1) Temettü şirketleri yatırımı yapanlara ufak bir uyarı
Bugün şirkette finansalları analiz ederken, baktım ki “enerji maliyetlerinin etkisi” ile geçen sene X birim Net işletme sermayesi ihtiyacımız var iken, bu sene 3X birim NİS ‘e ihtiyacımız var
2) Sadece enerji değil elbette, nakliye ambalaj vb bir çok maliyetimiz yükseldi. Aylık nakit ihtiyacımız da 3 katına çıktı. Bu bizde oluyorsa, borsadaki bir çok şirkette oluyordur. (Zaten finansallarda görebilirsiniz)
3)Bu sene şirketlerin dağıtılabilir karın tamamını dağıtmak yerine, bir kısmını dağıtıp, bir kısmını “bedelsiz” yapabilirler ya da dağıtılmamış karlarda bırakıp, ileride dağıtabilirler. #temettü yatırımı yapıp, 2023’de şu kadar temettü bekliyorum diyen arkadaşlar bu konuya dikkat
4) Ben karar verici olsam, her sene kar’ın tamamını dağıtıyorsam, bu sene yarısını dağıtalım, yarısı beklesin, her şey yolunda giderse seneye dağıtırız derdim. 2023’de şirketlerin “ihtiyatlılık” yılı olabilir
1) Arkadaşlar merhaba,
Bir süredir sizlerle DM’den soru-cevap yapıyorum ve gördüğüm üzere, birçok arkadaşımız FİNANSAL FARKINDALIK sahibi. Bu ne demek? Özellikle son 10 senedir maaşlı çalışanların alım gücü düşüyor.
2) 10-15 sene önce bir beyaz yaka aldığı maaş ile kısa sürede 2. El araba alabilirken, şu anda bir araba alması için yıllarca para biriktirmesi gerekiyor. Eskiden ev alırken yaptığımız tasarruf ile şu anda araba alırken yaptığımız tasarruf (bu tasarruf için harcanan emek) aynı
3) Alım gücümüz düşüyor bununla birlikte kalifiye işsizlik de yükseliyor. Eskiden, biraz eğitim alan, bir konuda uzmanlaşan, çok kolay iş buluyor ve iyi de para kazanıyordu. Ama şu anda herkes yetkin, yetenekli, kalifiyeyim diye ortalıkta geziyor.
1) 2000’li yıllardan itibaren şirket değerlemeleri farklı bir yola girdi. Eskiden çok büyük sanayi şirketleri veya çok fazla istihdam sağlayan şirketler, dünyanın en değerli şirketleri iken, daha sonra teknoloji şirketleri ve/veya hikaye satan firmalar ön sıralara çıktı.
2) Gelişen teknoloji, türev piyasalarının derinleşmesi, paranın kullanım alanların artması ve dünya refah düzeyinin yükselmesi ile birlikte, dünyada tüm fiyatlamalarda garip durumlar ortaya çıktı.
3) Mesela, Tesla yıllarca (uzun süre zarar eden bir şirket olmasına rağmen) sadece hikaye satarak dünyanın en değerli şirketleri haline geldi. Hatta yeri geldi Tesla, elektrikli araçları ile dünyanın en büyük araç üreticilerinden çok çok daha değerli konuma erişti.
1) Vadeniz ne kadar uzunsa, günlük siyasi olaylar, açıklamalar ve ekonomik gelişmelerden etkilenmeniz o kadar düşük oluyor.
Ben orta uzun vadeli düşünüyorum. Günlük açıklamalara pek bakmıyorum.
Oğluma yaptığım portföy uzun vadeli. 15 sene. 1 senesi bitti.
2) Sizlerin talebi üzerine ağustos ve eylül ayında, aylık portföy yaptım. Benim için en en en kısa vade zaten 1 ay. Hisseleri günlük veya haftalık takip etmek zor. Zira hissenin vakti geliyor ama ters bir açıklama geliyor ve bütün endeks düşüyor, hisse de düşüyor.
3) mesela Eylül ayı portföyüm ilk 15 gün eksideydi. Bankacılık endeksindeki ciddi yükselişten dolayı, portföydeki hisseler (tüm banka Dışı şirketler gibi) beklemede idi. Banka tarafı sakinleşince değer kazanmaya başladı.