Geçtiğimiz Pazar akşamı yapmış olduğumuz yayında da belirttiğim üzere 2023 yılı portföyümü oluşturmaya/şekillendirmeye başladım. Sizlere bu sabah/gün Seramik sektörünü ve sektör özelinde çok iyi bir şirket olduğunu düşündüğüm #QUAGR’yi detaylı bir şekilde anlatacağım.
Türkiye seramik kaplama sektörü ihracatta yerli kaynakların en çok kullanılan ve ithal ürünlere bağımlılığı en az olan sektörlerden bir tanesidir. Sektör 2022 yılında dünya genelinde 100 ülkeye ihracat gerçekleştirmiş ve ihracat rakamı yaklaşık olarak 2mia USD’ye ulaşmıştır.
Türkiye, seramik kaplama malzemelerinde Avrupa’nın 3. dünyanın 9. büyük üreticisidir. Seramik sektöründe en büyük üreticiler Çin, Hindisyan, Brezilya iken Türkiye 9. sırada yer alırken, en büyük ihracatçılar ise Çin, İtalya, İspanya ve Hindistan olup Türkiye 5. sıradadır.
Sektör rakamlarına bakacak olursak;
☑️İMSAD verilerine göre 2022 yılının ilk sekiz ayında, inşaat malzemeleri sektöründe en yüksek üretim artışı %30.7 ile seramik kaplama malzemelerinde gerçekleşmiştir.
☑️Türkiye Seramik federasyonu verilene göre yılın ilk 9 ayında ihracatı önceki yılın aynı dönemine göre miktarsal olarak %14.4 düşerken ciro dolar bazında %15.8 artmıştır.
☑️Seramik ihracatı 5 yıldır aralıksız yükselişine devam ediyor. 2021 yılında 1.6mia $ ihracat gerçekleştirildi. Yüksek enerji maliyetleri olan bir yılda 10 ayda 1.6mia $ ihracat yapmayı başardı. Yılın 2mia $ toplam ihracatla kapanması bekleniyor (%25$ bazında ihracat büyümesi).
• 41m m2 kapasite ile Dünya’nın tek çatı altındaki en büyük teknik granit üreticisi
• +70 ülkeye ve 5 kıtaya yayılan geniş ihracat pazarı
• Toplam satışların %30’u yabancı para cinsinden
• 7 bölgede 66 bayi ile çok güçlü ve geniş dağıtım ağı
• Demiryolu ağı yoluyla limanlarla fabrika arasında doğrudan bağlantı.
Aydın Söke OSB’deki demir yolu ağı altyapısı Şirketin fabrikası ile İzmir limanları arasında doğrudan bağlantı sağlamaktadır.
• Fabrika hammadde kaynaklarının merkezinde konumlanmaktadır.
Finansal perfromansa bakacak olursak;
Yılın ilk 9 ayında ihracat gelirleri 822m TL olarak gerçekleşirken, toplam net satışların içerisindeki payı %29 oldu. İhracat gelirleri geçen yıla göre %121 oranında artış kaydetti. İhracat yapılan ana pazar Avrupa ülkeleri oldu.
Toplam ihracatın %73’ü başta İngiltere, Almanya ve Belçika olmak üzere Avrupa kıtasına gerçekleştirildi. Devam eden yatırımlar ile ABD ana hedef pazarlardan biri oldu. ABD’ye yapılan ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre 2x artarak 57.4m TL’ye ulaştı.
#QUAGR'nin ihracat oranı doğal bir hedge pozisyonu sağlıyor. Son 12 ay itibarıyla net satış gelirlerinin %30’u yabancı para cinsinden. İhracat ağırlığının Avrupa kıtası ülkelerine gerçekleştirilmektesi sebebiyle döviz gelirlerinin büyük kısmı Euro cinsindendir.
Maliyet tarafına bakacak olursak;
Hammaddeler ağırlıklı olarak yurtiçinden temin edilmektedir. Maliyetlerin %25’i yabancı para cinsinden. Şirket’in başlıca hammaddeleri kil ve feldspattır. Ukrayna kili hariç hammaddenin tamamı yurtiçi madencilik firmalarından temin edilmektedir.
Boya ve kimyevi maddelerin bir kısmı İspanya ve İtalya’dan alınırken, maliyetlerde görece düşük bir orana sahip parlatma taşları ise Çin’den ithal edilmekte. Son 12 aylık brüt kar marjı %46. Sektör gözetmeksizin oran olarak müthiş bir marj olduğunu düşünüyorum.
Borçluluk tarafı ile ilgili;
#QUAGR’nin 3. Çeyrek sonu itibarıyla net borcu 1.067mia TL olup, son 12 aylık FAVÖK*’e oranı 0,97x. Gayet makul. Yatırımlar nedeniyle finansal borçların %19’u, hazır değerlerin %6’sı YP cinsinden. Borç tarafı hassas oldupum bir konu. İyi yönetiliyor.
