Jag skulle vilja komplettera bilden av varför AcadeMedias vinst ökar, trots pandemin. Den gör det nämligen delvis på grund av pandemin, men det berättar man inte. sverigesradio.se/artikel/7571488
Regeringen gick i våras in och tog över ansvaret för arbetsgivares sjuklöner. Syftet var främst att underlätta för det privata näringslivet där intäkterna kraftigt sjönk som konsekvens av pandemin samtidigt som många var hemma med olika typer av symptom.
Skolors resurser fördelas en gång om året i form av skolpeng. Rektorer (fristående och kommunala) med budgetansvar hade redan fått sina pengar när Corona kom. Deras intäkter påverkas inte av minskad konsumtion, men kostnaderna minskade eftersom staten tar sjuklönekostnader.
Det här kan man läsa om överallt i kommunernas delårsrapporter. Många kommuner gör rekordresultat och resultatenheterna (tex förskolor och skolor) visar plötsligt plus istället för minus.
En bidragande orsak är att i skolan ersätts inte alltid sjuka lärare med vikarier som kostar pengar. Antingen ställs lektioner in (vanligast på gymnasiet, händer på högstadiet, ovanligt på låg och mellan) eller så vikarierar lärare gratis för varandra.
Men staten tog ju sjuklönekostnaden för lärare som var sjuka i våras?

Exakt. Detta blir en ren plusaffär. Intäkten (skolpeng) påverkas inte av pandemin men lönekostnaderna minskade.
(Det börjar bli trist Marcus - ÖKA)

Ok. Detta är Göteborgs grundskolenämnd. Det där med sjuklöner har lett till att man kan öka skolpengen (i år) med 100 miljoner på totalen.
Till stor del kommer de här pengarna att användas till att betala gamla underskott i de kommunala skolorna. troligen kommer inget att märkas i själva verksamheten.
MEN!

Om kommunen ökar de egna skolornas skolpeng ska de fristående skolorna ha rätt till samma ökning av sin skolpeng. Och det är nu (äntligen - men jag var tvungen att förklara principen) vi ska vända blicken till hur allt detta påverkar AcadeMedias vinst.
1. AcadeMedias rektorer fick en skolpeng i januari som de använde för att räkna ut totala intäkter och sedan budgeterade för. I budget ingår ett vinstkrav (såklart - det är ju ett AB). Sedan sattes en organisation som passade överens med budget och vinstkrav.
2. Staten går in och stöttar med sjuklöner men de sjuka lärarna ersattes inte fullt ut med vikarierande lärare (fanns inga, man brukar inte betala för lärare som vikarierar, klasser ställdes in osv).
3. Detta minskar kostnader men intäkterna förblev desamma. Pengar rätt in i den kolumn i excelfilen där det står "vinst".
4. Det finns inget direkt samband mellan kommunala rektorers vinst på corona och att Göteborgs grundskolenämnd kan öka skolpengen med 100 miljoner men det faktum att de nu vet att de inte måste täcka skolors underskott gör att de kan använda eget överskott till skolpeng.
Och då kommer det in ännu mer pengar på AcadeMedias konto.
Men vad händer då i alla andra kommuner där det skapats ett positivt resultat 2020? Blir det pengar till skolan?

Nej. De flesta kommuner kommer att använda årets resultat till att inte behöva låna så mycket till investeringar.
Det här är eventuellt rimligt. Extra pengar till skolan i år som sedan tas bort nästa år är inte med säkerhet det bästa. I kommunerna bidrar statens ansvar för sjuklönekostnad till att kommande generationer får lägre låneskuld. Men i skolkoncernerna blir det vinst till ägarna!
Detta är väldigt typiskt för hela skolans styrning. När det offentliga gör saker som kostar pengar för att göra skolan bättre spiller en växande del över till koncernerna. Koncernerna kan välja mellan att använda de pengarna till verksamhet eller till vinst.
Inget talar för att de kommer att använda pengarna till verksamhet om de istället kan använda pengarna till vinst. De är aktiebolag. Det är syftet. Om syftet hade varit att tex ha en så bra skola som möjligt hade det behövt stå i AcadeMedias bolagsordning. Det gör det inte.
Ja, det var bara det.
OBS! Fågel viskar i mitt öra att AcadeMedia har brutet räkenskapsår och att de har ny budget fom höstterminen. Det innebär att det är den här länken som ska in i förstatweeten affarsvarlden.se/artikel/academ…

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Marcus Larsson

Marcus Larsson Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @Skolinkvisition

11 Oct
Variabler att ta hänsyn till när vi ska klura ut hur vi bäst styr skolan.
- Kvalitet
- Likvärdighet
- Segregation
- Skolans betydelse för lokalsamhället
- Valfrihet mellan pedagogiska alternativ
- Effektivitet
- Rättssäkra betyg

Osv

Maximal möjlighet till vinst är inte en.
Men ändå är det den variabel vi låter vara viktigast.
- Skolstatistik blir hemligstämplad.
- Kommuners hyresavtal med koncernskolor blir hemligstämplade.
- Friskolors skolpeng är för hög givet uppdrag.
- Friskolor slipper kostnad för offentlighetsprincipen.

