M Emin Zümrüt Profile picture
Founding Partner at Emerald VP, value investing, CFA charterholder
Jun 12, 2023 10 tweets 2 min read
Ortalamanın üzerinde getiri elde etmek için Ben Graham’ın önerisi; hem sağlam hem de ihmal edilen şirketleri aramak.
Bu şirketleri aşağıdaki kalite ve ucuzluk kriterlerine göre seçebileceğimizi söylüyor. Ona göre ilk kriter ucuzluk olmalı. 🔹Ucuzluk: Bir hissenin ucuz olduğunu anlamak için bakılacak ilk gösterge şirketin son 12 aylık karına göre hesaplanacak F/K çarpanı; 9x ve daha düşük çarpanla işlem gören şirketlere bak.
🔹Finansal durum: Cari aktifler cari yükümlülüklerin en az 1.5 katı olmalı.
Nov 25, 2022 10 tweets 2 min read
Hisse senedi değeri için nereye bakmalıyız?

Hisse senedi yatırımının zor sorusu şirketin değerlemesinin nasıl yapılacağı. Bir hisse senedini satın alıp almamaya karar verirken “kaç para eder?” sorusunun cevabını yaklaşık olarak verebiliyor olmamız gerekir. Bazı üretim şirketlerinde bilanço değer için bir yere kadar gösterge olabilir ama hizmet şirketleri gibi maddi olmayan varlıkların çok olduğu şirketler için bunu söylemek çok zor. Burada şirketin hissedarı için nakit yaratma gücü önem kazanır.
Nov 9, 2022 13 tweets 2 min read
Hisse senedi yatırımı yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Herhangi bir yatırım yaptığımızda, birikimlerimizin alım gücünü kaybetmeksizin tatmin edici bir getiri elde etmeyi bekleriz.

Hisse senedi yatırımı yaparken de öncelikle enflasyonun üzerinde getiri şart. Ayrıca, portföyümüzden elde etmeyi umduğumuz getiriyi belirlemek için piyasada faiz oranlarının seyrine ve alternatif yatırımların potansiyel getirilerine bakmalıyız. Tabii ki bunu söylerken piyasalarda müdahalesiz doğru fiyatlama olduğunu varsayıyorum.
Nov 8, 2022 5 tweets 1 min read
▶️ HSBC HVS Fonu – Ekim portföy dağılımı

🔹 Fona ciddi para girişi oldu ve yönettiği varlık Ekim ayında $ bazında %53 arttı (AUM: 74 mn $)
🔹Son bir yılda fonun getirisi endeksin oldukça üzerinde
🔹Portföyde hisse ağırlığı 2 puan azaldı (%94’e) 🔹Ekim’de KCHOL portföye eklenirken EREGL portföyden çıktı
🔹GARAN, YKBNK ve ISCTR ’de yeni alımlarla birlikte portföyde bankacılık ağırlığı yeniden 6 puan artarak %17’yi aştı. Bir önceki ay GARAN ’ın ağırlığı azalmıştı.
Nov 7, 2022 5 tweets 1 min read
▶️Marmara Capital MAC Fonu – Ekim portföy dağılımı

🔹 Özellikle son iki aydır fona gözle görülür para girişi var; fonun yönettiği varlık Ekim ayında da $ bazında %45 arttı (AUM: 85 mn $)
🔹Son bir yılda fonun getirisi endeksin oldukça üzerinde Image 🔹Portföydeki hisselerde Ekim’de değişiklik olmadı, ama ağırlıklar değişti
🔹Bir önceki ay ciddi pozisyon azalttığı TSKB ’de fiyatın gerilemesiyle Ekim’de yeni alımlar yaptı. Böylece portföyde banka ağırlığı 4 puan artarak %10’un üzerine çıktı
Oct 17, 2022 18 tweets 3 min read
Russell Napier, yaklaşık 30 yıldır kurumsal yatırımcıların çokca kulak verdiği bir stratejist, finans tarihçisi. “Anatomy of the Bear” ve “The Asian Financial Crisis” kitaplarının yazarı. En son yaptığı söyleşide yapısal olarak yüksek enflasyonun hakim olduğu 15-20 yıllık yeni bir döneme girdiğimizi söylüyor. Bu dönemde merkez bankalarının değil hükümetlerin dediği olacak, yani kredi garantileri ile para arzı genişleyecek,
Sep 28, 2022 17 tweets 4 min read
67 yaşında halen aktif olarak portföyünü yöneten Thomas Russo, takip ettiğim ve portföyünü izlediğim bir değer yatırımcısı. Büyüyen kaliteli şirketleri al ve tut stratejisinin başarılı bir örneği; 30-40 yıl önce aldığı bir çok pozisyonu hala koruyor. Stanford'da okurken 1982’de okula gelip şirketlerin marka değerini vurguladığı bir konuşma yapan Buffet’ı dinledikten sonra bazı şirketlere yatırım yapıyor ki bir kısmı hala portföyünde. O zamanlar aldığı Berkshire Hathaway, Nestle ve Heineken hisselerini 40 yıldır hiç satmadı.
Sep 15, 2022 13 tweets 3 min read
Ray Dalio “It Starts With Inflation” başlıklı son yazısında ekonomi makinesinin nasıl çalıştığını anlatıyor (ki bu makine enflasyonu, faiz oranlarını, piyasa fiyatlamasını ve ekonomik büyüme oranlarını belirliyor) ve ABD ekonomisi için mevcut koşullar ışığında geleceğe ilişkin Image sezgisel tahminlerini (guesstimate) paylaşıyor (katılmak zorunda değiliz..).

