Adem 🌐 Profile picture
Ekonomist - Law of the Sea Dış Siyaset - Ekonomi - Tarih TVG🇹🇷

May 1, 2022, 11 tweets

Akdeniz ve Ege MEB ve Kıta Sahanlığı sorununa benzer UAD kararları;

1977-78 İngiltere-Fransa Kıta Sahanlığı Davası’nda "eşit uzaklık-özel durumlar" ifadesi birleşik kural olarak kabul edilmiştir.
#aegean #greece #EastMediterranean #EastMed #stillborn

Manş Denizi’ndeki kıta sahanlığı sınırının,iki devletin ana kara ülkelerinin kıyılarını esas alan eşit uzaklıktaki orta hat olmasına karar vermiştir. Adaların kıta sahanlığına sahip olamayacağı, sadece çevrelenmesi suretiyle bir tür karasuları hakkı kazanabileceği belirtilmiştir.

Libya-Tunus Kıta Sahanlığı Davası’nda da, UAD Sözleşme’nin 6 ncı maddesinin uygulanmayacağını belirtmiş ve özel şartların varlığını kabul etmiştir. Özel şartların varlığı, ayrıca 1984 Maine Körfezi deniz sınırının tespiti ve Libya-Malta ile ilgili kararlarda da kabul edilmiştir.

Ayrıca, Tunus'a yakın olan İtalyan Linosa, Lempedusa ve Lampione adalarının yalnızca karasularının genişliği içinde çevrelenmesi gerektiği ve MEB oluşturmadığı kabul edilmiştir.

Gine-Gine Bissau arasındaki sınırlandırma davasında, Hakem Mahkemesi 1985 yılında verdiği kararda, kıyı önündeki çok sayıda ada bulunması nedeniyle, eşit uzaklık ilkesinin uygulamada bir önceliğinin bulunmadığını belirtmiştir.

Nitekim, 12 mil hususu Truman Bildirisi’nde ve kıta sahanlığının sınırlandırılması ile ilgili UAD'ın Almanya, Danimarka, Hollanda arasındaki Kuzey Denizi Kıta Sahanlığı Davası’nda vermiş olduğu kararda da yer almaktadır. Ege gibi kapalı-yarı kapalı bir denizde 12 mil uygulanamaz!

Romanya-Ukrayna Davası

UAD’nin 3 Şubat 2009 Tarihli Kararı’nda Romanya'ya çok yakın olan Yılan Adası’nın Ukrayna’nın iddia ettiği gibi kendi başına bir kıta sahanlığı ya da MEB hakkı iddia edemeyeceğini karara bağladı.
#greece #EEZ #justice

Yine benzer şekilde Eritre-Yemen Anlaşmazlığı’nda Bab el Mendez Boğazı’nın kuzeyinde ve Eritre-Yemen arasındaki adalar ve kaya parçalarının hakları konusunda yıllarca anlaşamayan iki ülke konuyu, Daimi Tahkim Mahkemesi’ne taşımışlardır.

Tahkim Mahkemesi Yemen’in adalar nedeniyle daha geniş bir kıta sahanlığı talebini geçersiz saymıştır. Karara göre,iki ülke arasındaki deniz sınırının belirlenmesinde adaların ve kaya parçalarının mesafesi yerine, iki ülkenin karaları arasındaki mesafe dikkate alınmıştır. #Greece

11.09.1992 Tarihli El-Salvador-Honduras Arasındaki Kara, Ada ve Deniz Sınırı Davası,08.06 1992 Tarihli Fransa-Kanada Saint Pierre ve Miquelon Adaları,11 Nisan2006 Tarihli Barbadosa- Trinidad-Tobago Kararı gibi Türkiye'nin tezlerini destekleyen birçok UAD kararı ve uygulama vardır

Bu nedenle Yunan Rejimi, Adalar Denizi ile ilgili, "Kıta Sahanlığı, Hava Sahası vs." Gibi konularda Adalet Divanı Kararlarını tanımayacaklarını söylüyor.👇

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling