیشرفته مافوق صوت و دیگر ابزارهای مقابله با سامانههای دفاع یکپارچه هوایی و موشکی دشمن) – بهاحتمال زیاد فشار قابلتوجهی بر بودجه وارد خواهد کرد.
مهمتر از آن، سؤال استراتژی و درک ایالات متحده از استراتژی نظامی روسیه و چین (و برعکس)، از جمله در حوزه بازدارندگی یا استفاده از تسلیحات هستهای، نگرانیهای عمدهای را در پسزمینه ایجاد کرده است.
۲/
علاوه بر این، تعیین میزان هماهنگی برنامه ریزیهای نظامی-استراتژیک روسیه و چین در زمینه بازدارندگی هستهای، استفاده اولیه یا حمله پیشدستانه بسیار مهم خواهد بود.
رئیسجمهور شی جینپینگ و ولادیمیر پوتین وابستگی سیاسی قابلتوجهی را به نمایش گذاشتهاند، و این دو کشور بهطور منظم رزمایشهای نظامی مشترک برگزار میکنند. با این حال، این مسئله لزوماً نشاندهنده شفافیت کامل پکن و مسکو نسبت به یکدیگر در مورد نیروهای هستهای یا طرحهای جنگی خود نیست.
رهبری چین و روسیه در خصومت با چیزی که آن را سلطه جهانی آمریکا میدانند مشترک هستند، اما تأثیر این خصومت بر برنامهریزی نیروهای آینده همچنان نامشخص است.
کنترل تسلیحات ممکن است بستری برای افزایش مشورت بین چین و روسیه، علاوه بر انتظارات آنها از ایالات متحده، فراهم کند. برای مثال، حتی اگر چین نیروهای هستهای استراتژیک خود را به حداکثر ۱,۵۰۰ کلاهک عملیاتی مستقر بر روی ۷۰۰ یا کمتر پرتابگر قارهپیما برساند، ارتش آزادیبخش خلق چین همچنان ممکن است در چارچوب محدودیتهای معاهده نیواستارت برای تسلیحات و پرتابگرهای مستقر که در حال حاضر توسط ایالات متحده و روسیه رعایت میشود، قرار گیرد.
برخی نسبت به تمایل چین برای شرکت در مذاکرات کنترل تسلیحات استراتژیک، که تاکنون فقط بین ایالات متحده و روسیه انجام شده، با دیده شک نگاه میکنند و این شک منطقی است. برای شرکت در این مذاکرات، چین باید درجهای از شفافیت را بپذیرد که پیشتر در مورد تسلیحات هستهای مستقر (و شاید غیرمستقر) و پرتابگرهای خود مجاز نمیدانست.
موضع چین درباره شفافیت ممکن است با افزایش تعداد استقرارهای نیروی هستهای استراتژیک و رسیدن به همان سطحی که ایالات متحده و روسیه دارند، تکامل یابد.
حتی در این صورت، کنترل تسلیحات هم از نظر کیفی و هم از نظر کمی چالشبرانگیز خواهد بود، بهویژه اگر سه قدرت بزرگ در آن مشارکت کنند. چین و روسیه بیشتر به موشکهای زمینی وابسته خواهند بود، در حالی که ایالات متحده بخش اعظم تسلیحات خود را بر روی زیردریاییها و بمبافکنها مستقر کرده است. اگرچه روسیه و چین هر دو در حال بهبود نیروهای مستقر زیردریاییهای حامل موشکهای بالستیک (SSBN) و بمبافکنهای خود هستند، انتظار میرود ایالات متحده در آینده نزدیک همچنان در فناوریهای مرتبط با زیردریاییهای حامل موشکهای بالستیک و بمبافکنهای استراتژیک پیشتاز باقی بماند.
همچنین باید اذعان کرد که تعداد بیشتر تسلیحات هستهای استراتژیک یا غیر استراتژیک لزوماً به معنای امنیت بیشتر نیست. بدون داشتن بودجه دفاعی نامحدود، تعادلی بین تسلیحات متعارف نسل جدید و تسلیحات هستهای اجتنابناپذیر است.
برنامهریزان دفاعی ایالات متحده، از جمله کسانی که در مورد تسلیحات هستهای تصمیمگیری میکنند، به شبیهسازیهای جنگی و مطالعاتی نیاز خواهند داشت که عدم قطعیت را به حداکثر برساند، سناریوهای دارای رویدادهای غیرخطی را شامل شود و ذهنیتهای استراتژیک مختلف را در چارچوب سناریوهای محتمل مقایسه و تضاد دهد.
برای ایجاد معیارهایی در یک ساختار سه قدرت هستهای بزرگ، نیروهای هستهای استراتژیک آینده آمریکا، روسیه و چین را پیشبینی کردیم، به طوری که هر کدام تسلیحاتی را بر روی انواع مختلف پرتابگرهای زمینی، دریایی و هوایی مستقر کنند.
