BENSPÆND NR 1: Det er forbudt at lave busruter kortere end 75 km. Det betyder bl.a., at man ikke kan lave en busrute mellem Kbh og Roskilde/Ringsted. Eller mellem Aarhus og Randers/Horsens. Dermed kan mange forbrugere (særligt med lav indkomst) ikke få billige billetter.
Det er svært at se en god grund for, at borgere i Ringsted ikke må få adgang til billige busbilletter til København, mens borgere i Slagelse godt må, bare fordi de ligger lidt længere væk.
Min anbefaling er, at man fjerner afstandskravet, så alle får samme muligheder.
BENSPÆND NR 2: Det er forbudt at lave busruter, hvor der ikke er mindst én daglig returrejse fem dage om ugen. Det betyder, at der ikke bliver oprettet ruter, hvor der fx kun er et passagergrundlag i weekenden (fredag + søndag).
Hvor mange af den slags ruter, der er, ved jeg ikke. Men pointen er, at med de nuværende regler finder vi ikke ud af det. Hvem ved - måske er der et grundlag for en weekendrute til en af disse byer... cepos.dk/media/1823/not…
BENSPÆND NR 2: Busselskaber skal søge om tilladelse hos Færdselsstyrelsen, for at oprette en ny rute. Hvorfor egentlig? Det normale er jo, at du må gå i gang, så længe du overholder reglerne. Du skal ikke søge om tilladelse til at starte fx en tømretvirksomhed eller en frisør.
Reglen gør det mere besværligt for små busselskaber at komme ind på fjernbusmarkedet, fordi de først skal igennem en kompliceret ansøgningsproces. Det kan potentielt være meget skadeligt.
Tænk hvis frisørerne og tømrerne skulle søge om tilladelse, hver gang de tilbød en ny service. De skulle igennem en masse besvær for at tilbyde den nye service, som der måske ikke engang er kunder til.
Det er uvist, hvor store gevinsterne ved at fjerne disse benspænd er. Men det er ikke et argument for at fastholde dem.
En liberalisering af markedet for fjernbusser er i mine øjne et oplagt emne for Transportminister @ThDanielsen. Det har effekter som burde tiltale både Venstre, Socialdemokratiet og Moderaterne (fx borgernes frie valg og lavere billetpriser til dem med lave indkomster).
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1/ Tomas Pueyo (ham med hammeren og dansen) er ude i et forsvar af mundbind (og påbud) på trods af at et Cochrane-review for nylig ikke fandt evidens for, at mundbind reducerer smitten.
1/ @TheEconomist brings these charts under the title "How many people died after China lifted its zero-covid policy?" However, since the virus has to spread and there is a 3-4 week delay between infection and death, the charts actually show China's #ZeroCOVID-policy did not work.
2/ For Hong Kong the #ZeroCOVID failure easy to spot. The largest excess deaths were in March 2022 - several months before China lifted “zero-covid" measures.
3/ But the #ZeroCOVID policy also failed in Macau. First, if it worked, there should be very few infected prior to lifting measures. It will take some time before the virus spreads to a large share of the population.
1/ Der er ikke sammenhæng mellem vaccinetilslutning og overdødelighed. Snarere tværtimod.
Jeg har set så mange af disse påstande, at jeg satte mig ned og kiggede på det. Det detaljerede resultat kan ses her: punditokraterne.dk/2023/02/02/sto…
Kort referat 👇
2/ Jeg har set påstande a'la "vacciner er massemord". Hvis det er tilnærmelsesvis rigtigt, bør man kunne se det ved at sammenligne vaccinetilslutningen og overdødeligheden på tværs af lande.
Det har jeg gjort for OECD-lande.
3/ Og - som forventet - er der ikke sammenhæng mellem vaccinetilslutning og høj overdødelighed. Snarere tværtimod.
2/ Det er meget muligt, at den nuværende overdødelighed skyldes manglende immunitet mod RS-virus og særligt influenza. Men den manglende immunitet skyldes ikke nedlukningerne, men at vi frivilligt passede på under COVID-19.
3/ I Sverige forsvandt influenzaen præcis samtidig som i Danmark i foråret 2020. Og den kom ikke tilbage før vinteren 21/22, da vi alle var vaccinerede og den mildere omikron-variant havde vundet frem. punditokraterne.dk/2022/03/03/inf…
1/ Før jul fremsatte regeringen 10 lovforslag, som Folketinget hastebehandlede. Tre af lovforslagene var genfremsættelser af tidligere lovforslag, som havde været i høring (men stadig blev hastebehandlet).
Men der var også et 11. lovforslag, som @Enhedslisten bør roses for.
🧵
2/ 16. november 2022 genfremsatte Enhedslisten "L 1 Forslag til lov om ændring af lov om et midlertidigt børnetilskud til visse forsørgere."
Altså i god tid, FT kunne følge de normale processer. Der var bl.a. tid til spørgsmål til ministeren, jf. ft.dk/samling/20222/…
3/ Lovforslaget blev stemt ned d. 22. december efter en behandlingsproces på 36 dage.
2/ Den umiddelbare effekt af at afskaffe én helligdag er, at "den årlige præsterende arbejdstid [forøges] med ca. 0,45% svarende til knap 13.000 personer."
Men da mange stadig arbejder på en helligdag, er den relle umiddelbare effekt kun 10.000 personer.
Det er ingeniørsvaret
3/ Jeg kalder det "ingeniørsvaret", fordi det er samme type beregninger, jeg ofte har set, når man fx skal beregne effekten på energiforbruget ved krav om bedre isolering.
Men "ingeniøren" glemmer adfærd. Bedre isolering får folk til at øge komforten (skrue op for varmen).