Bugün sizlerle İran'da yaşayan Türk nüfusu ve İran'ın genel etnik yapısı ile alakalı bir bilgisel hazırladık.
Amacımız İran'da ki Türk nüfusunu ne abartmak, ne de olduğundan az göstermek.
Ayrıca İran'da yaşayan diğer topluluklar hakkında da bilgi vereceğiz. Bilgisel başlıyor.
İran ülkesi günümüzde daha çok siyasi olayların merkezinde olması ile gündemimizi meşgul ediyor. Sebebi de İran'ın birçok Coğrafya'da yayılmacı politikalar izlemesi.
Lübnan'dan Suriye'ye, Yemen'den Irak'a, Filistin'den tutun Afganistan'a kadar birçok yerde İran'ı görebilirsiniz
İran yayılmacı politikasını meshep odaklı yapıyor. Ancak kendi içine geldiği zaman meshebi bir kenara bırakıp Farsçılık işin içine giriyor. Azerbaycan Türkleri'nin çoğu ile aynı meshepten olmalarına karşın Türklere karşı daima ön yargı ve korkuyla yaklaşılıyor.
Aslında İran dediğimiz ülkede Fars'lar haricinde birçok etnik topluluk yaşamaktadır. Ancak Molla rejimi bunları meshep ve Farisi diller diyerek eritmeye çalışmaktadır. Talişler, Luriler, Gilekler, Kürtler, Beluçlar, Sangiseriler gibi topluluklar Farisi sayılmaktadır.
Türkiye'den bakınca İran'da ki Kürtleri farklı bir topluluk olarak görebilirsiniz. Ancak İran'da ki Farisi grupların içinde sayılmaktadır. Kürtler ve Beluçlar, Farslardan Mezhep olarak ayrıldıkları için sorun yaşamaktadır.
İran'da Farisi topluluklardan başka Türkler, Araplar, Ermeniler, Yahudiler diğer etnik topluluklardır. Tabiki bunların içinde en kalabalık olan Türklerdir. Az önce saydığım Farisi toplulukların nüfusunu saymazsak Türk nüfusu Fars nüfusundan daha fazla da diyebiliriz.
İran Türklüğünü anlatmadan önce İran ile Irak arasında kalan bölgede 1 ile 2 milyon arası Arap nüfusu yaşamaktadır. Bu Arap nüfusunun çoğunluğu Şia iken az sayıda Sünni Arap nüfusu da mevcuttur.
Şimdi İran'da bizi en fazla ilgilendiren duruma geldik. İran Türkleri.
Başta Azerbaycan Türkleri olmak üzere, Türkmenler, Kaşkay Türkleri, Horasan Türkleri, Halaçlar, Sungurlar, Şahsevenler, Kazaklar ve Özbekler gibi Türk halkları İran’ın belirli bölgelerinde yaşamaktadırlar.
İran’a son seksen yılda egemen olan ve Samanoğulları hariç İslâmiyet’ten günümüze kadar Türk devletlerinin İran’a hâkim olduğunu görebiliriz. Türk devletleri bu bin yıllık sürede Arapçayı bilim dili, Farsçayı edebiyat dili ve Türkçeyi halk dili olarak kullanmışladır.
İran’da yaşayan Türklerin nüfusu ile ilgili kesin bir rakam verilmemektedir. Verilen rakamlarda Türk nüfusu en az 20 milyon, en çok 35 milyon olarak gösterilmektedir.
İran Türkleri içinde en kalabalık olan Azerbaycan Türkleridir. Türkiye sınırından başlayıp başkent Tahran'a kadar olan bölümde genellikle Azerbaycan Türkleri yaşamaktadır. En önemli şehirleri ise Tebriz kentidir.
Batı Azerbaycan Eyaleti, Doğu Azerbaycan Eyaleti, Erdebil Eyaleti, Zencan Eyaleti, Kum Eyaleti, Kazvin Eyaleti, Hamedan Eyaletinde Azerbaycan Türkleri nüfusun çoğunluğunu oluşturmaktadır.
Gilan, Mazenderan, Merkezi ve Kürdistan Eyaletlerinde de önemli miktarda Azerbaycan Türkü yaşamaktadır.
Başkent Tahran ise İran'da en fazla Türk nüfusunun yaşadığı şehirdir. En az 7 Milyon Türk başkent Tahran'da yaşamaktadır.
