Koza Polyester, #KOPOL 2011 yılında Gaziantep’te kurulmuş ve 2014 yılı içerisinde de üretimine başlayarak faaliyete geçmiştir. Şirket 288 kişiyi istihdam etmektedir.
Firmanın rakibi olarak #SASA gözükse de üretim kapasitelerine bakıldığında aslında rekabetten ziyade ülkemizin ihtiyacına göre ithalatı azaltmaya çalışan üreticiler olduğu görülebilir. #SASA 1.085 bin ton/yıl üretim kapasitesine sahip… twitter.com/i/web/status/1…
1. Şirket hakkında genel bilgiler (devamı)
Şirket üretimi açısından Kimya sektöründe yeralmaktadır. En çok üretip sattığı ürünü olan polyester elyaf da tekstil sektörüne hizmet sağlamaktadır. Polyester elyafın kullanım alanları teknik tekstil ve tekstil sektörü olarak ikiye… twitter.com/i/web/status/1…
2. Sektör hakkında genel bilgiler
Kimya sektörü tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de birçok sektöre girdi sağlayan bir sektör olması sebebiyle önem taşımaktadır.
Ülkemizin içinde bulunduğu coğrafyaya bağlı olarak doğal kaynaklarının azlığı sektörün gelişmesinin önündeki en… twitter.com/i/web/status/1…
2. Sektör hakkında genel bilgiler (devamı)
Sektörde üretilen üretimin yalnızca %23’ü tüketicilere doğrudan satılabilecek ürün kategorisindeyken %77’si ise kimya ve diğer sektörlere hammadde girdisi olarak kullanılmaktadır. Geniş ürün yelpazesine sahip olan kimya sektöründe… twitter.com/i/web/status/1…
3. Türkiye Polyester Pazarı
Türkiye polyester pazarı elyaf sektörünü besleyen bir pazardır. Elyaf sektöründe alt grup olarak yer alan ve Koza Polyester’in de üretimini gerçekleştirdiği polyester elyafın hammaddesi olan polimer üretiminde girdi olarak kullanılan PTA (Saf… twitter.com/i/web/status/1…
3. Türkiye Polyester Pazarı (devamı)
Yurt içi PTA tüketimi ise 2015 yılında 671 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Bu miktar 2015 yılından itibaren %10 YBBO ile 2020 yıl sonunda 1.074 bin tona ulaşmıştır. 2030 yılında ise bu miktarın 2020’ye göre %9 YBBO ile 2.489 bin tona çıkması… twitter.com/i/web/status/1…
3. Türkiye Polyester Pazarı (devamı)
Türkiye polyester üretiminin ise 2016 yılında 1 milyon tondan her sene artarak 2021 yılında 1,9 milyon tona ulaştığı gözlemlenmektedir.
Türkiye’nin elyaf ihracatında ilk 10 ülke arasında en büyük büyüme oranı, %236 oranı ile Çin’e yapılan ihracatta gerçekleşmiştir. Kaydedilen en küçük büyüme oranı ise Bangladeş’e yapılan ihracatta görülmüş olup büyüme oranı %30,4 ile sınırlı… twitter.com/i/web/status/1…
3. Türkiye Polyester Pazarı (devamı)
Türkiye’nin elyaf tedarikinde ilk sırada %15.5 oran ile ABD yer almaktadır. ABD’den ithalat 2021 yılında %3.2 oranında azalarak 581m $ değerinde gerçekleşmiştir.
#KOPOL üretim için ihtiyaç duyulan hammaddelerin çoğunu yurt dışından temin etmektedir. Bunun sebebi #KOPOL’un üretiminde hammadde olarak kullanılan PTA ve MEG’in yurt içindeki üretiminin Türkiye’deki polyester üreticilerinin talebini… twitter.com/i/web/status/1…
4. İthalat ve İhracat dengesi (devamı)
Türkiye elyaf sektörü yeterli yerli üretici ve üretim olmaması sebebiyle ihtiyacını ithalat ile karşılamaktadır. Bu sebeple #KOPOL üretmekte olduğu ürünlerin çok büyük bir kısmını yurt içi talebi karşılamak amacıyla iç pazara satmaktadır.… twitter.com/i/web/status/1…
5. Kur Riskine ilişkin detaylar
Finansal tabloları ve bağımsız denetim raporunu incelendiğinde Şirketin fonksiyonel para birimi olarak ABD Doları kullandığını ve TL olarak sunum yaptığını görmekteyiz.
