Ο #Μητσοτάκης είναι μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση πολιτικής περσόνας. Στο παρελθόν, πολλοί τον υποτιμήσαμε. Κάναμε λάθος. Στο παρόν θρεντ 🧵, αναπτύσσω την θέση ότι ο "Κούλης" είναι ένας αξιοσέβαστος αντίπαλος.
Ο Μητσοτάκης είναι φορέας ενός (φαινομενικά) εξωφρενικού παράδοξου: Μετά από 4 χρόνια στο τιμόνι, παραμένει ο ο πιο δημοφιλής πολ. αρχηγός. Και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, είναι ο μόνος πρωθυπουργός στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας ο οποίος έγινε υβριστικό σύνθημα!
Και για άλλους πρωθυπουργούς έχει ειπωθεί π.χ. ότι είναι προδότες, "τζέφρυ", καθάρματα, κ.ο.κ.. Το "γαμιέσαι" όμως είναι πολύ βαρύτερο από τα παραπάνω, τόσο λόγω της οξύτητας της ίδιας της λέξης, όσο και της ευρύτατης διάχυσης του συνθήματος.
Πώς εξηγείται αυτό το παράδοξο; Κτγμ έχει να κάνει με την επικοινωνιακή στρατηγική που επέλεξε με τους συμβούλους του, και ακολουθεί πιστά από το 2016 έως και σήμερα.
Το brand Μητσοτάκης, δεν είναι φτιαγμένο για να αρέσει σε εσάς ή σε εμένα. Είναι μετρημένο, κομμένο και ραμμένο, πολύ προσεκτικά, για να αρέσει σε ένα συγκεκριμένο 1/3 της κοινωνίας, το οποίο (σωστά) οι επικοινωνιολόγοι έκριναν ότι αρκεί για να φέρει εκλογικές νίκες.
Είναι σίγουρο πως οι "άνθρωποι του προέδρου" μέτρησαν και ανέλυσαν πολύ προσεκτικά τα κοινά τους για να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις. Η δουλειά τους είναι μνημείο επαγγελματισμού, δεδομένου του πόσο "φτωχό" (επικοινωνιακά) ήταν το αρχικό υλικό.
Δεν αρκεί όμως ένα σωστό σχέδιο. Ούτε η εξαγορασμένη δουλοπρέπεια των ΜΜΕ. Πρέπει να το υπηρετήσει σωστά ο ίδιος ο φορέας του brand. Δείτε εδώ: ακόμα και δυο τυχαίες φωτογραφίες να συγκρίνει κανείς, αντιλαμβάνεται ότι ο Μητσοτάκης του 2012 δεν έχει καμία σχέση με αυτόν του 2023.
Ο Μητσοτάκης είναι μεθοδικός. Ακούει. Και βελτιώνεται. Δλδ, είναι ένας αξιοσέβαστος αντίπαλος. Μα -θα πείτε- είναι ακραία διεφθαρμένος, αλαζόνας, ιδεοληπτικός, απατεώνας, κλπκλπκλπ. Μπορεί. Ακόμα κι έτσι, τα παραπάνω τον κάνουν *περισσότερο αντίπαλο*. Όχι λιγότερο άξιο σεβασμού.
Ένα μόνο πρόβλημα υπάρχει. Οι σύμβουλοι έχουν υποτιμήσει ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ μισείται ο Μητσοτάκης, στα υπόλοιπα 2/3 της ελληνικής κοινωνίας που δεν χωράνε στα "προνομιακά κοινά" τους.
Καθώς το επιτελείο του Μητσοτάκη δίνει υπερβολική έμφαση στα data, δεν "έπιασε" εγκαίρως, ή αδιαφόρησε για την οξύτητα του αρνητικού συναισθήματος. Για τον "ποιοτικό" χαρακτήρα του αντι-μητσοτακισμού, δηλαδή.
Όταν το συναίσθημα φτάνει σε παροξυστικά peaks, όπως τις προηγούμενες εβδομάδες, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να βρίζουν εν χορώ και σε ζωντανή μετάδοση τον πρωθυπουργό, οι "υγειονομικές ζώνες" γύρω από τα προνομιακά κοινά καταρρέουν: Ο βασιλιάς, αίφνης, είναι γυμνός.
Κλείνω με ένα ακόμα "παράδοξο": Όλοι οι εν ενεργεία πρωθυπουργοί έχουν fan club - ένα κομμάτι του εκλογικού κοινού που τους θεωρεί γενικώς "καταλληλότερους". Το fan club του "νυν" είναι πραγματικά μεγάλο. Κινδυνεύει όμως, όταν θα γίνει "πρώην" (όλοι κάποτε γίνονται πρώην) >>
>> να βρεθεί κυριολεκτικά ολομόναχος. Το γιατί, νομίζω αναδύεται από όσα αναφέραμε προηγουμένως. Τέλος 🧵.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Markos Vogiatzoglou

