ÖNEMLİ : Aktif Tahvil Faiz Oranı Grafiği, son veri 16Ağustos2019 değeri %15.55 olmak üzere görünüm şu şekildedir: (1)
(2) Üstteki grafikte görüldüğü üzere, Şubat2001 de %276.15den itibaren başlayan düşüş, Mayıs2013 de %4.61 e kadar sürmüştü..
(3) Kuşkusuz, bu söz konusu dönem içinde yaşanan düşüşün en büyük nedeni, FED ve benzeri gelişmiş ülkeler merkez bankalarının, o dönem içinde uyguladıkları, düşük faiz politikalarının, bizler gibi gelişmekte olan ülkelere, FON girişi / SICAK PARA girişi, sağlaması idi..
(4) 2013 yılı Mayıs ayı sonrası ise, o dönemdeki FED başkanının, "artık parasal genişlemeyi sonlandıracağız ve önümüzdeki dönemde faiz artışı yapacağız" sözü ile birlikte, tahvil faiz oranımız yükselmişti..
(5) 2009-2017 dönemi içinde oluşan (grafikte mavi renkler ile gösterilen), TOBO formasyonu (Ters Omuz-Baş-Omuz formasyonu), tahvil faiz oranının, %30'lara doğru yükselebileceğini işaret ediyordu.. Nitekim, %28.29'a kadar, yükseliş yaşandı..
(6) 2018 yılının Ağustos ayında görülen %28.29 seviyesi sonrası ise, o tarihten beri, bir gerileme yaşanmaktadır..
(7) Bu gerilemenin temel arka planına bakınca, söz konusu düşüşün nedeni olarak, Türkiye'nin kendi iç dinamiklerinde yaşananları değil, YİNE, FED politikalarına yönelik beklentilerdeki değişikliklerden kaynaklandığı düşüncesindeyim..
(8) Hatırlayacak olursanız, 2018 yılı Yaz ve Sonbahar dönemlerinde, FED'in 2019 yılı içinde, en az 2 ve hatta 4 kez, faiz artışı yapacağına yönelik düşünceler / beklentiler, oldukça güçlü idi..
(9) 2018 yılı Kasım ayında ise, yavaş yavaş bu beklentiler, önce törpülenmeye başladı, ve sonra da yavaş yavaş FED'in, 2019 da faiz artışı değil ve hatta faiz indireceği yönünde beklentiler, öne sürülmeye başladı..
(10) Nitekim FED, 2019 yılı boyunca bırakın faiz artışı yapmayı, bildiğiniz üzere, Temmuz toplantısında faiz indirimine gitti.. Ve şu anda da 2019 yılı içinde en az bir kez daha faiz indirimi yaşanacağına dair beklentiler halen yüksek düzeydedir..
(11) İşte bu beklenti ile 2018 yılı Ağustos ayı sonrası tahvil faiz oranlarımızda gerileme yaşanmaktadır.. Bu her ne kadar olumlu görünse de, beni, teknik olarak rahatsız eden bir durum var ki, o da şu :
(12) Akışın başında paylaştığım grafikte işaretlediğim hali ile, YİNE (ve bu sefer öncekinden daha büyük çaplı) bir TOBO formasyonu oluşuyor olabilir mi????? Özellikle hacim tarafında görülen azalma, bu endişemi güçlendirmektedir..
(13) Tahvil Faiz Oranı, %15 'li rakamların altına hacimli bir şekilde inmedikçe, önümüzdeki dönem ile ilgili endişelerim, devam ediyor olacaktır..
(14) Tabi bi de buna, geçmiş yılların(90'lı, 2000'li yılların) performansından çok uzak kalan ve 2009yılından beri, doğru dürüst bir getiri sağlamamış olan BANKACILIK ENDEKSİNDE gözlenen MUHTEMEL bi OBO formasyonu görüntüsü eklenince, uzun vadeye dönük olarak "endişe" artmaktadır
(15) özetle söylemek gerekir ise; Aktif Tahvil Faiz grafiğinde gözlenebilir, "MUHTEMEL" bir TOBO, ve Bankacılık Endeksinde gözlenebilir "MUHTEMEL" bir OBO formasyonu, UZUUUUUN VADEYE DÖNÜK, bir endişe yaratmaktadır.. İzlemedeyiz, bilginize, sevgiler..
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
#xu100#bist100 (1) Tahvil Faizlerindeki olası düşüşün, Hisse Senetleri piyasasını, olumlu yönde etkileyeceği düşünülür.. Zaten DolarBazındaEndeks grafiğini ve üzerine düşüncelerimi, paylaşıyordum.. (bkz:geçmiş ilgili tivitler) Çok kabaca; her iki grafik de,
(2) yani tahvil faiz oranı grafiği ve dolarbazındaendeks grafiği, teknik olarak örtüşmekte, (tepe ve dip oluşumları açısından) ve her 2 grafik, geleceğe dair BENZER OLUMLU GÖRÜNTÜYÜ vermektedir.. (elbette SL seviyelerine riayet etme şartı ile)
(3) Peki bu olumluluk nasıl oluyor da oluyor? Bunu satır aralarında sene başından itibaren hep vurgulamaya çalıştım : Her iki piyasayı da bozan, en önemli etken, sıcak para çıkışı idi (bence)..
