اسرائیل و #دکترین_پیرامون

سرچشمه #Periphery_Doctrine به این ایده بازمی‌گشت که اسرائیلِ محاصره شده در دریایی از اعراب به اتحادهای استراتژیک با کشورهای غیرعربی که سرزمینهای عربی را محاط کرده بودند، نیاز داشت. بحران ۱۹۵۶ سوئز #دیوید_بن‌گوریون را واداشت تا دکترین پیرامون را عملی‌کند
در کنار کشورهای غیرعربیِ ایران، ترکیه و اتیوپی، اسرائیل چشم همکاری به اقلیت‌های غیرعرب و سنی در جهان عرب همچون کردها، مارونی‌های لبنانی، جامعۀ قبطی مصر و حتی شیعیان لبنان (تا پیش از عزیمت #امام‌موسی‌صدر به جنوب لبنان در ۱۹۵۹) داشت. ایران اما سنگ بنای #دکترین_پیرامون اسرائیل بود.
در آغاز وجود اسرائیل از اهمیت چندانی برای ایران برخوردار نبود. شاه تنها به دنبال فناوری اسرائیل و لابی یهودیان در آمریکا برای فشار بر کاخ سفید جهت مهار خطر شوروی بود. با گذشت زمان اما رشد ایدئولوژی #پان‌عربیسم در میان اعراب منطقه نقش مهمی در گسترش روابط ایران و اسرائیل ایفا کرد.
#مئیر_عزرى، نخستین نمایندۀ سیاسى اسرائیل، وارد ایران شد و یک سال بعد دفتر سیاسى ایران در سفارت سوئیس در تل آویو گشایش یافت. با وقفه صادرات نفت ایران در #بحران_سوئز، ایران و اسرائیل پنهانی خط لولۀ نفت ایلات‌ـ‌عسقلونیه (خلیج عقبه و دربای مدیترانه) را ساخته و کانال سوئز را دور زدند.
نخستین قرارداد نفتی ایران و اسرائیل در سال ۱۹۵۷ بسته شد و تل آویو تنها با تکیه بر نفت ایران توانست سالهای تحریم نفتی ۱۹۷۳ را از سر گذراند به‌گونه‌ای که یک‌سوم نفت اسرائیل از طریق ایران تأمین می‌شد. گذشته از همکاری نفتی، تهران و تل‌آویو همکاری تنگاتنگ نظامی را در پیش گرفتند.
تهران و تل‌آویو همکاری نظامی را نیز در پیش گرفتند. خریدهای ایران از جنگ‌افزارهای اسرائیلی، از موشکهای ضد ناو گابریل تا ابزارهای پیشرفتۀ ارتباطی، دستکم به ۵۰۰ میلیون دلار می‌رسید. در اواخر دهه ۱۹۷۰، ایران و اسرائیل همکاری موشکی #پروژه_گُل را آغاز کردند.
کودتای ۱۹۵۸ عراق، اسرائیل را واداشت تا همکاری رسمی اطلاعاتیِ سه‌جانبه با ایران و ترکیه برقرار کند. نشست‌های نیم‌سالانۀ رؤسای اطلاعاتی ساواک، موساد و میت برای بررسی همکاری‌های نظامی ارتش‌های شوروی، مصر و عراق شکل‌گرفت. ارتباط ساواک و موساد، نسبت به ساواک و سیا، قویتر و مؤثرتر بود.
بنیان همدلی ایران و اسرائیل بر ارزیابی آنان از تهدید مشترک و منطق توازن قوا استوار بود تا سرشت غیرعربی آنان. از یکسو، اسرائیل می‌توانست بغداد و قاهره را از مرزهای غربی ایران و خلیج فارس دور کند. از سوی دیگر، ایران می‌توانست از پیوستن عراق به ارتش‌های عربی علیه اسرائیل جلوگیری کند
شاه که مسئله اسرائیل را استراتژیک می‌دید، گفته بود:«ما سیاست آنان [اسرائیل] را که اشغال سرزمین اعراب است نمی‌پسندیم و این مطلب را اعلان هم کرده و مکرر هم گفته‌ایم، ولی از اینکه عربها را تا [اندازه‌ای] سر جای خودشان بنشانند خوشوقتیم. دیگر معنی ندارد که مدافع سیاست اسرائیل بشویم.»
مهمترین نماد دکترین پیرامون اما اتحاد سه‌گانۀ ایران‌ـ‌اسرائیل‌ـ‌کُردها بود. بن گوریون به موساد دستور داده بود که از کُردها «بدون آنکه ایرانیها و ترکها برنجند» پشتیبانی کنند. تهران و تل آویو، هر دو، به انگارۀ جنگِ محدود و کنترل‌شده در شمال عراق باور داشتند، تا نبردی تمام‌عیار.
آن‌ها توافق کرده بودند که «زغال آتش [شورش کردی] بسوزد، بدون آنکه زبانۀ آتشی شعله‌ور گردد. از این رو، ایران یک دالان زمینی را برای «عملیات‌های ویژۀ ویرانگر موساد در عراق» برای اسرائیل فراهم ساخت. همچنین، ساواک با موساد در برپایی #پاراستین، سازمان اطلاعاتِ کردهای عراق، همکاری کرد.
اتحاد ایران‌ـ‌اسرائیل‌ـ‌کردهای‌عراق تا مارس ۱۹۷۵ که ایران #قرارداد_الجزایر را امضا کرد،باقی ماند. این توافق‌نامه اما نخستین شکاف میان ایران و اسرائیل ایجاد‌کرد به‌گونه‌ای که #اسحاق_رابین آن را خیانتی همچو #توافقنامه_مونیخ و «رهاکردن چکسلواکی در برابر هیتلر از سوی چمبرلین» نامید.
شاه نیز در پاسخ از #لابی_اسرائیل در آمریکا انتقاد کرده و قدرت آن را «حتی برای اسرائیل زیاد» خواند. شاه با صراحت لهجه همیشگی خود به مایک والاس، تحلیلگر ارشد نیویورک تایمز، گفت که لابی اسرائیل «بسیاری از چیزها» ازجمله «روزنامه‌ها، رسانه‌ها، بانک‌ها و امور مالی» را کنترل می‌کند.
علیرغم #قرارداد_الجزایر، اتحاد ایران و اسرائیل در ظاهر حفظ‌شد. در باطن اما اسرائیل سودای گوشمالی شاه را داشت. جای شگفتی نبود که شاه دست تل‌آویو را در پس حمایت مطبوعات خارجی از انقلاب ایران می‌دید.
منبع:
کتاب "شاه ایران٬ کردهای عراق٬ شیعیان لبنان" (۲۰۱۸)٬ انتشارت پالگریو مک میلان

