Dudu Lagziel Profile picture
Oct 8 15 tweets 5 min read
חול המועד סוכות בפתח, ולצערנו כנראה שיהיו גם לא מעט פקקים. אז אם אתם מחפשים נושא שיחה נחמד לשהייה באוטו, בואו נסקור בקטנה את הפרדוקס (שמוזכר לא מעט בדיונים פה ברשת) ומראה כיצד *תוספת* של כביש יכול *להגדיל* את זמן הנסיעה לכולם!

שרשור קצר על פרדוקס ברס 🧵
קצת רקע.

הפרדוקס שוכן בתחום של משחקי עומס (congestion games) שזה תחום בתוך "משחקי פוטנציאל" (potential games). המקור למשחקים הללו הוא מאמר של רוזנטל, איש תורת המשחקים, מ-1973, למרות שאת המונח "משחק פוטנציאל" קבעו דב מונדרר ולויד שפלי ב-1996, שגם הוכיחו שקילות בין המשחקים.
בנוסף, חשוב לציין שלרוב מדגימים את הפרדוקס דרך בעיות תחבורה (ולא בכדי, המתמטיקאי הגרמני שהגה אותו בשנת 1968, ברס, אכן כתב על בעיות תחבורה), אבל אפשר להפעיל את אותו הרעיון למודלים אחרים של רשתות.

👇 אגב, הפרדוקס הוא חלק קטן במאמר המקורי, וכאן יש תרגום שלו
jstor.org/stable/2576926…
אז איך הפרדוקס עובד?

הסיפור מתחיל בשרטוט הבא.

100 מכוניות צריכות להגיע מההתחלה לסיום, ויש כמה דרכים אפשריות: 2 דרכים (שחור) שלוקחות 25 דקות, 2 דרכים (כתום) שלוקחות T/5 דקות (T=מספר המכוניות בדרך הזו) והדרך מ-א ל-ב (כחול) שלוקחת 0 דקות. די פשוט סה"כ.
מה הש"מ במערכת הזאת?

שימו לב שאפילו אם כל הנהגים נוסעים בדרך עם העומס המשתנה, אז זמן הנסיעה בכ"א מהן הוא 100/5=20 דקות (עדיף על 25 דקות). לכן בש"מ, כדאי לכולם לנסוע תחילה ל-א, לדלג ל-ב מיד, ומשם לנסוע לסיום. סה"כ 40 דקות. אפשר לבדוק שאין לאף שחקן סטייה כדאית. קרי, זה ש"מ נאש.
אבל מה קורה אם נחסום את האפשרות לעבור מ-א ל-ב?

במקרה כזה יוותרו רק 2 מסלולים: עליון ותחתון. בגלל שהעומס משפיע על זמן הנסיעה, כדאי לנהגים להתחלק כך שחצי נוסעים בעליון וחצי בתחתון. זה למעשה סימטרי, וקל לבדוק שזה ש"מ נאש חדש.

ומה קורה לזמן הנסיעה?
ובכן, פה החלק המעניין באמת.
זמן הנסיעה יורד ל-35 דקות: 25 דקות במסלול עם הזמן הקבוע, ועוד 50/5=10 דקות בדרך עם הזמן המשתנה. הורדת הכביש חסכה לכולם 5 דקות!

אגב, ברס במקור אכן דן בהורדה של דרכים, ולא בתוספת של דרך. אבל אפשר להציג זאת גם בסדר הפוך.

אוקיי, זו תוצאה מוזרה ("פרדוקס"), אז בואו נבין אותה.
למה זה קורה? פה נכנס חלק כלכלי/אסטרטגי רחב יותר, שמתרחש במשחקי עומס בפרט, והוא השפעות חיצוניות (Externalities החצנות).