Son dönemlerde ülkemizde kur artışlarını kontrol etmek için bazı önlemler alındığını biliyoruz. Bu önlemlerden biri de Nisan 2022’de 32 sayılı Türk Parasının kıymetinin korunması kararına yapılan ilave hüküm ile yurtiçindeki tüm… twitter.com/i/web/status/1…
5. Kur Riskine ilişkin detaylar (devamı)
Bu bilinçle Şirketin alacaklarına ve kur riskini incelediğimde ~60 günlük alacağını alacak çeki ve TL olarak takip ettiğini görmekteyim.
Ancak bu husus biraz önce belirttiğim üzere fiilen herhangibir kur riski oluşturmamaktadır, çünkü… twitter.com/i/web/status/1…
5. Kur Riskine ilişkin detaylar (devamı)
Aksi halde TMS 21 gereği şirket fonksiyonel para birimi olarak ABD Dolarını kullanamaz ve buna da izin verilmezdi.
Bu yorumumu desteklemek için şirket kur farkı giderlerine baktığımda da sadece 29m TL, yani satışlarının %1’i kadar bir… twitter.com/i/web/status/1…
6. Finansal Tablolara ilişkin bilgiler
Şirketin 2022 yılı net satış hasılatı 175.6m $, yarattığı Favök 34.5m $ (%19.7), net karı ise 27.3m $’dır (%15.5). 2022 yılsonunda 183m $ aktif, 92m $ ise özkaynak büyüklüğü bulunmaktadır.
Şirketin halka arzdan gelecek fonlarının da %75-80’nin kredi borçlarının geri ödemesinde kullanılacağını düşünürsek kaldıraç oranları piyasa ortalama ve kabul gören ortalamalarından çok daha iyi bir seviyeye gelecektir.
Bilançoya bakıldığında ise Şirketin net işletme sermayesinin 2022 yılsonunda yaklaşık 327m TL fazla verdiği görülmektedir. Geçmiş yıllara oranla burada da olumlu yönde artışlar olduğu görülmektedir.
Şirketin pay başı değerini bulmak için indirgenmiş nakit akımları yöntemiyle USD bazlı bir hesaplama yaptım. Şirketin 5 yıllık bir planda %3.5’luk bir büyümeyle ilerlediğini varsaydığımızda TL bazlı… twitter.com/i/web/status/1…
Toparlayacak olursam;
Uzun zamandır beklediğim, üzerinde çalıştığım, 268 sayfalık izahnamesinin her sayfasını okuduğum bir şirketti #KOPOL
#SASA’nın halka arzında muhtemelen şu an bu yazdıklarımı okuyanların %99’u Borsa’da yoktu.
Koç Grup şirketleri, dışında gerçekten uzun vadeli bir yatırım olarak düşünebileceğim nadir şirketlerden biri Koza Polyester; #KOPOL
Umarım başarılı bir halka arz gerçekleştirerek, yatırımcılarına karşı şeffaf bir yönetim anlayışı ile ülke sanayisine katkı sağlamaya devam eden… twitter.com/i/web/status/1…
Çok uzun olduğunun, zaman zaman sıkıcı geldiğinin farkındayım.
Yaa işte yatırım yapmak, şirket incelemek, emeklerinizi, birikimlerinizi, evlatlarınızın rızkını bir şirkete yatırmak öyle kolay değil. Tercih sizin. E hayat da tercihlerden ibarettir.
Tekniğinden temeline, halka arzlarından yatırımcı psikolojisine, günün en detaylı piyasa yorumuyla herkese iyi sabahlar.
Çarşamba sabahı 250$’dan gelen tepki alımlarıyla güne 257$‘da başlayan @borsaistanbul öğleden sonra gelen satışlarla $ bazında %0.8’lik düşüşle… twitter.com/i/web/status/1…
Birkaç gün önce TL cinsi faizlerin %25-30 aralığına yerleştiğini, sonucunda da 3 ayda KKM'ye 11mia $’lık yeni giriş olduğunu ve girişlerin her geçen gün arttığını söylemiştim. Ve bunun seçim sürecindeki siyasi riskler ile beraber endeksin önündeki en büyük engel olduğunu da.
Bilançolar gelmeye, hacimlere dengelenmeye, yükseliş genele yayılmaya ve 275$ üzerinde kalmaya devam ediyoruz. Anlık 282$’dayız. Her ne kadar o güven ortamı kaybolsa da siyasi riskler ön planda olmaz ise, ilerisi için tekrar heyecan duyabileceğimiz günleri konuşacağız.
