Dün yine müthiş bir iştah, müthiş bir hacim vardı. Kritik seviye olan 280$’ın üzerinde, 282$’dayız. Bu seviyelerde birkaç gün kalabilirsek, yılı 300$ seviyelerinde kapatabileceğimizi düşünüyorum. Günlük hacim 143.8mia₺ ile BİST tarihinin en yüksek işlem hacmi oldu.
Başını DemirÇelik, BeyazEşya, Madencilik ve Petrokimya’nın çektiği yükselişe #BIMAS ve diğer Perakende/Gıda şirketleri de eşlik edince günü güçlü kapattık. #XGIDA günü %2.22 yükselişle kapattı. Ulaşım ve Bankacılık’taki durgunluğu haftabaşındaki yükseliş sonrası normal buluyorum.
Fonlara olan para girişi, yatırımcı sayısı ve hacimlerdeki artış, endeks üzerinde ağırlığı olan Bankalar ve diğer Bist30 şirketlerinde kuvvetli yıl sonu bilanço beklentileri, Borsa’nın mevcut konjonktürde alternatifsiz oluşu, yükselişin ve yükselen trendin başlıca sebepleri.
300$ yıl kapanışı ve sonrasında Bankacılık ve Ulaşım endeksinin önderliğinde sırasıyla 320$ ve 350$ beklentisi çok uzak değil.
Kalp kırmadığımız, saygıyı, sevgiyi, iyiliği ve nezaketi önceliğimiz haline getirdiğimiz keyifli, bol kazançlı bir gün diliyorum.
Sevgiler,
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Bankalarla ilgili düşüncelerimi dün paylaştım. Bugün farklı bir tarafa değineceğim;
Malum, mevcut makroekonomik politika kredi daralması/selektif kredi yoluyla enflasyonla mücadeleyi tercih ediyor. Doğru mu yanlış mı tartışmaksızın, kime yarar onu konuşalım;
Bu anlamda, finansal kiralama kuruluşlarının bankalara göre avantajı, finansman kaynağının nereye gideceğinin baştan belli olması (makina vs.) nedeniyle finansman sağlamada bankalara göre daha rahat olmaları.
Bu sebeple öncelikle #ISFIN ve #VAKFN’de ciddi potansiyel görüyorum.
Dolaşımı 270m lot olan Şirket’in %15’ini Citi almış görünüyor. Belki yabancı değildir diyeceksiniz ama tek elden toplanmış olması takasın toplu olmasını gösteriyor. Grafiğini de paylaşıyorum. Bankacılık tarafındaki kuvvetli beklenti burada da var.
Endeks yeni yıl ile beraber 300$, Mart23’de de 350$ seviyesine gidecekse ki bence gidecek, Bankacılık Endeksi ile gidecektir.
Ve tekrar ediyorum;
Bankaların reel bir özkaynak getirisi ve büyüme sunduğu dünyada defter değerinin altında işlem görmesi anlamsız.
Bugün enflasyon muhasebesi uygulanmış haliyle bile bankaların yüksek tek haneli özkaynak getirisi sunacağını açıklamalardan takip ediyoruz. Şu an tek öngörülebilir risk, olası bir faiz artışında bankaların DİBS portföyündeki değer düşüklüğü. Ancak piyasanın dikkate almadığı şu;
Faiz artışı bir taraftan da bankaların fonlama maliyetine olumlu katkı sunacak. Neden? CDS düşeceği için bankalar daha ucuza borçlanacaklar. Özetle, negatif tarafı da var pozitif tarafı var. Ben tüm riskleri fiyatlasak da 0.80 altında bir PDDD’nin anlamsız olduğu kanaatindeyim.
Cuma günü güçlü bir kapanış ile 2022 zirvemiz olan 270.8$’a bir adım daha yaklaştık. 268.5$’dayız. Bu kapanışa rağmen hala yeterli iştahın oluşmadığı fikrindeyim. Özellikle bu hafta sakin olmamız gereken bir hafta olduğunu düşünüyorum. Sonrası çok ama çok güzel olacak.
