Läser konsekvenser av IES etableringar och blir ledsen. I ”De lönsamma” skriver jag att kommunpolitiker påstår att IES etablering innebär ett komplement till, inte konkurrens med, kommunala skolan. Tex i pressmeddelande om etableringen i Östersund. news.cision.com/se/internation…
Det liberala kommunalrådet säger:
”IES verksamhet kommer att bli ett viktigt komplement till befintlig skolstruktur”.
Komplement innebär ytterligare ett alternativ att välja mellan för föräldrar och elever. Blev det så? Ökade utbudet av skolor utan att något försvinner?
Nej. Det går inte längre att ha kvar lika många kommunala skolor i Östersund med sammanhållen F-9 organisation. Inte med två fristående F-9 skolor i närheten. ostersund.se/download/18.64…§%2080.pdf
Det blir för dyrt. Östersunds grundskolor ligger 17,2 miljoner back. Ett minus som beror på IES etablering och som fick de kommunala rektorerna att skriva ett protestbrev till politikerna i våras.
IES etablering har ökat andelen friskoleelever från 15-19 % och eftersom IES kommer att öka elevantalet ytterligare kommer den andelen också att öka. Den kommunala skolan kommer att behöva göra ”ytterligare anpassningar” (läs skära ner) till våren.
Ett exempel på anpassning som konsekvens av IES etablering är alltså att ändra organisation.
”det läget klarar inte den
kommunala skolan att bära kostnader för fyra skolenheter i centrala staden. Det blir för stora
kostnader”
När IES (eller annan koncern) etablerar sig i en kommun skapas inte ett komplement till den kommunala skolan. Det skapas ytterligare en konkurrent. En konkurrent som tar elever från den kommunala skolan så att kommunpolitiker måste skära ner och lägga ner. Enkel matematik.
Att skapa en så resurseffektiv skolorganisation som möjligt är: 1. Extremt viktigt eftersom det ger möjlighet till mer undervisning för pengarna. 2. Extremt svårt eftersom det handlar om saker som är krångliga att förutse. 3. Fullständigt omöjligt när planeringen ruckas av IES
Vad händer nu i Östersund? 1. Föräldrar blir arga på kommunen eftersom de inte får ha kvar sina barn hela grundskolan på den närmaste skolan. 2. Missnöjet gör att IES (och andra friskolor) får lättare att rekrytera elever. 3. Ytterligare nedskärningar. 4. Ännu mer missnöje.
Vilka kommer att ta beslut om att lämna den kommunala skolan till förmån för friskolor?
- Föräldrar till mindre resurskrävande elever.
Vilka kommer att stanna kvar i kommunens skolor?
- Mer resurskrävande elever.
Hur kommer det påverka kommunens problem?
- De förvärras.
Vad händer när kommunens problem förvärras? Rektorer går ännu mer back. Den kommunala grundpengen per elev ökar (utan att man får mer för pengarna). Den ökade grundpengen ska komma IES till del enligt lag. IES grundpeng ökar men de har fulla klasser vilket innebär mer vinst.
Det här händer överallt där IES etablerar sig och det kommer att hända överallt (vilket är på väldigt många ställen) där de kommer att etablera sig. Kommunen förlorar elever. Kommunen gör back. Kommunen får ett tuffare elevunderlag. Kommunen stänger skolor. IES ökar vinst.
Det här tycker Centerpartiet är bra. @FredrikChs ser inget problem med nuvarande fördelningssystem. Man gör precis som liberalen i Östersund och pratar om komplement och blundar för konsekvenserna.
I Upplands Väsby etablerade sig IES med i somras. Läs om konsekvenserna här:
Folk blir lite irriterade på Twitter men i det stora hela är det rätt lugn sjö för IES när de ror runt och dränerar landets kommuner på resurser och på mindre resurskrävande elever. Centerpartiet har ju bestämt sig för att det är så svensk skola ska funka. Eleverna? Fuck them!
Jag och @rektor_linnea kan tweeta 100 000 klipp om effekten av koncernskolorna och skriva 10 000 debattartiklar och hålla 1000 föreläsningar. Centerpartiet bryr sig inte. De har valt sida och viker inte en tum från Friskolornas Riksförbund och Almega. Eleverna? Fuck them!
