Bahman Ansari Profile picture
Mar 3, 2023 14 tweets 9 min read Read on X
ـ #رشتوی_جدید:
«تاریخ جمهوری‌خواهی در ایران»
ـ لطفا #ریتوییت کنید.

صد سال پیش و در اواخر دوران قاجار، در حدفاصل سال‌های ١٣٠٢ و ١٣٠٣ خورشیدی، در ایران بحثی داغ شد مبنی‌بر این‌که رژیم #پادشاهی منحل و #جمهوری جایگزین آن بشود.
این طرح تا مرحلهٔ تصویب‌شدن هم پیش رفت اما نهایتا با مخالفت مردم، شکست خورد و یک سال بعد با انتقال قدرت از #قاجاریه به #پهلوی، سیستم پادشاهی ادامه پیدا کرد.

اما چگونگی برآمدن فعل #جمهوریت در اوج دوران دلبستگی مردم به #مشروطیت، روایت جالبی داره که در ادامه توضیح می‌دم.
در آن زمان بحث #پادشاهی_خواهی و #جمهوری_خواهی نقل محافل بود. روشنفکرانی که چشم به شرق‌وغرب دوخته بودند، طرفدار جمهوری بودند و میهن‌پرستانِ مشروطه‌خواه به همراه طبقهٔ متوسط، از سیستم پادشاهی که سیستم همیشگی ایران و کاملا سینک شده با #فرهنگ_ایرانی بود، حمایت می‌کردند.
شادروان #میرزاده_عشقی شاعر و روزنامه‌نگار مشهور دوره مشروطه و صاحب‌امتیاز روزنامهٔ «#قرن_بیستم»، از گروه پادشاهی‌خواهان بود. او در روزنامهٔ خود، مقالات و اشعار کوبندهٔ بسیاری در اعتراض به جمهوری‌خواهی منتشر می‌کرد.
در یکی از این اشعار، بعد از تعریف یک داستان عامیانهٔ تمثیلی برای اثبات بدردنخوربودنِ جمهوری، اصل و اساس پیداییِ این تفکر در ایران را دسیسهٔ انگلیسی‌ها برای پاره‌پاره کردن ایران عنوان کرده و از زبان #انگلیس، این توطئه را این‌چنین شرح می‌دهد 👇
گفت: «جمهوری، بیارم در میان
هم از آن بر دستِ خود گیرم، عنان

خلقِ جمهوری‌طلب را، خَر کنم
زآن‌چه کردم، بعد از این بدتر کنم

پای جمهوری، چو آمد در میان
خَر شوند از رؤیتش ایرانیان

گر نگردد مانعِ من روزگار
می‌شوم بر گردنِ آن‌ها سوار»
و سپس از اتحاد انگلیس با روسیه در استقرار سیستم جمهوری در ایران می‌گوید:

کرد زین‌رو، پخت‌و‌پز با سوسیال
گفت با آن‌ها، رَوَم در یک جوال
مسئلهٔ جمهوری‌خواهی در آن زمان یک موضوع داغ در ایران بود. #رضاخان که در آن مقطع نخست‌وزیر #احمدشاه_قاجار بود، با فشار آنگلوفیل‌ها (طرفداران انگلیس در مجلس و دربار) در پی #رژیم_چنج و استقرار جمهوری به جای پادشاهی در ایران بود.
اما کم‌کم متوجه دست‌های پشت‌پردهٔ انگلیسی‌ها شد و تغییر موضع داد. درواقع انگلیسی‌ها که چهارپنج سال قبل در جریان ماجرای سرمایه‌گذاری بر روی پروژهٔ #وثوق_الدوله برای #استعمار_ایران شکست‌خورده بودند، این‌بار با پروژهٔ جمهوری‌خواهی قصد سلطه بر ایران را داشتند.
سرانجام در روز دوم فروردین ١٣٠٣، مردم برای جلوگیری از تصویب نظام جمهوری در #مجلس_شورای_ملی، قیام کردند. چند ساعت بعد، مجلس و قوای نظامی با مردم درگیر شدند و ۴٠ نفر از مردم به شهادت رسیدند و صدها نفر مجروح شدند.
با این قیام ملی، تصویب پروژهٔ انگلیسی جمهوری‌خواهی در مجلس شورای ملی معلق ماند. سرانجام چند روز بعد، در روز ١٣ فروردین، رضاخان با انتشار بیانیه‌ای، رسما از جمهوری‌خواهان اعلام برائت کرد.
بخشی از متن بیانیهٔ رضاخان چنین بود:

«... چون در تشکیل #جمهوریت، بعضی اظهاراتی شده بود که (خوشایند) عُموم نبود و با مقتضیات این مملکت مناسبت نداشت، لذا ... نقض این عنوان و الغاء اظهارات مذکور و اعلام آن به تمام بلاد را خواستار شدیم و اجابت فرمودند. ...»
با این بیانیه رسما داستان جمهوری‌خواهی که در آن زمان پروژه‌ای از جانب انگلستان برای کنترل بیشتر بر ایران بود، در ایران به پایان رسید.