החצנות הן מקרים בהם שחקן מבצע פעולה שהעלות/שהתועלת ממנה מושת גם על צד ג' שאינו נוגע לעניין, כך שמבצע הפעולה לא סופג את מלוא ההשלכות של מעשיו. נדגים זאת.
הדוגמאות הקלאסיות להחצנות הן זיהום סביבתי ועישון. עישון יכול לייצר מטרד לסביבה (ריח, עשן, חומרים רעילים). האדם שבחר לעשן אומנם סופג חלק מההשלכות, אבל לא את כולן, ובפרט לא את המטרד לסביבה. זה קורה גם בזיהום סביבתי, וכמובן גם במקרה של גודש תחבורתי. כל אדם למעשה משית עלות על אחרים.
בכלכלה, החצנות יכולות לגרום לתוצאה לא יעילה בש"מ. סוג של כשלי שוק. לכן יש נטייה/רצון לעיתים להתגבר עליהם בצורה מובנת. בהקשר של עישון, יש מגבלות על עישון במקומות ציבוריים, בנושא של זיהום סביבתי, יש אכיפה וקנסות, וכן הלאה.

כיצד זה מתרגם לפרדוקס ברס?
נניח שאנחנו בתרחיש בו יש את הדרך מ-א ל-ב וננסה לייצר מצב "יעיל" בו חצי מהנהגים נוסעים רק במסלול העליון וחצי רק בתחתון. בסיטואציה הזאת לוקח לכולנו 25 דקות להגיע ליעד. אבל זה *לא* ש"מ.

למה?

כי אם אני במסלול העליון, כדאי לי לעבור באמצע הדרך מ-א ל-ב, ואז הדרך שלי תהיה מהירה יותר!
אם כל היתר נוסעים בחלוקה שווה במסלול העליון ובתחתון, כדאי לי כנהג השולי לנסוע עד ל-א, 50/5=10 דקות, אז לדלג ל-ב, ומ-ב לסיום ייקח לי עוד 51/5=10.2 דקות. סה"כ 20.2 דקות. להיט.

אבל הלוגיקה הזו נכונה גם לכל הנהגים האחרים והם גם יסטו. בסוף נגיע חזרה לש"מ בו זמן הנסיעה הוא 40 דקות.
שימו לב שהעניין המרכזי פה זו ההשפעה של כל נהג על סביבתו. לכל פרט יש אינטרס אישי לסטות ולחסוך זמן, אבל זה לא בחינם. זה ע"ח אחרים, כי כל פרט מאריך לאחרים את זמן הנסיעה בגלל העומס שנוצר. זו דוגמא טובה להחצנות שמובילות לתוצאה לא יעילה בש"מ.

אגב, זה קורה גם כשעוקפים בתור או ברמזור...
אז, עד כמה הפרדוקס מציאותי? ובכן, אני לא מומחה תחבורה, אלא איש תורת המשחקים/תיאוריה כלכלית, ולכן אני מכיר רק אנקדוטות על כמה ערים בהן התופעה הזו הופיעה. אנשי #פידתחבורה ודאי ישמח לתרום מידע בעניין.

אבל יש כמה נקודות שכן כדאי לקחת מהסיפור הזה.
1) החצנות זה לא עניין אנקדוטלי/זניח. צריך להבין היטב את ההשפעות הללו, במיוחד כאשר עוסקים במדיניות.

2) More is not necessarily better.

3) ההיסטוריה מלאה במתמטיקאים שביצעו פלישה עויינת לתחום הכלכלה בגלל שבא להם להתעסק באסטרטגיה, והם מעולם לא התנצלו על כך...

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Dudu Lagziel

Dudu Lagziel Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @DuduLagziel

Oct 6
1/ אני רוצה להתייחס לנקודה הזו דווקא מכיוון של חוקרים באקדמיה, ותלמידי מחקר בפרט. (אני מדגיש מראש שאלו דברים שעבדו עבורי, ולא בהכרח נכונים לאנשים אחרים.)

לאורך קריירה מחקרית, וגם בתחילת הדוקטורט, יש דחף תמידי לקחת עוד משימות מחקריות במקביל. שיתופי פעולה הם חלק אינטגרלי מהמקצוע.
הרווח הוא ברור. יותר שיתופי פעולה ופרוייקטים = יותר מחקרים ומאמרים במקביל. על זה אנחנו נמדדים.

