Profile picture
, 44 tweets, 5 min read Read on Twitter
1. WhatsApp 2014 yılı Şubat ayında 19 milyar dolarlık inanılmaz bir fiyatla Facebook’a satıldı. Satıldığı günlerde WhatsApp’ın 450 milyon aktif kullanıcısı günlük 20 milyar mesaj gönderiyordu.
2. İletişimde çığır açan WhatsApp, herhangi bir indirme ücreti talep etmiyor. Reklam geliri de yok. Sadece WhatsApp Business ile ufak bir miktar gelire sahip.
3. Geliri kısıtlı WhatsApp’ın bu inanılmaz değerinin nereden geldiğini biliyoruz. Günümüzde 1.5 milyara yaklaşan kullanıcısı ve günlük 65 milyar mesajlaşma sayısı bu uygulamayı Big Data merkezi yapıyor.
4. Düşünsenize, WhatsApp’tan neler paylaşıyorsunuz? Sırlarınız, nefretleriniz, kredi kartı numaranız, ailevi problemleriniz, sevinçleriniz, yatırımlarınız, çalıştığınız şirketteki gizli bilgiler, çocuğunuzun ateşinin kaça çıktığı, dedikodular...
5. ... Arabanızdaki teknik problem, hangi saati almak istediğiniz, komşunuzun illegal işleri, fotoğraflarınız, videolarınız... Yani normal sosyal medya hesaplarından paylaştığınızın çok ama çok fazlası.
6. WhatsApp bilgilerin gizliliği açısından üzerinde çok fazla soru işareti bulunduran bir uygulama. Çin 2017 yılında WhatsApp’ı yasakladı. WhatsApp’ın kurucuları satıştan sonra şirketten istifa ettiler ve Signal adında yeni bir app geliştirdiler.
7. Kurucuların istifa sebepleri ise ileride birgün bilgilerin gizliliğini ihlal suçlarından yargılanmamak. Yeni uygulamaları Signal, bilgi gizliliğini şirket mottosu yapmış durumda.
8. 2014 yılındaki satış fiyatından, Facebook’un kullanıcı başı 42 dolar ödediğini görüyoruz. Bu değer sadece ve sadece paylaşmış olduğunuz bilgilerinizin değeridir.
9. 2014 yılında Google da rekabetteydi. Facebook WhatsApp’ı Google’a kaptırmak istemedi. Bu yüzden kullanıcı başı ödenen 42 dolar rekabetten dolayı biraz fazla olabilir. Fakat bunun yüzde 10’u geçeceğini düşünmüyorum. Bunu göz önünde bulundurmayalım.
10. Peki WhatsApp kullanıcılarının bilgi değeri gerçekten 42 dolar civarı mıdır? Bunun bir mantığı var mıdır? Bu fiyat nasıl belirlenmiştir?
11. Fiyat belirlemede ilk kriter WhatsApp şirketinin sahip olduğu veri adedidir. (Dünyadaki toplam veri adedi günümüz itibariyle 60 zettabyte).
12. Fiyat belirlemede ikinci kriter bu verilerin ne kadarının sınıflandırılmış ve anlamlandırılmış veri olduğudur. Dünyada toplanan verilerin yüzde 95’i sınıflandırılmamıştır. Bu verilere örnek resimler, videolar...
13. Sınıflandırma ve anlamlandırma BigData algoritmalarıyla başarılır. Resimleri ve videoları okuyabilen algoritmalarla bu verilerden kullanışlı bilgiler elde edilmeye çalışılır.
14. Örneğin arkadaşınıza gönderdiğiniz bir resimde şans eseri arka taraftan geçen bir arabanın plakası bu algoritmalarca okunabilir. Belki de bu plakadan bir cinayet çözümlenebilir.
15. WhatsApp özellikle Facebook tarafından satın alındıktan sonra yapay zeka algoritmaların saldırısıyla yüklü miktarda sınıflandırılmış veri üretmiştir.
16. Facebook bu verilerin ne kadarını sınıflandırıp kullanılabilir yapmıştır bir bilgim yok. Sadece burada paylaşmak istemediğim tahminlerim var.
17. 19 milyarlık satın alma değerini WhatsApp’ın sınıflandırılmış ve kullanılabilecek veri adedine (bit adedine) bölerseniz bir ‘bit’ bilgi 2014 yılında kaç dolar ediyordu bulabilirsiniz.
18. İnternette herhangi bir siteyle paylaştığınız bilgilerin yüzde 60’ı hiçbir koruma altında değildir. Başlangıç düzey bir hacker bu bilgilere kolayca sahip olabilir. (IDC Paper. The Digital Universe Decade, Are you ready? John Gantz, David Reinsel)
19. Yine internette paylaştığınız bilgilerin yüzde 35’lik kısmı basit şifreleme yöntemleriyle korunur. Orta düzey bir hacker bu bilgilerinizi kolaylıkla elde edebilir.
20. Bilgilerinizin sadece yüzde 5’lik kısmı ciddi şifreleme metotlarıyla koruma altındadır. Bunlar genellikle bankacılık sektörünün sahip olduğu banka hesap veya kredi kartı bilgileridir. Fakat Profesyonel bir hacker için bunlar da sorun değildir.
21. Aşağıdaki linkte bilgilerinizin DarkNet gibi platformlarda ne kadara satıldığını bulabilirsiniz. Bu bilgiler genellikle adınız, kimlik numaranız, telefon numaranız, adresiniz... gibi internette korunmayan veya az korunan bilgilerdir (%95).

