Chemical Engineer MY 🇲🇾 Profile picture
Virtual fraternity & sorority for Chemical/Process Engineers/Technologist. Questions? We'll post on our timeline on your behalf. ✌🏻
24 Sep 19
Kenapa boba pearl tu jadi keras?

Starch retrogradation.

Selamat ke untuk kita consume boba?

#FoodChemistry
Sebelum cerita pasal starch retrogradation, penting juga untuk korang tahu pasal gelatinization. Dulu pernah cerita dalam thread dodol. 👇🏻

Konsep dia sama je. Boba pearl tu is starch-based. Tinggi kandungan starch. Bila kita masak boba pearl dalam air panas, molekul-molekul air akan masuk ke dalam starch granule dalam boba pearl tu, mengakibatkan boba pearl jadi kembang and chewy.
Read 18 tweets
20 Jan 19
Sekali imbas baca komen2 netizen, nampak gaya masih ada yang tak tahu pasal susu UHT. Jom kita discuss pasal benda ni! 😍

#FoodChemistry
UHT adalah singkatan kepada Ultra-Heat-Treated. Maksudnya, susu tersebut dipanaskan pada suhu yang tinggi (~140 degC) dalam tempoh yang pendek (~3 saat). Objektifnya adalah untuk membunuh segala jenis bacteria sebelum di pack dalam aseptic packaging.
UHT adalah teknologi lain sikit daripada pasteurisation. Dalam proses pasteurisation, susu di panas kan pada suhu rendah sikit daripada UHT (~72 degC) selama ~15 saat. Proses ni tak matikan segala jenis bakteria dalam susu tu.

Ni contoh pasteurised milk. (bukan tweet berbayar)
Read 13 tweets
1 Jan 19
"Chemical Engineering overall bagus ke tidak?"

It's kinda difficult to answer this question. Sebab the answer is yes and no. 🤦🏻‍♂️
Kalau nak jawab soalan ni, kena kena faham apa sebenarnya yang Chemical Engineer buat.

Chemical Engineer, or sometimes interchangeably known as Process Engineer, deal dengan process.
Tak kisah la process apa, lagi-lagi dalam manufacturing.

Meaning, converting raw materials into something that is useful to the consumer.

Tugas engineer ni bukan sekadar memproseskan sesuatu bahan mentah semata-mata. It involves to maximise process efficiency.
Read 17 tweets
15 Dec 18
Actually tengah hari ni nak tweet on Deepwater Horizon Incident. Or also known as Macondo Blow-out. I'm just gonna go through based on the movie je. Hopefully kalau korang tengok balik movie ni korang lagi faham k. #ProcessSafety
btw, sape yang nak share juga knowledge and experience dorang, feel free to do so ye. We discuss and share together
Movie start dengan menunjukkan Blowout Preventer (BOP).

BOP ni apa? As the name goes, BOP bertujuan untuk prevent "blowout".
Read 40 tweets
21 Aug 18
Pernah terfikir apa yang Indah Water buat?

Ini adalah thread on waste water treatment plant...!
Disclaimer: Proses yang diterangkan dalam thread ini adalah GENERAL process dalam typical waste water treatment plant.

Tidak menggambarkan proses sebenar yang ada pada Indah Water treatment plant.
Ini adalah general overview dalam waste water treatment process.

Basically terbahagi kepada dua. Primary Treatment dan Secondary Treatment.
Read 21 tweets
10 Jun 18
Petang-petang macam ni, elok la kita bukak #thread on #Thermodynamics.

The concept of enthalpy and entropy.
Okay. The first one is enthalpy.

Dalam text book #Thermodynamics korang, ada je kan definition dia. Tapi i don't want to go through that.
Enthalpy is denoted by capital H. Not ΔH.

ΔH tu enthalpy change. Normally korang akan jumpa benda ni dalam chemical reaction.

Tapi kalau korang tengok pada one particular compound, dia ada enthalpy, H dia sendiri. (again, bukan ΔH!)
Read 27 tweets
28 Apr 18
Okay. Malam ni kita bukak topic on #Distillation #column process, bagi menjawab soalan @shahrinlatif98
Okay. Certain #Distillation process, dia ada certain Reflux ratio.

Reflux ratio is defined as the amount of Reflux back to the column (R) to the amount of distillate out from the Reflux drum (D)

Reflux ratio = R/D
Contoh dalam kes ni, your Reflux ration will be

Reflux Ratio = Reflux/Overhead Product
Read 12 tweets