, 15 tweets, 4 min read Read on Twitter
Verilerinizi saklamak için merkeziyetsiz platformları neden tercih etmelisiniz? Bu merkeziyetsiz bulut platformlarına örnek var mı? Ne şekilde çalışıyorlar? Bunun hakkında zamanında yazdığım bir blog yazısını #flood haline getirdim. İlgililerine duyurulur! 🥳 #blockchain
Fotoğraflarınız nasıl olsa Instagram’da duruyor diye rahat mısınız? Ya da aileniz ile geçen yaz tatilinden kalan videonuz Facebook’da duruyor nasıl olsa, seneler sonra açar izlersiniz diye mi düşünüyorsunuz? Depolama amacıyla kullandığınız bu platformlar aslında oldukça güvensiz.
Örneğin geçen aylarda gün yüzüne çıkan, 2003-2015 yılları arasındaki tüm müzik ve dosya verilerini yanlışlıkla sildiğini kamuoyuna duyuran #MySpace gibi. MySpace sadece bir sosyal ağ fakat insanlar diğer sosyal ağlarda olduğu gibi burada da merkezi yapıya güvenerek hata yaptılar.
Verileri paylaşmanız karşılığında size her şeyi sözde bedava sağladığını söyleyen bu platformlar aslında sizden bunun karşılığında paradan çok daha önemli bir şeyi alıyor: paylaştığınız verilerin ta kendisini. Mahremiyetinizi.
İşin sosyal medya ayağı farklı bir konu elbette fakat “depolamada sosyal ağlara güvenemeyeceksek ne yapacağız, depolama servislerini mi kullanayacağız?” diyorsanız o konuda büyük bir sıkıntı var. Depolama servisleri de tamamı ile merkezi bir yapı tarafından yönetiliyor.
Son yıllarda çıkan ve hâlâ gelişme aşamasında olan depolama servisleri kesinlikle bir ihtiyaç üzerine doğdu. Şu anda #Filecoin, #Module, #Storj, #Sia ve #MadeSafe, merkeziyetsiz depolama servis teknolojisinde lider olmak için bir rekabet içerisindeler.
Merkeziyetsiz bu yapıların işleyişleri de hemen hemen şu şekilde: Depolanmak istenen veri, bilgisayar korsanlarına, güç kesintilerine, veri hatalarına (ve yanlışlıkla silinmelere) karşın tek bir merkez üzerinde değil birçok sunucu üzerine yollanıyor.
Fakat bu sunucuların her biri, birer kullanıcı oluyor. Torrent kullananlar zaten bu olaya fazlasıyla aşinadır. Biraz daha detaylandıralım: Merkeziyetsiz yapıya sahip bu platformlarda iki kullanıcı tipi mevcut; ilki, verisini depolamak karşılığında bir ücret ödeyen, ikincisi ise++
...kendi cihazında boş depolama alanı kiralayıp bunun karşılığında para alan. Yani bilgisayarınızda, hatta telefonunuzda bile kullanmadığınız boş alanları bu platformlar aracılığı ile resmen kiralayarak para kazanabileceksiniz.
Dünyada iki milyar akıllı telefon kullanıcısı var. Tipik akıllı telefon depolama kapasitesi, yarısı kullanılmayan 32 GB'dir. Bu, 32 EB (32 milyar GB) fazla depolama alanı olduğu anlamına gelir. Bilgisayarlarda kullanılmayan boş alanları siz hayal edin artık.
Bunun sayesinde, sisteme katkı sağlayanlar bunun karşılığını maddi olarak alırken verisini sadece depolama amacıyla kullananlara ise birçok konuda hizmet sağlamış olacak. Örneğin, kullanıcı, yaklaşık 1 GB boyutlarındaki videosunu blockchain tabanlı bir depolama servisine ++
aktarmak istiyor. Aylık, kiralamak istediği alan kadar ücret ödeyen kullanıcı videosunu platform aracılığı ile upload ettiği takdirde veri 50 parçaya (platforma göre bu farklılaşabiliyor elbette) bölünüyor ve kullanıcıya en yakın sunuculara aktarılıyor.
Kullanıcının merkeziyetsiz depolama servisine ödediği ücret ise merkezi yapılara kıyasla büyük bir oranda daha ucuz oluyor. Verilerin güvenirliliği şifre çözme kanıtı ile sağlanarak ele geçirilmesi imkansıza yakın hale gelirken birden fazla parçaya bölünmesi ise depolanmak ++
istenen veriyi tamamı ile korsanlara karşı güvenli hale getiriyor. Şu anlık bu platformlar hâlâ gelişmekte fakat yakın bir gelecekte #blockchain tabanlı bulut platformlarına sıkça rastlayacağımız kesin. O zamana dek verilerinizin yanlışlıkla silinmemesi dileğiyle. 👋
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Eyüp Yusuf
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!