+Almanya'nın Saksonya-Anhalt eyaletindeki Halle Üniversitesi Kütüphanesi'nde çok seçkin birkaç bin kitaptan oluşan kıymetli bir Ortadoğu ve Kuzey Afrika kolleksiyonu var. Kolleksiyona online/açık erişim imkânı mevcut. Kolleksiyon şu linkte, muhakkak bkz:
menadoc.bibliothek.uni-halle.de/ssg/nav/index/…
+7 Şubat 1921'den bugüne yayınlanmış Resmi Gazete'lerin tamamına şu linkten erişmek mümkün:
resmigazete.gov.tr
+"World Digital Library" veya Türkçe'siyle Dünya Dijital Kütüphanesi dünyanın 193 ülkesinden (veya bu ülkeler hk) kitap, yayın, resim, görsel vs gibi toplam 19.147 dokümana erişim saglayan bir online kütüphane:
wdl.org/en/
Ülkelere göre indeks: wdl.org/en/country/
+Rusya Milli Kütüphanesi'nin online erişime açık kolleksiyonları şu linkte:
primo.nlr.ru/primo_library/…
Online erişime açık değişik dillerde onbinlerce yayın/görsel var, ama site Rusça; menüdeki değişik dil seçenekleri pek işe yaramıyor. Google çeviri hizmetinden destek alabilirsiniz
+Safvet-Beg Bašagić (1870-1934) Bosnalı 1 entellektüel/kolleksiyoncuydu.Doğu-İslam eserleri de toplayan Bašagić'in Türkçe-Arapça-Farsça 284 yazma ve 365 matbu eserden oluşan kitaplığı bugün Bratislava Üniversite Kütüphanesi'ndedir,tarama işleri sürmektedir
retrobib.ulib.sk/Basagic/frames… ImageImage
+"Felsefe Dergisi"nin tüm arşivi tarandı, PDF formatında online erişime açıldı. Yayınlanmaya başladığı 1972'den 1985'e kadar Afşar Timuçin tarafindan yönetilen dergi, 1986'dan itibaren bir süre Aziz Çalışlar tarafından yayınlandı.
Kolleksiyon şu linkte:
yadi.sk/d/MlcxYTvN3Qjd… ImageImage
+1930'larda MEB tarafindan yayınlanan lise tarih kitapları şu linklerde:
yadi.sk/i/G_WOw03E3Ygk…
yadi.sk/i/-rJOcrgE3Ygi…
yadi.sk/i/hIj5hPlj3Ygm…
yadi.sk/i/uAwpevDn3Ygj…
Bu kitapların içeriği dönemin hâkim fikriyatına ve resmi ideolojisine ışık tutması açısından büyük önem taşıyor
+İttihat ve Terakki Cemiyeti ve Osmanlının son dönemiyle ilgili hepsi çok kıymetli bazı eserleri PDF olarak şu linkten indirmek mümkün:
yadi.sk/d/8cw8faXVsRiPT
Listede Tarık Zafer Tunaya, Faroz Ahmad, Şükrü Hanioğlu gibi isimlerin kitapları yer alıyor. Atlanmayacak bir liste
+Belgrad'daki Center for Ottoman Studies [Osmanlı Araştırmaları Merkezi] adlı kurumun sitesinde Osmanlı tarihi ve Türk dili/edebiyatı hk Yugoslav araştırmacıların yaptığı yayınların bibliyografyası var. Çok kıymetli bu arşivin çoğunu indirmek mümkün:
cosbelgrade.com/bibliography
+Macar Kültürel Mirası [Hungaricana] projesinin internet sitesinde kitap/görsel/harita/belge gibi binlerce esere ücretsiz/online erişim imkânı var:
hungaricana.hu/en/
Sitede detaylı arama da yapılabiliyor:
library.hungaricana.hu/en/search/
Türkiye/Osmanlı hk da epey kaynak mevcut
+Fransa'da değişik kurumların işbirliğiyle hazırlanan French Persée başlıklı site üzerinden beşeri/sosyal bilimler hk çok değişik kaynaklara online/açık erişim imkânı mevcut:
persee.fr
Dil olarak Fransızca yanında İngilizce seçeneği de var,arama motoru çok başarılı
+1683 II. Viyana bozgununda ve Karlofça'ya (1699) kadar devam eden süreçte Osmanlılara/orduya ait binlerce şey Avusturya'nın eline geçti. Bunlardan biri olan 1579 tarihli Zigetvar Sancağı Mufassal Defteri online erişime açık şekilde bugün Almanya'dadır:
daten.digitale-sammlungen.de/~db/0010/bsb00… Image
+"Polonia Ottomanica" sitesinde Polonya-Osmanlı ilişkileri sahasında araştırma ve yayınların detaylı bir bibliyografyası yer alıyor. Kaynaklara online erişim verilmemiş, ama buradan tespit edilen kaynaklara başka siteler üzerinden erişilebilir:
poloniaottomanica.blogspot.com/p/bibliography…
+Leiden Üniversitesi'nden [Hollanda] Prof. Jan Just Witkam'ın hazırladığı "İslami Yazmalar" sitesi kapsamında yer alan Referanslar bölümünde İslam dünyası hk pekçok kitap/makale/yayına online erişim imkânı var:
islamicmanuscripts.info/reference/inde…
Listelenen eserlerin tamamı indirilebiliyor.