نویسنده: #بهمن_انصاری
نویسندهٔ کتاب «انقلاب مشروطه، از آغاز تا انجام»
پ.ن) ریتوییت کنید

پ.ن٢) لطفا هرجا کپی کردید،اسم نویسنده رو از زیر متن حذف نکنید.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Bahman Ansari

Bahman Ansari Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Ansari_Bahman

Dec 27, 2024
ماجرای #غلامحسین_ساعدی و معشوقه‌اش #طاهره_کوزه‌گرانی

ـ #رشتو

در تبریز، غلامحسین ساعدی عاشق دختربچه‌ای می‌شود که ظاهرا در یک محل زندگی می‌کردند. این دختر که زیر سن قانونی بود و در آن زمان مدرسه می‌رفت، مورد توجه ساعدی قرار داشت و ساعدی چندین نامه برای دخترک فرستاد که ما Image
Image
امروز به همه این نامه‌ها دسترسی داریم. ساعدی در این نامه‌ها مدام به دخترک التماس می‌کرد و البته از آنجایی که تصور نمی‌کرد این نامه‌ها روزی منتشر بشوند، خود واقعی‌اش را در نامه‌ها به تصویر می‌کشید. اینجا دیگر او یک «روشنفکر مترقی‌نمایی که طرفدار آزادی و حقوق زنان است»، نبود.
او متحجری بود که در اعماق افکارش، این دختربچه را برای خود می‌خواست و علاقه داشت او را در پستوی خانه مخفی کند و از ورود وی به اجتماع جلوگیری نماید. این‌ها را از متن نامه‌ها که در ادامه بازنشر خواهم کرد، متوجه می‌شویم.
Read 26 tweets
Dec 26, 2024
زندگینامه غلام‌حسین ساعدی
#رشتوی_جدید

حالا که بحث #غلامحسین_ساعدی داغ است، بدون پیش‌داوری نگاهی به زندگینامه این نویسنده خواهیم انداخت.

غلامحسین ساعدی، پزشک و نویسنده و فعال سیاسی چپ‌گرا بود. وی در سال ١٣١۴ زاده شد. Image
ساعدی از اعضای #کانون_نویسندگان بود. او از مخالفان سرسخت حکومت #پهلوی بود و به شدت برای #انقلاب_اسلامی، تبلیغات می‌کرد.

عکسی از اولین جلسه کانون نویسندگان پس از انقلاب اسلامی. 👇

از راست به چپ: محمد مختاری، محسن یلفانی، باقر پرهام، احمدشاملو، غلامحسین ساعدی، اسماعیل خویی Image
ساعدی نخستین داستان‌ها و نوشته‌هایش را زمانی که در دبیرستان منصور در تبریز تحصیل می‌کرد، نوشت. هنوز ١٧ سالش نشده بود که به سازمان جوانان #حزب_توده پیوست و حزب نیز مسئولیت انتشار دو روزنامه فریاد و صعود را که مروّج ایدئولوژی مارکسیستی/کمونیستی بود را به ساعدی محول کرد. Image
Read 25 tweets
Nov 25, 2024
حالا که بحث سر فروهرها بالا گرفته، بریم ببینیم #داریوش_فروهر که بود؟
ـ #رشته_توییت

داریوش فروهر سال ١٣٠٧ به دنیا اومد.

از ١۵ سالگی فعالیت سیاسی رو آغاز کرد و شیفته مصدق شد.

در سال ١٣٢٧ عضو یک تشکل سیاسی شد که بعدها تبدیل شد به یک حزب سوسیالیست به نام «حزب ملت ایران». Image
در ٢٣ سالگی دبیر کل حزب ملت ایران شد.

بعدها حزب ملت ایران به‌همراه حزب زحمت‌کشان ملت ایران، حزب ایران و جمعیت آزادی مردم ایران، جبههٔ ملی ایران را تشکیل دادند.