Yatırım tarafına bakalım;
7.5m m2 kapasiteli ilk yeni hat Mart, 2. yeni hat Mayıs ve 2. yeni hat Eylül ayında devreye alınarak, toplam üretim kapasitesi 33.5m m2’ye yükseldi.
4. yeni hattın Aralık ayında devreye alınması ile birlikte toplam üretim kapasitesi 41m m2 ulaşacak.
Tamamlanacak olan yatırım ile birlikte ABD’nin ana hedef pazarlardan biri haline getirilmesi planlamakta. Yeni kapasitenin yaklaşık 2M m2’lik kısmının ABD’ye satılması öngörülmekte.
Yeni yatırım ile birlikte 480 ek istihdam sağlayarak toplam çalışan sayısı 1.400’e yükselecek.
Şirket özelinde son haberlere bakacak olursak;
Geçtiğimiz hafta Şirketinin geri alım projesi kapsamında alımını gerçekleştirdiği 12.55 TL maliyetli 4.000.000 TL nominal değerli payı 56.55 TL bedelle sattı ve şirket bu işlemden ~176m TL net kar elde etti.
Kendime not ettiğim riskler ise aşağıdaki gibidir;
- İnşaat sektörüne bağımlılık, İnşaat sektörünü yavaşlatacak her türlü makro gelişme
- Nakit maliyetler içerisinde en yüksek 2. paya sahip elektrik ve doğalgaz fiyatlarında enflasyon ve kur kaynaklı artışlar
- Navlun giderlerinde artış ile konteyner sıkıntısı
- Yerli Kil fiyatlarındaki artış (Ukrayna’dan temin edilen kil, savaş nedeniyle gelmediği için yerli kil kullanımı arttı)
- En büyük ihracat pazarı olan Avrupa Birliği’nde anti-damping soruşturması
- En büyük risk olan Hindistan
Anti-damping:
Avrupalı seramik üreticilerinin şikayetleriyle harekete geçen AB Komisyonu, Hindistan’ın ardından Türkiye’den ithal edilen seramik karo ürünlerine anti-damping soruşturması başlattı. %18.7’lik gümrük vergisi sözkonusu. AB’nin nihai kararını 11 Şubat’ta açıklayacak.
Gelelim son ve en büyük riske;
Hindistan kapasite olarak dünya sıralamasında Çin’den sonra ikinci sırada. Kapasite fazlası sebebiyle kendilerine yeni pazarlar ve müşteriler arıyorlar. İşçilik maliyeti olarak baktığımızda, Türkiye’ye göre avantajlı konumdalar.
İşçiliğin yanısıra, konteyner fiyatları da düşünce, buna bağlı olarak lojistik avantajı yakalamaları sonucunda son 2 ayda fiyat avantajıyla daha fazla ön plana çıkmaya başladılar. Bekleyip göreceğiz.
Özetle;
9.5 FK ile fiyatının makul olduğunu düşünsem de kapasite artışının etkisinin 2023 yılında şirkete sınıf atlatacağını, yüksek “bedelsiz sermaye artırımı” potansiyelinin likidasyonu artıracağını ve #QUAGR'yi 2023 portföyüme aldığımı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Sevgiler
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Bir düzeltme paniği aldı başını gidiyor. Daha önce böyle bir şey oldu mu bilmiyorum ama; herhangi makro/mikro negatif bir gelişme sonucunda değil de güçlü yükseliş sonrasında sırf hakettiğimiz fiyatlara geliyoruz diye düşen bir borsayla karşılaştıysanız lütfen beni uyarın.
Herhangi bir politik, coğrafi, ekonomik, konjonktürel (Covid vs) bir negatiflik olmadığı sürece ayı piyasasına geçiş olmaz olsa olsa “kar realizasyonu” olur, o da sınırlı kalır. Kar realizasyonu da ayrıca bir fırsattır.
Arkadaşlar şunu unutmayalım, finansal piyasalar insan akıl ve zekasına meydan okuyan çok sayıda “Niteliksel” ve “Niceliksel” faktörü ve veriyi içinde barındıran ve bireylerin psikolojisinden çok etkilenen bir pazar yeridir.
Geçtiğimiz hafta $ bazında %7.6 yükselen, ortalamada 6.2mia $ günlük hacmin oluştuğu, yatırımcı sayısının 3.3m kişiye ulaştığı güçlü bir piyasa görüyoruz. 280$/5.200 seviyelerine kadar momentumun devam edeceğini, bu seviyelerde temkinli olmak gerektiğini düşünüyorum.
