2) Öncelikle abonelikler konusunda yaptığım seçimlerin tamamen kişisel, bu paylaşımın da bilgi aktarımı amaçlı olduğunu belirtmek isterim.
Herhangi bir kurum, kuruluş, kişi ya da yayın ile reklam, iş birliği vb. anlaşmam yoktur. Bu yılki başlıca aboneliklerim şöyledir:
3) Ekonomi ve finans dünyasında çok sayıda program, içerik üreticisi ve veri sunucusu var. Haber akışından finansal tablolara, anlık fiyat verilerinden detaylı analiz platformlarına, her gün de gelişen önemli bir lükse sahibiz. Ancak seçerken iki kere düşünmek gerekiyor.
4) Eğer küçük bir tasarrufu değerlendirmek niyetindeyseniz bu programların çoğuna da ihtiyacınız yok aslında.🤷🏻♂️
Bir iki temel pakete yapacağınız küçük bir ödemeyi yatırım şeklinde görerek kendi kararlarınızı oluşturabilir, portföy getirinizi pekâlâ iyileştirebilirsiniz.👍🏻
5) Fakat, farklı ihtiyaçlar farklı çözümler gerektirdiğinden ve elinde çekiç olan adam durumuna düşmektense #CharlieMunger’in de belirttiği gibi İsviçre çakısına dönüşmemizi sağlayacak bilgi birikimi ve yatırımı yeğdir. Tabi bu da para, zaman ve sabır gerektiriyor.
6) Geçen seneki yazımda, bu programlardan bazılarının öne çıkan özelliklerine fiyatlarıyla birlikte yer vermiştim. İncelediğim programlara ve notlara şuradan bakabilirsiniz:
7) Bu kapsamda 2023 yılı aboneliklerini oluştururken de #BlackFriday ve #CyberMonday indirimlerini kıyaslayabilmek için bir şablon oluşturmuştum. İşime yarayacak ve indirimde olan ürünlerden bazılarını da satın aldım.
Londra’da yerleşik olan günlük ekonomi, finans gazetesi. Usta kalemlerin yorumu ve kapsamlı analizleri karar alma sürecinde olanların ve iş dünyasının yakından takip ettiği bir kaynak.
Britanya kökenli FT’den farklı olarak New York’da yerleşik olan bu gazeteyi, Atlantik’in diğer tarafından bilgi edinmek için seçtim. Yine iş dünyası ve piyasalardaki gelişmeler yanında deneyimli yazarların görüşleri değerli.📰🖊️
Bir ekonomist olarak okumaktan keyif aldığım, içeriği oldukça geniş bir yelpazede ve nitelikli olan haftalık bir dergi. 20 yıldan fazladır takip ettiğim ve yıllık planlarımı oluştururken de önemsediğim bir yayın.👏🏻👏🏻
Farklı dillerde yayımlanan ve daha ziyade iş dünyası ve finans odaklı olan bu dergiyi Almanca olarak izliyor, aylık gelişmelerden dikkatimi çeken noktaları şu akış altında paylaşıyorum.
⬇️
Bilen ve tanıyanlar için klasik, eşsiz ve vazgeçilmez bir platform.👌🏻 Sadece sunulan içerik, veriler ve bilgiler nedeniyle değil, aynı zamanda farklı düşüncedeki analist ve uzmanların raporlarıyla da tercih sebebim.
Evet fiyatı oldukça yüksek, kabul ediyorum; ancak #DeğerYatırımı konusuna gönül vermiş olup da bu siteyi bilmemek, sunulan rapor, çalışma, veri ve tarama listelerini kullanmamak düşünülemez.
İlgi alanı ve portföy büyüklüğüne göre tavsiye ederim.
Muhtemelen en çok tanınan ve gördüğüm kadarıyla da en yoğun kullanılan #TeknikAnaliz programı. Grafikler ve kullanıcı yorumları açısından önemli bir platform.📈📉
Ücretsiz paketi bile yeterli, ancak üst versiyonlar daha fazla olanak sunuyor.
Daha önce #QueenstocksAnalyst versiyonunu kullanıyordum ve iOS kaynaklı bir iki sorun dışında genel olarak da memnundum. Pro versiyonu teknik ve temel analiz kapsamında çok kapsamlı olması yanında model kurma imkanı da tanıyor.📊⚙️👍🏻
Yatırım tercihini #TemelAnaliz üzerine inşa edenler açısından gerek verilerin görsel sunumu gerekse de kapsamlı içeriği ile oldukça başarılı bir ürün. Borfin eğitim programlarına katıldığımda bazı uygulamaları buradan test etmek güzel bir deneyim olmuştu.
