El Castellot de Bolvir de la #Cerdanya, a #Catalunya.

Assentament #ceretà. Després, vençuts aquests, possible #castellum de l’invasor i ocupant romà.

Espectacular. Molt bona feina de l’equip de la @UABBarcelona dirigit per l’Oriol Olesti conjuntament
amb el @museucerda i l’@AJUNTAMENTBOLV1. Museïtzat i amb centre d’interpretació annex, l’Espai Ceretania. Visita recomanable.

Poblat ibèric. Poblat ibèric. Poblat ibèric...

Ibèric?

Eren ibers, els ceretans? Sí? Per què?

¿Perquè la seva ceràmica era
la “típica” (ehem, ehem...) ceràmica a torn ibèrica? Nop. Fins al final, majoritàriament (massivament), van fer servir la ceràmica feta a mà. La ceràmica a torn ibèrica, a la zona, és mooooooolt tardana i, en general, residual.
¿Perquè es relacionaven amb pobles mediterranis? Nop. Les importacions exògenes no ibèriques són tardanes i miserables en nombre, i en cap cas semblen el resultat de contactes directes.

¿Perquè presentaven un model d’organització sociopolítica jerarquitzat? Nop. Això,
en cap cas és exclusiu dels ibers, ni molt menys. No serveix com a tret singularitzador.

¿Perquè parlaven (ehem, ehem) la llengua ibèrica (ehem, ehem...)? Nop, en el sentit que hi ha dubtes més que raonables al respecte i és possible fins i tot que no fos així. O que ho fos,
en tot cas, molt, molt cap al final.

Nop, nop, nop....

Si alguna vegada els ceretans es van “iberitzar”, en la forma com avui dia entenem aquest terme (que no té per què ser fins i tot correcte, tot sigui dit), va ser ja molt, molt, molt cap al final,
quan els romans ja s’havien apropiat de tot i de tothom... Finals del II aC, com a molt d’hora... I els 400 i escaig anys anteriors, què?

Hem de seguir denominant “ibers” als ceretans? Doncs, simplement, no ho sé.

uab.cat/web/seu-de-el-…
Reconstrucció gràfica : arqueòlegs.cat/Stoa/Francesc Riart.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with David Garcia i Rubert 🎗

David Garcia i Rubert 🎗 Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @DavidGarRubert

Jan 8
En algun moment del procés d’estudi d’un assentament concret d’un poble ancestral, l’#arqueòleg hauria d’asseure’s simplement al davant del dibuix de la planta del nucli, tractar de posar-se en la pell d’aquella gent i passar-s’hi hores i hores no fent res més que
contemplant-la i preguntant-li coses i coses, mentre va apuntant les (possibles i múltiples) respostes que aquesta planta li dona a cadascuna d’aquestes preguntes.

Fem una prova ràpida, parcial i senzilla amb la Moleta del Remei d’#Alcanar, al sud de #Catalunya:
- Per què es va construir la Moleta dalt d’un turó?

- Per què a aquesta alçada, i no pas a una altra?

- Per què justament en aquest turó i no el del costat?

- Es poden veure altres assentaments propers, des de la Moleta? És això important? Per què?
Read 14 tweets
Jan 7
Hi ha tantíssimes coses que els pre i #protohistoriadors fem malament i que si les féssim bé ens permetrien fer un salt sideral en el coneixement real i substanciós del passat que suposadament estudiem! Faríem #Història de debò, i no catàlegs d'IKEA!

Però per arribar Image
fins a aquest punt, primer cal prendre consciència que, en molts aspectes, no estem fent d’historiadors i, després, identificar per què passa això i posar-hi remei.

Un dels grans mals (no pas l’únic ) del meu gremi és la inèrcia historiogràfica decimonónica, amarada de rigidesa Image
i de desconeixement inconscient. Per exemple, en una cosa que ens encanta, que és l’ús d’etiquetes per aplicar-les a processos i suposades realitats. Un exemple d’això és el concepte #urbanisme. Image
Read 21 tweets
Dec 11, 2022
Això que denominem la "romanització" a casa nostra, els historiadors (hi incloc els arqueòlegs) ni l'estem entenent bé ni l'estem explicant bé. I això, en gran mesura, deriva del fet que, en realitat, l'estudi aprofundit,professional i modern del fenomen encara està per fer.
Als iberistes, en general els ha interessat molt poc el fenomen en sí i molt pocs investigadors hi han fet alguna cosa. Els historiadors de Roma hi apliquen un enfocament en què interessa fer desaparéixer el món indígena del relat de la forma més ràpida possible.
Tots plegats fan i fem un flac favor a la recerca, ja que expliquem una Història falsa, tot seguint clixés i prejudicis del segle XIX. I això, a aquestes alçades, no és acceptable.

Allò no va anar com ho estem explicant, i a ningú sembla interessar-li
Read 4 tweets
Dec 10, 2022
Pobles com els lacetans, els indiketes, els ilergetes o els laietans van ser, en algun moment de la seva història, societats urbanes: una part de la població, residia en ciutats. Alguns, com els indiketes, van construir ciutats des del minut 0; d’altres, una mica més tardanament.
Com sempre passa amb les societats urbanes de llarg recorregut històric, les seves ciutats no van ser elements rígids. Ben al contrari, eren prou flexibles com per adaptar-se a les circumstàncies canviants que s’anaven donant al llarg del temps.
Al segle IV aC es donen alguns fenòmens que comporten que algunes d’aquestes ciutats experimentin creixements molt ràpids i molt grans de població. Molta gent, de cop, va a viure a aquestes urbs. Les ciutats han de fer front a això: han de créixer, i molt ràpid.
Read 6 tweets
Dec 4, 2022
Aquesta imatge és tan sols un exemple, com tants d’altres possibles, de l’argumentari utilitzat per Dennis R. MacDonald, catedràtic de la Claremont School of Theology de Califòrnia, en els seus estudis tendents a la demostració de la influència Image
de la Odissea en la redacció de l’Evangeli de Marc.

Com a element concret, és el de menys. Potser resulta més interessant apuntar, en canvi, que la qüestió de l’estudi de l’origen real dels llibres del Nou Testament i, en aquest marc, de la creació de la figura de Jesucrist,
ha generat ja una extensa bibliografia científica (per part de molts autors) i que alguns aspectes semblen força demostrats.

Tanmateix, la de Crist al NT és una figura que, aparentment, ni molt menys és creada tan sols a partir de les referències homèriques,
Read 8 tweets
Feb 9, 2022
Que l'Antiguitat era color, color, color i més color!!

Sisplau, si els teniu una mica de consideració, graveu-vos-ho a foc al cap i oblideu el color blanc/marbre que ells miraven d'amagar tant com podien!

No els feu ser com no eren, que tenen difícil el defensar-se!
Read 17 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(