İyi pazarlar,

Bugün bir süre sonra halka arz olacak olan #BRKVY’yi yani Birikim Varlık Yönetim A.Ş’yi anlatacağım.

Öncelikle Varlık Yönetim Şirketleri (VYŞ) neler yapar, sektör dinamikleri nelerdir onlardan bahsedip, daha sonra dikkatimi çeken hususları sizlerle paylaşacağım.
Varlık Yönetim Şirketleri;

BDDK’dan temin edilen kuruluş iznine istinaden kurulan, BDDK'nin düzenlediği faaliyet iznine bağlı olarak faaliyet gösteren, bankalar ve diğer finansal kurumların tahsili geçmiş alacaklarını satın alıp borçları yapılandırarak tahsil eden şirketlerdir.
Basit bir dille anlatmak gerekirse;

Bankaların tahsil kabiliyeti düşük olan alacaklarını iskontolu bir şekilde bankalardan satın alıp (Ör: 1mia TL'lik portföyü 100m TL'ye satın almak gibi - ort. %10'dur) daha sonra o portföyü daha daha karlı bir şekilde tahsil eden şirketlerdir.
Varlık yönetim sektörü dünyada olduğu gibi Türkiye'de de genç olarak nitelendirilebilecek, 18 yıllık geçmişe sahip bir sektör. Varlık Yönetim Şirketleri, Bankacılık Kanunu ve VYŞ Yönetmeligi ile BDDK düzenleme ve denetimine tabi olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.
Risk Merkezi raporlarına göre 03/2022 itibariyla sektörde, çözümlenen alacaklar sonrasında yaklasik 57mia TL yönetilmeye devam eden kalan anapara tutarı, yaklaşık 2 milyon bireysel nitelikli müşteri sayısı, yaklaşık 250bin ticari nitelikli müşteri sayısı bulunmaktadır.
#GLCVY ve Dünya, kümülatif ÖAB payı ve toplam aktif büyüklüğü bakımından en büyük paya sahip şirketler. Aktif büyüklüğü bakımından öncü bu iki şirketi, Birikim, Sümer ve İstanbul takip etmektedir. TMSF’ye ait Birleşim dışarıda tutulduğunda, Birikim yani #BRKVY 3. büyük oyuncudur.
Şirket 06/22 tarihi itibarıyla tahsili gecikmiş alacaklardan yapılan tahsilat, 2021'e göre %91 artış ile 66.3m TL’den 126.8m TL’ye yükselmiş. 2022 yılının ilk 6 ayında #AKBNK #GARAN ve Denizbank A.Ş.’den 535m TL tutarında anaparaya sahip tahsili gecikmiş alacak satın almıştır.
Sektörü etkileyebilecek önemli eğilimler şöyle sıralanabilir;

- Türkiye’deki makroekonomik durum ve değişimler
- Varlık yönetim şirketleri sektörüne yönelik düzenlemeler ve vergi istisnaları
- Bankaların TGA (Tahsili Gecikmiş Alacaklar) satış zamanlamalarındaki değişimler
- Şirket satın almak istediği alacak portföyleri için istediği şartlarda ve zamanda fonlama bulamayabilir, fonlama ihtiyaçlarını sağlamak için yeterli finansmanı bulamayabilir veya finansman kaynakları yüksek maliyetli olabilir.

- Gayrimenkul değerlerindeki genel bir düşüş
O zaman elde edilecek fon’un kullanım amacından da bahsedelim;

- Yeni Portföy Alimları: Halka arzdan Sirket tarafindan elde edilecek olan net gelirlerin %75'inin, Sirket tarafindan portföy alimi amacryla kullanilmasi planlanmaktadir.
- Finansal Borç Ödemesi: Halka arzdan Şirket tarafindan elde edilecek olan net gelirlerin %25'inin, Sirket'in Takasbank'a olan ve Türk Liras cinsinden vadeli kredileri tahtında ödemeler yapılarak finansal giderlerinin azaltılması amacıyla kullanılması planlanmaktadir.
Sektörle ilgili okunacak o kadar güzel raporlar var ki, rakamlar havada kalıyor.

Yine de kısaca finansallarından bahsedelim;

Takipteki Kredi Portföy (Anapara) Büyüklüğü'nde 535m TL artış, Net kar'da geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 10x artış, Özkaynaklarda %61 artış var.
Artık kalıplaşmış cümlelerden sıyrılalım ve bu şirkete/geleceğine neden yatırım yapılır/yapılmalı ona bakalım;

Aşağıda @PwC_Turkiye tarafindan Mayis 2021'de hazırlanan "Türkiye Tahsili Gecikmis Alacaklar (TGA) Satiş Piyasası" raporunu bulabilirsiniz.

strategyand.pwc.com/tr/tr/medya/tu…
Rapor korkunç kur ve enflasyon artışından önce Mayıs 2021'de hazırlandığı için tahminlerin yukarı yönlü daha da agresif olmasını bekleyebilirsiniz. Bence VYŞ'ler için daha da olumlu.

