Piyasa oldukça güçsüz ve oynak. Ancak odağımızın olabildiğince şirket ve sektörlerde olması gerekiyor.
İlk çeyrek bitmek üzere ve bu çeyrekte neler olup bittiğine bakmak istedim. Sektörel veriler ve araştırma raporlarını bu seride derleyeceğim.
⏳
(1/13)
Bankacılıkla başlayalım. 🏦
Yıla başlarken yerli özel bankaların olduğu tarafta bir miktar güç kaybı görmüştük. Tahvil portföyleri dolayısıyla seçim belirsizliğini en baskılı yaşayan sektör olabilir. Üstüne globalde yaşanan bankacılık krizi geldi.
(2/13)
Yine de yüksek sermaye yeterlilikleri, düşük NPL rasyoları ve enflasyona karşı dayanıklı TÜFE portföyüyle iyi bir ilk çeyrek göreceğiz.
Garanti Bankası'nın (#GARAN) bulunduğu yabancı mevduat tarafının pozitif ayrışması mümkün gözüküyor.
Çıkan raporlar ekte.
(3/13)
Havacılıkla devam edelim. 🛩️
Geçen de yazmıştım. Özellikle dış hat tarafında çok güçlü bir şubat ayı geçirdiler. Havacılığın en kötü çeyreği ilk çeyrek ama beklentilerin üstünde gidiyor.
Hem #THYAO hem #PGSUS'ta beklenti üstü bilançolar alacağız.
(4/13)
Demir çelik sektörüne bakalım. ⚙️
Cevher ve hurda fiyatları beklenenden hızlı toparlıyor. Ek olarak kömürün düşmesi de olumlu. #EREGL ve #KRDMD için en kötü geçmiş olabilir.
Yine de resesyon endişeleri dinmeden bu tarafta iştahlı olmak için erken olabilir.
(5/13)
Perakende en iyi gidenlerin başında. 🛍️
Gıda tarafı da tekstil tarafı da çok güçlü. Talep öne çekildiği için herkes bütçesine göre harcama konusunda oldukça iştahlı.
Yurt içinde talep yine enflasyon kaynaklı çok güçlü ve bu tarafta ihracat da iyi gidiyor. Sünger ve diğer hammaddelerde yaşanan düşüş de olumlu yansıyacak.
Verilerini takip edebildiğimiz #DOAS ve #FROTO tarafında satışlarda geçen seneye 2 kat artışlar söz konusu. Arz düşük ve talep oldukça yüksek.
Herkes fiyatların daha da yükseleceğini düşünüp araç almaya çalışıyor.
(8/13)
Aracı kurumlarda zayıf bir çeyrek geçiyor. 📊
Ocak'ta hacimlerin düşmesi, şubat ayında deprem sebebiyle borsanın kapatılması gelirleri düşürebilir. Bu ay hacimler nispeten toparladı ve önümüzdeki aylarda artabilir.
(9/13)
PTF'ler düşmeye devam ediyor.⚡️
Elektrik üreticileri için geçen sene inanılmaz güçlü geçti. Ancak son çeyrekten itibaren düşen TTF ve kömür fiyatları kârlılıkları etkileyecek.
Zayıf bilançolar alacağız.
(10/13)
İletişim sektöründe toparlanma olabilir. 📡
Maliyetleri döviz olduğu için doların artmaması olumlu. Enflasyona göre zam artışları #TCELL ve #TTKOM'da iyi bilançolar almamıza sebep olabilir.
(11/13)
Çimento tarafında güçlü bilançolar alabiliriz. 🏗️
Deprem etkisini görmeyeceğimiz bir çeyrek olacak ama zaten halihazırda düşen kömür fiyatlarının kâr marjlarını desteklemesini bekliyorduk.
Depremin ardından kentsel dönüşümle birlikte öne çıkan sektörlerden.
(12/13)
Piyasanın dalgalandığı günler büyük resme bakmak hoşuma gidiyor.
Zor bir dönem olacak ama bu da bitecek. Çok fazla fiyata bakmamaya çalışıyorum, hata yapmamak adına.
Herkese hayırlı akşamlar. Moral bozmak yok. 🙂
(13/13)
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Alarko Holding (#ALARK) webinar notlarını paylaşacağım. Sunum kısmını zaten biliyorduk ama soru-cevap kısmında güzel bilgiler var.
Genel kurul henüz netleşmemiş, o belli olunca temettü açıklanacak. Önemli kısmı başta yazayım.
⏳
(1/10)
(Yatırım-temettü) Dengeli bir temettü ve yatırım politikası izlemek istiyoruz. Biriken nakdi hızlı bir şekilde yatırıma dönüştürme hedefimiz var. Buna ek olarak yatırımcılarımızı tatmin edecek bir temettü ödemeyi düşünüyoruz.
