CREAF Profile picture
💚 We are a public research center working with you to address #climatechange, restore nature and reverse biodiversity loss 🐝 L'ecologia ens mou! Som @iCerca.
el_lector 🇪🇸 🇪🇺 🌵🔻 Profile picture 1 subscribed
Mar 30, 2023 7 tweets 0 min read
Mar 29, 2023 5 tweets 4 min read
Què passarà amb els #boscos si no plou d'una vegada? 😖 La resposta no és obvia, perquè en un sistema #mediterrani els arbres estan molt avesats a la manca d’#aigua. Tenim espècies que suporten l’eixut estival prolongat i que estan adaptades per estalviar aigua al màxim. PERÒ. Els experts i expertes forestals adverteixen que la situació que estem vivint ara, amb aquesta #sequera que fa tant que dura, ens pot portar a un escenari desconegut 🥴 En primer lloc, perquè la reserva d'aigua del sòl de la que "beuen" els arbres corre perill...
Mar 23, 2023 24 tweets 7 min read
Els dos animals més populars de Catalunya aquests dies han estat el #conill i el #cabirol. És cert que són una plaga? Què en pensa la ciència? Quins impactes tenen sobre la #natura? Image Als anys 1980, a Catalunya es coneixia la presència de cabirol només en algunes àrees del Pirineu, mentre les poblacions de conill, tot i estar ben repartides per bona part del territori, estaven força afectades per la introducció d’una malaltia molt mortífera, la mixomatosi.
Jan 18, 2023 10 tweets 0 min read
Jan 17, 2023 7 tweets 3 min read
Mireu aquesta imatge. La #natura fa milions d’anys que se les arregla amb uns quants elements 👉 Carboni, calci, oxigen, hidrogen, nitrogen, fòsfor, entre altres, construeixen gairebé tota la vida del #planeta (troncs, fulles, pèls, dents...) 🌍🌿🪸🐾 Penseu que nosaltres també? Per construir el món dels humans, les urbs, els productes sanitaris, les vies dels trens, els avions i els motors, els ordinadors o un telèfon mòbil, necessitem moltíssims més elements químics.
Sep 23, 2022 8 tweets 5 min read
Esta de aquí es una termita, un #insecto que vive en comunidad y se alimenta de madera y otros productos con celulosa. Justo por esta dieta tan especial la conocemos en casa 🪑🚪🍽️ ¿Cómo os quedáis si os digo que este #animal tan pequeño acelera el #cambioclimático? 😱 ¡Hilo va! Wood-feeding termites from Far North Queensland, Australia. El aumento de temperaturas asociado al #CalentamientoGlobal es muy favorable para las termitas glotonas 🌡️ Si ya ahora las consideramos una #plaga, cabe decir que en un mundo más cálido se expandirán todavía más. Y esto implica que comerán muuucha madera 🪵🪵📈 Termitero donde viven las colonias de termitas y se cuida a
Sep 22, 2022 5 tweets 3 min read
Do you know this week is dedicated to #Sustainability?? ♻️ Yes! Today is the Day 5 of #ESDW2022, the European #Sustainable #Development week ✨ A good moment to share some nature-friendly proposals 👀👇 1⃣ Healthy #soil for food sovereignty 🍏🌽🥬blog.creaf.cat/en/noticies-en…
Jul 6, 2022 12 tweets 9 min read
I si no poguessis gaudir de l'olor del #bosc? O submergir-te en l'oceà i observar la seva vida? 🌲🍃🌊 Aquesta setmana es publiquen 2 nous informes de
l'@ipbeses un dels quals posa el focus en els ‘valors’ de la #natura. T’ho expliquem!!👇

#IPBES9 Autoría: IPBES. El primer informe, 'Ús sostenible de les espècies silvestres’, se centra en les mesures urgents per protegir les espècies ⚠️. El segon, 'Valors', ens fa veure la natura des del prisma de diferents cultures i col·lectius 💚🌍 L'objectiu?
Jun 17, 2022 16 tweets 8 min read
¿Que por qué tener más #árboles en la #ciudad nos ayudaría a soportar mejor estas olas de #calor? 🥵🌳 ¡Pues te lo contamos! El primer beneficio de tener árboles en las calles es evidente: nos dan más sombra en la que refugiarnos cuando suben las temperaturas 🌡️ Pero hay más. Fijaros en este esquema 👇
Jun 16, 2022 5 tweets 3 min read
✨ Habemus programam ✨ El dia 29 de juny és un dia per celebrar la divulgació científica a xarxes i no volem que hi falti ningú 😍 Vindreu? Aquest és el programa de l'acte #CREAF20k 👇 Image La nostra primera ponent serà la @pilaryepez, auditora de les xarxes socials de diverses entitats 🔍 Ens explicarà l'abecedari de Twitter en una sessió d'1:30h ⏰ Curta, però intensa 🤓 En acabar, farà una analítica detallada dels 3 millors fils del concurs 'Enfila la ciència' 💥 Image
Jun 15, 2022 5 tweets 6 min read
Avui és un dia especial 🌟 Presentem els resultats del projecte de #ciènciaciutadana Fenotwin i d'entre una seixantena d'assitents, tenim 28 nens i nenes 💚 Han vingut a escoltar persones científiques, expertes del @meteocat i aprendre sobre natura 🌱 La sala fa olor de futur 🥹 ImageImageImage La @muntsabusto del Servei Meteorològic de Catalunya @meteocat és contudent: sense dades no hi ha #ciència 🔬🔬 Posa en valor la vintena d'escoles i la ciutadania que han fet observacions del ritme de la natura i ara ens seran útils per estudiar els efectes del #canviclimàtic 🌀 Image
Jan 19, 2022 19 tweets 11 min read
Si toda la #ganadería de España fuera extensiva, ¿Dónde iría a pastar? ¿A los prados? ¿A las montañas? ¿No las perjudicaría?🐑🐮 Venga, atención, que ¡os lo contamos! Pongamos por caso la media #montaña aquí en “casa”, en el sur de Europa. Hasta mediados del siglo XX, los paisajes de la montaña mediterránea eran un mosaico donde las zonas agrícolas tradicionales se mezclaban con el bosque los matorrales, los pueblos....