در ١ شهریور، فروهر در بیانیه‌ای از مردم خواست تا شورش کنند. این کار او باعث شد تا دستگیر و برای مدتی به قشم تبعید شود. Image
پس از ٢٨ مرداد ١٣٣٢، داریوش فروهر همگام با مهدی بازرگان، نهضت مقاومت ملی را تشکیل داد. این کار باعث شد تا زندانی شود.

در سال ١٣٣٩، فروهر در حالی که در زندان بود، به عضویت شورای مرکزی جبهه ملی دوم، درآمد. Image
Read 15 tweets
Oct 14, 2024
آشنایی با #ابن_مقفع، بزرگ‌ترین ادیب ایرانی در صدر اسلام.

در حدود ١٣٠٠ سال قبل، در خانواده‌ای زرتشتی از اهالی شهر گور (فیروزآباد کنونی)، فرزندی متولد شد که نام او را #روزبه گذاشتند. پدر او دادویه نام داشت و مدتی پیشکار امویان در بصره بود.
روزبه وقتی به سن جوانی رسید، همچون دیگر مردمان آن زمان، برای رهایی از پرداخت جزیه (جزیه پول زوری بود که اعراب از غیرمسلمانان می‌گرفتند)، مسلمان شد و با نام عربی عبدالله بن مُقَفَّعْ شناخته شد.
جاحظ در مورد او نوشته است که وی جوانی زیبا، سوارکاری توانا، و مردی به شدت بخشنده بود.
ابن‌مقفع به خاطر سطح سواد بالا و نبوغ و استعداد ذاتی، در دربار خلفای بنی‌امیه و بعدها بنی‌عباس، به عنوان کاتب و نویسنده مشغول به کار شد.
بزرگی و سواد و جایگاه والای او در زمان خلافت منصور عباسی باعث شد تا اعراب که از زعامت یک ایرانی، ناخرسند بودند، بر وی کینه گرفته و برای
Read 25 tweets
Aug 26, 2024
راز #نفرین_فرعون بعد از هزاران سال، کشف شد!
#رشتو

در متون بازمانده از مصر باستان، تهدید شده بود که هرکسی بقایای مومیایی‌شده خانواده سلطنتی را بر هم بزند، با خشم خدایان روبرو شده و کشته خواهد شد. اتفاقی که واقعا افتاد و هنگامی که گروهی از محققان در سال ۱۹۲۲ مقبره «توت عنخ آمون»

Image
Image
Image
را باز کردند، مجموعه‌ای از اتفاقات منجر شد تا ۲۰ نفر از آن‌ها هر کدام به شیوه‌ای عجیب، کشته شوند. اتفاقی که به «نفرین توت عنخ‌آمون» معروف شد.

جان هاوارد کارتر، باستان‌شناسی بود که یک قرن پیش، برای نخستین بار پس از هزاران سال موفق شد مقبره فرعون را بگشاید و پا به درون مقبره شاه Image
بگذارد. اما کارتر کمی بعد مبتلا به سرطان شد و در سال ١٩٣٩ درگذشت. پیش از او، لرد کارناروون، سرمایه‌گذار بریتانیایی پروژه نیز که به آرامگاه پر از گنجینه قدم گذاشته بود، پنج ماه بعد از این کشف بر اثر مسمویت خونی مرده بود.

👇🏻 کارتر (راست) و کارناروون ، بیرون مقبره / ۱۹۲۲ Image
Read 13 tweets
Aug 7, 2024
سرنوشت تزار نیکلای دوم، آخرین شاه روسیه که توسط چپ‌ها در اسید حل شد.

تزار نیکلای دوم، آخرین تزار روسیه از سلسله رومانوف بود که از سال ۱۸۹۴ تا زمان استعفایش در سال ۱۹۱۷ حکومت کرد. او در ۱۸ مه ۱۸۶۸ متولد شد و در ۱۷ ژوئیه ۱۹۱۸ به همراه خانواده‌اش توسط بلشویک‌ها اعدام گردید. Image
نیکلای دوم در دوره‌ای بحرانی برای روسیه به قدرت رسید. حکومت او با چالش‌های بسیاری مواجه بود، از جمله جنگ‌های متعدد، بحران‌های اقتصادی و اجتماعی و افزایش نارضایتی‌های مردمی. Image
یکی از بزرگترین بحران‌های دوران حکمرانی او، جنگ روسیه و ژاپن در سال‌های ۱۹۰۴-۱۹۰۵ بود که به شکست روسیه منجر شد و نارضایتی‌های مردمی را افزایش داد. Image
Read 19 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us!

:(