Verzoekster wordt nog voordat ze in dienst getreden is ontslagen. Verzoekster is gediagnostiseerd met een agressieve vorm van longkanker en meldt dit bij haar nieuwe werkgever. Werkneemster vecht succesvol het proeftijdontslag aan.
Uit artikel 4 Wet gelijke behandeling handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz) juncto artikel 1 Wgbh/cz volgt dat het verboden is om onderscheid te maken bij het aanbieden, aangaan en beëindigen van een arbeidsverhouding.
Kantonrechter is van oordeel dat werkgever gehandeld heeft in strijd met het bepaalde in artikel 4 juncto artikel 1 Wgbh/cz en dat er sprake is van een onrechtmatige en discriminatoire opzegging.
Werkneemster krijgt toegewezen ingevolge artikel 7:681 lid 1 onder c BW een billijke vergoeding van € 33.000,00 bruto. De kantonrechter kent geen immateriële schadevergoeding.
Even een verhaal uit de praktijk om keerzijde te belichten.
Een notariskantoor, eenpitter, had ter vervanging van 'n zwangere iemand aangenomen bij wie in proeftijd kanker werd geconstateerd. Hij hield haar in dienst en deed beroep op verzekering voor loon tijdens de ziekte.
Loondoorbetalingsverzekeraar stelde: werkneemster was al ziek voor in dienst treding, dus voor aanvang verzekering, dus wij betalen niet.
Zit je dan met je kleine bedrijf fatsoenlijk te wezen en goed werkgeverschap te tonen.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Draadje met enkele veel voorkomende fouten in zaken die gaan over veiligheid op de werkvloer of grensoverschrijdend gedrag (uit de #arbeidsrecht praktijk).
1. Betrokkenen/klagers een rol geven in het onderzoek (anders dan dat ze eventueel gehoord worden als klager).
2. Onderzoek en rapport op basis van alleen anonieme klagers. Iemand moet het recht hebben zich te kunnen verweren. Hearsay is gevaarlijk, zoals een vertrouwenspersoon die e.e.a. gaat invullen.
Anonimiteit stimuleert m.i. ook slachtofferschap.
En als mensen niet uit anonimiteit durven te stappen, dan is er meer aan de hand dan één persoon die onveilig zou zijn maar is de organisatie in zijn geheel meestal niet veilig.
Tegen vage onderzoeksrapporten, en ja die zien wij ook langskomen, kan je je niet verweren.
Een toenemend aantal Nederlanders heeft geldzorgen. De gevolgen zijn ingrijpend, zoals: sociaal isolement, depressie, ziekteverzuim, relatieproblemen, echtscheiding, etc. Meestal speelt zich dit af achter de voordeur. Ook zelfmoord komt voor bij (aanhoudende) geldzorgen.
Financiële problemen gaan vaak gepaard met (ingrijpende) sociale, emotionele en gezondheidsproblemen. De kans op ziekmelden of afname in kwaliteit van en productiviteit op het werk neemt ook toe.
Hoe eerder geldzorgen (samen) aangepakt worden, hoe minder groot de kans is dat iemand uitvalt of dat schulden en kosten blijven oplopen. Vanwege schaamte of uit angst melden werknemers hun geldzorgen meestal (heel) laat of zelfs helemaal niet bij hun werkgever.
Nederland is tweede landbouwexporteur van de wereld, na de VS. Nederland is ook de derde netto-exporteur ter wereld, na Brazilië en Argentinië. Nederland importeert veel minder landbouwproducten dan dat het exporteert; verschil: ruim 27 miljard.
Nederland is een enorm grote exporteur van landbouwproducten doordat de basisvoedingsstoffen voor flink deel uit het buitenland komen. Bijna de helft van grond van heel Nederland dus, wordt ook gebruikt om voedsel voor dieren te verbouwen.
In april hebben wij al bericht over de aankomende wetswijzingen in arbeidsrechtland.
Nu een belachelijk uitgebreid nieuw overzicht van alle nieuwe verplichtingen voor werkgevers. Omdat werkgevers anders door de bomen het bos niet meer zien.
Kleine greep uit de nieuwsbrief:
De volgende gegevens moet werkgever binnen één maand na aanvang van de arbeid schriftelijk aan werknemer verstrekken:
- de termijn waarbinnen tegen een ontslag in beroep moet worden gegaan;
Ter uitleg: draad over de rechtszaak die morgen dient tussen 69 advocaten en de Staat.
Aanleiding: de 5 Gerechtshoven (@RechtspraakNL) hebben o.a. bepaald dat vanaf 1 april jl. processtukken in civielrechtelijke hoger beroep zaken nog maar maximaal 25 pagina’s mogen beslaan.
Ook lettertype, regelafstand en marges zijn bepaald (GEEN COMIC SANS 😡).
De opgegeven reden: de werkdruk bij de Hoven en de rechters vinden de processtukken te lang.
Later zou door de Hoven zijn gezegd: de kwaliteit van veel processtukken in hoger beroep is niet goed.
Maar Sascha waarom komen advocaten in verzet en gaan ze naar de rechter?
Jullie advocaten schrijven toch alleen maar zoveel pagina’s omdat je er dan meer verdient??
Allereerst omdat de Hoven hier helemaal niet over gaan.
Zojuist interview gehad met Levi en Saif, 4 VWO, over de #toeslagenaffaire. Ze waren enorm goed voorbereid. Hadden goede vragen. Onder meer: “denkt u dat een fysiek loket bij Belastingdienst dit wellicht had kunnen voorkomen?”
Wat een top jongeren.❤️
Eerst hadden ze als onderwerp “legaliseren van drugs”, maar dat vonden ze minder leuk. Levi is geïnteresseerd in politiek en Saif in automatisering en privacy. Dat te samen triggerde hun interesse in de #toeslagenaffaire.
Zo mooi om te zien en horen hoe zij er tegen aan kijken.
Zij hadden al voor het interview de conclusie getrokken: “Dit kan toch helemaal niet, als overheid zo selecteren, zo mensen aanpakken ”.
Ze hadden nagedacht over de impact, betrokken bij het onderwerp, en dat terwijl het geen lichte kost is en soms”ver van je bed”.