+Online/dijital kütüphanelerde, normal şartlarda çok zor erişilebilecek pekçok eser elinizin altında. Mesela, Osmanlı elçisi Ahmed Resmî Efendi'nin Viyana Sefâretnâmesi'nin (1757-1758) el yazısı versiyonu şu linkte: archive.org/details/kadirp…
Ayrıca bkz: hurriyet.com.tr/gundem/ilk-adi… Image
+ABD'deki Norwich Üniversitesi'nin internet sitesinde Osmanlılar'ın son dönemi ve Cumhuriyet'in kuruluş dönemleriyle ilgili bazı online kaynaklar listelenmiş. Şu linki gözden geçirin lütfen:
guides.norwich.edu/HI433/primarys…
Menüdeki Book & e-Books kısmında da epey kaynak yer alıyor.
+Brigham Young Üniversitesi'nin (Utah/ABD) internet sitesinde "Avrupa tarihi ile ilgili online kaynaklar" detaylı şekilde listelenmiş:
eudocs.lib.byu.edu/index.php/Main…
Şurada da Selçuklu/Osmanlı hk online kaynakların listesi var:
eudocs.lib.byu.edu/index.php/Turk…
Atlanmayacak çok zengin listeler!
+Brigham Young Üniversitesi'nin (ABD) internet sitesinde yer alan "Türkiye Tarihi --Birincil Kaynaklar" başlıklı online kaynaklar listesi:
eudocs.lib.byu.edu/index.php/Hist…
Antik dönemlerden bugüne Türkiye tarihiyle ilgili olarak değişik dillerdeki eserleri kapsayan epey zengin bir liste!
+Müslüman ülkelerin dillerinde kaleme alınmış en büyük yazma eser kolleksiyonlarından birisi toplam 9.500 kadar eserle Princeton Üniversitesi kütüphanesidir.Çoğu Arapça,Türkçe ve Farsça olan bu kolleksiyonun bir kısmı taranmış ve online erişime açılmıştır:
pudl.princeton.edu/collections/pu…
+23 Nisan 1920 tarihli ilk toplantıdan bugüne, TBMM, Millet Meclisi, Cumhuriyet Senatosu, Kurucu Meclis, Temsilciler Meclisi, Milli Birlik Komitesi, Milli Güvenlik Konseyi ve Danışma Meclisi’nin tüm tutanaklarına şu linkten erişebilirsiniz:
tbmm.gov.tr/kutuphane/tuta…
+Parlamento tutanaklarında detaylı arama/sorgulama yapılabiliyor. Anahtar kelime, seçim bölgesi, milletvekili adı, konu, meclis adı, yasama dönemi, yasama yılı, tarih aralığı gibi sorgulamalar yapmak mümkün. Sorgulamaya göre matbu sayfa görüntülerine (PDF) erişilebiliyor.
+Meclis Kütüphanesi üzerinden Osmanlı meclisine ait bütün tutanaklara erişilebiliyor.4 Kânunuevvel 1324 (17 Aralık 1908) ile 5 Nisan 1336 (1920) tarihleri arası 24. inikata kadar olan dönemi kapsayan Meclis-i Ayan ve Meclis-i Mebusan tutanakları şu linkte:
tbmm.gov.tr/kutuphane/tuta…
+CEEOL [Central and Eastern European Online Library] Orta ve Doğu Avrupa alanında uzmanlaşmış bir online/dijital kütüphane. Türkiye/Osmanlı hk da epey kaynak var, detaylı arama/sorgulama yapılabiliyor:
ceeol.com
Kütüphaneden yararlanabilmek için üye olmak gerekiyor.
