Her “banka” bilançosu açıklandığında onlarca insanın, aralarında malesef kariyerli olanlar da var, hatalı/eksik analizleri sebebiyle banka bilançosu nasıl okunur, nelere dikkat edilmelidir, dün açıklanan #AKBNK 1Q23 bilançosu üzerinden anlatamaya başlıyorum;
Öncelikle banka değerlemesinde sıklıkla yapılan bir hata olan Enflasyon ile Özkaynak Karlılığı (ROE) karşılaştırması ile başlayalım.
Şimdi burada enflasyon bir nevi özkaynak maliyeti anlamı taşıyor. Çünkü özkaynak maliyeti hesabına etki eden en önemli faktör enflasyon. Yapılan… twitter.com/i/web/status/1…
Güncel özkaynak maliyeti ile güncel olmayan özkaynak tutarı üzerinden hesaplanan özkaynak getirisinin (ROE) karşılaştırılması. Güncel olmayan özkaynak ne demek peki?
ROE'nin iki componenti var. Kar ve özkaynak. Her ne kadar kar güncel rakamı ifade etse de özkaynaklar bilançoda… twitter.com/i/web/status/1…
Bunu aşmak için WACC hesaplarında özkaynak maliyeti ağırlığı hesaplanırken özkaynak kayıtlı değeri üzerinden değil piyasa değeri üzerinden hesaplamaya dahil edilir.
Peki ROE hesabında özkaynağın kayıtlı değeri yerine piyasa değerini almak ne demek?
Kar/piyasa değeri yani 1/FK. Dolayısıyla eğer güncel enflasyon ile bir kıyas yapılacaksa bu ROE değil FK ile olmalıdır.
Bu durumda son piyasa fiyatı üzerinden baktığımızda #AKBNK 3 aylık yani %12 enflasyon kadar bir kar üretmeyi başarmıştır. (10.711/87.672)
Bu rakam tek seferlik deprem karşılıkları düşüldüğünde daha da yüksek. Bu neden önemli peki?
Eğer bir şirket özkaynak maliyeti üzerinde bir özkaynak getirisini tutarlı olarak elde etmeyi başarıyorsa basit bir mantıkla en azından defter değeri üzerinden değerlenmeyi hak eder… twitter.com/i/web/status/1…
Sonuçlara gelirsek;
TUFEX hesaplaması %35 üzerinden yapılmış. Ancak %45'in yıl sonu olası olduğu sunumda belirtilmiş. Bu da bizi yıllıkta 50mia TL kara götürür.
Mevcut piyasa değeri üzerinden %50-55 civarında bir ROE demek bu.
Anlık özkaynak maliyeti benim hesabıma göre yine %50-55 civarında (%4 risk-free, %5,5 country risk premium, %40 enflasyon farkı, 0.6 beta, %6 market risk premium).
Bu durumda #AKBNK en az 1 PD/DD ile değerlenmeyi hak eder.
50mia TL kar ile yıl sonu 195-200 mia TL civarı bir özkaynak göreceğiz. Burada özkaynağa olumsuz etki edebilecek faktör TCMB regülasyonları nedeniyle alınan sabit getirili tahviller. Bunların toplam tutarı 30mia TL.
Her ne kadar açıklanmasa eldeki veriden 30mia TL'nin 9-10% bandında bir faiz oranının olduğunu çıkarıyorum.
Faiz artışı durumunda buradan özkaynağa gelecek etki (tamamı özkaynaklardan geçecek-yani kar/zarar etkisi yok) hepsini silsen 30mia (ki silmeyecek).
Özetle 170-175 mia TL civarında bir özkaynak ile 1 PD/DD üzerinden %100 getiri potansiyel teşkil eder.
Burada olası bir faiz artışının ROE'yi artırıcı, COE'yi yani Özsermaye maliyetini düşürücü etkisini hiç hesaba katmıyoruz. Mevcuda bakıyoruz.
Neden ROE artar diyoruz çünkü bankalar sabit getirili tahvilleri almamak için mevduat tarafında faizleri zaten ciddi ölçüde artırdı.
Ancak ticari kredi tarafında hala faizler çok düşük (her ne kadar verilmese de).
Burada yükselen faizler mevduat faizlerinde bir miktar ancak kredi faizlerinde ciddi bir artışa sebep olarak kredi-mevduat makasının bankalar lehine genişlemesini sağlayacak.
COE tarafında ise düşen CDS'in pozitif etkisini göreceğiz.
Toparlayacak olursam;
Bankalar ucuz diyenlerle dalga geçmeye değil kendinizi geliştirmeye odaklanın. Ve lütfen herkes bildiği işi yapsın.
Bence bankalar mevcut durumda bile ucuz. Politika değişikliğinde ise çok ucuz.
Sevgiler,
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Yine döndük dolaştık 250$ sınırına dayandık. 251.8$’dayız. Bir piyasanın önündeki en büyük engel belirsizliktir. Piyasalar belirsizlik sevmez ve bu ortadan kalkana kadar korumacı bir tutum sergilerler, dövize ve bir korku yatırımı olan altına talep artar.