Rapora göre önümüzdeki 3 yıl içinde 70mia TL'den fazla TGA portföyü satışı tahmin edilmektedir.
2021 ve 2023 arasında temel ekonomik büyüme senaryosuna göre, toplam 73mia TL tutarında TGA satışı olması öngörülüyor.

Üç farklı makroekonomik senaryoya göre 2020’de 3.9 trilyon TL olan brüt kredi hacminin 2023’de 5.5-6.1 trilyon TL aralığına ulaşması bekleniyor.
Yine üç farklı makroekonomik senaryoya göre, brüt krediler içerisindeki takipteki kredi payı 2020 yılında %4.1 iken, 2023 yılında %4.8-6.6 aralığında olması, 21-23 yılları arasındaki toplam net TGA girişinin senelik %4.7-13.2’lik büyümeyle 196-291mia TL’ye ulaşması bekleniyor.
Koruyucu tedbirlerden dolayı 2020’de keskin bir düşüş ve 2021’de sınırlı büyüme gösteren net TGA girişinin önümüzdeki dönemde ciddi bir şekilde toparlanması beklenmektedir.
2017'den bu yana geçerli olan yeniden yapılandırma uygulamalarıyla birlikte, birikmiş 2. Grup kredilerin gecikmeli olarak TGA'lara dönüşmesine yol açacaktır. Bu durumun 2022 ve 2023'de artan TGA girişi olarak yansıması beklenmektedir.
Özetle;

GSYİH’ya paralel olarak büyümesi beklenen krediler ve TGA’lardaki artışın bankalar ve diğer finansal kurumlar tarafından düzenli TGA satışı olarak yansımasını, Türkiye’deki TGA satış piyasasının varlık yönetim şirketleri için cazip büyüme fırsatları sunacağı düşünülüyor.
Sonuç;

Mevcut konjonktürde Borsamızda yer alan Varlık Yönetim Şirketleri #GLCVY ve yeni halka arz olacak olan #BRKVY'nin çok ciddi bir büyüme fırsatı sunduğunu düşünüyorum. Denemekte, şans vermekte fayda var. Ne kaybedersiniz; hiçbir şey kaybetmezsiniz. Bana güvenin.

Sevgiler,

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Ömerhan Karamahmutoğlu

Ömerhan Karamahmutoğlu Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @omerhankrm

Dec 5
Tekrar merhaba,

Bu sabah @YKYatirim’in yayınladığı “Otomotiv sektörü Kasım 2022” araştırma raporunu sizlerle paylaşıyorum;

Kasım 2022’de binek ve hafif ticari otomotiv satışları yıllık bazda yaklaşık %37 yükseldi ve 82.3 bin adet olarak gerçekleşti. Image
Binek oto hacimleri %38’lik bir yükseliş sergilerken yükselişte öncü oldu. Burada da özellikle ayın sonlarına doğru vergi matrahında yapılan değişiklikler itici güç oldu. hafif ticari araç hacimleri ise yine güçlü şekilde %34 büyüdü.
Kasım ayındaki toplam hacim son 10 yıllık ortalamanın sadece %3 üzerinde kaldı. 11A22 döneminde toplam hacim 668 bin adet olurken yıllık %1 düşüş sergiledi (binek: -%2, hafif ticari: +%3). Kasım ayında #DOAS #FROTO ve #TOASO hacim olarak piyasadan daha iyi performans sergiledi.
Read 13 tweets
Dec 5
Günaydın,

Geçtiğimiz hafta %1.8 yükselen, günlük ort. hacmin 5.5mia$ olduğu bir endeks vardı. Cuma günü son 10 günün en düşük işlem hacmi gerçekleşti. 5.000 psikolojik direnci kırılmasına rağmen kalıcı olamadı. Bir süre bu seviyelerde güç toplayıp yoluna devam edecektir.
Öncelikle bir konuya açıklık getirelim;

Sürekli yükselen bir borsa olmaz, ara ara dinlenmeler, kar realizasyonları olacaktır, sakin ve soğukkanlı olmanız gerekiyor. Size cazip vaatler sunan düşük profilli kişiler yerine gerçek piyasa profesyonellerini takip edin lütfen.
Geçtiğimiz haftayı kısaca hatırlayalım;

Havacılık sektörünün ayakta tutmaya çalıştığı endeks, bankacılık endeksindeki satıcılı seyrin etkisi ve kar realizasyonları sebebiyle haftayı satıcılı kapattı. #SASA’daki negatif hava devam ederken #HEKTS normalleşme sinyalleri verdi.
Read 6 tweets
Dec 2
Günaydın,

