Marc Bonten Profile picture
Microbiology & epidemiology @UMCUtrecht. Blogs on AMR, Infection Prevention & more. All opinions my own.
Patrick D. Profile picture GEROVARDUS Σιλουανός | ن | metgezel van Paulus Profile picture Theo Bos Profile picture 3 added to My Authors
10 Apr
Het was weer een vrolijk ontbijt, ditmaal met @nrc dat driftig aan de stoelpoten van de @Gezondheidsraad zaagt. Weinig begrip voor het advies om AZ alleen nog maar in te zetten bij >60 jaar en weinig waardering voor het vaccinatiebeleid en uitvoering. Een zorgelijk draadje (1/n)
Volgens @ryhertzberger is de Gezondheidsraad niet louter wetenschappelijk: “Er is een achterliggende filosofie, een denkwereld, een mens- en wereldbeeld dat prevaleert bij het slag academici dat de Gezondheidsraad over het algemeen bemenst.” (2/n) nrc.nl/nieuws/2021/04…
Het hoofdredactioneel eindigt met “luister niet alleen naar adviesraden maar ook naar ervaren mensen uit de praktijk.” Aan dat laatste inmiddels geen gebrek, maar al eens opgezocht wie er in de GR cie zat? (3/n) nrc.nl/nieuws/2021/04…
Read 11 tweets
8 Apr
Vraag me af wat er dit weekend gebeurd is in Den Haag. Draadje met zorgen: (1/n)

Stappenplan kabinet: groeiende immuniteit biedt uitzicht op versoepelingen eind april volkskrant.nl/ts-bc16476f via @volkskrant
Nog deze maand starten 300 field lab experimenten, versoepeling van huidige maatregelen en zelfs loslaten 1,5 m in café’s. Het einde van de coronatunnel is in zicht, maar dit komt te vroeg. Ik schrijf dit als bezorgde burger, niet namens het OMT. (2/n)
Situatie in ziekenhuizen is alarmerend. Aantal ptn, mn op IC, neemt nog steeds toe, veel personeel uitgevallen, en code zwart is dichterbij dan ooit. Zorg voor COVID-ptn is zwaarder dan voor de gemiddelde andere pt die in dat bed had kunnen liggen. Schijnt velen te ontgaan. (3/n)
Read 9 tweets
7 Apr
Beste Maarten en @ALBredenoord, vanmiddag met anderen bijgepraat door @MinVWS en t ligt veel genuanceerder dan gesteld. Alles staat/valt met de hoeveelheid beschikbare vaccins. (1/n)
Als er op 1 dag 800K vaccins aankomen, worden die in 1 week uitgedeeld. Had wellicht ook binnen 3 dgn gekund, maar moet je daarna 4 dgn wachten op volgende levering. (2/n)
Lege GGD hallen. Geen falen, maar bewust gecreëerde overcapaciteit voor als er misschien meer vaccins zouden zijn dan verwacht. (3/n)
Read 4 tweets
6 Apr
Dit bericht geeft aan; meer gemelde gevallen van thrombose na vorige @EMA_News ook in UK: EMA: "Among the vaccinated, there are more cases of cerebral thrombosis ... among young people than we would expect." (1/n)
Dat betekent dat de incidentie berekent moet worden voor jongeren, en misschien wel jonge vrouwen, en ouderen. We weten dat tot nu toe vooral ouderen gevaccineerd zijn. (2/n)
Een mogelijke uitkomst is: een ongelooflijk klein/geen risico voor ouderen en een bepaalde kans op thrombose geassocieerd met vaccinatie bij bv jonge vrouwen. (3/n)
Read 5 tweets
27 Mar
Weer het nodige gezegd deze week over corona-aanpak. Allemaal vanwege die gevreesde 3e golf die in april/mei zal pieken. Het vaccinatieschema moet weer om! De scholen weer dicht! Enige reflecties, op persoonlijke titel, en zonder claim dat ik de wijsheid wel in pacht heb. (1/n)
Gelezen: “nu over op 1 prik ipv 2 -> lockdown 1 maand eerder stoppen”.

Huidig schema: Pfizer & Moderna 2x (interval 6 wkn), AZ 2x interval 3 mnd, Janssen 1-malig. Moderna <100K/mnd, Pfizer ≈1M/mnd vanaf half April. Winst op korte termijn dus alleen bij Pfizer. (2/n)
Effect Pfizer Israel zichtbaar 2 wkn na 1ste prik (NEJM). Prognose RIVM (incl alle factoren, incl huidige vac-schema 80+ gevaccineerd op 1 mei, 60+ op 1 juni): piek IC-bezetting eind April, daarna daling en in juni ruimte versoepeling, briefing 2e K van Dissel deze week. (3/n)
Read 11 tweets
31 Jan
Ik krijg veel vragen over resultaten Janssen vaccin, is het nauw goed (genoeg) of valt t tegen? “Topline efficacy data are based on 43,783 participants accruing 468 symptomatic cases of COVID-19” (1/9).
jnj.com/johnson-johnso…
“moderate COVID-19 disease: lab-confirmed SARS-CoV-2 and 1 or more of the following: evidence of pneumonia, deep vein thrombosis, shortness of breath or abnormal blood oxygen saturation >93%, respiratory rate ≥20; or 2 or more systemic symptoms suggestive of COVID-19.” (2/9)
“severe COVID-19 disease: lab-confirmed SARS-CoV-2 and 1 or more of the following: signs consistent with severe systemic illness, admission to ICU, respiratory failure, shock, organ failure or death.” (3/9)
Read 9 tweets
30 Jan
"Dat staat in het advies van het OMT aan het demissionaire kabinet, dat in handen is van de NOS." Lek ligt niet bij OMT-leden, want die hebben t advies nog niet gezien.

-advies aan kabinet: basisscholen en kinderopvang kunnen weer open nos.nl/l/t/2366617 via @NOS
OMT heeft vrijdagochtend overleg gehad. Schriftelijk advies volgt altijd paar dagen later, maar strekking daarvan zal zeker eerder gedeeld worden met Den Haag. Mijn verbazing is dat @NOS dan nu al een advies "in handen heeft".
Inmiddels hebben alle #OMT-leden het verslag ook ontvangen. Dit verslag gaat n aantal uren na OMT naar Bestuurlijk Ambtenaren Overleg, en daarna ook nog naar OMT-leden, maar niet op dezelfde dag. (1/n)
Read 12 tweets
22 Jan
Prachtig werk van @GGD_RR en @ErasmusMC met – gelukkig – een fijne boodschap. Goed nieuws, maar niet te duiden als dat “het allemaal wel meevalt met die variant”. GGD ziet geen grootschalige verspreiding van Britse coronavariant in Lansingerland nos.nl/l/t/2365479 via @NOS
Die heeft officieel B1.1.7. Geschatte Re-waarde van variant B1.1.7 in NL nu 1.25. Tijdens lockdown, maar voor avondklok. De Re-waarde van niet-varianten is beduidend lager. Omdat die nog steeds voor 90% van de besmettingen zorgen is de gezamenlijke Re <1 (en daalt curve). (2/n)
Waarom dan geen/weinig verspreiding in Langsingerland? Stel werkelijke Re-waarde ter plekke is 1.25. We weten: veel geïnfecteerden besmetten niemand/weinig en enkelen velen (superspreaders). (3/n)
Read 6 tweets
3 Jan
De kogel is door de kerk en er kunnen 30.000 medewerkers in ziekenhuizen gevaccineerd worden. Goed nieuws, maar nu de uitvoering. Snelheid geboden, want daar is het allemaal begonnen: geen dag te missen. (1/n)
Vaccins zijn bedoeld om de zorg rondom COVID-19 ptn overeind te houden: medewerkers aan het bed die risico lopen op besmetting (IC, COVID-afd en SEH). Twee dosis nodig om over 4-6 wkn beschermd te zijn. (2/n)
Nu begint de stoelendans: medium care en verloskunde ook? Nee, schijnt besloten te zijn. Terecht, want er zal wsl niet eens genoeg zijn voor alle medewerkers op IC, COVID-afd en SEH. (3/n)
Read 13 tweets
27 Dec 20
Als je op 2e kerstdag in het bos wordt aangesproken op onbetrouwbare antigeentesten is t tijd om eea op een rijtje te zetten. Dit was het nieuws op 1e kerstdag (1/n):
nos.nl/artikel/236202…
In dit onderzoek: Patiënten met COVID-19 verdachte klachten (matig tot ernstig ziek), die zich meldden bij de coronahuisartsenpost en die een test bij de GGD niet konden afwachten. PanBio antigeentest vergeleken met PCR. (2/n)