Nisan ayı içerisinde yapılan anketlerin ortalamasına bakıldığında, seçimlerin “Truva Atı” Muarrem İnce sayesinde büyük ihtimalle 2. tura kalacağı beklentisinin yarattığı belirsizlik, zayıf 1Q/23 bilançoları, dövize olan talep ve KKMnin 100mia $’a ulaşmış olması şu an için… twitter.com/i/web/status/1…
Tüm bunlara ek olarak bankacılık sektörü özelinde her hafta değişen regulasyonlar, reel sektöre ve döviz piyasasına yapılan doğrudan müdaheleler artık bıçağın kemiğe dayandığının göstergesi.
Geldiğimiz noktada serbest bir piyasadan söz etmek mümkün değil. Mevcut zihniyet… twitter.com/i/web/status/1…
Koza Polyester, #KOPOL 2011 yılında Gaziantep’te kurulmuş ve 2014 yılı içerisinde de üretimine başlayarak faaliyete geçmiştir. Şirket 288 kişiyi istihdam etmektedir.
Firmanın rakibi olarak #SASA gözükse de üretim kapasitelerine bakıldığında aslında rekabetten ziyade ülkemizin ihtiyacına göre ithalatı azaltmaya çalışan üreticiler olduğu görülebilir. #SASA 1.085 bin ton/yıl üretim kapasitesine sahip… twitter.com/i/web/status/1…
Tekniğinden temeline, halka arzlarından yatırımcı psikolojisine, günün en detaylı piyasa yorumuyla herkese iyi sabahlar.
Çarşamba sabahı 250$’dan gelen tepki alımlarıyla güne 257$‘da başlayan @borsaistanbul öğleden sonra gelen satışlarla $ bazında %0.8’lik düşüşle… twitter.com/i/web/status/1…
Birkaç gün önce TL cinsi faizlerin %25-30 aralığına yerleştiğini, sonucunda da 3 ayda KKM'ye 11mia $’lık yeni giriş olduğunu ve girişlerin her geçen gün arttığını söylemiştim. Ve bunun seçim sürecindeki siyasi riskler ile beraber endeksin önündeki en büyük engel olduğunu da.
Bilançolar gelmeye, hacimlere dengelenmeye, yükseliş genele yayılmaya ve 275$ üzerinde kalmaya devam ediyoruz. Anlık 282$’dayız. Her ne kadar o güven ortamı kaybolsa da siyasi riskler ön planda olmaz ise, ilerisi için tekrar heyecan duyabileceğimiz günleri konuşacağız.
Havacılık’ta kuvvetli seyir devam ederken, bilanço beklentisiyle #THYAO açılıştan itibaren bayrağı taşıdı. İlerleyen saatlerde #SISE#FROTO#TOASO ve Holdingler omuz verirken öğleden sonra Bankalar, #SASA ve #EREGL’nin de desteğiyle topyekün bir yükselişe şahit olduk.
Endeks üzerinde ağırlığı olan #EREGL’de yabancı satışları devam ederken, 15 Şubat tarihinden bugüne Mittal, Ak Yatırım üzerinden ~71m lot satış yaptı. Bu satışların bir kısmını Bofa (bir kısmı Norveç Varlık Fonu), bir kısmını da Ziraat (BES/BYF) şu ana kadar karşılamış gözüküyor.
#ESCOM ile ilgili 2022 Haziran ayında detaylı bir bilgilendirme yapmıştım. Erken aşama girişimlere yatırım yapan şirketlere karşı oluşan ön yargıyı ortadan kaldırmak adına #ESCOM özelinde bir bilgilendirme daha yapmak istiyorum;
#ESCOM 2015 yılında bilgisayar donanımından çıkıp teknoloji geliştirmeye odaklandı. Yazılım ve teknoloji alanında bir yandan kendi iştiraklerini kurarken diğer yandan erken aşama girişimlere yatırım yapmak üzere @alestayatirim’ı kurdu.
Şu an @Escortyatirim altında 8, %100 #ESCOM iştiraki olan @alestayatirim altında 44 iştiraki var. İştiraklerden 46 tanesi Türkiye, 4 tanesi ABD, 1 tanesi BAE, 1 tanesi ise Estonya’da faaliyet gösteriyor.
Bu yatırımlardan bazıları hakkında detaylı bilgiler verecek olursam;
Bu akşam gelen bilanço sonrası her ne kadar 2023 yılsonu beklentimi bir miktar aşağı revize etsemde, 2023 yılı beklentileri ışığında #THYAO fikrimde herhangi bir değişiklik yok.
Ve diyorum ki; #THYAO'nun yanına ikinci bir şirket daha ekleyeceksin deseler bu şirket #TOASO olurdu.
araçların ve yedek parçalarının ithalat ve satış hakkı verilecektir.
Tipo/Egea modelinin #TOASO tarafından Türkiye'de satışı ve ihracatı için üretiminin 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatılmasına; ayrıca 2025 yılı başından itibaren beş marka için öngörülen