Bu şu demek oluyor. İstanbul'dan sonra en kalabalık Türk şehri Tahran oluyor.
İran Dışişleri Bakanı geçmişte Türkiye'ye geldiğinde aynı ifadeyi kullanmıştır.
İran'da yaşayan en kalabalık ikinci Türk topluluğu Kaşgay Türkleridir. Kaşgay Türklerinin nüfusu 3 Milyon ile 4 Milyon arası olarak tahmin edilmektedir. Kaşgay nüfusu genel olarak Fars eyaleti ve Hürmüz Boğazı yakınında yaşamaktadır.
Kaşgay Türkleri ile ülkemizdeki Yörükleri aynı kategoriye koyabiliriz. Kaşgay Türklerinde halen göçebe yaşam devam etmektedir.
Ancak Türkiye'deki Yörükler gibi Kaşgay Türkleri de yakın geçmişte göçebe özelliklerini yavaş yavaş terketmeye başlamıştır.
Türkmenler de İran'da ki en kalabalık üçüncü Türk topluluğudur. Gülistan Eyaleti Türkmen nüfusun toplanma alanıdır. Bu Eyalette Türkmenler çoğunluktur. Türkmen nüfusu tahmini olarak 2 ile 2,5 milyon arası olduğu düşünülmektedir.
Bu bölgeye Türkmen Sahra da denilmektedir.
Yine Ravazi Horosan Eyaletinde de Türkmen nüfusu yaşamaktadır. Türkmenler Sünni olması ile bölgedeki diğer topluluklardan ayrılmaktadır.
Yine bu bölgede yani Ravazi Horosan Eyaleti ve Kuzey Horosan Eyaleti ve Güney Horosan Eyaletinde 1 Milyona yakın Horosan Türkleri dediğimiz topluluk yaşamaktadır.
Bu topluluk ülkemizdeki Türkmen Alevi nüfusun genellikle köklerini açıkladıkları topraklardır.
Türkiye'de genellikle Van'da yaşayan Küresünni denilen Azerbaycan Türkleri'nin geldiği topraklar İran'da ki Batı Azerbaycan sınırlarında kalmaktadır. Küresünnilerin Van'da 80 bin ile 100 bin arası nüfusu mevcuttur.
Şunu da belirtmeden bilgiseli bitirmek istemem. Van ve Hakkari ilimizin hemen bitiminde Batı Azerbaycan Eyaleti başlamaktadır. Sınırdan öteye birkaç köy gittikten sonra alabildiğine Azerbaycan Türklerinin yerleşimleri başlamaktadır.
Biz İran'da ki Türk nüfusunu anlatırken şaşırmayan insanlar Van'da, Ağrı'da ve diğer Doğu Bölgemizdeki illerdeki Türk nüfusu anlatınca şaşırıyor. Halbuki bu bölgelerde Türk nüfusu olması kadar normal bir durum yok.
Azerbaycan Türkü dediğimiz insanlar Oğuz Türkleridir. Tıpkı Anadolu'da ki gibi onlar da Avşar, Yiva, Kınık, Kızık gibi Oğuz boylarından insanlar.
Bakın mesela Maku kenti hemen Van'ın birkaç km dibinde bir şehir. Orada Türkler çoğunluk.
Yine Van'ın Çaldıran ilçesi ile aynı isime sahip Batı Azerbaycan'da bir ilçe var. İkisi karşı karşıya, İran tarafındakinde Azerbaycan Türkleri çoğunluk iken bu tarafta Kürtler çoğunluk.
Bu arada Çaldıran savaşı İran tarafındaki Çaldıran'da gerçekleşmiştir.
Bilgiselimiz burada sona ermiştir. Umarım bilgilendirici bir bilgisel olmuştur. Eksiklerimiz ve unuttuklatımız varsa alta ekleme yaparım.
İyi okumalar dilerim.
Bu konuda sitemize yüklediğimiz eski bir yazımız mevcuttu. Buna da bakabilirsiniz.
Bu akşam size Doğu Anadolu Bölgemizde yer alan Dadaşlar diyarı Erzurum ilimizin etnik yapısını anlatan bir bilgisel hazırladım.
Türk nüfusun aşırı çoğunlukta olduğu ancak güney ilçelerinde Kürt nüfusun da fazla olduğu bir il.