Markos Vogiatzoglou Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @MarkosVog

Mar 21
Οι μετρήσεις (!) στα focus groups (!!!), δείχνουν ότι η ΝΔ εξισορροπεί τα ποσοστά της (!!!🤦!!!). Πόσο στα σοβαρά να πάρει κανείς το άρθρο, όταν σερβίρει μια τόσο χοντροκομμένη "πατάτα";
Να σημειώσουμε εδώ πως τα focus groups είναι καθοδηγούμενες (από τον ερευνητή) συζητήσεις>>
>> μιας μικρής ομάδας ατόμων, που επιλέγεται με βάση κάποια κοινά χαρακτηριστικά, δημογραφικά ή άλλα. Στόχος της έρευνας είναι η εμβάθυνση στις απόψεις των μελών της συγκεκριμένης ομάδας. Στις πολιτικές έρευνες focus groups γίνονται συνήθως σε κρίσιμα κοινά, π.χ. >>
>> αναποφάσιστους, ηλικίες, ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν από το ένα κόμμα στο άλλο. Και φυσικά, δεν "μετριέται" τίποτε - τα focus groups είναι μέθοδος *ποιοτικής* (qualitative) έρευνας.
Read 4 tweets
Mar 14
Θρεντ 🧵για δημοσκοπήσεις #MRB - #ProRata.
Πολύ ενδιαφέρουσες και οι δύο. Ξεκινώ με MRB. Σημαντική πτώση της ΝΔ, σταθερότητα ΣΡΖ, διαφορά στα όρια στατιστικού λάθους. Image
Η MRB σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο έχει αποφύγει τις ακρότητες άλλων εταιρειών. Πριν από έναν χρόνο έδινε τη διαφορά στο ~7,6%. Η απομείωσή της είναι αποτέλεσμα κυρίως σταδιακής ανόδου του ΣΡΖ, παρά της (σημαντικής, αλλά όχι εξωφρενικής) πτώσης της ΝΔ. Image
Στην περίπτωση της MRB, δεν έχει νόημα να μελετήσουμε το ιστορικό της. Διότι τον μεν Σεπτ. 2015 έπεσε εντελώς έξω στο αποτέλεσμα (8 μονάδες απόκλιση σε βάρος του ΣΡΖ), ενώ τον Ιούλιο 2019, "έπιασε" τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων με απόλυτη ακρίβεια! Αντε βρες άκρη.
Read 14 tweets
Mar 11
Η επίθεση στον Βαρουφάκη έλαβε χώρα έξω από το εστιατόριο Γιαντες, στα Εξαρχεια. Βρίσκεται επι της οδού Βαλτετσίου, σε απόσταση 120 μέτρων από την πλατεία.
Δηλαδή βρίσκεται 170 μέτρα από το σημείο όπου βρίσκεται μόνιμα σταθμευμένη κι ετοιμοπόλεμη διμοιρία ΜΑΤ, για να προστατεύει το μεταλλικό κουφάρι που κατ’ ευφημισμό η κυβέρνηση ονομάζει «έργα μετρό».
Και 150 μέτρα από το σημείο όπου βρίσκεται μόνιμα σταθμευμένη και ετοιμοπόλεμη διμοιρία ΜΑΤ που φυλάει τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
Read 8 tweets
Mar 10