در اینجا عدم تقارنهایی اجتنابناپذیر وجود دارد، چرا که محیطهای ژئواستراتژیک و برنامههای سیاستی میان این سه قدرت تفاوتهای قابلتوجهی دارند.
الگوهای دقیق نوسازی نیروهای هستهای آنها از اکنون تا دهه آینده همچنان در حال شکلگیری است. بدون شک ایالات متحده و روسیه برنامههای خود را برای ارتقای موشکهای بالستیک قارهپیما (ICBM)، موشکهای بالستیک زیردریایی (SLBM) و بمبافکنهای سنگین با نسلهای جدید پرتابگرها در هر دسته ادامه خواهند داد. برنامههای نوسازی چین اما شفافیت کمتری دارند.
تفکر استراتژیک چین درباره بازدارندگی و استفاده دفاعی از تسلیحات هستهای بهنظر میرسد بسیار پیچیده باشد. رهبران چینی کاملاً آگاه هستند که در حال حاضر فاصله زیادی با برابری هستهای استراتژیک با روسیه یا ایالات متحده دارند. ممکن است چین بخواهد یا نخواهد به مدلی از برابری هستهای-استراتژیک بهعنوان وسیله اصلی بازدارندگی یا جلوگیری از جنگ برسد.
۳/
چین ممکن است ترجیح دهد تسلیحات هستهای را بهعنوان یکی از گزینهها در طیفی از انتخابها برای بازدارندگی یا جنگ در شرایط اضطراری ببیند و همچنین بهعنوان وسیلهای برای حمایت از عملیاتهای نظامی متعارف و دیپلماسی قاطعانه در مواقع ضروری در نظر داشته باشد، به عبارت دیگر، برابری هستهای استراتژیک، همانطور که از طریق شاخصهای کمی اندازهگیری میشود، ممکن است از منظر رهبری چین کمتر از استفاده کیفی از زرادخانه هستهای بهعنوان بخشی از یک استراتژی سیاسی-نظامی کلنگر اهمیت داشته باشد.
چین همچنین در حال گسترش مدرنیزاسیون نظامی خود نه تنها در زمینه تسلیحات و تجهیزات، بلکه در توسعه سیستمهای فرماندهی و کنترل پیشرفته برای عملیات نظامی است.
این فهرست شامل نوآوری در C4ISR (فرماندهی، کنترل، ارتباطات، کامپیوترها، اطلاعات، شناسایی و دیدهبانی) و همچنین سایر فناوریهای اطلاعاتی برای جنگ سایبری میشود.
استراتژیستهای نظامی چین به این نتیجه رسیدهاند که اطلاعاتی سازی جنگ تحت هر شرایطی، پیششرطی برای عملیات بازدارندگی و دفاعی آینده است.
تسلیحات هستهای، طبق طراحی چین برای عملیات نظامی ضد دسترسی و انکار منطقه (A2AD) در نبرد هوایی-دریایی (برای مثال، در صورت تلاش چین برای تصرف یا محاصره تایوان)، راهی برای جلوگیری از مداخله نظامی ایالات متحده یا سایر کشورها در چین یا مناطق اطراف آن فراهم میکنند.
تأثیر کلی مدرنیزاسیون کنونی چین، و احتمالاً آینده آن، این است که نیروهای این کشور چابکتر شوند؛ به این معنا که توانایی شناسایی فرصتها و واکنش سریعتر از رقبا را داشته باشند. تأکید بر چابکی به جای نیروی خام، بازتابی از سنت تفکر نظامی چین است که پیروزی بدون جنگ را میجوید.
با این حال، اگر جنگ اجتنابناپذیر باشد، وارد کردن اولین و ضربه قاطع امری ضروری است. از جمله این موارد، چین نمیتواند در رقابت با سایر قدرتهای هستهای در حوزههای فضایی و سایبری عقب بماند. تأکید چین بر فضا بعنوان حوزهای برای جنگهای آینده و بازدارندگی، در تعداد پرتاب ماهوارهها و تواناییهای فزاینده آن در عملیات نزدیکی و الحاق (RPO) و سایر روشهای احتمالی برای اخلال یا تخریب ماهوارهها و لینکهای دشمن کاملا مشهود است.
در حال حاضر، ایالات متحده دارای ۳۷۰۸ سلاح هستهای استراتژیک است که بیشتر از روسیه با ۲۸۲۲ یا چین با ۴۴۰ سلاح است، اما تنها کمی کمتر از مجموع این دو کشور است. علاوه بر این، هر سه قدرت هستهای در حال مدرنیزاسیون هستند و انتظار میرود زرادخانه عملیاتی هستهای چین تا سال ۲۰۳۰ به ۱۰۰۰ کلاهک اتمی افزایش یابد.
