Bu sabah yazacağımız ve akşama bıraktığımız Kars'a bağlı bir ilçe olan Arpaçay'ın etnik yapısını anlatan bilgisele başlıyorum.
Kars sınırları içinde Türk nüfusu oranının en yüksek olduğu iki ilçeden biridir Arpaçay.
Beğeni ve RT yüksek olursa daha fazla kişiye ulaşırız.
Kars'ın birçok ilçesi gibi dışarıya oldukça fazla göç veren bir ilçedir. Nüfusu her geçen yıl daha da düşmekte olan bir ilçedir.
17 bin civarı nüfus vardır. Bunun 3 bini ilçe merkezinde geri kalan ise kırsalda yer almaktadır.
Arpaçay ilçesi Türk nüfusunun çeşitli olduğu da bir ilçedir. İlçede Yerli denilen Türkler, Ahıska Türkleri, Terekemeler ve Azerbaycan Türkleri Türk nüfusunu oluşturmaktadır.
İlçe merkezi oldukça az nüfuslu olan bir ilçedir. İlçe merkezinde çok az bir Kürt nüfusu haricinde neredeyse tamamı Türklerden oluşmaktadır.
Yine köylerde de Türk nüfusu Kürt nüfusuna göre oldukça kalabalıktır.
Arpaçay ilçesine bağlı 35 köy Türk köyüdür. Bunların içinde eskiden Belde Belediyesi olan Koçköyü de vardır.
Nüfusun aşırı şekilde dışarıya göç vermesi neticesinde belde statüsünü kaybetmiştir.
Arpaçay ilçesindeki Kürt nüfustan bahsedecek olursak Kürt nüfusu oran olarak her geçen yıl artsa da yerleşim sayısı oldukça az olduğu için nüfusun değişmesi yönünde bir gösterge yoktur.
İlçede 7 köyde Kürtler yaşamaktadır.
İlçedeki Kürt köylerine yedi tane dedik. Bunların birkaç tanesi normalde Kürt köyleri değildir. 7 köyden 5 tanesinden Türkler de yaşamaktadır ve bazıları eski Türk köyleridir.
Kars genelindeki göç olgusunu araştıran bir makale vardı. Orada ilden kimlerin göç ettiğine yönelik çalışma yapılmıştı.
En az göç eden ve göç etme taraftarı olan grup Kürtler çıkmıştı. Bütün Türk grupları Kürt nüfusun iki katı oranında göçe meyilli çıktı.
Bu çalışmayı da kaynak olarak Kars'ın geneli ile yeniden yapılacak bilgiselin altına eklerim.
Kars ve diğer Doğu illerinde Türk nüfusun azalması ve Kürt nüfusun çoğalmasının asıl nedeni birçok etmene bağlı olarak Türk nüfusun yerlerini terk edip büyük şehirlere gitmesidir.
Bilgiseli ilçenin etnik yapısını anlatan, Türk ve Kürt köylerini yazdığımız ilave olarak ta Türk köyü iken Kürtlerin yerleştiği köyleri de eklediğimiz yazı ile sonlandırıyoruz.
Bu akşam size Doğu Anadolu Bölgemizde yer alan Dadaşlar diyarı Erzurum ilimizin etnik yapısını anlatan bir bilgisel hazırladım.
Türk nüfusun aşırı çoğunlukta olduğu ancak güney ilçelerinde Kürt nüfusun da fazla olduğu bir il.
RT sayısını çok olursa daha fazla kişiye ulaşırız.

Erzurum ilimiz Doğu Anadolu Bölgesinde yer alır. Toprak olarak çok geniş bir ildir. Bir ucu Karadeniz Bölgesine kadar dayanır. Türkiye'nin 29, Doğu Anadolu Bölgesi'nin 3'üncü büyük kentidir. İl merkezi oldukça kalabalıktır.
Erzurumlulara dışarda dadaş denilse de Erzurum'un Türkleri sadece dadaş der kendine. Kürtler ve Aleviler kendilerini dadaş olarak tanımlamaz. Türk Aleviler de Dadaş demez kendine genelde.