+Beşeri ve sosyal bilimler alanında Türkiye ile ilgili bahisleri konu alan ve henüz yayınlanmamış akademik tezlerle ilgili tanıtım/değerlendirme yazılarına şu link üzerinden erişebilirsiniz. Konuyla ilgili herkesin ve yayıncıların dikkatine (İngilizce):
dissertationreviews.org/north-central-…
+Kore'de yayınlanan "Uluslararası Orta Asya Çalışmaları" adlı akademik derginin bütün sayılarına internet sitesi üzerinden erişilebiliyor:
iacd.or.kr/sub13.htm
"Makaleler" linki üzerinden derginin bütün içeriğine erişim ve indirme imkânı mevcut:
iacd.or.kr/sub13_3.htm
+Leipzig Üniversitesi Kütüphanesi'nin (Almanya) İslami Yazmalar Kolleksiyonu'nda yer alan eserler yüksek çözünürlükle taranmış ve online erişime açılmış olarak şu linkte:
islamic-manuscripts.net/indexpage?sear…
Türkçe'nin yanısıra Arapça ve Farsça epey yazma eserin olduğu kıymetli bir kütüphane. ImageImageImageImage
+Berlin'deki (Almanya) Max Planck Bilim Tarihi Enstitüsü (#MPIWG) bünyesindeki "Bilimsel Konulu İslami Yazma Eserler" inisiyatifi çerçevesinde çoğu Arapça, Türkçe ve Farsça olmak üzere ciddi bir yazma eser kolleksiyonu oluşturulmuş. İlgilenenler için link:
ismi.mpiwg-berlin.mpg.de Image
+"Uysal-Walker Türk Öyküleri Projesi" kapsamında oluşturulan ciddi koleksiyon taranıp online erişime açık hale getirilmiş:
aton.ttu.edu
Halk hikâyeleri, destanlar, konuyla ilgili araştırmalar, dil çalışmaları, genel olarak halk hikayeleriyle ilgili referans kitaplar vs
+Değişik disiplinlere ait ders/eğitim kitapları taranarak online erişime açılmış. Matematikten sosyal bilimlere, dil eğitiminden mühendisliğe kadar çeşit çeşit kitapların mevcut olduğu online kütüphane şu linkte:
oercommons.org/curated-collec…
Kitapların çoğu İngilizce...
+@SehirUniversite güzel bir iş yaparak internet ortamındaki eski Türkiye fotoğraflarını tek bir adreste toplamış. Şehir indeksi sayesinde detaylı arama yapma imkânı sağlayan arşiv kapsamında yüksek çözünürlüklü yüzlerce fotoğrafa erişim imkanı var:
samblog.sehir.edu.tr/eski-turkiye-f… Image
+Dünyanın her yerinden ve her disiplinden 750 bin kadar yüksek lisans ve doktora tezine şu link üzerinden erişebilirsiniz:
pqdtopen.proquest.com/search.html
Açık erişim imkânı olan tezleri ücretsiz okumak/indirmek mümkün. Anahtar kelime, başlık gibi kriterlerle detaylı arama yapılabiliyor.
+ABD'nin en güzide üniversitelerinden MIT [Massachusetts Institute of Technology] bünyesindeki veya MIT ile ilişkili akademisyenler tarafından kaleme alınmış olan 16 bin kadar bilimsel/akademik makaleye şu link üzerinden erişebilirsiniz (ücretsiz): dspace.mit.edu/handle/1721.1/…
+Ankara Üniversitesi tarafindan yayınlanan kitapların bir kısmı açık erişim prensibi çerçevesinde PDF olarak ücretsiz indirilebiliyor. Detaylar ve kitapların listesi şu linkte:
kitaplar.ankara.edu.tr/index.php
+Dünyanın en kapsamlı açık erişim sitelerinden birisi:
core.ac.uk
Türkiye’deki kurumlar da dâhil olmak üzere dünyanın her tarafından açık erişim veri tabanlarını birleştiren bu platform şu an için 135 milyondan fazla akademik/bilimsel kaynağa erişim imkânı sağlıyor
+Levanten, Osmanlı coğrafyasına ekseriya ticari maksatla yerleşen Avrupalılara verilen isim. Çoğu İtalyan, Fransız ve Hollandalı olan Levantenlerle ilgili epey bilgi içeren bir site:levantineheritage.com
Levantenlerle ilgili çok iyi bir fotoğraf arşivi:
levantineheritage.com/images.htm
+Washington'da [ABD] 1946'da kurulmuş olan Middle East Institute [MEI], Pakistan'dan Fas'a kadar uzanan geniş cografya hk araştırmalar yapan bir think-tank. Bu enstitü bünyesindeki zengin kütüphanede yer alan kitapların çoğu taranıp online erişime açılmış:
education.mei.edu/library/lang/a…
+Üsküdar Belediyesi tarafindan düzenlenen Üsküdar sempozyumları kapsamında yine belediye tarafından neşredilmiş olan kitapların tamamı taranmış ve PDF formatında online erişime açılmış. Kitaplara erişim linki: uskudar.bel.tr/tr/main/pages/…
+E-International Relations (e-ir.info), siyaset ve uluslararası ilişkiler alanında kaliteli bir "açık erişim" sitesi. Kasım 2007'den beri aktif olan site o tarihten beri çok kaliteli kitap ve yayınlara açık erişim imkânı sağlıyor. Link:
e-ir.info/publications/
+1979 Sovyet işgalinden bu yana Afganistan'ın global siyasette önemi büyük. 1979 sonrası Afganistan hk çok değerli bir kaynakça şu linkte:
afghanistan-analysts.org/wp-content/upl…
Bölgeyle ve global siyasetle ilgilenenler için epey kıymetli bu kaynakların bir kısmı PDF olarak indirilebiliyor. Image
+TSK "İstiklâl Harbi serisi" başlığı altında Milli Mücadele ve İstiklal Harbi [1920-1922] ile ilgili bazı kitapları ücretsiz ve PDF formatında paylaşıma açmış. İlgilenenler kitapları TSK internet sitesinden indirebilirler:
tsk.tr/Sayfalar?viewN…
+TÜSTAV [tustav.org] online kütüphanesinin Nâzım Hikmet Kitaplığı bölümünden Nâzım Hikmet'in 1930'larda Türkiye'de ve 1950'lerde Bulgaristan'da basılmış kitaplarına PDF formatında erişebilirsiniz.