298 deelnemers waarvan 35 PCR-pos (prev 11.7%): sensitiviteit 21/35=60% (95% BI: 42.1%, 76,1%), specificiteit 100% (95% BI: 98.6%, 100%). Voor PCR<32 pos (n=28; prev 9.4%) sensitiviteit 21/28=75% (95% BI: 55.1%, 89.3%). (3/n)
Read 14 tweets
16 Dec 20
Mooi artikel in Science waar iedereen met een mening iets uit kan halen. Lees echter het artikel voor je dat gaat doen. (1/n)
Het is geen modelstudie maar een (technisch goede) analyse van longitudinale incidentiecijfers en ingestelde maatregelen in heel veel landen. Probleem 1: veel maatregelen werden tegelijkertijd ingesteld, waardoor je het effect van 1 niet met zekerheid kunt vaststellen. (2/n)
Probleem 2: Maatregelen zijn gegroepeerd, waarbij verschillen in uitvoering tussen landen wegvallen (alsof wij hetzelfde deden als de andere EU landen). (3/n)
Read 7 tweets
21 Nov 20
Nogal wat traffic over onze model-studie over de haalbaarheid van regelmatig random testen van de bevolking. Ipv draadje, hier de samenvatting in @NTvG_actueel

ntvg.nl/artikelen/nieu…
Nog wat extra's: Wat ik ervan geleerd heb is de impact van de virale kinetiek. Stel 10 personen worden vandaag besmet en worden de in de komende week besmettelijk. Dat zal op verschillende dagen gebeuren. (1/5)
Test je ze morgen, dan is wellicht 1 pos (gaat in isolatie). De anderen hebben een neg test (hoeven geen maatregelen te volgen), maar worden nog pos (=besmettelijk) in volgende dgn. Als volgende testmoment te lang duurt, besmetten zij anderen. Dus moet je frequent testen. (2/5)
Read 6 tweets
24 Oct 20
Het @C19RedTeam stelt zich nadrukkelijk op als alternatief #OMT en krijgt daarvoor veel ruimte in de media. Geen probleem, maar dan mag er ook kritisch naar hun adviezen gekeken worden. (1/n)
Sinds 22-10 dringt @C19RedTeam aan op onmiddellijke lockdown (c19redteam.nl/adviezen/) zie : @wimschellekens vandaag in @FD: “Nu krachtige lockdown, kunnen we over een paar weken ons leven weer enigszins normaal oppakken.” (2/n)
@C19RedTeam stelt dat NL moet indammen (richting 0 infecties in NL) ipv controleren/mitigatie (zo weinig mogelijk infecties, maar in elk geval toegankelijkheid zorg en risicopopulatie beschermen). (3/n)
Read 18 tweets
10 Oct 20
Ik denk niet dat de richtlijnen nu ineens veranderen. Hoe goed ook geanalyseerd, de studie heeft in de opzet een risico op bias, en 2 niet te verklaren uitkomsten (1/n).
Discussie over hydroxychloroquine krijgt nieuwe impuls nos.nl/l/t/2351726 via @NOS
De opzet is quasi-randomisatie: deelnemende ziekenhuizen gebruiken bij voorkeur HCQ, CQ of niks, dus de pt treft "willekeurig" een beleid. Maar in elk ziekenhuis wordt ook van t beleid afgeweken. Ptn zijn geanalyseerd obv gekregen behandeling en zijn niet gerandomiseerd. (2/n)
Correctie obv pt karakteristieken kan de effecten van bias verkleinen, maar je weet nooit in hoeverre dat gebeurd is. HCQ geefr 50% reductie in IC-opname, maar CQ doet niks op IC-opname. Dat is raar, en volledig onverwacht (want middelen leken inwisselbaar).
Read 6 tweets
4 Oct 20
De zes vraagtekens van kritische artsen bij het coronabeleid: 'Niet in proportie' nos.nl/l/t/2350881 via @NOS
Ik mocht reageren, maar er was geen ruimte om echt in discussie te gaan. Dan had ik nl gezegd dat huisarts Bethem 2 aperte onwaarheden beweert. (1/n)
Zij zegt: "Niemand kan precies voorspellen wat er was gebeurd als er geen maatregelen waren genomen.” Daarmee ontkent zij dat de maatregelen ingesteld in maart een effect hadden op het aantal opnames in Brabantse en Limburgse ziekenhuizen. (2/n)
Zij zegt "Het concrete gevolg van het gebruiken van de PCR-test voor het vaststellen van het aantal besmettingen, is dat de uitbraak groter lijkt dan die is.” Zie ook: ntvg.nl/artikelen/covi…
Read 5 tweets