My Authors
Read all threads
1) Evet dostlar, ilk yazıdan hemen sonra Position Trade yazısının ikincisi soruluyordu. Ben de arayı açmadan, ekmek hala sıcakken ikincisini yazmak istedim. Hazırsanız başlıyorum, üşenmeyenler için RT ve FAV, ulaştığımız kişi sayısını arttırır. Beni de sevindirir. Teşekkürler.
2) Şimdi, eğer Position Trade’i ilk defa duyuyorsanız, öncelikle şu yazıya bir tıklayın ve baştan sona okuyun. Burada bu trade tarzı temel olarak nedir, nasıl yapılır, ne amaçlanır anlatmaya çalıştım. Bu yazıdan önce, o yazı okunmalı: borsaninizinden.com/nedir-bu-posit…
3) Evet, okuyup geldiğinizi veya ilk yazıyı zaten hali hazırda okuduğunuzu varsayarak devam ediyorum. Bu yazıda size biraz Position Trade stratejilerinden bahsetmek istiyorum. Yani, uzun vade yatırım yapacağınız kağıdı hangi teknik gerekçelerle portföye alacaksınız?
4) Önce ben ne yapıyorum, ondan bahsedeyim, sonra da zaman kalırsa diğer stratejilerin üzerinden geçeriz. Benim Position Trade mantığım şöyle: Öncelikle, analizlerimi AYLIK mumlarla yapıyorum. Haftalık veya günlük değil, AYLIK. Bu ilk şartım.
5) Görmeyi en çok istediğim şeylerden biri dönüş formasyonları. En çok sevdiklerim ise alçalan takoz, wolfe, OBO ve İKİLİ DİP. Bunların tek başına oluşmaları yeterli değil. Bu formasyonların ONAY almış olmaları lazım.
6) Tabi, onay alması için, normal bir düşen trendin yapısının bozulması da gerekiyor. Düşen trendin temel tanımı nedir? Daha düşük tepeler, daha düşük dipler değil mi? Yani aynı şu şekilde:
7) Ben temel olarak, AYLIK GRAFİKTE, bu yapının bozulduğu grafikleri arıyorum. Bu yapı nasıl bozulur? Fiyat artık yeni dip yapmaz, yapamaz, çünkü boğalar devreye girmiştir. Ve boğalar, fiyatı, bir önceki düşük tepenin DAHA YUKARISINA taşır. Yani aynı şöyle:
8) Gördüğünüz gibi, yeşil ok ile gösterdiğim fiyat, yeni bir yüksek tepe yapmış. Bir önceki tepenin de üzerine geçmiş ve ezberi bozmuş. Temel olarak ayıların trendi bitmiş gözüküyor. (tabi ki tuzak olabilir, orası ayrı,tuzak olmadığını varsayıyorum). Şimdi piyasaya boğalar girmiş
9) İşte bu düşüş trendi dokusunun bozulduğu anları, biten dönüş formasyonlarıyla iç içe şekilde arıyorum. Yani, eğer bir fiyatın düşüş dokusu bozulmuşsa ve grafiğin dibinde bir ikili dip, bir obo, bir alçalan takoz varsa, o grafiği yana alıp, daha da detaya giriyorum.
10) Detayda baktığım şeyler ise öncelikle HACİM. Yani hacmin son aylarda artmasına önem veriyorum. Hacmin artmasını, bu kağıdın büyük ve akıllı para sahipleri tarafından toplandığına yoruyorum. İkinci önem verdiğim şey ise bir tetikleyici.
11) Nedir tetikleyici? Güçlü, gövdeli, hacimli bir yeşil mum. Bu mum oluşmadan girmek çok içime sinmiyor. Üstelik, bu mumun bir de düzeltme sonrası oluşmasını önemsiyorum. Yani bu ne demek?
12) Şu demek: “aha, düşüş yapısı bozuldu, formasyondan da çıktı, tamamdır, haydi giriyorum” demek yerine, fiyatın bozulan düşüş yapısından sonra yükseliş yapısında da düzeltme yapmasını beklemek daha çok içime siniyor. Yine bir grafikte şöyle göstereyim.
13) Aşağıda çember içine aldığım yer: fiyatın döndüğü, boğaların kontrolü ele aldığı ama kar satışlarının veya açıkçıların son bir şans denemesinin fiyatı düzeltmeye ittiği yer. İşte ideal giriş noktası esasen burası. Çünkü tepeden mal almanızı ve zararın psikolojisini engeller
