τότε πρέπει να κάνουμε την ανάγκη φιλοτιμία & να πάμε σε καθολικό lockdown. Ο χρόνος δυστυχώς τελείωσε.
(2/9) Εκτός αν είμαστε ΟΚ με το ενδεχόμενο να πεθάνει μαζικά κόσμος (από κορωνοϊό αλλά κι από άλλα νοσήματα) λόγω έλλειψης ΜΕΘ.
ΑΝ συμφωνούμε αυτό πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, πρέπει να πάμε στο "maximum" των μέτρων (=lockdown) ΣΗΜΕΡΑ και όχι αργότερα. Για δύο λόγους:
(3/9) Πρώτον, με serial interval 5-6 ημέρες, ότι μέτρα λαμβάνουμε σήμερα, επηρεάζουν την καμπύλη μετά από ≈2 εβδομάδες. Στο μεταξύ τα κρούσματα συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν, και δη *εκθετικά*.
Δεύτερον, ακόμη κι αν καταφέρουμε να ρίξουμε το R από το 1,2-1,4 (εκτίμηση) σε ⩽1, ...
(4/9)...θα συνεχίσουμε να έχουμε νέα κρούσματα που θα πιέζουν το σύστημα, απλώς με επιβραδυνόμενο ρυθμό. Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν πετυχαίναμε *σήμερα* R⩽1, οι ΜΕΘ θα συνεχίζαν να γεμίζουν για ένα χρονικό διάστημα.
Για παράδειγμα την άνοιξη, το R έπεσε ⩽1 στις 17 Μαρτίου, ...
(5/9) ...αλλά το peak στις νοσηλείες ΜΕΘ (99 άτομα) το πιάσαμε 4 Απριλίου, μισό μήνα μετά.
Γι'αυτό, τα μέτρα πρέπει να κλιμακώνονται *νωρίς*, πριν "ξεφύγει" η επίπτωση (ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων) και πολύ πριν εξαντληθεί η εφεδρεία σε ΜΕΘ.
(6/9) Σε 7-10 ημέρες, ΑΝ φανεί οτι τα "εθελοντικά" μέτρα και τα (ανούσια...) "τοπικά" lockdown ΔΕΝ έχουν αποδώσει (ήτοι R>1 ακόμη), και με την κάλυψη ΜΕΘ να επιδεινώνεται περαιτέρω,
πιθανότατα θα είναι *πολύ αργά* για το lockdown: θα έχουμε ΗΔΗ μπει σε τροχιά "Bergamo", με...
(7/9) ... υπερφόρτωση/εξάντληση του συστήματος υγείας.
Επιπλέον, μέχρι σήμερα μας "κρατάει" το οτι τα περισσότερα κρούσματα αφορούν νέους (που κινδυνεύουν λιγότερο).
Αν μαζί με εκθετική αύξηση κρουσμάτων συμβεί ΚΑΙ μετατόπιση προς μεγαλύτερες ηλικίες, θα μιλάμε για εκατόμβη...
(8/9) Το Μάρτιο, η κινητικότητα του πληθυσμού (& μαζί το Rt) έπεσε ραγδαία με τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν (πριν επιβληθεί το lockdown, & πριν αυξηθούν τα κρούσματα). Κλειστήκαμε μέσα ➡️ ελέγχθηκε το πρώτο κύμα.
Σήμερα χρειάζεται κάτι εξίσου εντυπωσιακό, πριν να είναι αργά.
(9/9) Τέλος, για τις επόμενες εβδομάδες έχουν τεράστιο ενδιαφέρον τα στοιχεία για την αδρή θνησιμότητα που δημοσιεύει το δίκτυο EuroMOMO: euromomo.eu/graphs-and-map…
Ελπίζω να μη δούμε και στην Ελλάδα τις τεράστιες αιχμές που είδαν πολλές χώρες στο πρώτο κύμα...
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Thread: Η κρισιμότερη παράμετρος για τον έλεγχο της πανδημίας #COVID19 είναι ο πραγματικός αναπαραγωγικός αριθμός R (=πόσα νέα κρούσματα δημιουργεί κάθε υπάρχον).
Από τον μαθηματικό ορισμό του R, προκύπτει άμεσα το τι χρειάζεται να κάνουμε, για να ελέγξουμε την πανδημία: (1/6)
Αν R>1 η πανδημία εξαπλώνεται (εκθετικά), αν R<1 φθίνει.
Το R δίνεται από τον τύπο R = β*c*D, όπου: 1. β (contact rate): αριθμός κοινωνικών επαφών στη μονάδα του χρόνου, 2. c: πιθανότητα μετάδοσης του ιού ανά επαφή, 3. D: διάρκεια μεταδοτικότητας
(όλα μέσοι όροι προφανώς) (2/6)
Για να μειώσουμε το R<1, πρέπει να μειώσουμε τους τρείς παράγοντες του γινόμενου β*c*D:
1. Μειώνω τις επαφές μου: μένω σπίτι όσο γίνεται, περιορίζω τον κύκλο των ατόμων που συναντώ, δουλεύω με τηλε-εργασία αν γίνεται, αποφεύγω κάθε είδους συνωστισμό (μετρό, πλατείες, κλπ) (3/6)