Serdar Cevher Profile picture
Teknik Analiz Eğitimleri /Açıklamalı Hisse Analizleri / #Trade Psikolojisi / #Trading Stratejileri / Davranışsal Finans

May 8, 2022, 48 tweets

1- Değerli Arkadaşlar,
Price Action ‘ın en önemli konularından biri olan Likidite konusunun ikinci Eğitim Zinciri ile yeniden birlikteyiz.
Bu Eğitim Zincirinde, “EQUAL HIGHS – EQUAL LOWS” Kavramlarına değineceğiz.

2- Bu Zincire başlamadan önce, eğer okumadıysanız aşağıdaki Likidite Konsepti başlıklı eğitim zincirini de mutlaka okuyun. Likidite Konseptini okumadan bu zincir pek bir şey ifade etmez çünkü. Aşağı Bırakıyorum:

3- “EQUAL HIGHS – EQUAL LOWS” kelime anlamıyla “Eşit Tepeler – Eşit Dipler” demektir.
Tabi bir grafikte eşit dip ve eşit tepenin varlığından bahsedebilmemiz için, bu dip ve tepelerin birbirine yakın olması gerekiyor.
Yani Equal Highs ve Equal Lows aşağıdaki gibi olmalı:

4- Tabi bu eşit dip ve tepeler, grafikte illa 2 tane olacak diye bir kural yok. Bu eşit tepeler 3 tane de olabilir. Yeter ki birbirine yakın olsunlar.

Yani aşağıdaki gibi de olabilirler. Bunlar da Eşit Tepe ve Dip sayılır.

5- Bunların yanında Eşit Tepe ve Dip değerleri illa aynı fiyatta oluşacak diye bir kural da yok.
Yani çok az fark olması koşuluyla bu tepe ve dipler de Eşit Tepe veya Eşit Dip olarak kabul edilebilirler. Grafikler üzerinden gösterince daha iyi anlayacaksınız.

6- İlerde bu 3.lü ve 4lü dipler ile ilgili farklı bir formasyondan da bahsedeceğim ancak bu formasyon Equal Highs ve Equal Lows konusundan biraz farklı. Zamanı gelince aralarındaki farklardan da bahsederiz. Şimdi konumuza devam edelim.

7- Şimdi bu Equal Highs ve Equal Lows konularının Likidite ile ilişkisinden bahsedelim.
Biliyorsunuz likidite konseptinde, fiyatın belirli bir yöne gitmeden evvel, önce traderların stop ettirildiğini, ardından gidilecek yöne fiyatın hareket ettiğini anlatmıştım.

8- Örnek grafiklerle ilerde göstereceğim gibi, Equal Highs ve Equal Lows’ların üstünde ve altında tahmin ettiğiniz gibi daha çok likidite birikir. Yani fiyat bu Equal Highs ve Equal Lows değerlerinin üstüne ve altına çıktığında veya indiğinde daha çok trader stop olur.

9- Karşınızda aşağıdaki grafikteki gibi bir Equal Lows olduğunu düşünün. Fiyat belirli bir düşüşten sonra ikili dip yapmış gibi duruyor değil mi?

10- Şimdi burda traderların davranışları ve işlemleri şöyle olur:
Aşağıdaki 1 numaralı dipten tepki geldikten sonra, yeşil yuvarlak içine aldığım bölgede yükseliş başladı diyerek bir grup trader alım yönlü işleme girerler.

11- Ardından fiyat belli bir yükseliş yapıp tekrar son dibe gelip tepki aldığında, “burası sağlam destekmiş, ikili dip yaptı” diyerek bir grup trader daha turuncu bölgeden işleme girer.

12- Tabi bunların yanında, ilk tepkiden sonra düşük pozisyon ile girip, fiyat tekrar son dibe geldikten sonra oranın sağlam destek olduğunu düşünen traderlar da pozisyonunu büyütür. Yani Bu Equal Lows artık sağlam destek olarak traderlara inandırılır.

13- Ayrıca grafiğin devamında eğer fiyat biraz bu desteğe yakın yerlerde oyalanırsa, “Risk/Ödül oranı büyük, stop yeri kısa, burdan işlem denenir” diyenlerde alım yönlü işleme girmeye başlarlar. Yani fiyat burdan düşmeyeceğini, yükselmeye başlayacağını traderlara inandırır.

14- Peki fiyatın bu hareketleri sonucunda alım yönlü işleme giren traderlar stoplarını nereye koyarlar? Tabii ki Sağlam destek olarak gördükleri Equal Lows çizgisinin altına. Zaten mantıklı olan da budur. Destek aşağı kırılırsa stop olunur.

