#Vadeli spot üzerine inşa edilmiş bir #türev piyasadır. Pay vadeli için hisseler dayanak varlıktır. Birbirlerine şöyle etki ederler: spot piyasada dolaşımda belirli miktar #hisse vardır. Vadelide ise sözleşme olması için en az iki taraf emir verip sözleşmeyi başlatabilir. #viop
Vadelide açılmış sözleşmenin adı üzerinde bir de vadesi bulunur. Örnek Eylül kontratı demek, Eylül sonunda pozisyonun uzun tarafı hisseyi alma sözleşmesi yapmışken sözleşmenin kısa tarafı satma sözleşmesi yapmış olur. Pay vadelide 1 sözleşme 100 adet hisseye karşılık gelir.
Bir hisseyi spottan almak yerine vadeliden almanın iki avantajı vardır, kaldıraç oranı kullanarak aynı tutardaki hisseyi daha az para yatırarak alırsınız, ayrıca bu paraya faiz geliri elde edersiniz. Vadelide satış yapmanın avantajı da ileri vadede yüksekten satma hakkı olmasıdır
Vadelide açılmış pozisyonlar nedeniyle spot üzerinde farklı etkileri olabilir. Vadeli sözleşme dayanak hisseye göre çok yükselmiş ise aradaki farkı yakalamak isteyenler vadeliye satış yapıp spottan alış yapabilirler. Tersi durumda vadeli ucuz kaldıysa spot satıp vadeli alınabilir
Vadeli piyasa dayanak varlık yükseliş trendindeyken daha fazla yükselme, düşüş trendinde iken daha fazla düşmektedir. Ana sebebi kaldıraç dolayısıyla kapatılması gereken zorunlu pozisyonlar dayanağa göre sapma gösteren fiyatlara neden olabilir.
Vadeli sözleşme dayanak varlıktan zaman değeri kadar daha yüksek fiyatlanır. Faiz oranı sabit olmadığından beklentiye göre aradaki fark da değişir. Gün bazında vadeye yaklaşıldıkça fark azalır. En uzak vadelerde ise spot-vadeli farkları en yüksektir.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Piyasa Değeri ve Firma Değeri farkını anlatmak istiyorum. Firma Değeri (En: Enterprise Value) Türkçe’de bazen Şirket ve İşletme Değeri olarak kullanılıyor. Piyasa Değeri hesaplamasını dün akışta paylaşmıştım. Kısaca sermaye x hisse fiyatı ile bulunur ve piyasada oluşan değerdir.
Firma değerinin farkı, şirketin net borç durumunu piyasa değerine dahil eder. Net borç tanımına da değinmek gerekiyor. Net borç şirketin kısa ve uzun vadeli finansal yükümlülük toplamından nakit ve nakit benzerleri ile kısa vadeli finansal varlıkların çıkarılmasıyla bulunur.
Formülize etmek gerekirse:
-Piyasa Değeri (PD) = Sermaye x Hisse Fiyatı
-Firma Değeri (FD) = PD + Net Borç
-Net Borç = Kısa Vadeli Finansal Borçlar + Uzun Vadeli Finansal Borçlar – Nakit ve Nakit Benzerleri – Kısa Vadeli Finansal Yatırımlar
F/K oranı hakkındaki akışa yüksek beğeni geldi. PD/DD oranı hakkında da bilgi verip düşüncelerimi akışta açıklayayım. #Piyasa Değeri / #Defter Değeri oranı, şirketin bir #hisse fiyatından yola çıkarak tüm şirketin değerini, bilançodaki #özkaynak'ları ile kıyaslamaktadır.
Piyasa Değeri = Hisse Fiyatı x Sermaye formülü ile hesaplanır. Örnek 1 milyon sermayesi olup 100 lira hisse fiyatı olan şirketin Piyasa Değeri 100 milyondur. Hisse fiyatı borsada yani piyasada oluştuğundan adına piyasa değeri denilmektedir.
Defter Değeri = Özkaynaklar, Burada defterden kasıt muhasebe kayıtları anlamına gelir. Şirketin muhasebe değeri, net değeri de denilmektedir. Özkaynaklar ise şirketin tüm varlıklarından tüm yükümlülüklerinin çıkarılması ile hesaplanır.
F/K hesaplanması konusunda halen farklı yorumlar varmış, komik ama kısa bir bilgi vereyim. #Fiyat#Kazanç oranı şirketin piyasa değerinin son 12 aylık net karına bölünmesi ile bulunur. Bunun için ara dönemlerde örnek 6 aylık bu yılın 6 ay karı geçen yılın son 6 ayı ile toplanır.
Yıllıklandırma dediğimiz bu işlem kısaca şöyle yapılır: 2022/6 aylık kar + 2021/12 aylık kar - 2021/6 aylık kar. Sondaki çıkarma sayesinde geçen yılın ilk 6 ayı elimine edilir, son 6 ayı bırakılır. PD bu sonuca bölünür. Bu şekilde hesaplanan F/K aslında “cari” F/K olmaktadır.
Cari demek kısaca güncel demektir, yani gerçekleşen kazancı temel alır. Bir de Prospektif veya Orantısal F/K tanımı vardır ama kullanımı yaygın değildir. Şirketin açıklanan karı üzerinden yıllık kar tahmin edilmesi ile hesaplanır. Kısaca anlatayım.
1) Finansal tablolar analizi: bilanço (finansal durum tablosu), gelir tablosu (kar veya zarar tablosu), nakit akış tablosu, özkaynak değişim tablosu, finansal rapor dipnotlarının okunması.
2) Finansal tablolarda dönemlere göre karşılaştırmalı büyüme analizi yapılarak yatırım yapmaya değer olup olmadığı incelenebilir. Dipnotlarda verilen detay bilgilerde şirketin gizli bir değeri keşfedilebilir veya değeri azaltıcı bir dezavantajı öğrenilebilir.
#XU100 İçinde ağırlığı en fazla 20 hisse tablosu
İlk 20 hisse BİST 100'ün %65,81'ini oluşturuyor
Kalan 80 hisse ise %34,19'u oluşturuyor
Bankaların oranı BİST 100 içinde %12,28
Bir zamanlar bu oranın %30 civarı veya üzeri olduğunu hatırlıyorum. Peki ne demek istiyorum?
Son yıllarda / dönemlerde güçlü bilanço açıklayan #eregl#tuprs#bimas#sise#froto gibi şirketler uzun zaman önce liderliği bankalardan devraldılar ve BİST 100 sanayi ağırlıklı bir endeks haline geldi. Bunların USD bazlı prim yapması da BİST'i usd bazlı düşüşten kurtarabilir.
Ancak dikkat çekmek istediğim esas nokta, bankalar yeniden sahneye çıkıyor olabilir.
Sabit faiz gideri, yüksek faiz marjı, parasal genişleme ve enflasyon ortamı nedeniyle uçan karlar banka hisselerini cazip kıldı. Sınai ve Banka endeksi kıyaslaması (XBANK/XUSIN)
Bu 10 hissenin YBBO değerleri altlarında yazıyor.
10 Hissenin büyüme ortalaması %37,48
Yani 9 yıl önce eşit miktarda bu portföyü yapan kişi, her sene temettülerini bu kadar artırmış.
Bu oran 9 yılda bileşik %1654 büyüme demek.
1.000 TL #temettü geliri 16.540 TL olmuş.
Bu arada çok sevdiğimiz benchmark'ımız USDTRY ne yapmış? YBBO'su %26,68 olmuş. Yani her sene ortalam bu kadar artıp kümülatif olarak %740 artmış.
Yani yukarıdaki 10 hissenin 9 yıllık temettü büyümesi doların artışından 2 kat daha fazla olmuş.