(2/10)
(Turizm) Bodrum’daki otelin inşaatını 2024 Ekim sonunda bitirmeyi hedefliyoruz. Böylece turizm grubumuza 2025 sezonuna hazırlık için zaman vermiş olacağız. Yurt dışında da otel alma girişimimiz var. Toplamda 4-5 otele ulaşmak istiyoruz, 2'si yurt dışında olacak şekilde.
Bugün biraz sağlık sektöründen bahsetmek istiyorum. Türkiye’ye babamın ufak bir operasyonu için geldim. Hastanedeki yoğunluk dikkatimi çekti ve sebeplerini araştırdım.
Belki sonlara doğru #MPARK hakkında da konuşuruz. Blog'da şirket incelemeleri çok okunmuyor çünkü. (1/11)
Son dönemde dünyada sağlık sektöründe yaşanan çok ciddi bir baskı var. Yaşam süreleri uzuyor ve nüfuslar yaşlanıyor.
Ambulans bekleme süreleri dünyanın neredeyse her yerinde çok uzun ve Avrupa'da ölüm oranı ortalamaların %10 üstüne çıktı. (2/11)
Türkiye maalesef veri konusunda Batı ülkeleri gibi değil. Buradaki ambulans çağrı bekleme sürelerini bulamadım.
Ancak İngiltere’de felç ve kalp krizi gibi vakaları da kapsayan "ikinci kategori" olaylara yapılan ambulans müdahale süreleri 90 dakikalara çıktı. (3/11)
Burada daha dikkat etmesi gereken kesim vadeleri orta ve kısa olanlar. Daha önce yazmıştım, sektörlere yatırım yapıyorum ve Türkiye gibi bir ülkede her an her şey yatırım yaptığım sektörü etkileyebiliyor. O yüzden benim vade anlayışım farklı. (2/5)
Seçim benim için önemli bir risk. Hele ki bu kadar bıçak sırtı ve belirsiz olanı. Ekonomik, siyasi, sosyal birçok risk barındırıyor. Burada tek tek yazmaya kalksam bu akışı bitiremem. Bence çok gelgitli bir 4 ay olacak. (3/5)
Muhteşem geçen 2022 sonrasında odağımı biraz yurt dışına kaydırma planım var. Henüz alımlara başlamadım ama yakın zamanda başlamayı planlıyorum. ⏳
Bu seride @business’ın 2023 için hazırladığı listeden dikkatimi çekenleri paylaşacağım. (1/13)
Adidas'ta Puma’dan transfer edilen (Bjorn Gulden) yeni CEO, 2025 yılına kadar satışlarda %8 artış, kar marjında %12-14 hedefleri, yeni ürünler ve yeni forma anlaşmaları dikkat çekiyor. (2/13)
Airbus en dikkatimi çekenlerden biri. Havacılık sektörünün dünyada iyi gitmesi, tedarik sıkıntılarının kısmen rahatlaması, A320 üretiminin ayda 45'e çıkarılması ve yılın ikinci yarısında 60'ın üzerine çıkarılma planı beni heyecanlandırıyor. (3/13)
Avrupa, 2022 yılında küresel sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) piyasasının en büyük müşterisi oldu ve 101 milyon ton LNG ithal etti. Bu sayı 2021’in tamamından %58 daha fazla. Azalan Rus gazının ikamesi olarak LNG ithalatı rekor kırdı. (1/4)
LNG piyasasının en büyük oyuncuları Çin, Japonya ve Güney Kore. Avrupa'nın talebi karşısında, Asya ülkelerinin LNG kargolarını cezbetmek ve Avrupa’yla rekabet edebilmek amacıyla daha yüksek fiyat ödemesi gerekecek. (2/4)
Çin’in sıfır-vaka politikaları LNG talebinde azalmaya neden oldu. Bu sayede geçtiğimiz yıl Avrupa çok rahat LNG tedarik edebildi. 2022’de LNG pazarının %24’ünü tek başına Avrupa karşıladı. Ancak bu sene rekabet daha yüksek olacak. (3/4)
#TUPRS adına çok iyi bir sene geçirdik. Salgın etkisiyle kötü geçen iki yılın üzerine 2022’de arayı kapattık. 2023 için ise kafalar karışık çünkü petrol fiyatları çok oynak ve belirsizlik devam ediyor.
Bugün biraz bunlardan konuşalım istedim. (1/10)
Geçtiğimiz sene savaş etkisi ve salgın kısıtlamalarının gevşemesiyle petrolde ciddi bir canlanma gördük. Özellikle havacılık sektörünün iyi gitmesi de burada önemli bir katalizör oldu.
Bir ara Brent Petrol'de 130$ fiyatları gördük. (2/10)
Yılın ikinci yarısında ise özellikle Rusya’nın gelir artışını önlemek için ABD’nin petrol üretici ülkelere baskıları, kendi acil durum stoklarını piyasaya arz etmesi ve Avrupa’da ekonomik göstergelerin bozulması gibi sebeplerle petrolde geri çekilmeler gördük. (3/10)