15- Yani aşağıdaki dikdörtgen içine aldığım bölgede bir likidite birikir. Yani yukarıda gösterdiğim yerlerde Alım yönlü (long) işleme girenlerin, satış emirleri dikdörtgen içinde toplanır. Market Maker için de bu çok iyi bir alım fırsatıdır.

16- Market Maker fiyatı bu bölgeye getirirse satış emirleri geleceğini bilir ve kendisi için de bu çok iyi bir alım fırsatıdır. Çoğunluğun satış emri koyduğu yerde, kendisinin istediği alış emirlerinin birçoğu karşılanır. Yani en dipten malı toplamış olur.

17- Fiyatı bu likidite bölgesine getirmenin Market Maker için şöyle bir avantajı vardır:
Eğer fiyat bu bölgeye gelmeden yukarı sürülürse, Market Maker istediği kadar malı almak için sürekli daha yüksek fiyattan mal toplamak zorunda kalır.

18- Çünkü burda artık diğer Traderlar da yükselişe inandığından alım yönlü işlemlere girerler. E çoğunluk yükselişe girerse satacak çok fazla kişi kalmaz ve fiyat her alımda yükselmeye başlar. Doğal olarak Market Maker’ın maliyeti yükselir.

19- Yani düşük fiyattan ne kadar çok trader’ı stop ettirebilirse, o fiyat aralığından ne kadar çok satım emri gelirse, Market Maker bu satış emirlerini toplayarak maliyetini de düşük tutmuş olur ve karını da maksimize eder.

20- Buraya kadar sadece Equal Lows konusunu anlattım ama Equal Highs’da olanlar da Equal Lows konusunda anlattıklarımın tam tersi. Tekrar olmaması için Equal Highs konusunu sadece örnekler üzerinden anlatacağım. Zaten örneklerle daha iyi kavrayacaksınız.

21- Şimdi örneklere geçelim.
Baştan belirteyim. Örnekleri Kripto piyasalarından vereceğim. Zira Kripto piyasalarda likidite konsepti sıkça karşımıza çıkıyor.
İlk grafik #Btcusdt grafiğinden. Aşağıdaki grafiği inceleyin:

22- Grafikte oklarla gösterdiğim yerler Equal Lows yani Eşit Dipler.
Ayrıca bakarsanız da fiyat bir yükseliş trendinde. Son fiyat hareketinde de yeni yüksek tepe gelmiş zaten. Yani mantıklı olan tabii ki yükseliş yönlü işlemler kovalamak. Traderların çoğu da böyle yapar zaten.

23- Şimdi grafikte alım yönlü işlem yapan traderların bir kısmı yeşil yuvarlak içinde alım yapmış olsun, diğer gruplar da mavi yuvarlak bölgelerde. Mavide alanlar tabi stoplarını siyah çizgi altına koyarlar. Yeşilde alanlar da Kırmızı çizgi altına.

24- Şimdi grafikte mavi bölgelerde alım yapanların stopları siyah çizgi altında olduğundan, siyah çizgi ile kırmızı çizgi arasında bir likidite bölgesi oluştu. Kırmızı çizgi altında da ayrı bir likidite bölgesi var tabi.

25- Devam etmeden önce şunu belirteyim. Mavi bölgelerde alım yapanlar, genelde stoplarını kırmızı altına koymazlar. Çünkü kırmızı altına koyduklarında bu çok kötü bir risk/kazanç oranını ifade eder. Mavi bölge ile kırmızı altı arasında %8-10 arası bir mesafe var.

26- Yani bir trader bir işlemde genelde %8- %10 oranında bir riski kolay kolay göze almaz. O yüzden mavi bölgelerde alım yapanların çoğu stoplarını siyah çizgi altına koyarlar.
Bakalım fiyat devamında ne yapmış? Grafik aşağıda:

27- Grafikte de gördüğünüz gibi fiyat 2 saatlik periyotta siyah çizgi altına iğne atıp, iğne ile stop emirlerini patlatıyor ve ardından hemen tekrar geri yükseliyor. Çizgi altına sarkan mumun hacmine dikkat edin. Nasıl da hacim artışı var. Yani bir çok trader stop olmuş.

28- Grafiğin devamı da aşağıdaki gibi. Siyah çizgi altına stop koyanları patlatarak fiyat yükselmeye devam etmiş. Tabi yeşil bölge civarından alanlar şanslı, onların stopları patlamamış.