Elazığ ilimiz Doğu Anadolu'nun en büyük illerinden biridir. İl merkezinde 440 ve diğer 10 ilçede 150 bin olmak üzere 590 bin civarı nüfusu vardır.
İl merkezi dahil bütün ilçelerdeki etnik ve mezhepsel yapıyı anlatmaya başlıyoruz.
Videonu da hazırladım
Elazığ ilimizle alakalı konuşmalarda Gakkoş deyimini çokça duyarsınız. Gakkoş lafı tıpkı Dadaş gibi Elazığ'lıların lakabıdır. Aslında Diyarbakır Ergani'deki Kakolar gibi ildeki Türk nüfus için bu tabir genellikle kullanılır.
Ermenice konuşup, Grek alfabesi kullanarak Türkçe yazan Ortodoks Rum sayılan Hay Horomlar.
Hepsinin de ortak kaderi Yunanlılaştırılmaya çalışılmaları ve bir bunu yaparken dinin(Ortodoksluğun) kullanılması.
Malazgirt’te Selçuklulara karşı savaşan Romen Diyojen’in ordusunda Hıristiyan Türklerin olduğu bilinmektedir.11. yüzyıldan itibaren, Bizans kaynaklarında Aksuhos, Maniakes, Kaloufes (Halife), Prosouch, Tziglognos, İsak, İsa, İlhan, Kutlumuş gibi pek çok aile ‘Türkopoulos’ denilir
İşte Karamanlı Ortodoks Türklerin eskiden bu yana Anadoluda olan Kuman, Peçenek ve Uz(Oğuz) Türklerinin soyundan geldiği söylenir.
Orta Asya'dan gelirken İslamiyete geçerek gelen Türkler ile alakaları yoktur ve çok daha önce gelmişlerdir.
Hocam genel olarak güzel anlatmış. Ancak Hemşinliler ile ilgili kendi ilçemizde de dezenformasyon vardır. Trabzon'un Araklı ilçesi, Karadere vadisindeki birçok köye Çamlıhemşin üzerinden gelen bir nüfus var. Bu nüfusun bir tanesi bile Türkçe hariç dil bilmiyor.
Çamlıhemşin üzerinden bir göç olduğu için bu nüfusun Ermeni olduğunu söyleyen çokça gereksiz bölücüye rastlamışlığım.
Araklı'ya göçle gelen bu nüfus sadece Çamlıhemşin'e uğramış ve kısa bir süre burada kaldıktan sonra yaylalar üzerinden Karadere vadisine gelmistir.
Karadere vadisine gelmiş bu topluluk Türktür. Geçmişten günümüze bu topluluk hem giyinme kültürü açısından, hem görüntü itibarı ile Hemşinlilere hiç benzememektedir.
Bugün sizlerle İran'da yaşayan Türk nüfusu ve İran'ın genel etnik yapısı ile alakalı bir bilgisel hazırladık.
Amacımız İran'da ki Türk nüfusunu ne abartmak, ne de olduğundan az göstermek.
Ayrıca İran'da yaşayan diğer topluluklar hakkında da bilgi vereceğiz. Bilgisel başlıyor.
İran ülkesi günümüzde daha çok siyasi olayların merkezinde olması ile gündemimizi meşgul ediyor. Sebebi de İran'ın birçok Coğrafya'da yayılmacı politikalar izlemesi.
Lübnan'dan Suriye'ye, Yemen'den Irak'a, Filistin'den tutun Afganistan'a kadar birçok yerde İran'ı görebilirsiniz
İran yayılmacı politikasını meshep odaklı yapıyor. Ancak kendi içine geldiği zaman meshebi bir kenara bırakıp Farsçılık işin içine giriyor. Azerbaycan Türkleri'nin çoğu ile aynı meshepten olmalarına karşın Türklere karşı daima ön yargı ve korkuyla yaklaşılıyor.