🧵Δημοσκόπηση #Interview. Δινει πτώση ΝΔ κατά 5,2% (!) και ΣΥΡΙΖΑ 2,2% (!). Κανένα από τα δύο νούμερα δεν είναι εύκολα εξηγήσιμο.
Τους τελευταίους 14 μήνες, η εταιρεία είχε αποτυπώσει άνοδο του ΣΡΖ κατά 4,2%. Τάση που συμβάδιζε, μέσες άκρες, με την υπόλοιπη αγορά.
Τον 01/2015, η Interview έδινε στον ΣΡΖ 28%. Πήρε 36,34%.
Τον 09/2015, έδινε ΣΡΖ 24%. Πήρε 35,46%.
Τον 07/2019, έδινε ΣΡΖ 22,4%. Πήρε 31,53%.
Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ η εταιρεία την παρουσίαζε απόλυτα σταθερή, μεταξύ 31 και 33%. Κι αυτό συμβατό με τις θεωρούμενες ως "φιλικές" προς το Μαξίμου εταιρείες. Τώρα, σε λιγότερο από 20 ημέρες, εκτιμά ότι την εγκατέλειψε ένας στους έξι (!!!!!!) ψηφοφόρους της.
Read 11 tweets
Mar 9
🧵Δημοσκόπηση #Marc. Πάμε να δούμε πώς καταγράφει τον ΣΡΖ η εταιρεία τους τελευταίους 15 μήνες. Όπως βλέπετε, εκτιμά πως έχει ανέβει κατά ~6 μονάδες. Image
Στις εκλογές 1/2015 (δημοσκοπήσεις τελευταίου μήνα), η Marc έδινε στον ΣΡΖ 28,3%. Πήρε 36,34%.
Στις εκλογές 9/2015, έδινε ΣΡΖ 25,3%. Πήρε 35,46%.
Στις εκλογές 7/2019, έδινε ΣΡΖ 24,2%. Πήρε 31,53%.
Τελευταίοι δεκαπέντε μήνες, ΝΔ. Σταθερή, έως την "βύθιση" του 3% σε λιγότερο από έναν μήνα. Image
Read 12 tweets
Mar 8
🧵 αναδρομής στο παρελθόν, με αφορμή τις τεράστιες συγκεντρώσεις για #Απεργία8Μάρτη: η πορεια της 12/2/2012 ήταν η τελευταία μεγάλη, γενικού χαρακτήρα κινητοποίηση ενάντια στο μνημόνιο.
Δεν ήταν μόνο ο όγκος της διαδήλωσης. Αλλά και οι πολύωρες συγκρούσεις με τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ. Οι Απελπισμένες προσπάθειες των διαδηλωτών να επιστρέψουν στο Σύνταγμα. Κι εντέλει, η Ήττα τους: ο παραδεδεγμένος στόχος (να μην ψηφιστούν τα μέτρα) δεν επετεύχθη.
Η διαδήλωση της 12ης Φλεβάρη συμπύκνωσε όλη την κοινωνική οργή. Και υπήρξε η απαρχή μιας νέας προσέγγισης από μέρους της κοινωνίας: της εκλογικής ανάθεσης.
Read 10 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Don't want to be a Premium member but still want to support us?

Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal

Or Donate anonymously using crypto!

Ethereum

0xfe58350B80634f60Fa6Dc149a72b4DFbc17D341E copy

Bitcoin

3ATGMxNzCUFzxpMCHL5sWSt4DVtS8UqXpi copy

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!

:(