RT sayısını çok olursa daha fazla kişiye ulaşırız.

Erzurum ilimiz Doğu Anadolu Bölgesinde yer alır. Toprak olarak çok geniş bir ildir. Bir ucu Karadeniz Bölgesine kadar dayanır. Türkiye'nin 29, Doğu Anadolu Bölgesi'nin 3'üncü büyük kentidir. İl merkezi oldukça kalabalıktır.
Erzurumlulara dışarda dadaş denilse de Erzurum'un Türkleri sadece dadaş der kendine. Kürtler ve Aleviler kendilerini dadaş olarak tanımlamaz. Türk Aleviler de Dadaş demez kendine genelde.
Bu sabah yazacağımız ve akşama bıraktığımız Kars'a bağlı bir ilçe olan Arpaçay'ın etnik yapısını anlatan bilgisele başlıyorum.
Kars sınırları içinde Türk nüfusu oranının en yüksek olduğu iki ilçeden biridir Arpaçay.
Beğeni ve RT yüksek olursa daha fazla kişiye ulaşırız.
Kars'ın birçok ilçesi gibi dışarıya oldukça fazla göç veren bir ilçedir. Nüfusu her geçen yıl daha da düşmekte olan bir ilçedir.
17 bin civarı nüfus vardır. Bunun 3 bini ilçe merkezinde geri kalan ise kırsalda yer almaktadır.
Arpaçay ilçesi Türk nüfusunun çeşitli olduğu da bir ilçedir. İlçede Yerli denilen Türkler, Ahıska Türkleri, Terekemeler ve Azerbaycan Türkleri Türk nüfusunu oluşturmaktadır.
Elazığ ilimiz Doğu Anadolu'nun en büyük illerinden biridir. İl merkezinde 440 ve diğer 10 ilçede 150 bin olmak üzere 590 bin civarı nüfusu vardır.
İl merkezi dahil bütün ilçelerdeki etnik ve mezhepsel yapıyı anlatmaya başlıyoruz.
Videonu da hazırladım
Elazığ ilimizle alakalı konuşmalarda Gakkoş deyimini çokça duyarsınız. Gakkoş lafı tıpkı Dadaş gibi Elazığ'lıların lakabıdır. Aslında Diyarbakır Ergani'deki Kakolar gibi ildeki Türk nüfus için bu tabir genellikle kullanılır.
Ermenice konuşup, Grek alfabesi kullanarak Türkçe yazan Ortodoks Rum sayılan Hay Horomlar.
Hepsinin de ortak kaderi Yunanlılaştırılmaya çalışılmaları ve bir bunu yaparken dinin(Ortodoksluğun) kullanılması.
Malazgirt’te Selçuklulara karşı savaşan Romen Diyojen’in ordusunda Hıristiyan Türklerin olduğu bilinmektedir.11. yüzyıldan itibaren, Bizans kaynaklarında Aksuhos, Maniakes, Kaloufes (Halife), Prosouch, Tziglognos, İsak, İsa, İlhan, Kutlumuş gibi pek çok aile ‘Türkopoulos’ denilir
İşte Karamanlı Ortodoks Türklerin eskiden bu yana Anadoluda olan Kuman, Peçenek ve Uz(Oğuz) Türklerinin soyundan geldiği söylenir.
Orta Asya'dan gelirken İslamiyete geçerek gelen Türkler ile alakaları yoktur ve çok daha önce gelmişlerdir.
Hocam genel olarak güzel anlatmış. Ancak Hemşinliler ile ilgili kendi ilçemizde de dezenformasyon vardır. Trabzon'un Araklı ilçesi, Karadere vadisindeki birçok köye Çamlıhemşin üzerinden gelen bir nüfus var. Bu nüfusun bir tanesi bile Türkçe hariç dil bilmiyor.
Çamlıhemşin üzerinden bir göç olduğu için bu nüfusun Ermeni olduğunu söyleyen çokça gereksiz bölücüye rastlamışlığım.
Araklı'ya göçle gelen bu nüfus sadece Çamlıhemşin'e uğramış ve kısa bir süre burada kaldıktan sonra yaylalar üzerinden Karadere vadisine gelmistir.
Karadere vadisine gelmiş bu topluluk Türktür. Geçmişten günümüze bu topluluk hem giyinme kültürü açısından, hem görüntü itibarı ile Hemşinlilere hiç benzememektedir.