tustav.org/kutuphane/nazi… Image
+Akademik makaleleri indirebilmek için;
Öncelikle scholar.google.com adresinden makalenin linkini bulun.
Ardından sci-hub.cc sitesine makalenin DOI numarasını veya orjinal site adresini yapıştırırsanız makalenin PDF haline ücretsiz olarak erişebiliyorsunuz.
Önemli Not:
Site doğrudan kelime aramayı desteklemiyor. Ya DOI numarasını ya da makalenin akademik dergideki linkini vermeniz gerekiyor.
+İlave Bilgi:
sci-hub.cc sitesi bazı ülkelerde açılmayabilir. Eğer bu siteyi açamazsanız şu linki deneyebilirsiniz:
sci-hub.tw
+Çok değişik kategoride (akademik kitaplar, romanlar, sanat, tarih, vs) binlerce kitabı ücretsiz indirebileceğiniz bir site: free-ebooks.net
Kitaplar format olarak PDF, ePUB, Kindle ve TXT olarak indirilebiliyor; en yaygın format: PDF. Kitapların tamamına yakını İngilizce
+PDF formatında yaklaşık 50 milyon dökümanı/kitabı/yayını ücretsiz indirebileceğiniz bir site: bookboon.com
Sitenin kullanımı çok kolay/pratik; her türden kitap/yayın var; ekonomi, iş dünyası, mühendislik, IT; temel/tabiî bilimler vs yoğunlukta. Lütfen not alın.
+İsveç'teki Uppsala Üniversitesi ülkesindeki değişik kurumlarda yer alan kitapları/eserleri tarayarak çok zengin bir dijital kütüphane oluşturmuş:
alvin-portal.org
Kitap, dergi, risale, harita, fotoğraf, efemera vs. şu an toplam 158.316 yayına ücretsiz erişim imkânı var Image
+Alvin portalında Türkçe epey kitap var; eski yazı kaynaklar açısından da dikkat çekiyor. Kütüphanede Müteferrika baskısı bazı kitapların yanısıra çok az nüshası bulunan Müteferrika baskısı Karadeniz ve İran haritaları da mevcut:
alvin-portal.org/alvin/attachme…
alvin-portal.org/alvin/attachme… ImageImage
+Osmanlı bilgini Kâtip Çelebi'nin (1609-1657) ünlü eseri Cihannümâ'nın İbrahim Müteferrika tarafından basılmış ve elle renklendirilmiş temiz bir nüshası İsveç'te, Uppsala Üniversitesi kütüphanesinde:
alvin-portal.org/alvin/attachme…
Eski yazı bilmeseniz dahi görselleri inceleyin lütfen... ImageImageImageImage
+Kadı sicilleri Osmanlı tarihine ilişkin sonsuz detay sunan çok kıymetli belgeler.
