, 23 tweets, 9 min read Read on Twitter
Jag brukar inleda mina deppföreläsningar om skolans styrning med berättelsen "mötesrummet" för att förklara hur det gick till första gången jag fick nöjet att vara med och lägga "effektiviseringskrav" som politiker. Här kommer den i kortform.
Minns inte vilket år det var. 2007 kanske. Två sossar (de skulle alltid vara fler oavsett sammanhang), en vänsterpartist, jag (Mp) och kommunekonomen skulle ha möte om nästa års budget. Det var min första budgettillställning och jag var rätt entusiastisk över uppdraget.
Mötet började med att kommunekonomen förklarade att det inte finns några pengar att satsa nästa år. "Det ser mörkt ut". Jag blev besviken men kommunalrådet tog nyheten med ett stort lugn och sa att "det säger du alltid, oavsett hur det ser ut". Kommunekonomen skrattade.
"Finns det något du kan göra" frågade kommunalrådet. Kommunekonomen nickade som svar och började knattra lite på sin lap-top. Några sekunder senare visade rutan längst ner till höger i excelfilen ett plus på 10 miljoner.

"Nu har ni tio miljoner till politiska satsningar"
Alla var glada men jag lite fundersam över hur det där gått till så jag frågade vad som hände där. Svaret blev att kommunekonomen lagt till en procent på "effektiviseringskravet" och att det då uppstod ett plus i budget på 10 miljoner.
Jag visste inte vad ett effektiviseringskrav var så jag frågade vad det var. Svaret blev att ett effektiviseringskrav är så mycket som politikerna förväntar sig att verksamheterna ska bli billigare nästa år men med bibehållen eller ökad kvalitet.

Ok
Efter det pratade vi om hur vi skulle använda de här 10 miljonerna som vi stulit från den kommunala välfärden. Vi kom fram till att de skulle användas som projektpengar. Lärare skulle få ansöka om del av de här 10 miljonerna för "projekt med syfte att effektivisera skolan".
Vi snodde 10 miljoner. Vi gav tillbaka 10 miljoner och sa att det var en satsning. Lärare fick del av de 10 miljonerna under ett år för att ändra arbetsmetoder och göra verksamheten ännu billigare nästnästa år.

Genialt.
Nu tänker ni som att någon väl måste synat bluffen. Nej. Oppositionen hade stulit pengar på samma sätt, förvaltningen insåg att det ligger i spelreglerna att knipa näbb och lokaltidningen fattade inte vad som hände.
Så vi kom undan med lögnen om satsning. Inte bara det året.
Det är så här det går till. Eller kanske snarare så här det gått till. När jag och @asaplsnr började twittra om kommunal ekonomi för typ 4-5 år sedan var det sällan någon (ok aldrig) som uppmärksammade kraven på effektivisering. Inte heller i annan media.
@asaplsnr Jag påstår inte att alla kommuner gjort/gör på det här sättet. Det finns undantag, men de undantagen är väldigt få. 2018 läste vi samtliga kommuners budgetar och konstaterade krav på effektivisering i 260 av dem. I de flesta fallen skrev politikerna att de satsade på välfärden.
@asaplsnr Det som sker är följande

1. Staten ökar kraven på skolan.
2. Staten skjuter till statsbidrag och säger att de ökade kraven är finansierade.
3. Men kommunerna lägger effektiviseringskrav,
4. så kraven på skolan ökar mer än resurserna,
5. så personalen i skolan får stressa mer.
@asaplsnr Låt mig ta ett konkret exempel

Kungälvs kommun

Var alerta nu och ha min berättelse om mötesrummet i bakhuvudet.
@asaplsnr Riksdagsledamot Kenneth G Forslund (också min favoritsosse - han är bra) skrev förra veckan en debattartikel i Kungälvsposten där han konstaterar att regeringen satsar på skolan i budget och att det kommer minska brottsligheten.
@asaplsnr Men i Kungälv, där hans socialdemokratiska partikamrat Miguel styr har man i många år lagt effektiviseringskrav på förskolan och skolan.
@asaplsnr Så gnällig Marcus skriver ett svar om att statens pengar ju inte når fram utan blir till besparingskrav när den kommunala budgetkvarnen fått mala.
@asaplsnr Och igår släpptes besparingskraven för välfärden i Kungälv budget 2020. 14 nya miljoner ska skäras ner.

Trots att regeringen påstår att deras satsningar på skolan ska leda till minskad kriminalitet.

Och detta sker över hela landet.
@asaplsnr Accepterar att alla inte är superintresserade av detta och att de inte vill lägga sin fritid på att granska budgetar och andra kommunala styrdokument. Det är därför @tsbalans finns, för att ni inte ska behöva göra det. Vi granskar åt er.
@asaplsnr @tsbalans Jag tror att det här är det viktigaste man kan göra just nu för förskolan och skolan och för välfärden. Synliggöra hur krav ökar men resurser inte ökar i samma omfattning och förklara att det innebär ett ständigt ökande glapp mellan krav och resurser.
@asaplsnr @tsbalans Grejen är att detta tar tid och kraft. Tvåhundranittio kommuner och tjug.... eh "x" antal regioner. Det som från början var en lite kul grej att göra framför en film har växt till att mer likna ett riktigt arbete. Vi behöver hitta ett sätt att också få en riktig lön.
@asaplsnr @tsbalans Winter is coming, inte bara 2019 utan för många år framåt. Någon behöver hålla fokus på medarbetarnas rätt att inte bli sjuka på sitt arbete och på hur effektiviseringsmantrat skapar ständigt ökad arbetsbelastning.

Ingen annan kan faktiskt detta lika bra som jag och @asaplsnr.
@asaplsnr @tsbalans Så ha nu en bra helg. Ta en tur till svampskogen. Det ska jag!
@asaplsnr @tsbalans Blev bra drag på den här kompetensutvecklingsinsatsen.
Missing some Tweet in this thread?
You can try to force a refresh.

Like this thread? Get email updates or save it to PDF!

Subscribe to Marcus Larsson
Profile picture

Get real-time email alerts when new unrolls are available from this author!

This content may be removed anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just three indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!