Hej @BuschEbba. I gårdagens partiledardebatt uppfattar jag det som att du i ett svar till @jsjostedt säger att det inte stämmer att Kristdemokraterna i Stockholm skulle ha motsatt sig krav på arbetskläder och omklädningsrum inom hemtjänsten.
Som vän av ordning och med en förkärlek för att läsa gamla protokoll skulle jag vilja tipsa dig om debatten i vårt kommunfullmäktige den 5 september 2016, som du enkelt hittar på stadens hemsida.
Kristdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet reserverade sig mot delar av förslaget, eftersom de tyckte att det var ”onödig detaljstyrning” av den privata hemtjänsten.
Som exempel på onödig detaljstyrning nämner Erik Slottner (KD) uttryckligen ”omklädningsrum”, vilket framgår att stenografernas återgivning av debatten. Ann-Katrin Åslund (L) gick ännu längre och motsatte sig krav på arbetskläder helt och hållet.
Men som du kanske vet är omklädningsrum en grundläggande förutsättning för fungerande basala hygienrutiner och hantering av arbetskläder, eftersom de bara får bäras under arbetspasset. Det framgår också av både Arbetsmiljöverkets och Socialstyrelsens föreskrifter på området.
Sedan hade Jonas faktiskt rätt när det gäller timavlönade och nedskärningar i Stockholm. I januari 2020 sänkte äldrenämnden kraven på privata hemtjänstaktörer vad gäller fasta anställningar och senaste två åren har äldreomsorgen fått besparingskrav på ungefär 170 miljoner.
Men om vi numera håller med varandra om att hygienrutinerna måste fungera, att timanställningarna ska bort och äldreomsorgen få mer resurser istället för besparingskrav, så är ju allt fina fisken.
Trevlig sommar!
Clara Lindblom (V)
F.d. äldreborgarråd i Stockholms stad
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Ber på förhand om ursäkt för världens längsta tråd - men som varm anhängare av folkbildning tänkte jag efter bästa förmåga försöka bringa lite klarhet i debatten om varför Stockholm ligger sist bland regionerna i landet när det kommer till vaccinering av äldre med hemtjänst.
För det första - får Stockholm för lite vaccin? Många högljudda moderater hävdar att staten ”underlevererar” vaccin till Stockholmsregionen och att vi får ”för lite doser i förhållande till befolkningsstorlek”.
Grejen är bara att ingen region får doser i förhållande till befolkningsstorlek i det här läget - utan doserna fördelas efter andelen äldre i befolkningen eftersom det är den gruppen som ska prioriteras just nu. Det framgår hur tydligt som helst av FHM:s hemsida.
Har ännu en gång behövt trösta en ledsen 2,5-åring, som inte förstår varför hon inte får åka och sova över hemma hos mormor. De har inte setts fysiskt sedan tidigt i höstas och det är tungt att försöka förklara att det kommer dröja ett bra tag till.
Det är alla över 70 år som har behövt begränsa sina liv mest av oss under pandemin. Ändå räcker det inte ens med att ha stora hemtjänstinsatser för att prioriteras för vaccin. Särskilt inte om man har oturen att bo i Region Stockholm.
Jag förstår att Region Stockholm behövt vaccinera en del av sin personal för att klara bemanningen inom sjukvården, men det är inte rimligt att 70 procent av dem som blivit vaccinerade är mellan 18 och 69 år. Det var ju äldre som skulle prioriteras nu.
Vardagen kom emellan igår kväll, men nu har jag sett programmen och har några spontana kommentarer angående Erik Slottners (KD) försvar av Stockholms stads hantering av smittspridningen inom äldreomsorgen i våras. #agenda
Enligt Erik Slottner (KD) fattade majoriteten i Stockholm ”många och tidiga beslut” för att begränsa smittspridningen inom äldreomsorgen. Varför dröjde det då 6 veckor att ställa krav på att sjuka äldre skulle hanteras av särskilda Covidteam? #agenda
Den borgerliga majoriteten i Stockholms stad valde snarare aktivt att inte tillämpa de krisklausuler som faktiskt finns i avtalen med privata aktörer för att säkerställa att äldre med bekräftad eller misstänk smitta isolerades från friska boende. #agenda