سؤال اساسیتر این است که ایالات متحده در برابر یک حمله ترکیبی احتمالی از سوی روسیه و چین چه میزان آسیبپذیری دارد، در مقایسه با بازدارندگی هر کدام به تنهایی.
این سؤال پاسخ فوری و آشکاری ندارد، اما مسائل سیاسی و استراتژیک مهمی را مطرح میکند. برای مثال، چرا چین باید بخواهد در یک حمله هستهای اولیه روسیه علیه ایالات متحده و متحدان ناتو مشارکت کند؟ برای این امر باید سناریوی بسیار شدیدی را تصور کرد که در آن بحرانهای همزمان در اروپا و آسیا به اوج برسند، مانند تشدید درگیریها در اوکراین به همراه مقاومت ایالات متحده در برابر یک حمله غافلگیرانه چین به تایوان. حتی در چنین سناریوی شدیدی، چین بیشک ترجیح میدهد مسئله تایوان را با شرایط خود و با استفاده از نیروهای متعارف حل کند.
چین هیچ سودی از همراهی با جنگ هستهای پوتین با ناتو نمبرد. برعکس، چین تاکنون بهطور کاملاً واضح به روسیه نشان داده است که رهبری چین با هرگونه استفاده اولیه از تسلیحات هستهای در اوکراین یا علیه ناتو مخالف است. روابط اقتصادی چین با ایالات متحده و اروپا گسترده است و جمهوری خلق چین هیچ برنامهای برای تبدیل اقتصادهای غربی به ویرانههای رادیواکتیوی ندارد. علاوه بر این، پاسخ هستهای ایالات متحده و ناتو به یک حمله اولیه روسیه، خطرات فوری برای امنیت و ایمنی چین به همراه خواهد داشت.
۲/
“پیش از شروع به خواندن از شما دوست عزیز درخواست میکنم به خودت و 🌜 یک قول بده و آن هم اینکه تا قبل از کامل خواندن این نوشته و دیدن مستنداتش هیچ کسی را قضاوت نکنی..!
اما ماجرا چیست؟
این روزها شخصی به اسم حامد اسماعیلیون در تلاش است که خودش را لیدر #قیام_ملی معرفی کند.
۳/
اما دو اتفاق باعث شد که به او شک کنم
اول: هیچ تعلق خاطری به پرچم ایران ندارد و زیر پرچم تجزیه طلب ها هم به راحتی شرکت میکرد.
دوم: در جریان تحقیقات خود در مورد سقوط هواپیمای اوکراینی متوجه یک شیطنت مشکوک شدم!
۲/
واحد پیاده نظام این لشکر با نام مستعار «عقابهای خروشان» از آمادگی رزمی بالایی برخوردار بوده و برای اعزام سریع به عرصه نبرد در هر کجای جهان آموزش دیده است.
۳/
نیروهای آمریکایی، مرکزی را در پایگاه هوایی ارتش رومانی ایجاد کرده و حدود چهار هزار و ۷۰۰ سرباز از نیروی هوابرد لشکر ۱۰۱ برای تقویت جناح شرقی #ناتو در آنجا مستقر شده است.”
- کدخدا، این عقابهای تیز پرواز را الکی به بیرون از آشیانه نمیفرستد.
۲/
راسیا-۱ (Россия-1)، شبکه تلویزیونی دولتی روسیه در برنامه ای گفتگو محور، حملات پهپادی اخیر روسیه به زیرساخت های اوکراین را مورد بررسی قرار داد.
۳/
مجری برنامه در ابتدا درباره این حملات گفت: در پایتخت اوکراین دوباره صدای آژیرهای هشدار حمله هوایی شنیده میشود. امروز نهمین روز از آغاز به گوش رسیدن این هشدارهاست و تا کنون متوقف نشده است.
ما آن ها را تحت فشار استراتژیک نگه داشته ایم.
۴/
آنتون گراشنکو، مشاور وزارت امور داخلی اوکراین تصویری از لاشه یک پهپاد ما یا ایران به نام Geran-2 یا شاهد 136 را منتشر کرده است.
«دست از سر دختران و زنان ما بردارید.»
یکی از بستگان نزدیکم در کماست. دیشب به منزلشان رفتیم؛ مدت طولانیست که با سرطان دست و پنجه نرم می کند و چند روزیست که دیگر توانی ندارد،
۲/
و نفس کشیدنش مصنوعی شده، دختر عزیزش، دختر گلمان می گفت: خیلی به خدا التماس کردیم که مادر ما را شفا بده، نتیجه نداد؛ به خدا گفتم: پس حالا که شرایطش اینگونه شده؛ کاری کن که متوجه درد هاش نباشه.
۳/
حالا با شنیدن خبرهای ناگوار هر روزه و بخصوص خبر فوت «مهسا امینی » دختری از دختران سرزمینم، آن هم بیگناه و فقط به خاطر چند تار مو، من هم همان درخواست را تکرار می کنم.