Er is zo ontzettend veel onderzoek gedaan naar de effecten van #stikstof op de natuur, experimenteel, correlatief, in het veld, in de kas. Als er iets is dat we weten, dan is het dat de diversiteit van planten en het bodemleven vermindert en processen beïnvloedt. (1/x)
Als je zoekt op "nitrogen deposition ecosystems" en selecteert voor artikelen sinds 2019, dan vind je honderden studies die voor het overgroter deel vinden dat stikstofdepositie een effect heeft op de natuur. (2/x) scholar.google.nl/scholar?as_ylo…
Ik ga dus niet al die studies hier bespreken, want ik wil niet beschuldigd worden van cherry picken. Als je een goede indruk wilt krijgen van de algemene effecten van stikstof kun je het best naar meta-analyses kijken, die vatten algemene trends samen. (3/x)
Dit paper bijvoorbeeld, dat laat zien dat in alle systemen stikstof leidt tot een vermindering van (diverse indicators van) biodiversiteit. (4/x) onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.11…
Dit paper, dat laat zien dat stikstof zorgt dat het metabolisme van korstmossen omhoog gaat, en hun voorkomen naar beneden. (5/x) link.springer.com/article/10.100…
En dit paper, dat laat zien dat stikstof de biomassa van micro-organismen in de bodem vermindert. (7/x) nature.com/articles/s4139…
Zo maar een paar voorbeelden. Maar waar die meta-analyses goe zijn in het laten zien van algemene trends, is het ook duidelijk dat het effect van stikstof zeer context afhankelijk is! Met name open ecosystemen met lage pH zijn kwetsbaar. (8/x) pnas.org/doi/abs/10.107…
Daarbij zijn veel experimenten waar de effecten van stikstofdepositie worden getest niet realistisch - er worden veel te grote hoeveelheden toegevoegd. (9/x) sciencedirect.com/science/articl…
Als je echt wilt weten wat het effect van stikstofdepositie op de Nederlandse natuur is dan heb je dus langjarige metingen en experimenten nodig. Helaas zijn de experimenten die er waren stopgezet. (11/x)
Ik vind het onvoorstelbaar dat er zelfs nú, nu we voor zulke grote opgaven staan, geen groot meet- en experimenteel netwerk wordt opgetuigd. (12/x)
Maar dat stikstofdepositie de bovengrondse en ondergrondse diversiteit reduceert en het functioneren van onze ecosystemen beïnvloedt staat buiten kijf. (13/x) volkskrant.nl/wetenschap/een…
Daar twijfel over zaaien vertroebelt de discussie. Je kunt discussiëren over beleidskeuzes en waar we naar toe willen in Nederland, maar laten we dat doen op basis van de feiten. (14/x)
Tot slot nog een link naar mijn draadje waarin ik veel voorkomende zombie-argumenten rondom stikstof weerleg. (15/x)
Important paper in @science today about the protection of soil biodiversity. Soils are connected globally, and their protection needs policy without borders. A few examples from the paper: 🧵 science.org/doi/10.1126/sc…
1. Climate change caused by poor land use and industrialization outside sub-Arctic regions causes melting of the permafrost, which in turn exacerbates climate change through the release of carbon dioxide and methane to the atmosphere. nature.com/articles/d4158…
2. The weird and wonderful nematode Scottnema lindsayae, which lives in the dry valleys of Antarctica and is crucial for nutrient cycling, is threatened by climate warming. link.springer.com/article/10.100…
Geweldig dat @Simon_Rozendaal erkent dat stikstofdepositie slecht is voor de natuur, en @NatureTodayNL leest! Maar het punt dat wij onze voedselarme natuur niet hoeven te behouden omdat die elders in overvloed aanwezig is – Engelse moors en Duitse heide – slaat de plank mis.(1/x)
Zo goed gaat het namelijk niet met de Engelse moors. De biodiversiteit gaat achteruit en de habitatkwaliteit is slecht, vooral van montane en upland heath. (2/x) nora.nerc.ac.uk/id/eprint/4986…
Stikstofdepositie is natuurlijk niet de enige factor hierin: ook overbegrazing, jacht, en naaldboombeplanting zijn bedreigingen. (3/x) woodlandtrust.org.uk/trees-woods-an…
Beste @Simon_Rozendaal, wat fijn dat u mijn stikstof-tweets leest! Het is inderdaad zo dat de stikstofdepositie is verminderd, en de druk op de natuur ook, sinds 1995. (1/x) clo.nl/indicatoren/nl…
Maar we verliezen nog steeds soorten als gevolg van te hoge stikstofdepositie. Een voorbeeld: (2/x) clo.nl/indicatoren/nl…
Het kan natuurlijk dat u erg van brandnetels, bramen, en bochtige smele houdt. Maar het probleem is groter dan dat, en het is groter dan Nederland. Wereldwijde stikstofverrijking zorgt ervoor dat we overal steeds meer dezelfde soorten zien. (3/x) idiv.de/en/news/news_s…
Increasing demand for food drives land use change. "the challenge is how best to increase biomass production whilst maintaining soil resources... to be achieved by improving production efficiency and yield rather than by increasing the area of agriculture"
Land use change fundamentally alters the multifunctionality of soils because it fundamentally alters the cycling of C through the system.