בנוסף, יש אלמנט קריטי של סיכון. אי אפשר לדעת מראש איזה פרוייקט ימריא או יתרסק, ולכן הרצון לקחת הרבה פרוייקטים במקביל זה סוג של גידור סיכונים.

אז, מה הבעיה?
2/ בעיה אחת, מבחינתי לפחות, היא שזה מייצר עומס אדיר שמונע התעמקות ראויה בכל פרוייקט. ברגע שיש backlog משמעותי, יש רצון מתמיד לעבור הלאה למשימה הבאה. זה יכול לגרום לפספוס של רעיונות. לדוג', כמעט כל המאמרים הראשונים שלי הובילו מאחד לשני עקב התעמקות בנקודה מסויימת במאמר בסיסי.
Read 6 tweets
Oct 6
פינת הפודקאסט, והפעם פרק שעוסק בתחב"צ בחינם.

הנקודה הראשונה שאהבתי הייתה התייחסות הדואלית לאגרות גודש במקביל לשיפור בתחב"צ. זה עולה מתובנה לא טריוויאלית שנוגעת לש"מ הכללי שנוצר במערכת עם הפעלה של אגרות גודש.

זה עובד כך >>
freakonomics.com/podcast/should…
אגרות גודש באות לצמצם אי-יעילות, ולכן הפעלה שלהן יכולה להעביר אנשים לתחב"צ או לשינוייי לו"ז בנסיעה. לכאורה זה רווח מיידי.

אלא מה?

הדבר הזה משית עלות נוספת על הנוסעים הקיימים בתחב"צ. ברגע שאנשים עוברים מהרכב הפרטי לתחב"צ, אז היא יותר עמוסה ומתעכבת יותר, ולכן נוצר אפקט נגדי. >>
כלומר, יש פה יחסי גומלין חשובים במעבר משתמשים מפתרון תחבורתי אחד לאחר.

בהמשך יש התייחסות רחבה דווקא לאיכות השירות והזמינות, ולאו דווקא למחיר. כלומר, יש דגש מאוד מרכזי למחיר (וניתנו דוגמאות לכך בעולם), אבל נראה שדווקא המומחים טוענים, כנראה בצדק, שזה לא פתרון גנארי. >>
Read 5 tweets
Jul 21
1/ ישראל אומן קיבל פרס נובל בכלכלה על תרומתו בתחום של תורת המשחקים. זה ידוע. אבל, האם אתם יודעים על מה בדיוק ניתן הפרס? כלומר, מה המחקרים שלו הראו?

אז, בואו ניקח 5 דקות, כולל 2 דקות לסרטון של אנדרה אגאסי(!) מסביר תובנה של אומן, בכדי ללמוד קצת על תורמתו ההיסטורית לתורת המשחקים.
2/ נתחיל בסייג מתבקש. התרומה של אומן לתחום היא כנראה הגדולה ביותר אי פעם של חוקר בודד. אי אפשר לסכם את כולה בשרשור. אומן עסק בקבלת החלטות בתנאי אי-ודאות, שיווי משקל (ש"מ) מתואם, מושג הידיעה ועוד ועוד. הרשימה לא נגמרת.

לכן אתמקד בתרומתו בנושא עם נטייה יותר יישומית: משחקים חוזרים.
3/ מה זה משחק חוזר? משחק חוזר הוא משחק שמשוחק שוב ושוב, והתשלום הסופי לשחקנים הוא התשלום הממוצע לאורך השלבים (אני קצת מפשט).

בואו נבחן את הדוגמא הקלאסית של דילמת האסיר. הש"מ היחיד במשחק החד-שלבי הוא ששני השחקנים מלשינים/מודים, וחוטפים עונשי מאסר כבדים.
he.wikipedia.org/wiki/%D7%93%D7…
Read 15 tweets
Jul 4
יש לי 5 דקות פנויות (הגדולים בחוג, הקטנים משחקים, וד"ר גולן בתורנות 🤦), אז משהו קטן על משכנתא שלקחנו ב-2019.