Havacılık’ta kuvvetli seyir devam ederken, bilanço beklentisiyle #THYAO açılıştan itibaren bayrağı taşıdı. İlerleyen saatlerde #SISE#FROTO#TOASO ve Holdingler omuz verirken öğleden sonra Bankalar, #SASA ve #EREGL’nin de desteğiyle topyekün bir yükselişe şahit olduk.
Endeks üzerinde ağırlığı olan #EREGL’de yabancı satışları devam ederken, 15 Şubat tarihinden bugüne Mittal, Ak Yatırım üzerinden ~71m lot satış yaptı. Bu satışların bir kısmını Bofa (bir kısmı Norveç Varlık Fonu), bir kısmını da Ziraat (BES/BYF) şu ana kadar karşılamış gözüküyor.
#ESCOM ile ilgili 2022 Haziran ayında detaylı bir bilgilendirme yapmıştım. Erken aşama girişimlere yatırım yapan şirketlere karşı oluşan ön yargıyı ortadan kaldırmak adına #ESCOM özelinde bir bilgilendirme daha yapmak istiyorum;
#ESCOM 2015 yılında bilgisayar donanımından çıkıp teknoloji geliştirmeye odaklandı. Yazılım ve teknoloji alanında bir yandan kendi iştiraklerini kurarken diğer yandan erken aşama girişimlere yatırım yapmak üzere @alestayatirim’ı kurdu.
Şu an @Escortyatirim altında 8, %100 #ESCOM iştiraki olan @alestayatirim altında 44 iştiraki var. İştiraklerden 46 tanesi Türkiye, 4 tanesi ABD, 1 tanesi BAE, 1 tanesi ise Estonya’da faaliyet gösteriyor.
Bu yatırımlardan bazıları hakkında detaylı bilgiler verecek olursam;
Bu akşam gelen bilanço sonrası her ne kadar 2023 yılsonu beklentimi bir miktar aşağı revize etsemde, 2023 yılı beklentileri ışığında #THYAO fikrimde herhangi bir değişiklik yok.
Ve diyorum ki; #THYAO'nun yanına ikinci bir şirket daha ekleyeceksin deseler bu şirket #TOASO olurdu.
araçların ve yedek parçalarının ithalat ve satış hakkı verilecektir.
Tipo/Egea modelinin #TOASO tarafından Türkiye'de satışı ve ihracatı için üretiminin 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatılmasına; ayrıca 2025 yılı başından itibaren beş marka için öngörülen
#THYAO Piyasa beklentisinin %44 üzerinde 8.94mia TL net kar, benim beklentimin malesef altında. 4. çeyrekte satışlar ve marjlarda beklentiler dahilinde düşüş olsa da Brüt ve Favök marjlarında %8'lik düşüş mevcut. Büyük resimde; Yılın tartışmasız en kuvvetli bilançolarından biri.
Yılı yaklaşık ~72 milyon yolcu ile 2019 yılının yolcu sayısının %97’sinde kapattı. ~16.8 mia $’lık ihracat ile yılı tamamlayan #THYAO 2023 yılında filosuna katacağı 31 yeni uçak, rotasına ekleyeceği 6 yeni nokta, yolcu sayısında %25’lik büyüme 2023 yılında da ön planda olacaktır.
275$ üzerinde kaldığımız her gün güçleneceğimizi düşünsem de hala ne güven, ne iştah ne de gerçek alıcı var. 277$’dayız. Dün özellikle kapanışta Msci alımları 500m$’lık hacim yaratırken, İnşaat, Gıda ve Elektrik sektörleri ön plana çıktı.
Geçelim bilanço detaylarına;
Dün 46 bilanço açıklandı. Bir çoğunu detaylı inceleme fırsatım oldu. Başlıyoruz;
Özellikle #VAKBN#SKBNK#ASELS#ERBOS#BRLSM ve #BARMA hem karlılık hem de büyüme olarak etkileyici bilançolar açıklarken, #ASELS kuvvetli son çeyrek trendini güçlü nakit yönetimiyle taçlandırdı.
Ek olarak her ne kadar piyasa beklentilerinin altında kar açıklasalar da marjlarda bir önceki çeyreğe göre daralmalar olsa da, hem büyüme hem de nakit yönetimleri açısından başta #MGROS (vergi gelirine rağmen) #DOAS#INDES ve #EUREN gecenin dikkat çeken diğer bilançoları oldular.