Bu akşam size Doğu Anadolu Bölgemizde yer alan Dadaşlar diyarı Erzurum ilimizin etnik yapısını anlatan bir bilgisel hazırladım.
Türk nüfusun aşırı çoğunlukta olduğu ancak güney ilçelerinde Kürt nüfusun da fazla olduğu bir il.
RT sayısını çok olursa daha fazla kişiye ulaşırız.

Erzurum ilimiz Doğu Anadolu Bölgesinde yer alır. Toprak olarak çok geniş bir ildir. Bir ucu Karadeniz Bölgesine kadar dayanır. Türkiye'nin 29, Doğu Anadolu Bölgesi'nin 3'üncü büyük kentidir. İl merkezi oldukça kalabalıktır.
Erzurumlulara dışarda dadaş denilse de Erzurum'un Türkleri sadece dadaş der kendine. Kürtler ve Aleviler kendilerini dadaş olarak tanımlamaz. Türk Aleviler de Dadaş demez kendine genelde.
Erzurum'da Türk nüfusu Büyükşehir Merkezi, Kuzeydeki ilçelerin tamamı, ve Erzurum'un orta kesiminde oldukça yoğundur. Kuzeydeki ilçelerde nüfusun tamamına yakını özellikle Türktür.
Pazaryolu, İspir, Tortum, Uzundere, Olur, Oltu, Narman, Aşkale, Pasinler, Aziziye, Palandöken, Yakutiye, Şenkaya, Köprüköy, Horosan ve Çat ilçeleri Türklerin çoğunluk olduğu ilcelerdir.
Erzurum'da yaşayan Kürt nüfusu Merkez'de bir mahallede çoğunluktadır. Onun dışında güney ilçeleri olan Tekman, Karayazı, Karaçoban ve Hınıs'ta çoğunluktur. Diğer ilçelerde de Kürt nüfus vardır. Ancak kalabalık nüfusa sahip değillerdir.
Erzurum'un Alevi nüfusu en fazla Hınıs, Çat, Askale ve Şenkaya,ilçelerindedir. Mutlak çoğunluk oldukları ilçe yoktur. Erzurum'un Alevileri genellikle Türkmen Alevisidir. Ancak Zaza Alevileri de ciddi nüfusa sahiptir.
Özellikle Aşkale ilçesinin Batı kesimindeki köylerinin tamamına yakını Türkmen Alevi köyleridir. Erzurum genelinde Alevi nüfusun en yoğun şekilde toplandığı bölge burasıdır.
Erzurum'un kuzey ilçelerinde Rize sınırına yakın olan bölgelerde az sayıda Laz nüfusu da vardır. Bunun yanında Hemşinli denilen nüfus ta mevcuttur. Hemşinli denilen insanlarımız Türkçe dışında dil konuşmamaktadır. Ermeni iddiaları tamamen safsatadır.
Oltu, Olur ve Şenkaya ilçeleri bir noktada birleşen ilçelerdir. Bu ilçelerin Türk nüfusu oldukça yüksektir. Ancak bu ilçenin kesiştiği noktalarda Kürt köyleri vardır ve bu ilçelerin Kürt nüfusu sadece bu bölgede toplanmıştır.
Ancak buradaki Kürt nüfusu Güney İlçelerdeki Kürt nüfusun aksine Türk nüfusla iç içe olduğu için ayrılıkçı fikirdeki kişi sayısı oldukça düşüktür.
Türk ve Kürt nüfusun iç içe olduğu yerlerin oldukça önemli olduğunu buradan görüyoruz.
Erzurum'da Türk nüfusu oranının azalma eğiliminde birkaç ilçe vardır. Bunlardan birisi Horasan ilçesidir.
İlçe merkezi, kuzeyi ve orta kesimi Türk yerleşimidir. Güneydoğu bölgesindeki köyleri ise nerdeyse tamamen Kürt yerleşimidir.
Erzurum'da herkesin tamamen Kürt nüfusu olduğunu düşündüğü Tekman ilçesinde de Türk köyleri vardır. Bunlardan bazıları Türkmen Alevi köyleridir. Ancak bu köylerde nüfus nerdeyse hiç kalmamıştır.
Bu köylerden bir kaçı Çorum göçmeni Sünni Türkmenlerdir.
Hınıs için bir çalışma yapmıştık. Yazımızda ilçedeki Türk ve Kürt nüfusunu incelemiştik. İlçede oldukça fazla Alevi yerleşimi de mevcuttur.
Erzurum'a bağlı Köprüköy ilçesi Kürt nüfusun aşırı arttığı ilçelerden biridir. Halen daha Türk nüfusun çoğunluk olduğu bir ilçe olan Köprüköy'ün etnik yapısını da siteye eklemiştik. İnceleyebilirsiniz.
Zaman buldukça Erzurum'a bağlı bütün ilçelerin etnik yapısını tek tek incelediğim yazılar gelmeye devam edecektir. Horasan, Şenkaya, Oltu, Palandöken gibi ilçeler de yakında gelecektir.