29- Bir diğer örnek yine #Bitcoin Grafiğinden.
Daha önce bahsettiğim gibi, bu Equal Lows 2 değil 3 tane de olabilir, ve aralarında küçük farklar da olabilir. Buna örnek aşağıda. Oklarla gösterdiğim dipler birer Eşit Dip.

30- Eşit Diplerin olduğu alanın üzerinde traderlar bu yatay çizginin sağlam destek olduğunu düşünürler ve alım yönlü işleme girerler. Tabi stoplarını da siyah yatayın altına koyarlar.

Fiyatı devam ettirelim bakalım ne olmuş:
Mavi alandan yükselişe giren Traderlar Stop olmuş.

31- Ve fiyat da buradaki traderları stop ettirdikten sonra hızlı bir şekilde yükselmeye başlamış. #Bitcoin Düşüş trendinde olmasına rağmen tatmin edici bir yükseliş tepkisi vermiş.

32- Bakalım Likidite operasyonu yapılan mumun döndüğü yer neresiymiş? 1 ile 2 numaralı diplerin birleştirilmesiyle oluşan bir trend çizgisi:

33- Sanırım konuyu anladınız. Bundan sonraki örnekleri anlatmadan, sadece grafiklerini paylaşacağım. Equal Highs olan yerleri de yine grafik üzerinde göstereceğim: Anlatmadım ama grafiklerde anlayacaksınız.

34- #Ethusdt
#Ethereum grafiğinde de yine bir yükseliş trendi var. Equal Lows ların likiditesi alındıktan sonra fiyat yükseliyor.

35- #Ethusdt grafiğinden bir örnek daha verelim.
Yine aynı hareket, likidasyon alınıyor ve fiyat yükselmeye başlıyor.

36- #Avaxusdt
#Avax grafiğinden örnek de aşağıda. Burdaki Equal Lows birbirine uzak gibi görünüyor ancak grafik saatlik olduğundan sizi yanıltmasın. Daha net görülsün diye grafiği saatlik periyoda aldım.

37- #Avaxusdt grafiğinden bir örnek daha verelim. Hatta önceki örnekteki grafiğin devamında da aynı hareket oluyor.

38- Şimdiki Örnek ise #Lunausdt grafiğinden ve 4 saatlik periyottan.
Yükseliş trendinde yine bir likidite hareketi.

39- Hatta #Lunausdt grafiğinde Likidite alındıktan sonra fiyatın döndüğü yer, şöyle bir trend çizgisi:

40- #Atomusdt 4 saatlik periyot.
Burada likidasyon birkaç mumla alınmış.

41- Yine #Atomusdt grafiğinden bir örnek. Bu sefer saatlik periyotta.

42- Şimdi biraz da EQUAL HIGHS örnekleri verelim.
Burada da amaç zaten Short pozisyon açanları stop ettirip onları zarar ettirmek.
#Bitcoin grafiğinde büyük düşüş başlamadan önce bakın nerede likidite hareketi varmış. Neredeyse en tepede.

43- Yani burda Fiyatın düşeceğine inanan traderlar var ve bu traderlar Eşit Tepeleri görünce burayı sağlam direnç olarak görüyorlar ve bu seviyelere yakın yerlerden Short Pozisyon açıyorlar. Stopu da eşit tepelerin üzerine koyuyorlar haliyle.

44- Ancak bu piyasadan para kazanmak o kadar kolay değil. Equal Highs seviyelerinden short pozisyon girip fiyatın düşeceğini tahmin edenlerin tahminleri doğru, ancak önce bir fiyat hareketiyle stop ettiriliyorlar. Ve fiyat daha sonrasında tahminler doğrultusunda düşüyor.

45- Bir Diğer Equal Highs a örnek #Ethusdt grafiğinden verelim.
#Ethereum grafiğinde de tepede bir Equal Highs var. Short girenler stoplatılıp, düşüş ondan sonra başlamış.

46- Yine #Ethusdt grafiğinden bir örnek daha verip zinciri bitirelim.

47- Evet Arkadaşlar böylelikle yeni bir Likidite konusunu daha bitirdik. Sanırım bu Equal Highs - Equal Lows konusundan sonra Likidite Konsepti daha iyi anlaşılmıştır. Kafanıza oturmayan bir şey varsa çekinmeden sorabilirsiniz.

48- Bir sonraki Likidite konusunu da en kısa sürede hazırlayıp sizlerle paylaşacağım.
Şimdilik kendinize iyi bakın.
Tekrar Görüşmek üzere….

Share this Scrolly Tale with your friends.

A Scrolly Tale is a new way to read Twitter threads with a more visually immersive experience.
Discover more beautiful Scrolly Tales like this.

Keep scrolling