Genel olarak ekonomi makinesi nasıl çalışır? Para ve kredi büyümesi güçlüyse, talep ve ekonomik büyüme güçlü olur, işsizlik düşer, ve tüm bunlar enflasyona neden olur.
Sep 13, 2022 11 tweets 3 min read
Howard Marks en son yazdığı “memo”sunda makroekonomik tahmin yapmanın gerekliliğini sorguluyor.

Bir tahmin yapıyorsak bazı varsayımlara göre yapıyoruzdur. Yoksa atmasyon bir şey olur. Yapılan her varsayım ise bizi gerçeklikten uzaklaştırıyor. Tahmin yapmak, normalde hayli karmaşık etkileşim içinde olan bir sürü veriye, gelişmeye aynı anda hakim olmayı gerektiriyor. Pozitif bir bilim olmayan ve insan davranışlarına oldukça duyarlı iktisatta ise doğru tahmin yapmak neredeyse imkansızlaşıyor.
Sep 9, 2022 7 tweets 2 min read
Portföy yöneticilerinin en fazla inandıkları hisseler ve geçen ay yaptıkları portföy değişiklikleri neler?

THYAO, TUPRS ve ALARK en fazla inanılan hisseler olmaya devam ediyor.

THYAO fonlardan beşinin Top3’ünde, TUPRS ve ALARK ise ikişer fonun Top3’ünde bulunuyor. Image Ağustos’ta TAVHL, SISE ve BIMAS ’a rağbet azaldı, KORDS uzaklaşılan bir diğer hisse. TUPRS ve THYAO ’na ise rağbet arttı. MGROS ve GWIND bu ay listeye giren hisseler. Image
Sep 9, 2022 4 tweets 1 min read
▶️HSBC HVS Fonu – Ağustos portföy dağılımı

🔹Yönettiği varlık Ağustos ayında $ bazında %34 arttı (AUM: 44 mn $)
🔹Yılbaşından bu yana ve son bir yılda fonun performansı endeksin üzerinde
🔹1 yeni hissede pozisyon aldı; TOASO Image 🔹6 hisseyi ise portföyden çıkardı; KOZAL, KOZAA, SMRTG, ASELS, KRDMD, KCHOL
🔹YKBNK, ISCTR, GARAN ve AKBNK ‘ta ağırlık azaltarak portföyde banka ağırlığını 6 puan düşürdü (banka ağırlığı %12)
Sep 8, 2022 4 tweets 1 min read
▶️QNB FYD Fonu – Ağustos portföy dağılımı

🔹Yönettiği varlık Ağustos ayında $ bazında %36 azaldı (fondan çıkışlar mı oldu?)
🔹Yılbaşından bu yana ve son bir yılda fonun performansı endeksin üzerinde
🔹Ağustosta portföyde hisse ağırlığını 8 puan arttırdı (hisse ağırlığı %98) Image 🔹6 yeni hissede pozisyon aldı; YKBNK, AKBNK, AEFES, TOASO, MGROS ve NTGAZ
🔹4 hisseyi ise portföyden çıkardı; KORDS, AKSA, KCAER ve TKFEN
🔹Portföyde banka ağırlığını Ağustosta 11 puan arttırarak %20’ye çıkardı
🔹GWIND ve TUPRS ağırlığı artan diğer hisseler
Aug 19, 2022 6 tweets 3 min read
Son dönemde izleyip önerdiğim 5 film;

1- Big Short (Büyük Açık) – 2015
2- Moneyball (Kazanma Sanatı) – 2011
3- American Factory – 2019
4- Sleepers (Kardeş Gibiydiler) – 1996
5- Atonement (Kefaret) – 2007

#film #fivemovies #moviereview #filmtavsiyesi #sinema 1-Big Short (Büyük Açık) – 2015 yapımı

Jun 25, 2022 10 tweets 2 min read
Howard Marks, büyük iktisatçı Adam Smith’in son günlerini yaşadığı ev olan Panmure House’da geçtiğimiz ay katıldığı bir söyleşisini yayınladı.