Ledsamt. Ett helt lands skola förstörs. Gomorron.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Ett konsortium lett av Heinrich Von Portatius, bestående av tunga utländska investerare, vill köpa alla aktier i Internationella Engelska Skolan. De är beredda att betala 5 % mer än vad aktien är värderad till. De vill det pga DEN ORÄTTVISA SKOLPENGEN. dagensjuridik.se/nyheter/budet-…
De vet att IES växer så att det knakar. De vet att samma grundpeng trots att kommunen har ett mer omfattande ansvar skapar goda möjligheter till vinst. De vet att ett mindre resurskrävande elevunderlag ökar vinsten ytterligare. De vet att elevtapp hos kommuner ökar vinst ännu mer
De vet att Friskolornas Riksförbund, Svenskt Näringsliv och Almega har massort av pengar att opinionsbilda för. De vet att motståndarna till IES och andra koncerners mord på den svenska modellen har väldigt lite pengar att opinionsbilda för.
Att detta skett under Socialdemokraternas och Miljöpartiets tid vid makten är en sådan skam. Notera att det har fortgått trots att många uppmärksammat regeringen på utvecklingen. Regeringen har MEDVETET försämrat för sjuka. arbetet.se/2020/11/02/all…
Nästan på dagen fyra år sedan jag skrev det här gästinlägget på Solrosupprorets blogg. Själv har jag haft en otrolig tur som haft fru som jobbat och möjliggjort att betala egen sjukskrivning på deltid samt hittat extremt otippad sidoverksamhet (Balans).
Andra har inte samma tur utan måste lita på det sjukförsäkringssystem som sviker dem. Det regeringen gjort är oförlåtligt. När jag hör Strandhälls, Shekarabis eller Magdalena Anderssons namn kommer jag alltid att förknippa dem med medvetet krossade människoliv.
Jag nominerar härmed Friskolornas Riksförbund till årets folkförvillare. De kör ofta med påståendet att 95 % av alla friskolehuvudmän bara har en eller två skolor. Men de missar att berätta att många små huvudmän är dotterbolag i större koncerner. Jag ska visa några exempel.
Vi kan börja med koncernen Dibber som var aktuell för några veckor sedan eftersom de försöker att tvinga elever att ha hälften av undervisningen på engelska. Dibber äger 14 skolor i Sverige. dibber.se/skolor/hitta-s…
Men när man tittar på Skolverkets statistik finns inte "Dibber" representerade i listan. Har de inga skolor? De ägde ju 14 stycken?
Jag ska skriva lite om det självspelande pianot "friskolekoncernvinster" och varför koncernerna just nu expanderar i aldrig tidigare skådad takt. Lika mycket som det här är en berättelse om företags strävan efter lönsamhet är det en berättelse om den kompensatoriska skolans död.
I år etablerade sig friskolekoncernern Internationella Engelska Skolan i Upplands Väsby. IES slår upp portarna i allt fler kommuner och de kommande åren planeras tretton nystarter till. Efter det står flera kommuner på kö enligt koncernledningen.
Upplands Väsbys grundskola går back. Anledningen är "minskade volymer jämfört budget". Men det menas att när budget gjordes förra året trodde politikerna att det skulle gå ett visst antal elever i den kommunala skolan men det blev färre. Färre elever = minskad intäkt.
”Tillväxtplanerna för framtiden är stora.
– Vi har över 200 000 barn som står i kö för att börja på Engelska skolan. En fantastisk siffra. Vår målsättning är att kunna erbjuda så många som möjligt av de eleverna en plats” svd.se/svensktysk-fon…
Förstår ni effekterna för den kommunala skolan om IES etablerar sig i den omfattning de vill och suger upp de lönsamma eleverna medan de olönsamma blir kvar i den kommunala skolan?
Snälla SNÄLLA fatta vad som håller på att hända. Friskolors skolpeng måste minskas. Vi måste göra allt för att minska koncernernas incitament att skumma skolmarknaden på de lönsamma eleverna.