Rudy Bouma 🧑‍💻🎦 📺 Profile picture
US correspondent the Netherlands | https://t.co/Q1j19OY4ND | based in DC | Formerly @Nieuwsuur | Inactive on X since 1-1-2024 so don't bother |
Jörg Profile picture René de Vries Profile picture Jérôme Profile picture e. de koning Profile picture Sheila Profile picture 9 subscribed
Nov 24, 2022 10 tweets 4 min read
In 'Died Suddenly' wordt ook de dood van Madeleine Gold misbruikt. Ze had vergevorderde kanker. Haar partner Victoria werd echter voor leugenaar uitgemaakt als ze claims over relatie met vaccin weersprak: "Ze trolden letterlijk haar overlijdensbericht".
bbc.com/news/health-63… De bloedstolsels die in de 'documentaire' worden getoond als vermeend bewijs voor vaccinatieschade worden regelmatig in lichamen overledenen gevonden, onder andere bij rokers of .... aan bedlegerige Covid-patiënten.
Zie ook:
Jul 29, 2022 8 tweets 4 min read
Dit is wel degelijk auto die verongelukte door obstakels #boerenprotesten en geen autowrak van eerder ongeluk.
Spie bevestigt me dat zowel 8-10-2021 als 27-7-2022 bedrijfsauto's van hen verongelukten.
Balken zijn er niet 'bijgesleept' maar opgeruimd.
m.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf2021100… Onderstaande claim is dus ook onwaar ❌.
Volgens Spie is dit wel degelijk de deze week verongelukte auto. De chauffeur bleef ongedeerd.
Twitteraar Manuel Belinfante is niet bekend bij het bedrijf. Zijn account is inmiddels verwijderd.
twitter.com/MGJBelinfante
Jul 28, 2022 6 tweets 4 min read
Mijn boekentips voor de zomervakantie! 🌞😎

Draad 1/6 🧵👇 In Eigen Welzijn Eerst wordt afgerekend met het beeld van Nederlanders als nuchter, tolerant volk met gelijke kansen. ‘Wellness-rechts’ omarmt pastel-Qanon en nativisme viert hoogtij. @pleitschrijver dank voor de bemoedigende persoonlijke boodschap voorin.
roxanevaniperen.nl/eigen-welzijn-…
Jul 28, 2022 4 tweets 1 min read
Burgemeester die omgekeerde vlaggen liet weghalen: “Ik heb talloze berichten en telefoontjes gekregen met vreselijkste dingen. Iemand schreef dat ik me moest opknopen en twee mannen in m’n voortuin plantten vlag. Één had zak over z’n hoofd met twee gaten” volkskrant.nl/a-bb37dbc9 Burgemeester: ingehuurde man die hoogwerker bediende ‘zit er helemaal doorheen’ na een incident, z’n kind krijgt nare berichten op sociale media en werkgever is bedreigd.
Jul 27, 2022 4 tweets 2 min read
De coronapandemie is zo goed als zeker begonnen op een dierenmarkt in Wuhan. Dat concludeert een internationale groep onderzoekers, onder wie de Nederlandse viroloog Marion Koopmans, in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
nos.nl/artikel/243843… Vorig jaar maakten we al deze video over het coronavirus. Amerikaans onderzoek naar een mogelijke lab-oorsprong liep op niets uit.
May 24, 2022 12 tweets 6 min read
Data-onderzoek onder zes politieke partijen: alleen Forum voor Democratie-politici retweeten structureel antisemitische accounts, waardoor de zichtbaarheid en bereik van extreme haatberichten over Joden wordt vergroot.
Draad 🧵 (1/10)
nieuwscheckers.nl/fvd-politici-v… Het onderzoek is uitgevoerd door @UniLeiden en @textgain.
Er zijn 100.000 tweets, retweets en likes door politici van FvD, BIJ1, D66, DENK, GL, PVV en SGP van begin december 2021 t/m februari 2022 geanalyseerd.
nieuwscheckers.nl/wp-content/upl…
May 23, 2022 5 tweets 3 min read
Correctie: ik tweette zo’n maand geleden in een bijzin dat Azov niet actief was rond Kiev, maar werd gewezen op verschillende bronnen waaruit blijkt dat leden wel degelijk -als onderdeel van het leger- rondom de Oekraïense hoofdstad opereerden. (1/5) >>
voxukraine.org/en/fake-russia… Mij bereikte vandaag een email van @maxvanderwerff, die hierop attendeerde: dank!
N.B. Zijn eerdere tweet hierover is aan mijn aandacht ontsnapt omdat ik Max eerder om andere redenen had gemute.