#SASA#HEKTAS ve Bankacılık endeksi özelindeki direnç devam etmesine rağmen #EKGYO#SISE#ASELS#TUPRS#PETKM#KCHOL#AKSEN#FROTO’da güçlü trendin devam ettiğini görüyoruz. Bu hafta Bankacılık endeksinin, özellikle özel bankaların katkılarıyla güçlü trendin devamını görebiliriz.
Ocak ayı sonunda özel bankaların bilançoları gelmeye başlayacak. Bilançolara kadar Bankacılık endeksinin Özellikle #AKBNK#YKBNK ve #ISCTR’nin endeksin zorlandığı günlerde insiyatifi eline alıp endeksi sırtlayacağını düşünüyorum. Dost tavsiyesi, Bankacılık endeksinden korkmayın.
Dün yaptığım ankete katılan ~10bin kişinin %70'i tercihini Havacılık'tan yana kullandı.
Bugün Havacılık sektöründe yılın 46. haftası olan 18-24 Kasım tarihlerinde neler olduğunu ve sektörün iki ana aktörü #THYAO ve #PGSUS için yılsonu beklentilerimi anlatacağım.
18-24 Kasım 2022 haftasından manşetler;
• Geçtiğimiz hafta günlük ortalama trafik 22.653 uçuş olarak gerçekleşirken, 2019 yılının %86’sında gerçekleşti. Bir öncek haftaya göre uçuş sayılarında %2 düşüş var.
• Sadece Kasım ayına bakarsak toplam uçuşlar 2019 yılının %87’sinde gerçekleşirken, yılbaşından bugüne 2019 seviyesinin %83'üne ulaşıldı.
• Ekim ayı sonunda yaz takvimine göre daha az sayıda uçuş gerçekleşirken bunun başlıca sebebi mevsim ve takvim değişikliğiydi.
Haftanın ilk 4 gününde %7.3 yükselen, ortalama 6.3mia $ hacmin oluştuğu, her geçen gün yatırımcı sayısının ve ilginin arttığı, güçlü, müthiş bir momentum yakalayan bir piyasa görüyoruz. Ara ara dinlenmeler olacak olsa da 300$ seviyelerine doğru adım adım ileriyoruz.
Kesin olan bir şey var ki, bu seviyelere Bankaların itici gücüyle gideceğiz.
Dün PPK’nın hemen ardından yükselişe geçen bankacılık endeksi TCMB tarafından yapılan Zorunlu Karşılık Hamlesi ile satış yedi.
Hepinizin aklında aynı soru; bu karar Bankacılık endeksine nasıl yansır?
Bu sebeple borsanın altın kurallarını bir kez daha sizlerle paylaşmak istiyorum;
🎯Asla tek bir Hisse Senedine yatırım yapmayın
🎯Portföylerinizi çok hızlı fiyatlanmış şirketlerden oluşturmayın
🎯Borsaya değil şirketlere odaklanın
🎯Yatırım yaptığınız şirketleri iyice araştırın
🎯Telegram’dan uzak durun
🎯Hiçbir Hisse Senedine aşık olmayın
🎯Sürekli aynı hisse senedini yazan kendini hoca zanneden kişilerden uzak durun
🎯Karlılığını, büyümesini sürdüren, yatırımlarını artıran şirketlerden korkmayın
🎯Hiçbir şey bilmiyorsanız; yatırım fonlarını tercihedin
🎯 Yatırım yaptığınız şirketlerin faaliyet raporlarını okuyun, haberlerini takip edin
🎯Her sektörü iyi bilmeyebilirsiniz, en azından fikriniz olsun
🎯Bir bilanço analizi yapıldığında başka şirket sormayın, hem analizi yapana hem de o şirketin yatırımcısına biraz saygı duyun
Haftaya güçlü başladık. 140$’da başlayan doludizgin yolculuk anlık 245.7$’da. Bu momentum ile kısa sürede 250$’ı geçeriz. Bizler dahil her yeni gelen yatırımcıda Borsada büyük paralar kazanılıyor, ne alsanız kopup gidiyor algısı oluşmaya başladı, bunu doğru bulmuyorum.
Şımarmadan, ayaklarımız yere basarak doğru şirketlerde yatırımlarımızı artırmaya devam etmeliyiz. Konjoktüre uygun şirketler bizi reel getiriye ulaştıracaktır. Evet enflasyon rallisi yaşıyoruz, evet yılların hırsıyla yükseliyoruz, evet çok değerli şirketlerimiz var, ancak;
Bir kez daha söylüyorum;
Her ne kadar 2fk’ya banka, 3 fk’ya holding, 4 fk’ya havayolu, 5 fk’ya havayolu, piyasa değerinin yarısında onlarca şirket olsa da bu hep böyle gitmeyecek. Müzik çalmaya devam ediyor, keyifle dinliyoruz ancak kontrollü ve temkinli olmaya devam etmeliyiz.