Cıma günü resmi gazetede yayınlanan Yabancı Para Net Genel Pozisyon/Özkaynak Standart Oranının Bankalarca Konsolide ve Konsolide Olmayan Bazda Hesaplanması ve Uygulanması Hakkında alınan karara göre Kamu ve Özel Bankalar Ocak ortasına kadar bir miktar USD bozmak zorundalar.
Zaten özel bankaların bir çoğu %5’e çok yakın. Hepsinin toplamda satacağı tutar birkaç milyar$’ı geçmeyecek. Pozitif mi değil ama bankacılık endeksi bu habere tepki vermeyecektir. Bu kararın yılın son 3 haftasında kuru bu seviyelerde tutmak için alınmış bir karar olduğu aşikar.
Bugün Avrupa Havacılık Sektöründe 2022 yılının ilk 11 ayında neler yaşandı, uçuş sayıları nasıl gerçekleşti, hangi havayolları/havalimanları ön plana çıktı vb. birçok detay ile sektörün iki ana aktörü #THYAO ve #PGSUS özelinde 2022 yılsonu beklentilerimi paylaşacağım.
01 Ocak 2022 - 06 Aralık 2022 tarihleri arasında neler olmuş hepberaber bakalım;
Geçtiğimiz 11 aylık süreçte günlük ortalama trafik 25.569 uçuş olarak gerçekleşirken, 2019 yılının %83.1’inde gerçekleşti.
2022'nin başlarında ağ trafiği, COVID-19 varyantı Omicron'dan oldukça etkilendi. Uçuş seviyeleri yaz aylarında oldukça güçlü seyrederken günlük ortalama uçuş sayısı 30.000'in üzerindeydi. Kış tarifesine geçiş ile beraber trafik (uçuşlar) günlük ortalama ~22.000 seviyelerinde.
Bu sabah @YKYatirim’in yayınladığı “Otomotiv sektörü Kasım 2022” araştırma raporunu sizlerle paylaşıyorum;
Kasım 2022’de binek ve hafif ticari otomotiv satışları yıllık bazda yaklaşık %37 yükseldi ve 82.3 bin adet olarak gerçekleşti.
Binek oto hacimleri %38’lik bir yükseliş sergilerken yükselişte öncü oldu. Burada da özellikle ayın sonlarına doğru vergi matrahında yapılan değişiklikler itici güç oldu. hafif ticari araç hacimleri ise yine güçlü şekilde %34 büyüdü.
Kasım ayındaki toplam hacim son 10 yıllık ortalamanın sadece %3 üzerinde kaldı. 11A22 döneminde toplam hacim 668 bin adet olurken yıllık %1 düşüş sergiledi (binek: -%2, hafif ticari: +%3). Kasım ayında #DOAS#FROTO ve #TOASO hacim olarak piyasadan daha iyi performans sergiledi.
Geçtiğimiz hafta %1.8 yükselen, günlük ort. hacmin 5.5mia$ olduğu bir endeks vardı. Cuma günü son 10 günün en düşük işlem hacmi gerçekleşti. 5.000 psikolojik direnci kırılmasına rağmen kalıcı olamadı. Bir süre bu seviyelerde güç toplayıp yoluna devam edecektir.
Öncelikle bir konuya açıklık getirelim;
Sürekli yükselen bir borsa olmaz, ara ara dinlenmeler, kar realizasyonları olacaktır, sakin ve soğukkanlı olmanız gerekiyor. Size cazip vaatler sunan düşük profilli kişiler yerine gerçek piyasa profesyonellerini takip edin lütfen.
Geçtiğimiz haftayı kısaca hatırlayalım;
Havacılık sektörünün ayakta tutmaya çalıştığı endeks, bankacılık endeksindeki satıcılı seyrin etkisi ve kar realizasyonları sebebiyle haftayı satıcılı kapattı. #SASA’daki negatif hava devam ederken #HEKTS normalleşme sinyalleri verdi.