#Borfin’in biraz daha fazlasını isteyen kullanıcılar için hazırlamış olduğu bir ürün. Aslında tüm paketler temel içerik olarak belirli bir olanak sunsa da ücret arttıkça içerik ve derinlik de artıyor. İhtiyaç, paket seçiminde belirleyici olacaktır.
Fiyat açısından uygun bir olanak sağlayan bu paket başlangıç seviyesinde analizler için faydalı bir içeriğe sahip. Temel ve Teknik Analiz yanında haber akışı ve takas analizi gibi ekranlar, filtreleme özellikleri de mevcut.👍🏻
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
🇹🇷#Şişecam şirketinin 2023/2. çeyrek sonuçlarına ilişkin notlarımı bu akışta paylaşacağım. Uzun sözün kısası zor bir dönemde başarılı bir tablo.👏🏻
🇬🇧 In this tread, I'll share my notes on #SISE 2023/q2 results. Although tweets are in Turkish, graphs are in English.
(1/x)
2) Çeyrekler bazında hasılatın güçlü artışı küresel ekonomideki resesyon, artan faizler ve talep koşullarındaki gerileme nedeniyle son iki çeyrekte ivme kaybı yaşamış olsa da maliyet kontrolüyle kârlılık korunuyor.
2023/q2 (milyar TL)
Satışlar 30,1
Maliyet 20,3
Brüt Kâr M. 9,7
3) Yıllıklandırılmış olarak takip ettiğim hasılat büyümesi ise bu gerilemeyi daha net gösteriyor. Göz kamaştıran değerler şimdilik geride kalmış olsa da son çeyrekte %6,38'lik son 10 yıldaysa bileşik olarak %36,16'lık bir büyüme var.
1) Sayın David Rubenstein'ın, JP Morgan Genel Müdürü Sayın Mary Callahan Erdoes ile gerçekleştirdiği bir röportaj son derece faydalı.
Bu akışta #Asset ve #Wealth kavramlarının Türkçe kullanımındaki yanlışa dikkat çekerek yanlışın düzeltilmesine yönelik bir öneri de sunacağım.
2) Videoyu izleyip İngilizce bilenler zaten "asset" ve "wealth" arasındaki ayrımın ne kadar açık olduğunu anlamıştır, ancak herkesin anlayabilmesi için ilk bölümü kelimesi kelimesine çevirdim.
Buyrun önce kavramları ve yönetim anlayışındaki farkları görelim. ⬇️
3) İyi, güzel işte sorun nerede diyenler olabilir.
Bu iki farklı kavramın Türkçe "varlık" şeklinde kullanılması işin özünün anlaşılmadığı anlamına gelmektedir.
Varlıklar, bir yıldan kısa sürede ya da daha uzun sürede paraya çevrilebilen değerlerdir.
1) Bu akışta #C3AI şirketinin fiyat hareketlerinden yola çıkarak genel anlamda yatırım süreci için dikkate alınacak bazı derslere değineceğim.
- Yatırım stratejileri / Hikâyeler
- Fiyat / Değer
- Açgözlülük
- Batış ve Zenginlik hepsi burada
2) #YapayZeka hayal ve korkuların birleştiği, kitaplardan filmlere sayısız eserde geçen bir tema olduğu kadar teknolojideki somut gelişimin de bir çıktısı.
Doğal olarak da birçok şirketin ilgisini çeken; başarılı olanların zengin olduğu, başaramayanların iflas ettiği bir alan.
3) Son dönemde ChatGPT ve benzer ürünlerle zirveye geldik. Birçok iş kolunun yok olacağı endişeleri yanında yapay zeka iyi mi kötü mü tartışılır.
The Economist dergisinin konunuya yaklaşımını daha önce şu akışta özetlemiştim. İlgilenenler inceleyebilir.
Türkiye İş Bankası, Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Adnan Bali'nin, Tomorrow Kitap Kulubündeki samimi sohbeti hayata dair çok değerli görüşler içeriyor.🙏🏻👏🏻
1) Bu akışta öne çıkan bir iki bölüme değineceğim, ancak notlar alarak izlenmesi gereken, kitap önerileri içeren bir yayın.
2) Maalesef nicelik ve etiketlerin öne çıktığı bir ortamda okunan kitap ya da sayfa sayısından, sertifika koleksiyonuna çoğu zaman da içi boş bir yarış var. Nitelik ve gerçek değerlerse bence çok daha önemli.
Bu yüzden Adnan Bey'in güzel sohbetinden notlarımı da paylaşayım.
3) "İyi bir öğrenciyken ve başkaları da başarabiliyorken, olmadı, öğrenemedim. Bunu niye yapamadığıma kafa yormaya başladım."
✅ "Yapılamayacak bir şey yok. Sadece neden yapamadığınızın gerekçelerini bulmanız ve bu eksikleri gidermeniz gerekir."