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Arash Reisinezhad آرش رئیسی‌نژاد

Arash Reisinezhad آرش رئیسی‌نژاد Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @arashreisi

Nov 18
نخستین موشک
با وجود پیروزی ایران در قرارداد ۱۹۷۵ الجزایر، شاه که شاهد فروش موشک‌های اسکاد روسی به عراق بود به روزنامۀ نیوزویک گفت: «ما اختلافات خود را با عراق حل کردیم، اما افزایش توان نظامی آنان ادامه دارد، و برای من جای پرسش است که چند نفر متوجه هستند که عراق هواپیما، تانک
۱
و اسلحه و موشک زمین به زمین اسکاد بیشتری نسبت به ما دارد. به مرزهای ما نگاه کن، اگر ما امنیت خود را در منطقه فرض نکنیم، چه کسی این کار را انجام خواهد داد؟» اما درخواست ایران از آمریکا برای خرید موشک‌های پرشینگ بی‌درنگ از سوی کارتر رد شد چرا که توانایی حمل کلاهک هسته ای را داشتند۲
در واکنش، ایران به همکاری با اسرائیل روی آورد. این آغاز #پروژه_گُل #Project_Flower بود. در بهار ۱۳۵۶، تهران و تل‌آویو توافقنامه ای را امضا کردند که ایران یک میلیارد دلار نفت بدهد و با اسرائیل برای ساخت موشک زمین به زمین با توان حمل کلاهک هسته‌ای با بُرد ۲۰۰ مایل همکاری کند.
۳
Read 10 tweets
Aug 16, 2021
رقم خوردن #شام_آخر_کابل ریشه در شناخت ناقص از #مفهوم_ایران دارد; مفهومی که نمایان‌گرِ بنیان‌های سرزمینیِ #جهان_ایران است. در هسته تمدن ایران خاطرات و ارزش های مشترکی هستند که کارکردِ وحدت در میان کثرت ایرانیان را دارند. این نمادها را مي‌توان در دو نماد #نوروز و #عاشورا جست.
اگر نماد نخست شادي مشترك دارد، نماد دوم به غم مشترك اشاره مي‌کند. مرزهاي #جهان_ایران را مي‌بايد در گستره‌اي پهناور ديد: آن جا كه مردمانش نوروز را پاس مي‌دارند و يا عاشورا را حرمت مي‌گذارند. هم از این رو٬ #هارتلند_ایران بر هلال‌های دوگانه همنهشت است: #هلال_عاشورا و #هلال_نوروز.
#هلال_عاشورا از ایران تا دریای مدیترانه است و #هلال_نوروز از کردستانات تا افغانستان و تاجیکستان. در واقع٬ #هارتلند_ایران گستره‌ای ژئوکالچرال است که محور دگرگونی‌های عمده ژئوپولیتیکی نیز بوده‌است. برخلاف کشورهای تمدن-محور چین و هند، مرزهای سیاسی ایران با #جهان_ایران سازگار نیست.
Read 10 tweets
Aug 20, 2019
#راه_ابریشم_نوین یا #ابتکار_کمربند_جاده یا #یک_کمربند_یک_جاده مهم ترین نمود و نماد #ژئوپلتیک_راه در جهان امروز است. اهمیت #راه_شاهی و #راه_ابریشم نمایان گر مرکزیت #ژئوپلتیک_راه در سامانه سیاسی-اقتصادی-فرهنگی-اداری ایران است./1 #سیمرغ_ایران #NewSilkRoad #BeltandRoad #silkroad #bri
#راه_ابریشم_نوین طرح کلان سرمایه گذاری #چین در زیربناھای اقتصادی ۶۰ کشور جھان است که مھم ترین سویه اعمال قدرت #چین در ورای مرزھای خود برای دھه ھای آینده خواھد بود. گذشته از مسیر زمینی٬#راه_ابریشم_دریایی و #راه_ابریشم_یخی بخشی از این مگاپروژه هستند./2 #Maritime_Silk #Ice_Silk_Road
ایده پرداز اصلی #راه_ابریشم_نوین #شی_جین_پینگ رهبر چین است. راه افتادن این طرح همراه با دگرگونی های ژرفی در #ژئوپولتیک و چیدمان قدرت در #خاورمیانه_بزرگ خواهد بود و بر جایگاه ایران در منطقه و جهان تاثیر خواهد گذاشت. این امر به دلایل زیر باز می گردد:/3
@XiJingpingReal
@CPCXiJinping
Read 19 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(