Vinsten först!
I alla andra länder än Sverige har man satt vinsten sist. Där kan inte aktiebolag driva skola och göra vinst finansierad av offentliga medel. I Sverige har vi istället satt vinsten först. Allt annat får ge vika, koncernernas vinst är viktigast. Aktiebolagslagen regerar.
Read 9 tweets
11 Oct
Vad har boken "Att leka med elden" (som handlar om manipulativa sekter) med svensk skola och förskola att göra? Inte så mycket men sedan i somras har jag googlat skolkoncerner och granskat personerna bakom dem. Det visar sig att Dibber + Vineyard = sant. aftonbladet.se/nyheter/a/kaEy… Image
Dibber är den där koncernen som försöker att tvinga över elever i internationell profil. DN gjorde en bra granskning av det här för någon vecka sedan. dn.se/sverige/elever…
Något jag tweetade om i somras (när jag googlade koncerner pga vaknade för tidigt)
Read 21 tweets
10 Oct
Ska skriva lite om en skillnad mellan offentligt och privat driven verksamhet som inte tagits upp så mycket i debatten om skolmarknaden. Det offentliga förväntas att ta beslut inte bara efter vad som är mest lönsamt utan också efter andra - fördyrande - parametrar.
Jag var en gång i tiden kommunpolitiker i Ale kommun. De flesta alebor bor i orterna längst Göta älv, norr om Göteborg. Ett pärlband av samhällen med typ 3000-7000 invånare.
Vi hade fyra högstadieskolor längst älven. Föräldrar ville ha nära till sin skola och det fanns en rädsla att den ort som blev av med sin skola skulle tappa i attraktivitet och somna in. En befogad rädsla skulle jag säga.
Read 17 tweets
10 Oct
Det är så sjukt det som händer i kommunerna. Kommunpolitiker skyndar igenom utförsäljningar av kommunal verksamhet och nyetablering av fristående verksamhet KOSTA VAD DET KOSTA VILL. Ni har läst om IES etableringar men det är mycket mer utbrett än så. Häng med till SD:s Hörby.
Det finns misstankar om att den kommunal förskola behöver rivas och kommunledningen har bestämt sig för att sälja tomten till den den norska förskolekoncernen Norlandia.

mplusext-hby.unikom.se/committees/kom…
Beslutet har försenats eftersom oppositionen återremitterat för att få mer information men någon mer information tycks inte har getts. Fastigheten ska nu alltså säljas till "A1002 Fastighets AB".
Read 12 tweets
10 Oct
Regnar. Uttråkad. Slötittar i lite kommunala handlingar. Aha, Raoul Wallenbergskolan ansöker om att starta förskola i Sigtuna. Ja, de ploppar upp överallt nu. Koncernerna. I varje kommun. Inte konstigt för det finns ju enkla pengar att tjäna.

Hur? Ok, jag visar.
Detta skriver företaget i sin ansökan. 17-18 barn i snitt per avdelning vilket såklart är fler än rekommendationerna från Skolverket. "Ambitionen" är att ha en förskollärare per avdelning. Ok. Man satsar ganska lågt.
För att en förskola ska göra vinst är två saker viktiga.

1. Fler barn i barngrupperna
2. Lägre andel förskollärare eftersom de är dyrare än barnskötare.

Enkel matematik.
Read 10 tweets
10 Oct
GP:s @EkstromAnna har intervjuat Göteborgs utbildningsnämnds ordförande (L) och utbildningsnämndens andre vice ordförande (V) och de tycker lite olika om gymnasieskolans budget. Jag ska hjälpa GP med att avgöra vem som har rätt. Det är nämligen ingen åsiktsfråga.
Ordföranden insinuerar att den förra majoriteten sparade på gymnasieskolan men att den nya majoriteten tillför resurser. Det där är ett fulspel och det vet han såklart om.
Till skillnad från en enorm majoritet av alla kommuners budgetar redovisades inte indexuppräkning (hur mycket mer nämnderna fick) i Göteborgs minoritetsmajoritets budget. Men när gymnasieförvaltningen räknade på det kom de fram till att ökningen var 1,1 %.
Read 10 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!