(2/5) >>
May 5, 2022 4 tweets 2 min read
Uit Vlaamse analyse van 225 uiterst rechtse- en Nederlandstalige complotkanalen op Telegram blijkt dat deze naadloos zijn overgeschakeld van desinformatie over corona naar desinformatie over Oekraïne-oorlog.
vrt.be/vrtnws/nl/2022… Daar worden herkenbare narratieven voor gebruikt, zoals verwijzingen naar biolabs en nazisme.
Onderzoeker: "Mensen gaan er sneller in meegaan omdat ze al iets gelijkaardigs hebben gezien, maar dan in een nieuw jasje"
belux.edmo.eu/from-infodemic…
Mar 28, 2022 21 tweets 8 min read
M’n reportages over het omstreden Azov-bataljon dinsdag in de tv-uitzending van Nieuwsuur, woensdag in @terkzaketv en zaterdag op ons YouTube-kanaal hebben flink wat stof doen opwaaien. In deze draad geef ik uitleg over inhoudelijke keuzes. (1/20)
🧵
Het lijkt alsof menig reaguurder de reportage überhaupt niet heeft bekeken dus samenvatting: opnamen bij training, interview met leider, trainers & rekruten, historie over neonazistische oorsprong & interview met auteur een kritisch boek over Azov. (2/20)
Mar 26, 2022 6 tweets 3 min read
Uitgebreidere reportage over Azov-bataljon nu op YouTube-kanaal van @Nieuwsuur. Azov is omstreden vanwege neonazistische wortels: de ideale boeman in Russische propaganda. Wat is er nog over van de extreemrechtse sympathieën? Ik zocht ze op.
Draadje🧵👇
Azov wordt vaak overschat: het maakt zo'n 0,5% uit van Oekraïense krijgsmacht. We volgden oprichter Andriy Biletsky in 2014 tijdens campagne voor parlement maar hij verloor zetel weer in 2019: coalitie 4 extreemrechtse partijen kreeg maar 2% van stemmen.
nos.nl/l/2422309
Feb 25, 2022 7 tweets 4 min read
Er circuleren video's van intercontinentale Topol-M (kernkop) raket op ringweg Moskou maar:
-Verplaatsing is door Russische Defensie aangekondigd (i.v.m. militaire parade):
tvzvezda.ru/news/202222514…
militarynews.ru/story.asp?rid=…
-Er zijn oude soortgelijke video's:
Dit is vermoedelijke locatie van de video (op basis van GPS auto):
55.884221171173294, 37.47038595337344
(door @ben_meindertsma) Image
Feb 7, 2022 4 tweets 2 min read
Scheidend directeur National Health Institute Francis Collins: "Ik heb onderschat dat vaccinhuiver resistent is tegen bewijzen(..). Naar schatting 100.000+ mensen zijn gestorven door desinformatie, geruchten, complottheorieën & polarisatie: enorm duister."
time.com/6141545/nih-di… Collins: "Ik had altijd gedacht dat als 95%+ van de Covid-doden ongevaccineerd zijn, je de conclusie niet kan negeren. De desinformatie zit echter zo diep in het bewustzijn van die 50 miljoen mensen dat zelfs de meest ongelooflijk meeslepende bewijs niet helpt: angstaanjagend."
Feb 5, 2022 24 tweets 10 min read
Vandaag begint het #neptribunaal (ook wel Neurenberg 2.0 genoemd) van Duitse advocaat Reiner Fuellmich. Die wil Bill Gates, Anthony Fauci, Duitse viroloog Christian Drosten en WHO-baas Tedros d.m.v. 'Grand Jury procedure' aanklagen voor misdaden tegen menselijkheid.
Draad🧵 Aanhangers claimen dat hij eerder succesvol Deutsche Bank aanklaagde maar dat klopt niet.
Eerder werd door aanhangers van Fuellmich beweerd dat het Internationaal Strafhof in Den Haag zijn zaak zou behandelen, maar ook dat is niet waar.
icc-cpi.int/pages/situatio…
Feb 1, 2022 5 tweets 3 min read
Verdedigers van desinformatie diskwalificeren altijd alle factchecks van gerenommeerde persbureau Reuters. Ze claimen dat de directeur ook in RvB van Pfizer zit. Dat klopt niet ❌
De ex-directeur van het moederbedrijf zit in de directie van Pfizer.