@TDV_ISAM daha önce 40 ciltlik kadı sicilleri serisini online erişime açmıştı: isam.org.tr
60 ciltlik ikinci seri de şu link üzerinden online erişime açıldı: istanbulkadisicilleri.istanbul
@TDV_ISAM +Türkiye Bilimler Akademisi'nin çıkardığı ve 2003'den beri yayınlanan TÜBA-KED (TÜBA Kültür Envanteri) dergisinin bütün nüshalarına internet üzerinden erişim imkânı var. Derginin dijital arşivi şurada:
tubaked.tuba.gov.tr/index.php/tuba…
Linki paylaşan
@stanbula9'a teşekkürler
@TDV_ISAM @stanbula9 +Norveç Milli Kütüphanesi (National Library of Norway) çok kapsamlı bir dijitalleştirme projesi yürütüyor, bünyesindeki kaynakları tarayıp online erişime açıyor. Kayıtların bir kısmı üyelere, bir kısmı Norveç'ten erişimlere, bir kısmı ise herkese açık:
nb.no
@TDV_ISAM @stanbula9 +Norveç Kütüphanesi'nde Türkiye ile ilgili çok kıymetli eserlere rastlamak mümkün. Meselâ 1803'de Üsküdar'da Mühendishâne Matbaası'nda sadece 50 nüsha basılan ve şu an bilinen 15 nüshası olan Atlas-ı Cedid'in bir nüshası Norveç Milli Kütüphanesi'ndedir
npr.org/sections/thetw… ImageImageImageImage
+İnternet kütüphanelerin yanısıra okulları da "online" hâle getiriyor. @METU_ODTU'deki yüzlerce ders ücretsiz olarak sadece bir tık uzaklıkta:
ocw.metu.edu.tr
Bu kapsamda dünyanın başka üniversitelerinden (mesela Yale'den) derslere de erişim var:
ocw.metu.edu.tr/mod/resource/v…
+Milli Savunma Üniversitesi'nin kütüphanesine ait web sayfasında Harp Akademileri Komutanlığı neşriyâtından baskısı olmayan bazı eserlerin taranmış versiyonlarına erişim imkânı mevcut:
kutuphane.msu.edu.tr/medas/giris.ph…
Sitede şu an sınırlı sayıda kitap var, zamanla inşaallah artar. Image
+Kıymetli Gültekin Yıldız [@muverrih1826] beyin paylaştığı bilgiye göre; askeri tarih konulu eski yazı bazı başka kitaplar da şu an Milli Savunma Üniversitesi Kütüphanesi'nde taranmakta imiş; yakında online/dijital erişime açılacakmış. Katkısı olan herkese teşekkürler...
+İnsanlar her dönemde çok ilginç kitaplar yazmışlar. Mesela Hollandalı A. Boogert isimli sanatçının 1692 tarihli tam 900 sayfalık (Pantone benzeri) el yazması "renkler kitabı." Flamanca olarak kaleme alınan bu ilginç kitaba şu linkten ulaşabilirsiniz:
…otheque-numerique.citedulivre-aix.com/viewer/35315/?… ImageImageImageImage
+İngiliz milli kütüphanesi British Library dünyanın en büyük/zengin kütüphanelerinden biri.Buradaki Kürtçe yazma eserlerle ilgili bilgiler şurada:
blogs.bl.uk/asian-and-afri…
Türkiye birçok vatandaşının anadili olan Kürtçe yazılmış kitapları korusa,kütüphaneler kursa iyi olmaz mıydı? ImageImageImageImage
+British Library'de olağanüstü zengin ve çeşitli eserler/kaynaklar var. Mesela, I. Abdülhamit tarafından Yunanistan'da Patras'daki (Osmanlı kullanımı: Balya veya Badra) bir manastıra gönderilen 1786 tarihli fermanın taranmış hali British Library'de:
bl.uk/manuscripts/Vi… Image
+Mimari ödüllerinden de bildiğimiz Ağa Han'ın British Library'deki koleksiyonu arasında yer alan 63 adet (eski yazı) Türkçe eser taranmış olup online erişime açık durumdadır:
agakhanlibrary.digital/search-results…
Misal: Zeki Velidi'nin (Togan) 1912'de Kazan'da basılmış "Türk ve Tatar Tarihi" Image
+Yine British Library'de, Ağa Han Koleksiyonu kapsamında online/dijital erişime açık bir başka eski yazı eser: Celal Esat'ın (Arseven) "Eski Galata ve Binaları" adlı kitabı (1912). Epey nâdir/kıymetli bu kitap Latin harfleriyle birkaç defa yayınlanmıştır:
agakhanlibrary.digital/da-volume-part… Image
+Twitterdaki @HarzeMR hesabı dinî/İslamî içerikli binlerce kaynak eserin taranmış/PDF linklerini paylaşmış. Kitapların tamamı Arapça; paylaşımda "Şimdiye kadar hazırlanmış en geniş Arapça PDF kitap arşivi" notu düşülmüş. Kitap listesi şu twitin devamında:
@HarzeMR +Dijital dergiler,online kataloglar ve interaktif yayınlar için verimli bir online platform: calameo.com
7 değişik dil seçeneği olan sitedeki yayınların çoğuna ücretsiz üyelikle erişim imkânı;şu link üzerinden de PDF olarak indirme imkânı var:
calameo.pdf-downloader.com ImageImage
@HarzeMR +Olabildiğince çok ücretsiz/online yayına erişim sağlamayı amaçlayan verimli bir platform: openlibra.com
Sitede şu an 4.182 kitap var; lütfen siteye girip inceleyin. Sitenin aynı zamanda twitter hesabı da var, ilgilenenler takip etmeyi düşünebilirler: @OpenLibra Image
@HarzeMR @OpenLibra +Hindistan'da online/taranmış yayınların site üyeleri tarafından yüklendiği ve ücretsiz olarak paylaşıldığı bir site var: mypustak.com
Site üzerinden erişilebilecek eserlerin tamamı üyeler tarafından gönüllü olarak yüklenmiş. Sitede detaylı arama yapabilme imkânı var.