14) Şimdi tüm bu anlattıklarımı #AKENR grafiğinde bir araya getirelim. Aslında buna aşinasınız, ancak detaya da girelim. Bakın, #AKENR grafiği aşağıda. Alçalan Takozdan çıkış, büyük bir yeşil mum, bozulan düşüş trendi, yeni yüksek tepe, sonrasında düzeltme. Hepsi grafikte:
15) Şimdi, bu benim position trade fırsatlarını yakalamada kullandığım en önemli formül. Başka formül yok mu? Olmaz mı? Onlarca. Kimisi trend takibi yapar, kimisi pozitif uyumsuzluk arar, kimisi Bollinger Band’ları kullanır. Ben aklıma yatan başka bir örnek daha vereceğim size.
16) Uzun vadeli trendleri yakalamak için kullanılan, basit/etkili bir yöntem. Hareketli Ortalama kesişimleri. Evet, geç güncellenir, biraz hantal, ama trendi yakaladım mı da bırakmaz. Ancak, position trade’de hareketli ortalamalarla ilgili dikkat etmeniz gereken bir mevzu var.
17) Aylık grafiklerde HO'lar, çok fazla geriye gidemiyor. Çünkü 1 yıllık bir grafikte sadece 12 mum var. E, yaptığınız hareketli ortalamalar da en az giriş değeri kadar geriye gitmeli. Dolayısıyla mesela çoğu grafikte 200 aylık ortalamayı oluşturacak kadar data yoktur.
18) Yani 200 aylık ortalamalayı göremezsiniz, ya da görseniz bile yorumlayamayacağınız kadar kısa bir çizgidir. O yüzden, hareketli ortalama kesişimlerinde haftalık bakmakta yarar var. Peki, haftalık grafiklerde hangi ortalamalara bakılmalı?
19) Cevabı hisseden hisseye değişmekle beraber, bence yine en iyi çalışan iki hareketli ortalama 50 ve 100’dür. Yani, 50 haftalık ortalama, 100 haftalık ortalamayı yukarı kestiğinde kağıtta iyi bir trend başlamış diyebiliriz.
20) Ancak, bu tek başına yeterli bir gösterge değildir. Yine #priceaction ile birleştirilmesi gerekir. Güçlü bir mum, bozulan düşüş trendi yapısı mutlaka gözetilmeli. Bu kesişimden sonra fiyat düzeltmeye girerse hatta, çok daha iyi olacaktır.
21) Evet, 21 tweet oldu. Yine uzattık. Anlatacaklarım halen var. O yüzden sanırım Position Trade konusunun üçüncü yazısını da yazıp toparlayacağım gibi duruyor. Sizin de bu konuyla ilgili anlatmamı istediğiniz konular varsa yazın, not alır, diğer yazıya yetiştiririm.
22) Dinlediğiniz için teşekkürler dostlar, yeni bir yazıda, yeni bir sohbette buluşmak üzere, burası Borsanın İzinden, balığa değil oltaya yatırım yapanların mekanı. Kısa yoldan zengin olmaya değil, yetenek geliştirmeye uğraşıyoruz. Tuttuğunuz hisse tavan olsun 😊 Selamlar.
Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh.

Keep Current with Borsanın İzinden

Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

Twitter may remove this content at anytime, convert it as a PDF, save and print for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video

1) Follow Thread Reader App on Twitter so you can easily mention us!

2) Go to a Twitter thread (series of Tweets by the same owner) and mention us with a keyword "unroll" @threadreaderapp unroll

You can practice here first or read more on our help page!

Follow Us on Twitter!

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3.00/month or $30.00/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!