Nov 19, 2021 7 tweets 5 min read
🎊EXITÀS!!🪅Ahir érem més de 70 persones al webinar “Naturalitzem la infància des de l’escola” i vam viure una veritable “experiència bròquil”🥦: vam reflexionar, fer mindfulness... Encara ens estem recuperant de l’emoció! 😊 La nostra investigadora @CoriBasnou ens va explicar 🌳Green4Children👧una iniciativa per futuritzar les ciutats amb solucions basades en la natura #NBS: res de ciència ficció i molt de verd, canalla i biodiversitat. Molt i molt! Voleu participar-hi?❤️green4children.creaf.cat
Nov 3, 2021 13 tweets 5 min read
La #papallona del boix, *Cydalima perspectalis*, passa l’hivern com a eruga, però no menja ni afecta el #boix durant aquesta estació (diapausa) 💤 Les erugues es fan un refugi amb una xarxa de seda blanca entre dues o tres fulles ajuntades. És el capoll hivernant 🐛 Eruga del boix fent capoll.... Amb l’arribada del bon temps, quan la temperatura és superior als 9 oC, les erugues s’activen i comencen a alimentar-se de les fulles. En aquesta fase, cap al març, les afectacions sobre el boix no són molt elevades.
Mar 23, 2021 10 tweets 6 min read
Tala intensiva, grandes #incendios, abandono, #cambioclimático. Si pensamos en un bosque que no haya recibido ninguna perturbación en los últimos 100 o 200 años, difícilmente lo encontraremos 🥵. Y es que los #bosques también sufren crisis recurrentes desde hace muchos años 🌳👇 Image ¿Como lo podemos remediar? Encontrando, conservando, gestionando y potenciando los pequeños reductos de resistencia que hay distribuidos por todo el territorio y que actúan como pequeñas #vacunas contra estas crisis: los bosques maduros.
Jul 3, 2020 31 tweets 9 min read
La alimentación cambiará mucho en las próximas décadas, como todo en la actual y constante aceleración cultural. El riesgo de #pandemias, por ejemplo, requiere cierta desglobalización que reduzca el transporte y favorezca la autonomía alimentaria y los productos de proximidad. Además, buena parte del consumo de carne será sustituido por proteínas fabricadas industrialmente y la ingeniería genética tendrá un impacto creciente en lo que comemos.
May 14, 2020 27 tweets 9 min read
Les malalties degudes a #paràsits patògens sempre han tingut un paper en els ecosistemes. Influeixen en les abundàncies de les poblacions salvatges fins el punt, en certs casos, de provocar extincions dels hostes, i molt sovint són factors determinants de la seva evolució. La transmissió depèn de les característiques del #patogen i de les pautes d’agregació, comportament i organització social dels hostes. Aquests temes engloben l’#ecologia. De la taxonomia i cicles de vida dels paràsits, la #parasitologia i dels factors de risc l’#epidemiologia.
May 9, 2020 72 tweets 23 min read
Hoy celebramos a las viajeras, en el #DiaAvesMigratorias, con un pequeño homenaje a una especie que desde los tiempos antiguos ha servido a las diferentes culturas como calendario. Hablamos de las golondrinas.
#WorldMigratoryBirdDay #WorldMigratoryBirdDay2020 Porque cada año llega un día en que las vemos. Y al verlas, dando vueltas sobre sí mismas, entre los tejados o alzándose hacia las nubes, sabemos que ha llegado la primavera. Durante siglos se ha celebrado su regreso.
Feb 5, 2020 27 tweets 8 min read
“Abans de donar al poble sacerdots, soldats i mestres, seria oportú saber si potser no s’està morint de gana”, Tolstoi. Una afirmació interessant donat el paper que tenen els aliments en l’organització de la societat i com ha evolucionat entre fam, guerres i epidèmies. En condicions extremes, el humans poden menjar qualsevol cosa. Una de les grans escenes del cinema ho caricaturitza: Charlot menjant i xuclant amb delit les seves botes bullides a La quimera de l’or (1925).