@HarzeMR @OpenLibra +Türkiye'nin ilk kültür bakanı olan Talat Halman 5 sene önce vefat etti.Yunus Emre'yi İngilizce'ye, Shakespeare'i Türkçe'ye çeviren seçkin bir aydındı. Arşiv ve kütüphanesini yakında @SehirUniversite devralmıştı;dijitalleştirme çalışmaları devam ediyordu:
sehir.edu.tr/tr/haberler/ta… Image
@HarzeMR @OpenLibra @SehirUniversite +Online kütüphaneler açısından @SehirUniversite Türkiye'nin açık ara birinci üniversitesidir. Çok genç bir kurum olmasına rağmen Fuat Köprülü, Şerif Mardin, Kemal Karpat, Taha Toros ve Talat Halman gibi kıymetli zevâta ait arşiv ve kütüphaneleri bünyesine katmayı başarabilmiştir.
@HarzeMR @OpenLibra @SehirUniversite +Herşey bir kenara; kamunun onca büyük imkânına rağmen @SehirUniversite ölçeğinde kütüphane oluşturabilmiş bir devlet üniversitesi (veya kamu kurumu) yoktur. Tek başına bu kütüphane dahi Şehir'e başarı olarak yeter ama Türkiye'de başarı karşılıksız kalmaz, muhakkak cezalandırılır
@HarzeMR @OpenLibra @SehirUniversite +@SehirUniversite kütüphane/arşiv linklerini daha önce paylaşmıştım, tekrarın ziyânı yok
Kütüphane: library.sehir.edu.tr
E-Arşiv: earsiv.sehir.edu.tr
"Kişisel Arşivlerde İstanbul Belleği" projesi : bellek.sehir.edu.tr
"Unutma İstanbul" Projesi: unutmaistanbul.sehir.edu.tr
@HarzeMR @OpenLibra @SehirUniversite +Hintliler dijital kütüphane konusunda epey mesafe almışlar; Milli Dijital Kütüphane gayet güzel.
Sitenin şu anki mevcudu: 43 milyon kadar yayın/eser.
Dillere göre de tasnif yapmışlar; Türkçe 42.000 civarı eser var (eski yazı: 2.000, Latin harfli: 40.000).
ndl.iitkgp.ac.in
@HarzeMR @OpenLibra @SehirUniversite +İtalyanlar çok iyi bir iş çıkarmışlar; İtalya'da üniversite kütüphaneleri, enstitüler, bağımsız kütüphaneler gibi değişik 415 kurumda yer alan elyazmalarına toplu olarak ulaşılabilecek bir portal yapmışlar: 👇 manus.iccu.sbn.it/index.php
(Türkçe kitaplar da var, eski yazı tabii ki) Image
@HarzeMR @OpenLibra @SehirUniversite +İsviçre'de 94 değişik koleksiyonda yer alan toplam 2.338 yazma eser taranıp ücretsiz/online erişime açılmış. Eserler yazıldıkları diller ve dönemler olarak çeşitlilik arzediyor. Türkçe (eski yazı) yazmalar da var.Misal: Velâyet-i Hünkâr Hacı Bektaş-ı Veli
e-codices.unifr.ch/en Image
+İslami temel bazı eserler (Arapça) taranarak online erişime açık hale getirilmiş. Sair kitapların yanısıra bu kolleksiyon çerçevesinde Sahih-i Buhari'nin H. 490 (M. 1097) tarihli en eski nüshalarından birinin dijital/taranmış kopyasına erişim şu linkte: downloadislamic-books.blogspot.com/2019/08/pdf_72…
+PDF Drive ücretsiz kitaplar indirmek için tasarlanmış bir arama motoru. Bu site üzerinden şu an itibariyle 100 milyona yakın e-kitap ücretsiz olarak indirilebilir. İndirme limiti yok, anahtar kelimeler üzerinden detaylı arama yapabilirsiniz:
tr.pdfdrive.com
+DİB Türk Diplomatik Arşivi (TDA) belgelerinden, 1919-1958 dönemine ait ve Finlandiya, İsveç ve Norveç'le ilgili belgeler araştırmacıların hizmetine sunuldu. Daha önce de
Danimarka, Norveç, Letonya, İzlanda, Estonya, Litvanya” belgeleri paylaşılmıştı:
devletarsivleri.gov.tr/Sayfalar/Haber… Image
+Bütün askeri okulları bünyesinde bulunduran Milli Savunma Üniversitesi çoğu askeri tarih ve strateji konularıyla ilgili pekçok kaynağı tarayarak online erişime açıyor.