Bilgiselimiz burada sona ermiştir. Umarım beğenerek okumuşsunuzdur. Daha fazla bilgisel için sayfamızı takipte kalmaya devam edin.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Bu sabah yazacağımız ve akşama bıraktığımız Kars'a bağlı bir ilçe olan Arpaçay'ın etnik yapısını anlatan bilgisele başlıyorum.
Kars sınırları içinde Türk nüfusu oranının en yüksek olduğu iki ilçeden biridir Arpaçay.
Beğeni ve RT yüksek olursa daha fazla kişiye ulaşırız.
Kars'ın birçok ilçesi gibi dışarıya oldukça fazla göç veren bir ilçedir. Nüfusu her geçen yıl daha da düşmekte olan bir ilçedir.
17 bin civarı nüfus vardır. Bunun 3 bini ilçe merkezinde geri kalan ise kırsalda yer almaktadır.
Arpaçay ilçesi Türk nüfusunun çeşitli olduğu da bir ilçedir. İlçede Yerli denilen Türkler, Ahıska Türkleri, Terekemeler ve Azerbaycan Türkleri Türk nüfusunu oluşturmaktadır.
Elazığ ilimiz Doğu Anadolu'nun en büyük illerinden biridir. İl merkezinde 440 ve diğer 10 ilçede 150 bin olmak üzere 590 bin civarı nüfusu vardır.
İl merkezi dahil bütün ilçelerdeki etnik ve mezhepsel yapıyı anlatmaya başlıyoruz.
Videonu da hazırladım
Elazığ ilimizle alakalı konuşmalarda Gakkoş deyimini çokça duyarsınız. Gakkoş lafı tıpkı Dadaş gibi Elazığ'lıların lakabıdır. Aslında Diyarbakır Ergani'deki Kakolar gibi ildeki Türk nüfus için bu tabir genellikle kullanılır.
Ermenice konuşup, Grek alfabesi kullanarak Türkçe yazan Ortodoks Rum sayılan Hay Horomlar.
Hepsinin de ortak kaderi Yunanlılaştırılmaya çalışılmaları ve bir bunu yaparken dinin(Ortodoksluğun) kullanılması.
Malazgirt’te Selçuklulara karşı savaşan Romen Diyojen’in ordusunda Hıristiyan Türklerin olduğu bilinmektedir.11. yüzyıldan itibaren, Bizans kaynaklarında Aksuhos, Maniakes, Kaloufes (Halife), Prosouch, Tziglognos, İsak, İsa, İlhan, Kutlumuş gibi pek çok aile ‘Türkopoulos’ denilir
İşte Karamanlı Ortodoks Türklerin eskiden bu yana Anadoluda olan Kuman, Peçenek ve Uz(Oğuz) Türklerinin soyundan geldiği söylenir.
Orta Asya'dan gelirken İslamiyete geçerek gelen Türkler ile alakaları yoktur ve çok daha önce gelmişlerdir.
Hocam genel olarak güzel anlatmış. Ancak Hemşinliler ile ilgili kendi ilçemizde de dezenformasyon vardır. Trabzon'un Araklı ilçesi, Karadere vadisindeki birçok köye Çamlıhemşin üzerinden gelen bir nüfus var. Bu nüfusun bir tanesi bile Türkçe hariç dil bilmiyor.
Çamlıhemşin üzerinden bir göç olduğu için bu nüfusun Ermeni olduğunu söyleyen çokça gereksiz bölücüye rastlamışlığım.
Araklı'ya göçle gelen bu nüfus sadece Çamlıhemşin'e uğramış ve kısa bir süre burada kaldıktan sonra yaylalar üzerinden Karadere vadisine gelmistir.
Karadere vadisine gelmiş bu topluluk Türktür. Geçmişten günümüze bu topluluk hem giyinme kültürü açısından, hem görüntü itibarı ile Hemşinlilere hiç benzememektedir.
Bugün sizlerle İran'da yaşayan Türk nüfusu ve İran'ın genel etnik yapısı ile alakalı bir bilgisel hazırladık.
Amacımız İran'da ki Türk nüfusunu ne abartmak, ne de olduğundan az göstermek.
Ayrıca İran'da yaşayan diğer topluluklar hakkında da bilgi vereceğiz. Bilgisel başlıyor.
İran ülkesi günümüzde daha çok siyasi olayların merkezinde olması ile gündemimizi meşgul ediyor. Sebebi de İran'ın birçok Coğrafya'da yayılmacı politikalar izlemesi.
Lübnan'dan Suriye'ye, Yemen'den Irak'a, Filistin'den tutun Afganistan'a kadar birçok yerde İran'ı görebilirsiniz
İran yayılmacı politikasını meshep odaklı yapıyor. Ancak kendi içine geldiği zaman meshebi bir kenara bırakıp Farsçılık işin içine giriyor. Azerbaycan Türkleri'nin çoğu ile aynı meshepten olmalarına karşın Türklere karşı daima ön yargı ve korkuyla yaklaşılıyor.