Bilimma Profile picture
Telegram kanalımız: https://t.co/hlbsspisAJ #bilim https://t.co/6xfVxBjG0n
Bilimma Profile picture 1 subscribed
May 31, 2023 9 tweets 2 min read
📌 Son zamanlarda geçmeyen şiddetli enfeksiyonlar herkesin gündeminde. Covid-19'un yanı sıra Domuz gribi de ciddi enfeksiyonlar yapıyor. Covid-19 ve domuz gribi arasındaki farklar nelerdir? Covid-19 tanısı için hala test şart mı? Bunları inceledik. Virüsler kendi kendilerini çoğaltıp üreyebilen basit organizmalar olarak tanımlanır. Bölünerek çoğalmak yerine, çoğalmak için kendilerine “konak hücre” bulurlar. Genetik yapısını taşıyan DNA veya RNA molekülleri çevreleyen protein tabakasından oluşur.
Jan 26, 2023 5 tweets 2 min read
Anadolu leoparı iki kere daha görüntülendi.
Anadolunun eşsiz bir değeri olan Anadolu leoparının yeni görüntüleri 👇🏼

Anadolu leoparının Anadolu'daki varlığına dair kayıtlar uzun bir süre boyunca oldukça azdı. Araştırmacıların yoğun çalışması sonucu 2 yıl önce ilk olarak Cudi'de canlı olarak görüntülendi.
bilimma.com/anadolu-parsi-…
Oct 22, 2022 11 tweets 3 min read
Ben nereden bileyim, “müneccim” miyim? Bu sözü günlük hayatımızda sık sık kullanırız. Peki kimdi bu müneccimler? Image Müneccimlik kurumu her ne kadar bizim bugün ki #bilim anlayışımızdan uzak, temelsiz ve anlamsız olsa da aslında #Osmanlı dönemindeki #Astronomi bilimi için önemlidir. Astronomi, bilim tarihinde matematik ve tıpla birlikte önemli bir yere sahiptir.
Oct 11, 2022 7 tweets 5 min read
İstanbullular özellikle #ilkbahar ve #sonbahar mevsimlerinde boğazlarda yunuslara denk gelmiş ve bu muntazam canlıların yaşattığı heyecanla mutlu olmuştur. Peki #İstanbul’da gördüğümüz bu yunuslar hangi türler biliyor musunuz? #İstanbul #Boğazı’nda yaşayan yunus türleri #afalina, #mutur ve #tırtak olarak isimlendirilen türlerdir. Bu yunusların temel özelliklerini zincirin devamında inceledik.
Oct 5, 2022 7 tweets 4 min read
Hiç #anıt #ağaç gördünüz mü? Bu gün anıt ağaçlarıın hikayesini Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu’ndan dinliyoruz. Türkiye’nin en #büyük ve #yaşlı anıt ağaçları hangileri? “Bildiğimiz kadarıyla, ülkemizin en uzun boylu ağacı 61.5 metre boyu ile #Gümüşhane’nin Kürtün ilçesindeki #göknar (ya da köknar) ağacı, en büyük çaplı ağacımız 7 metre çapı ile #İzmir #Bayındır ilçesindeki çınar ağacı,
Oct 2, 2022 6 tweets 5 min read
🏅Bu senenin #Nobel Ödülleri sezonu resmi olarak açıldı. Her Ekim ayında, #İsveç ve #Norveç’teki komiteler; bilim, edebiyat ve ekonomi ve barış çalışmaları adına çeşitli ödüller veriyor. Ayrıca bu sene öncekilerden farklı bir tören gerçekleşecek. #Nobelprize #Pandemi sürecinde Nobel Ödülleri de her şey gibi sekteye uğradı. 2020 ve 2021 Nobel törenleri çevrimiçi düzenlenen etkinliklerde dağıtılırken, Nobel #Barış Ödülü için #Oslo’da düzenlenen törene katılım oldukça azdı.
Jun 22, 2022 8 tweets 2 min read
Geçtiğimiz yıl yaşadığımız orman yangını felaketinden bize kalan dersleri hatırlayalım!

Ormanlar Yanıyor! Acımız Dinmiyor! Ben Ne yapabilirim!

#marmaris 1-) YANGINLARIN ÇIKIŞ SEBEBİ

Sonuçlanmış bir soruşturma olmadığı sürece provakasyonlardan uzak durulması gerekiyor.

Unutulmamalı ki Akdeniz bölgesi yangın ekosistemine sahiptir. Yani bu ormanlar düzenli olarak yanar ve yenilenir. Ancak #iklimkrizi bu durumu değiştirmektedir.
Feb 12, 2021 5 tweets 2 min read
İyi ki doğdun Darwin!

Charles Darwin 1809 yılında 12 Şubat'ta İngiltere'de dünyaya geldi.

#DarwinDay #iyikidogdundarwin #darwingunu Image Darwin gençliğinde doğa tarihi ile ilgilenmeye başladı. Gençliğinde Lamarck'ın evrim teorisini öğrendi. Image