En son eklenen eserler şu linkte:
kutuphane.msu.edu.tr/medas/?arama=&…
Konunun meraklıları için önemli bir kaynak.
+Erler Film [@erlerfilm_ ] arşivindeki 113 yerli filme YouTube üzerinden erişme imkânı var. Listede en populer Türk filmlerinin bazilari da mevcut.Filmlerin bir kısmı Full HD,bir kısmı ise SD formatında.
Full HD Filmler: bit.ly/TurkFilmiIzle
SD Filmler:
bit.ly/TurkFilmiIzleSD
@erlerfilm_ +@TDV_ISAM Kütüphanesi dijital kaynakları paylaşım açısından muazzam hizmetler yapıyor.
En son Osmanlıca Makaleler Veri Tabanı güncellendi:
Osmanlıca dergilerde çıkmış değişik kategorilerde (şu an itibariyle) toplam 34.271 makaleye online erişim imkânı var isam.org.tr/index.cfm?fuse… Image
@erlerfilm_ @TDV_ISAM +Bu flood kapsamında daha önce birkaç defa paylaştığım
@TDV_ISAM dijital kütüphanesi her türlü takdiri hak ediyor:
isam.org.tr/index.cfm?fuse…
Kütüphane bünyesinde yer alan Osmanlıca Makaleler veritabanında yer alan Osmanlıca dergilerin listesi de şu linkte:
ktp.isam.org.tr/?url=makaleosm…
@erlerfilm_ @TDV_ISAM +İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi 1928-1942 arası dönemde yayınlanmış olan 55 gazeteyi tarayıp online erişime açtı. Yaklaşık 500.000 sayfa. Her türlü araştırmacı ve meraklı için muazzam bir hizmet, katkısı olan herkese teşekkürler
nek.istanbul.edu.tr:4444/ekos/GAZETE/ ImageImageImageImage
@erlerfilm_ @TDV_ISAM +Dünyanın en büyük elektronik kütüphanelerinden birisi Z-Library.5 milyon civarında kitaba ve 80 milyona yakın makaleye şu linkten ulaşmak mümkün
b-ok.cc
Z-Library konu, yazar, başlık,anahtar kelime,dil ve formata göre detaylı arama yapabileceğiniz harika bir site
@erlerfilm_ @TDV_ISAM +Şöyle bir inceledim; Z-Library'de Türkçe kitap/yayın da, Türkiye ile ilgili (başka dillerde) kitap/yayın da epey var. İlgi alanınıza, ihtisas sahanıza vs. göre detaylı arama yaparak çok kaynağa ulaşabileceğiniz bir derya. Bu sitede bazı güncel Türkçe kitaplar dahi var.
@erlerfilm_ @TDV_ISAM +Z-Library sitesine bağış yapanlar için kitap/yayın indirmeyle ilgili bir kısıtlama yok. Ama siteden yararlanmak için bağış yapmak zorunlu değil, 1 gün zarfında maksimum 5 kitap/yayın, üye olunursa günde 10 kitap/yayın ücretsiz indirilebiliyor.Ben bugünkü hakkımı kullandım bile😊
+Dünyanın her tarafından, her konuyla ilgili yüzlerce, belki binlerce belgesel bir sitede bir araya getirilmiş. Konulara, ülkelere ve yönetmenlere göre seçim yapma imkânı var. Belgesel seviyorsanız yapmanız gereken şu linke tıklamaktan ibaret:
cultureunplugged.com/filmedia/#view…
+Şu linkte muazzam bir dijital kütüphane var: booksc.xyz
Bu link üzerinden her dilde/konuda 5 milyon civarında kitap ve 80 milyon civarında makalenin taranmış versiyonlarına erişim imkânı mevcut. Popüler eserler de dahil olmak üzere sitede epey Türkçe kaynak da var.