ig.ft.com/how-much-is-yo…
22. Bölgesel farklılıklar gösterse de, linkten sizin de hesaplayabileceğiniz gibi, orta direk bir vatandaşın bahsettiğimiz bilgilerinin değeri 3 dolar civarıdır. Yani WhatsApp’ın değeri 19 değil 1.35 milyar dolar civarı olmalıdır.
23. Aradaki 17.65 milyar dolarlık farkın 2 sebebi var. Birincisi WhatsApp’ın çok iyi korunan yüzde 5’lik bilgilerinize de sahip olması.
24. Fakat bu sebebin WhatsApp’a bir getirisi yok. Çünkü WhatsApp kredi kartı numaranızı kimseyle paylaşmayacaktır / kimseye satmayacaktır, korkmayınız:)
25. İkinci sebep ise gelecek eğilimlerinizin, karakterinizin, alışkanlıklarınızın, kişiliğinizin... de ölçülebileceği bilgilerin WhatsApp’ta toplanması.
26. Diğer tabirle 1000 dolarlık limiti bulunan kredi kartınızın şifre bilgi değeri 1000 dolarken, bu 1000 doları nerede harcayacağınız bilgisi 17.65 milyar dolarlık farkta aranmalıdır.
27. Geleceğin petrolü ‘veri/bilgi’dir. Günümüzden anlaşılamasa da gelecekte bütün fiyatlamalar bilginin yapıtaşı olan 'bit' değeri üzerinden olacaktır. Bunun için ön şart dünyanın bilgisinin tamamının dijitalleştirilmesi;

28. Bilgi değeri yüksek mallara yüksek bedel ödemek zorundasınız. Audi yüksek kalitesinden dolayı pahalıdır. Çünkü kaliteye ulaşmak bilgi gerektirir.
29. Diğer taraftan örneğin elma fiyatlarını düşünelim. Soğuk alma sonucu az elma üretilen sene fiyatlar yükselir. Burada elmaya fazla para ödemenizin sebebi aslında bilgi değerinin artışıdır.
30. Bilgi teorisine göre oluşma ihtimali düşük olayların bilgi değeri çok yüksektir.

31. 65 milyon yıl önce dünyaya çarpan göktaşı dünyanın bütün bilgisini değiştirdi. Çarpma ihtimali çok çok küçüktü ve dolayısıyla bilgi değeri çok yüksekti. Dinozorlar yok oldu ve insan hayatının önü açılmış oldu.
32. Soğuk alma durumu da düşük ihtimalli olduğu için bu durum elma bilgisinin değerinin artmasına sebep olur ve fiyatlar yükselir.
33. Oluşacak elma açığını BigData gerçek zamanlı bildiği için elmanın ‘bit’ fiyatı gayet adilane bir şekilde merkezden belirlenecektir (2030’lar).
34. 1861 yılında petrolün varil fiyatı günümüz değeri ile 12.65 dolardı. O günden bu güne en yüksek 119.56 (1864) doları, en düşük 9.94 (1931) doları gördü.
35. ‘Bit’ değeri, 1861 yılında petrolün global fiyatlandırılması gibi bir fiyatlandırmaya 2025 yılında tabi olur. Peki petrol fiyatı global düzeyde dolar ile ifadelendirilirken, bit global düzeyde ne ile ifadelendirilecektir?
36. Bir Bitcoin kaç bit’tir? Satoshi’nin gelecekte bit’in petrol gibi fiyatlanacağını bilmediğini söyleyebilir misiniz? Sizce Satoshi gurubunda Shannon'un bilgi teorisi üzerine doktora yazan kaç kişi vardır?
37. Gelecekte bir ‘bit’lik bilgi fiyatının Bitcoin’in milyonda birine (veya sat'a ya da msat'a) eşitleneceğini görebiliyor musunuz?
38. WhatsApp’ın satıldığı 2014 Şubat’ında yaklaşık 500 dolar olan Bitcoin şuan neden 5000 dolar civarında? Aradaki on katlık fark neyin sonucu?
39. 2014 yılındaki yaklaşık ‘bit’ fiyatına nasıl ulaşılacağını 17. maddede belirtmiştik. Acaba günümüzde bir 'bit' veri kaç dolar etmektedir? O zamanki değerin 10 katı olabilir mi?
40. Bitcoin’in bugünkü değeri Bitcoin’in gerçek değeri midir? 2025’te Bitcoin kaç dolar olacaktır? Daha doğrusu bir dolar kaç bitcoin olacaktır? 2030’da dolar olacak mıdır?
41. Çin/ABD BigData savaşlarını bir de bu gözle kesinlikle okumalısınız;

42. Ek Bilgi 1; WhatsApp’ın günümüzde ne kadar gelir getirdiği maalesef görülemiyor. Çünkü Facebook yıllık bilançolarında WhatsApp’a ayrı bir kalem ayırmıyor. Dolayısıyla günümüzdeki bit değerini ölçümlememiz zor. Fakat bilen biliyor. Market Maker???
43. Ek Bilgi 2; WhatsApp günlük mesajlaşma sayısı 2014 yılındaki 20 milyardan günümüzde 65 milyara yükseldi.
44. Ek Bilgi 3; Bu bilgiselde WhatsApp'ın seçilme nedeni gelirinin ve asset'inin gözardı edilebilecek derecede azlığıdır. Bizi sonuca götürecek en güzel örnektir. Başka BigData şirketlerinden de aynı sonuçlara ulaşılabilir.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to unzaptable
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!