במקור לא רצינו לקנות דירה (אני בכלל רציתי להישאר בת"א... היוש #פידתכנון), אבל אז אנשים ויתרו על הזכייה במחיר למשתכן בגליל ים, ולכן הייתה לנו את האפשרות לקנות במיידי.
>
על הנייר, היה ברור שזאת עסקה מעולה (קנייה בעלות של 20K ש"ח למ"ר), לכן היה צריך לתכנן משכנתא.

המחשבה שלי בזמנו (כמובן לפני עידן הקורונה) הייתה שהאינפלציה תרים ראש בקרוב, כי ריבית אפס והרחבות כמותיות לאורך עשור מייצרות בועות. גדולות.

אז ניסיתי לצמצם הצמדה למדד.
חשוב לציין (בכדי לא להדליק את @YannayASpitzer יותר מידי), שמלכתחילה המשכנתא תוכננה לעד 7-8 שנים. לכן מדובר בהלוואה לטווח קצר יחסית.

בזמנו היה מותר עד 1/3 פריים, והלוואת פריים היא נוחה משום שאפשר לפרוע אותה במיידי. לכן, שליש מהמשכנתא היה בפריים מינוס (כמה שהבנקים ייתנו).
Read 9 tweets
Jul 2
הציוץ הזה, והדיונים הנוספים הבוקר ב-#פיד_תחבורה ו- #פיד_תכנון העלו בי את התהייה הבאה: כמה הטרוגניות יש באוכלוסיה בישראל ביחס להעדפות המגורים? כלומר, אני באופן אישי ממש מעדיף מרחב עירוני צפוף. ד"ר גולן תעיד שאני לא מפסיק לבלבל לה את המוח על זה. היא פחות.

זה דיון די קונקרטי. >>
אנחנו בזמנו התלבטנו בזה מאוד כאשר היינו עם 4 ילדים בת"א, ות'כלס אני לא יודע איך זה היה מתפתח אם לא היינו עוברים לגליל ים (מחיר למשתכן וזה).

אומנם היינו יותר קרובים לאזורי בילוי, מסחר, ושירותים, אבל כבר בילד השני, ובטח בשלישי ומעלה אתה מבין שאתה פחות מנצל את זה. >>
כלומר, זה לא באמת עוזר שיש גישה להרבה אפשרויות, כאשר אין את הפנאי לזה.

מנגד, לתפעל 4 ילדים בעיר גדולה זה קשה. מאוד. אני רק חושב על איסופים ופיזורים של ילדים מהמסגרות, ויש לי חום. זה כנראה על גבול הבלתי אפשרי, אפילו בעבודה גמישה כמו שלי.

מנגד, בגליל ים, הילדים עצמאיים.>>
Read 6 tweets
Apr 16
🧵 שרשור על מדידת עשירונים ואי-שיוויון, ועל בעיה לא קטנה בישראל בהקשר הזה.

נמחיש את הסיפור שלנו דרך זוג חביב, נקרא להם א' ו-ב'. שניהם אחרי תואר ומרוויחים יחד 18 אלף ש"ח ברוטו. זה שם אותם בעשירון 6 באוכלוסיה בישראל (לפי סקר הכנסות הלמ"ס מ-2018).

אלא מה? זה רק חלק מהסיפור...
1/
הסיפור (שהוא עדיין לא העיקר בשרשור הזה) מגיע ממספר הנפשות במשק הבית.

הגרפים המצורפים מציגים את ההכנסה הכספית נטו למשק בית ולנפש סטנדרטית לפי עשירונים. אם א' ו-ב' הם זוג ללא ילדים, אז ההכנסה נטו שלהם לנפש סטנדרטית היא כ-8,000 ש"ח, ולכן הם קופצים לעשירון 7-8. אבל,

2/
אם הם זוג+1, אז ההכנסה נטו לנפש סטנדטית יורדת ל-6,000 ש"ח. חזרה לעשירון 6. אגב, אם הם זוג+2, אז הם יורדים לעשירונים 4-5.

אם ניקח לדוג' את ד"ר גולן ואותי, אז התוספת של 4 ילדים מורידה אותנו ב-3 עשירונים בהכנסה לנפש סט'. (שווה כל שקל!!! 😎)

אוקיי, אבל כל זה ידוע, אז מה הבעיה?

3/
Read 13 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(