Kasım ayında %25 yükselen endeks, Aralık ayına da güçlü başladı. Nakış gibi işlenen bir piyasa var. Dünkü gap'li açılış sonrası akşam üzeri dönüp o gap'i almamız şahaneydi. Önümüz açlılıyor, piyasa kuvvetleniyor, yatırımcı sayımız, hacimler artıyor. Daha da iyi olacak.
Şirket/sektör özelinde konuşacak olursak;

Dün. Havacılık, GYO ve Madencilik endekslerinin sürüklediği bir endeks izledik. Bankalardan #ISCTR yükü omuzuna alırken, #SASA #HEKTS toparlanma sinyalleri verdi. MSCI alımı sonrası #HEKTS'da kuvvetli seyrin bugün de devamını bekliyorum.
Ocak ayı sonunda kuvvetli bilançoları ile başta #AKBNK #YKBNK #ISCTR ile Bankalar,

Operasyonları/ karlılığı, en az 3. çeyrek kadar kuvvetli seyreden başta #THYAO ve #PGSUS olmak üzere Havacılık sektörü,

Kamunun başlatacağı kampanyaya kilitlenen #EKGYO ve GYO sektörü,
Read 6 tweets
Nov 30
Günaydın,

Geçtiğimiz Pazar akşamı yapmış olduğumuz yayında da belirttiğim üzere 2023 yılı portföyümü oluşturmaya/şekillendirmeye başladım. Sizlere bu sabah/gün Seramik sektörünü ve sektör özelinde çok iyi bir şirket olduğunu düşündüğüm #QUAGR’yi detaylı bir şekilde anlatacağım.
Türkiye seramik kaplama sektörü ihracatta yerli kaynakların en çok kullanılan ve ithal ürünlere bağımlılığı en az olan sektörlerden bir tanesidir. Sektör 2022 yılında dünya genelinde 100 ülkeye ihracat gerçekleştirmiş ve ihracat rakamı yaklaşık olarak 2mia USD’ye ulaşmıştır.
Türkiye, seramik kaplama malzemelerinde Avrupa’nın 3. dünyanın 9. büyük üreticisidir. Seramik sektöründe en büyük üreticiler Çin, Hindisyan, Brezilya iken Türkiye 9. sırada yer alırken, en büyük ihracatçılar ise Çin, İtalya, İspanya ve Hindistan olup Türkiye 5. sıradadır.
Read 23 tweets
Nov 29
Bir düzeltme paniği aldı başını gidiyor. Daha önce böyle bir şey oldu mu bilmiyorum ama; herhangi makro/mikro negatif bir gelişme sonucunda değil de güçlü yükseliş sonrasında sırf hakettiğimiz fiyatlara geliyoruz diye düşen bir borsayla karşılaştıysanız lütfen beni uyarın.
Herhangi bir politik, coğrafi, ekonomik, konjonktürel (Covid vs) bir negatiflik olmadığı sürece ayı piyasasına geçiş olmaz olsa olsa “kar realizasyonu” olur, o da sınırlı kalır. Kar realizasyonu da ayrıca bir fırsattır.
Arkadaşlar şunu unutmayalım, finansal piyasalar insan akıl ve zekasına meydan okuyan çok sayıda “Niteliksel” ve “Niceliksel” faktörü ve veriyi içinde barındıran ve bireylerin psikolojisinden çok etkilenen bir pazar yeridir.
Read 7 tweets
Nov 28
Günaydın,

Geçtiğimiz hafta $ bazında %7.6 yükselen, ortalamada 6.2mia $ günlük hacmin oluştuğu, yatırımcı sayısının 3.3m kişiye ulaştığı güçlü bir piyasa görüyoruz. 280$/5.200 seviyelerine kadar momentumun devam edeceğini, bu seviyelerde temkinli olmak gerektiğini düşünüyorum.
#SASA #HEKTAS ve Bankacılık endeksi özelindeki direnç devam etmesine rağmen #EKGYO #SISE #ASELS #TUPRS #PETKM #KCHOL #AKSEN #FROTO’da güçlü trendin devam ettiğini görüyoruz. Bu hafta Bankacılık endeksinin, özellikle özel bankaların katkılarıyla güçlü trendin devamını görebiliriz.
Ocak ayı sonunda özel bankaların bilançoları gelmeye başlayacak. Bilançolara kadar Bankacılık endeksinin Özellikle #AKBNK #YKBNK ve #ISCTR’nin endeksin zorlandığı günlerde insiyatifi eline alıp endeksi sırtlayacağını düşünüyorum. Dost tavsiyesi, Bankacılık endeksinden korkmayın.
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(