Lees: knack.be/nieuws/factche… Ook factchecks van FactCheck.org worden door wegkijkers op oneigenlijke gronden gediskwalificeerd:
Jan 31, 2022 4 tweets 2 min read
Joe Rogan reageert op #Spotify-rel:
-Verdedigt controversiële gasten op basis CV’s
-Wijst op gewijzigde taboe-onderwerpen techplatforms
-Wil sneller wederhoor experts na controversiële gasten programmeren
-Steunt Spotify-plan Covid-disclaimers bij podcast
instagram.com/tv/CZYQ_nDJi6G… Rogan stelt zich in verklaring niet op als journalist maar als presentator die 'gewoon gesprekken heeft', vaak geen idee heeft waarover hij gaat praten en daardoor soms onvoorbereid is. Zegt fouten te corrigeren en gaat z'n best doen om 'controversiële standpunten te balanceren'
Jan 23, 2022 10 tweets 6 min read
Dit is helemaal geen Antifa-logo maar een skikledinglijn van Ellesse (ht @Lennert_vd_Boom).
Uitleg: 80scasualclassics.co.uk/blog/ellesse-m…
Elders bij de demonstratie in Brussel werd wel een Antifa-vlag gedragen. N.B. Ik lees ook suggesties dat het de vlag van 'autonome nationalisten' zou zijn maar de tekst 'Action Antifasciste' is goed te lezen, en ook de zwarte vlag voor de rode wordt door Antifa gebruikt.
nl.wikipedia.org/wiki/Anti-Fasc…
Jan 19, 2022 111 tweets 20 min read
Vanaf 14:30u live-tweet ik tijdens zaak tegen ‘fakkelbelager’ Max van den B. en Onrecht TV-filmer Eline van ’t N., die voor politierechter staan na fakkel-bezoek bij huis Sigrid Kaag.🧵
In @Nieuwsuur maakten we dit portret en duidde ik Max in de studio👇
Kaag vreesde dat Max haar huis in brand wilde steken, zegt ze in aangifte. Haar kinderen kwamen in paniek naar beneden rennen. “Er was echt een soort paniek.” Haar man drukte de alarmknop. Ze voelt zich “onveiliger dan toen ik in oorlogsgebieden woonde.”
telegraaf.nl/nieuws/9408889…
Dec 29, 2021 6 tweets 2 min read
Forum-senator Theo Hiddema: ‘laatste smeekbede aan eendimensionale wappies’ in z’n partij die ‘infantiele bombast uitkramen’.
‘Erger dan dit kan het niet worden’. Baudet laat zich vgl. hem beïnvloeden door ‘propaganda-afdeling’.
Hiddema blijft FvD trouw. nrc.nl/nieuws/2021/12… Over ‘Joelfeest’-kerstwens van JFVD: ‘Als Baudet die reinheidsapostelen met hun WO2-obsessies niet de mond wil snoeren en daardoor weer verwijten komen van vergrijp aan Joods leeds, dan is voor mij de maat vol.’
Dec 19, 2021 4 tweets 3 min read
Complotondernemer @JornLuka sprak bijna 4 uur (!) met complotgoeroe David Icke (geschorst van Twitter vanwege Covid-desinformatie).
Die gelooft dat we in een door buitenaardse 👾reptielwezens 🦎geschapen schijnwerkelijkheid leven.
Een scène 👇 @JornLuka Om deze reptielachtigen nu te kunnen ontwaren moet je wel op de juiste frequentie zitten en wakker zijn.
P.S. Of u even wilt doneren.
Dec 17, 2021 5 tweets 3 min read
Corona-activist die gisteren bij Hugo de Jonge voor deur stond gearresteerd voor bedreiging van de minister. Hij beklaagt zich hier over een interview dat ik met hem deed over QAnon:
“Hij doet alsof hij heel naïf is maar hij werkt volgens mij voor Satan”
rijnmond.nl/nieuws/1443925… In het betreffende interview zei de man te geloven dat elites babybloed drinken om jong te blijven:
Image
Dec 9, 2021 15 tweets 5 min read
Cardioloog Peter McCullough, met wie antivaxxers dwepen, kreeg onlangs een straatverbod van rechter voor ziekenhuisketen waar hij is ontslagen maar nog claimt te werken.
Ook andere instituten hebben banden met hem verbroken vanwege verspreiding van #desinformatie.
Draad 1/12🧵 Baylor Scott & White eist dat hij stopt met gebruik voormalige titels en eist één miljoen dollar schadevergoeding van hem. Ook Texas A&M College of Medicine, Texas Christian University en University of Texas Health Science Center hebben hem gedumpt. 2/12
medscape.com/viewarticle/95…