Piyasanın ruh hali, piyasa döngüleri, üstün getirilere nasıl ulaşılacağı ve insansız yatırım gibi konulara değiniyor.. Aldığım notlar👇
🔹Ekonomi ve yatırım, bir bilim değil, mekanik bir tarafı yok. O yüzden fizikten çok daha zor. Fizikçi Richard Feynman “elektronların duyguları olsaydı fizik çok daha zor olurdu" demiş.
🔹Piyasalar işlem yapanların psikolojisinden, ruh hali değişiminden etkilenir
Jun 24, 2022 9 tweets 3 min read
Seth Klarman son katıldığı HBS söyleşisinde (Opportunities and Pitfalls for Investors in 2022), yatırım dünyasındaki güncel gelişmelerden, kripto paralarla ilgili düşüncesinden, yatırım felsefesinden ve yatırım fırsatlarını nasıl bulduğundan, beğendiği kitaplardan bahsediyor. Aldığım belli başlı notlar aşağıda;

🔹Piyasalar etkin mi? Hayır, çünkü insanların davranışsal zaafları var. Daniel Kahneman’ın “Thinking, Fast and Slow” kitabı bununla ilgili. Piyasalar da insanların psikolojine göre değişiyor, panik ve açgözlülük arasında.
Jun 22, 2022 5 tweets 1 min read
Finans sektörü, bankacılık ve fintech ile ilgili derinlemesine güzel bir söyleşi..

Marc Rubinnstein geçmişte başarılı bir finans sektör analisti ve hedge fon yöneticisi idi. Şimdi fintech alanında melek yatırımcı.

Söyleşiden önemli notlar👇 🔹finansal hizmetlerde aşırı rekabet sektörü kırılgan yapıyor, düzenleyiciler aslında rekabeti teşvik etmez, finansal kriz konsolidasyonu hızlandırdı
🔹finansal hizmetlerde çalışan teşvikleri hacim üzerine olduğu için fazladan kredi arzı ve fazladan işlem hacmi ortaya çıkıyor
Mar 15, 2022 9 tweets 3 min read
Özsermaye karlılığının yüksek olması akıllı yatırım için yeterli midir?

Neden özsermaye karlılığı yüksek diye şirketleri baştacı ederken F/DD değerleme çarpanına bakmıyoruz ki?

Bunu bir örnekle anlatmak daha açıklayıcı olacak; Şirketin hisse başına defter değerinin (DD) 100 TL olduğunu, %13 özsermaye karlılığına (ROE) sahip olduğunu ve karının da %40’ını aynı sene içinde nakit #temettü olarak dağıttığını kalan yarısının şirkette kaldığını varsayalım. (oranlar #bist100 için son 20 yılın ortalamasıdır)
Jan 9, 2022 8 tweets 2 min read
(1/8)
Bir işin gerçek değerini ne belirler?

Bunu basitçe ama finansal kavramlar kullanarak anlatmaya çalışacağım.

Bir işin gerçek değeri,
(i) mevcut faaliyetlerin nakit üretme gücü ile
(ii) gelecekte büyümenin yaratacağı ek değerin toplamıdır. (2)
Yani şirketin mevcut haliyle değerine gelecekteki büyümenin katkısını ekliyoruz. Her büyümenin şirkete değer katmayabileceğini aşağıda anlatacağım.
Jan 8, 2022 19 tweets 5 min read
(1/18)
Geçmişi yüzyıldan fazla olan @TheToroCompany (TTC:USY) temelde peyzaj, çim bakım ve bahçe ekipmanları üreten ABD’li bir şirket. Yaptığı satınalmalarla ilişkili bir çok alanda da faaliyeti var.
Finansal açıdan görünümü güçlü. Şirketin son 10 yılına biraz detaylı bakalım. (2)
Gelirlerde yıllık ortalama %8’e yakın artış reel olarak büyüdüğüne işaret ediyor. 2019’dan itibaren yeni satınalmaların da etkisiyle ciro artışının güçlü olduğunu söyleyebilirim. Önemli olan şirketin faaliyet karlılığında da iyileşme olması.
Dec 15, 2021 9 tweets 3 min read
(1)
Bir şirketin değeri, yaptığı işin değerinden farklı mıdır Peki piyasa fiyatı şirketin gerçek değeri midir?

Şirket diye neyi alıp sattığımızı bilmeliyiz. Önümüzdeki pastanın hepsi bizim olmayabilir :) (2)
Şirketler gelir elde ettikleri faaliyetleri yürütmek için kaynak (sermaye, dış kaynak) ihtiyacı vardır. Girişimciler şirketi büyütmek için yeni ortak alırlar (stratejik, finansal, melek yatırımcı, risk sermayesi, halka arz vb) ve borçlanırlar (banka kredisi, bono ihracı vb)