Viime aikoina on taas puhuttu taktisesta äänestämisestä.
Olen ollut sen verran pitkään mukana, että joukkueeni on ehtinyt olla sekä saaja- että menettäjäpuolella.
Siksi kysymystä voi olla hyvä tarkastella hetken irrallaan juuri tämänhetkisestä tilanteesta.
1/24
Taktinen äänestäminen tarkoittaa pohjimmiltaan sitä, että äänestää toisin kuin oikeasti haluaisi.
Esim. äänestäjä kannattaa puoluetta X, mutta äänestääkin puoluetta Y. Tavoitteena on varmistaa toiseksi (tai N:nneksi) parhaan vaihtoehdon menestyminen.
2/24
Taktikoida voi yrittää monin tavoin.
Nyt on taas puhuttu siitä, että jättää äänestämättä suosikkipuoluettaan, jotta varmistaisi – tai estäisi – jonkin toisen nousun pääministeripuolueeksi.
Paljon on puhuttu siitä, miten ylikansallisten some-jättien harvainvalta voi heikentää demokratiaa. Aihe on saattanut kuulostaa kiinnostavalta mutta varsin etäiseltä.
Kunnes se osuu omalle kohdalle.
Tässä kuvaus kyberkafkamaisesta kamppailustani @Meta’n kanssa.
1/31
Taustaksi: @Meta on yhdysvaltalainen jättiyhtiö, joka pyörittää niin Facebookia, Instagramia, Messengeriä kuin WhatsAppia. Lähes jokainen suomalainen käyttää jotain yhtiön palveluista, useimmat useita. Metan liikevaihto oli viime vuonna liki 120 mrd. $.
2/31
Metan kanavilla mainostamiseen tarvitaan mainostili* (ad account). Tilin saaminen ja etenkin yhteiskunnallisten mainosten julkaiseminen voi olla koukeroista, mutta aiemmin se onnistui.
* Suomalainen terminologia tässä ketjussa voi horjua, koska käytän FB:tä englanniksi.
Sitra julkaisi tänään työpaperin, jossa tarkastelemme Suomen keinoja varautua #energiakriisi’in. Siinä käymme läpi kokemuksia aiemmista energiakriiseistä ja -murroksista maailmalta.
Mitä havaitsimme – ja mitä kokemuksista voi ottaa opiksi?
. Ukrainan sota paitsi aiheuttaa valtavasti kärsimystä ja vahinkoa, myös uhkaa laukaista kriisin, jossa energian hinta nousee rajusti ja saatavuuteenkin voi tulla häiriöitä.
2/21
Ensimmäinen globaali energiakriisi oli 1970-luvun #öljykriisi. USA:ssa presidentti Nixon esitteli laajan paketin osin järeitä toimia – mukana esim. nopeusrajoitusten laskeminen ja kauppakeskusten aukioloaikojen supistaminen.
Lukuisten muiden suomalaisten tavoin olen sodan alettua miettinyt, mitä voisin itse tehdä. Olen päättänyt lahjoittaa Ukrainan tueksi 50 € viikkoa kohti niin kauan kuin sota jatkuu.
Toisen viikon lahjoituksen saa Lääkärit Ilman Rajoja @MSF_Finland: laakaritilmanrajoja.fi/turvaa-sairaan…. Punaisen Ristin tavoin järjestöllä on tarvittava kokemus ja osaaminen auttaa pahimmissakin kriiseissä.
3/5
Kokoan visertäjävieraan iltalauluun vähän eväitä, joiden kanssa voi mennä syvemmälle uudistavan ruoantuotannon pelloille ja palstoille. -Juuso Joona #visertäjävieras
Pari vuotta sitten tehtiin toisen mahtavan maanviljelijä-tutkijan, @TuomasJMattila´n kanssa Maanviljelijän tietobaari Yle Areenaan. Tiukkaa asiaa leppoisasti jutustellen.
Carbon Action-alustalla tutkitaan ja kehitetään hiiliviljelyä eli maatalousmaaperän hiilensidonnan menetelmiä, mittaamista ja mallintamista laajalla rintamalla. Parikymmentä tutkimusta ja sata hiiliviljelytilaa hommissa. -Juuso Joona #visertäjävierascarbonaction.org