1⃣ #dolar#DolarTL#bist#bist100 "decade" ingilizce bi tabir.. "ON YIL" olarak tercüme ediliyor sanırım.. ama sanki Tam karşılamıyor.. Biz nasıl "asır" dediğimizde, yüz yıl anlıyor ve zaman zaman kullanıyorsak, bildiğim kadarıyla yabancılar da, "decade" çok sık kullanabiliyorlar
2⃣ Her "decade"in kendine ait özellikleri olabiliyor.. Müzik, sanat, popüler kültür, moda vesaire her "decade" de değişebiliyor.. Bi "decade" moda olan bişi, bi sonraki "decade" terk edilebiliyor.. (90ların çocukları, kartlarla oynuyordu, 2000'lerin çocuklarında, yok oldu galiba)
3⃣ ya da bir "decade" içinde sadece hayal olan veya var olmayan bişi, bir sonraki "decade" çoğunluğun bir numaralı gündemi olabiliyor (2000'lerde #cryptocurrencies olmaması, ama 2010'larda büyük ilgi görmesi gibi) falan filan..
9Şubattan bugüne, herhangi bi değişim olmadığı, "son ilgili paylaşımda belirtilen sınırlar içinde" olduğu için, herhangi bir, yeni paylaşımda bulunma gereği duymamıştım.. 1⃣
2⃣ 9şubat günü, son ilgili paylaşımda belirtilen yatay sınırlar içinde iken, 24Şubat günü Rusya'nın Ukrayna saldırısı başlaması ile (olağan üstü gelişme) doğal olarak yatay üst çizgi aşılmış, ancak yine de son ilgili paylaşımda belirtilen sınırlar içinde hareket etmiş durumdadır
3⃣ son ilgili paylaşımdan bu yana geçen sürede de en yüksek 11Mart günü 14.9972 değeri görülmüştür (ki bu da son ilgili paylaşımda belirtilen sınırlar içindedir) Dolayısıyla 9Şubattan bu yana görüş değiştirmek için bir neden oluşmamıştır düşüncesindeyim..
1- Buradan devam edelim (alttaki her bir tivitten sonra, tarih ve seviye ile belirtilen hareketleri, bu grafik üzerinde de gözle takip etmeniz, faydalı olacaktır diye düşünüyorum) :
2- Tarih 21Kasım2019, #Dolar , ÜÇGEN formasyonu alt çizgisine son kez 5.6825 seviyesinde temas edip, aynen beklendiği gibi, yukarı doğru yönlenmiş ve bu yükseliş ile, 6Kasım2020 de 8.5832 fiyat tepesine ulaşmıştı..
3- Tarih 6 Kasım2020, #Dolar 8.5832 fiyat seviyesinde.. Bu tarih ve fiyat seviyesinden itibaren, aynen beklendiği gibi, aşağı yönde bir gerileme süreci içine girmiş ve bu düşüş 16Şubat2021 tarihinde 6.8977 seviyesine kadar devam etmişti..
#DolarTL konusunda MAALESEF toplumda büyük bi ayrışma var.. Temel veya Teknik Analize dayalı, yükseleceği yönünde bi beklenti ortaya koysan, hemen "şucu bucu" ilan edilirsin.. Aynı şekilde eğer düşeceği yönünde bi beklenti ortaya koysan da "işbirlikçi yalaka" ilan edilirsin..1⃣
2⃣ Her iki cenahtan da "troller", saldırmak için, hazır kıta bekliyorlar.. Bu arada, her iki cenahta da, finansal okur yazarlık, MAALESEF arzu edilen düzeyde değil.. Hal böyle olunca da, yorum yapmak/paylaşmak, her geçen gün, daha da zorlaşıyor..
3⃣ Bi yandan TABLO bu.. Ancak bi yandan da, TEVECCÜH GÖSTERİP takip eden, bırakın ne olacağını, bu volatilide(oynaklıkta), gerçekten ne olduğunu anlamaya çalışan, TEKNİK ANALİZ açısından durum değerlendirmesini merak eden arkadaşlar/dostlar var.. Paylaşım yapmadan da olmuyor..
#dolartl#dolar Tarih 20Aralık2021 saat 23:15 kur 13.40.. Gün içinde en yüksek 18.3674 en düşük 12.4997 görüldü (Matriks verilerine göre..) YANİ, 85 Milyonluk ülkenin parası, bi gün içinde %30 oynadı.. Ve siz, (haklı olarak) yorum bekliyorsunuz.. 1⃣
2⃣ bir gün içinde, (ki aslında tam bi gün içinde bile değil, saatler içinde diyelim) %30 oynayan bi finansal ürün için yorum yapmak/yapabilmek, takdir edersiniz ki çok zor☺️ Üstelik, "olan oldu alan aldı satan sattı" gibi bi durum da var ayrıca.. Üzerine sadece geyik🙃yapılabilir
3⃣ Yani bi kez daha belirteyim, zaten olan oldu, alan aldı satan sattı.. Kar eden etti, zarar eden etti.. Bundan sonrası anca, "DolarTL de sahi ne oldu?" onu anlamaya yönelik bir sohbet olabilir sadece (bence tabi.. ben kendi bakışımı söylüyorum).. :