+Paris'teki 14 önemli müzede yer alan resim, fotoğraf vs gibi 300 bini aşkın sanat eserine şu linkten erişilebilir:
parismuseescollections.paris.fr/en
Aralarında Goya, Monet ve Cézanne tabloları da olan bu eserlerin epey bir kısmını yüksek çözünürlüklü olarak indirme imkânı da var. ImageImageImageImage
+Araştırmacılar ve meraklılar için kıymetli bir hazine:
İngiltere üniversitelerinde yapılmış 500 bini aşkın doktora tezine İngiliz milli kütüphanesi British Library'nin internet sitesi üzerinden erişebilirsiniz. İlgili link:
ethos.bl.uk/Home.do
Tezleri indirmek de mümkün. Image

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Izzet Akyol

Izzet Akyol Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @izakyol

8 Apr
Muhalifler ısrarla Türkiye'nin dış borçlarının çok yükseldiğini, batma noktasına geldiğimizi yazıyorlar. Bu eleştiriye pek hak veremeyeceğim. Türkiye'nin kamu borcu da, dış borcu da yüksek sayılmaz. TRnin esas sorunu borçları değil, yurtdışı kaynağa çok yüksek faizle erişebilmesi
+Bakınız, mesela Birgün geçenlerde haber yapmış, "Dış borç stoğunun milli gelire oranı Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı" diyor. Gerçekten vahim bir noktada mıyız? Mukayeseli bir analiz yapınca sorunun yanlış teşhis edildiği ortaya çıkacak. Buyrun 👇👇
birgun.net/haber/dis-borc…
+Kurların oynaklığı sebebiyle rakamlar da değişiyor, ama yuvarlak olarak Türkiye ekonomisinin senelik büyüklüğü 720 ila 750 milyar dolar civarında. Toplam borçlar yaklaşık 450 milyar dolar. Bunun 200 milyar doları kamuya ait, 250 milyar doları da özel sektörün borcu.
Read 15 tweets
8 Apr
Krediler yeniden yükselişte, aynı hatalar tekrarlanıyor. Türkiye şartlarında piyasaya bu tarz hızlı para enjeksiyonu iç piyasa tüketimini, dolaylı olarak ithalatı (ve cari açığı), sonuçta ekonomideki genel kırılganlığı arttırır. 2016'dan beri yaşadıklarımızdan hiç ders almamışız.
+İktidar 2016 sonundan beri ekonomiyi toparlamanın tek yolu olarak "piyasaya kredi pompalama"yı görüyor,bu yolla piyasayı canlandırmaya çalışıyor. Bu politika temelde kamu bankaları kanalıyla uygulanıyor,özel bankalara baskılar yapılıyor, bir dönem KGF de çok yoğun devreye alındı
+Krediler artınca iç talep hızla büyüyor, ancak ülke içi üretim aynı hızla artamadığı için iç talepteki yükseliş ithalatı ve cari açığı patlatıyor. Yani bankaların ekonomi büyüsün diye dağıttığı paralar dönüp dolaşıp Türkiye'ye mal satan yurtdışındaki firmaların kasasına giriyor.
Read 12 tweets
1 Apr
#NecipFazil yeniden gündemde. Türkçe'nin en iyi şairlerinden biri olduğu kesindir ama âdil olmak gerekirse, Soğuk Savaş etkisindeki siyasi çizgisi demokratik/özgürlükçü olmaktan çok uzaktır. Necip Fazıl'ın fikrî mirası Turkiye'yi ve muhafazakârları siyaseten iyi bir yere götüremz
+#NecipFazil merhum siyasi olarak korporatizmin açık etkisindedir. Bu çizgi devleti bireye karşı önceler, güçlü devleti özgürlüklrden daha önemli görür,devleti ele geçirp toplumu kendi tasavvurlarna göre şekillendirmek amacındadır.Kemalizmin dindar versiyonudur dense yanlış olmaz
+Sağ ya da sol versiyonlarıyla Türk siyasetinin üzerine çökmüş olan Korporatizm heyulâsından kurtulmak zorundayız.Şu ilkeler bence yol gösterici olabilir:

1. Bütün vatandaşların hukuki eşitliği
2. Serbest/özgür müzakere ortamı
3. Rekabet ve fırsat eşitliği
4. Etkin hukuk/denetim
Read 4 tweets
29 Oct 19
+"Hakimiyet Milletindir"

İlk meclis kürsüsünde (23 Nisan 1920) "Onlar işlerini istişareyle yaparlar" anlamındaki âyet asılıydı (Şura/38). Sonrasında M. Hulusi Yazgan'ın ta'lik "Hakimiyet Milletindir" levhası asıldı; harf devrimiyle o da kaldırıldı
#29Ekim #hatsanatı #husnihat Image
+21 Aralık en uzun gece. Eski adı: Şeb-i Yeldâ

Fuzuli'ye veya Bosnalı Sâbit'e atfedilen beyt:

Şeb-i yeldâyı müneccimle muvakkıt ne bilir?
Mübtelâ-yı gama sor kim geceler kaç sâ'at

En uzun gecenin kaç saat olduğunu astronomlar,muvakkitler değil dertten sabahlayan gam ehli bilir Image
+Celi Sülüs levha:

Maslahat-ı âlem dört şeye olmuş binâ,
Ben yiyeyim sen yeme, ben iyiyim sen fenâ!

İkinci mısra bugünün çoğu çatışmasını da açıklamıyor mu? İnsan aynı insan..

Yazı, son dönemin en önemli hattatlarından Mehmet Hulusi Yazgan'ın (1869-1940) kaleminden çıkmadır Image
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!