Çok önemli, kusura bakmayın. Tarih yazımı profesyonel tarihçiler tarafından yapılır, ama tarih bilgisini popüler hafızaya kazıyanlar maalesef genellikle tarihçiler değil.

Tarih bilgisi üretimine gündelik politik ihtiyaçlara binaen politikacılar, diplomatlar, gazeteciler,
fesli zat gibi popüler kültür avcıları sıklıkla iştirak ederler.

Tarih bilgisinin üretimi de tüketimi de (hatta tüketimi çok daha fazla şekilde) son derece günceldir esasen ve politikacılar bunu pek iyi bilir, gündemin ihtiyacına göre tarihsel bağlamından +
kopartılmış belgeleri işte kriz durumlarında, dış temsilcilikleri ziyaretlerde, yabancı devlet adamlarının TR ziyaretlerinde keşfediverirler.

Bağlamından kopartılmış veri sıklıkla söylentilerle süslenip efsaneleştirilir, belgesi çıkmasa bile uydurulduğu vaka da çok.
Bilginin gündelik ihtiyaçlara göre değişen bir piyasası var, milli duyguları okşayan, söylentilerle süslü sindirimi kolay hap bilgi (!)nin arzı da talebi de pek fazla bu piyasada. Aynı İrlanda'yı kurtardığı uydurulan Osmanlı patatesi gibi, önce Kemal Paşa'nın yazılı mesajıymış+
gibi duyurulan, sonra özel mesajlarla "muhavere" (sözlü ifade) olduğu şeklinde düzeltilen bu ifadenin yarın bir gün youtube'da videoları da çıkar, dizilere diyalog olarak sıkıştırılır, böyle onlarca uydurulmuş ve popüler kültürde yeniden yeniden üretilmiş vaka var.
Sonra tarihçiler istedikleri kadar, "o iş öyle değil", diye yazsın çizsin anlatsın, popüler hafızaya yerleşmiş milli gururları okşayan yanlış bilgiyi düzeltmeniz çok zor, çünkü tekrar tekrar üretilip her yeni ihtiyaçta tekrar pop. tarih piyasasına sürülüyor.
Gayesi "gerçek neymiş", onu bilmek, kavramak, anlamak olan elbet hem tarihsel vakayı, hem de onun hatırlanıverdiği tarihsel koşulları kimlerin hatırladığını aktardığını, aktartığı veriyi kimin tüketimine sunduğunu (audience) sorgulamak zorundadır.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with ŞahsımınBaşganlığında

ŞahsımınBaşganlığında Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @elcinarabaci

13 Nov
Bursa diyor!!! :( Gürsu'dan tut, Nilüfer'e kadar. Son büyük deprem, "Küçük Kıyamet", 1855.

En korktuğum yapıları şuraya yazayım:

- UÜ kampüsü, özellikle yurtları
- Yeni yapılan Timsah Arena
- Özlüce-Ertuğrul semtlerinde ne varsa
- Yıldırım-Gürsu eski göçmen mh.leleri
Çünkü buralar çok değil bir asır öncesi mandaların yuvarlandığı, insanların çeltik ektikleri, sazlıklarında avcılığa çıktıkları bataklık kumluk arazi üzerine inşa edildi.
Ayrıca: Çarşamba- Dikkaldırım- eski garajın alt tarafında kalan eski göçmen kondu mahalleleri, Altıparmak... buralarda zemin biraz daha iyi olsa da binalar çok eski, çürük. Nedense bu semtlere tıpkı Yıldırım tarafı gibi kentsel dönüşüm hemen hiç uğramadı.
Read 14 tweets
12 Nov
"Yaa, iyiydi profil ismin, değiştirme", diyen arkadaşlar oldu. Anket karar verdim. Hangisiyle devam edeyim?

(Sadece ilgilenen arkadaşlara- o yüzden "banane ne be?! başka derdimiz mi yok", şıkkını seçeneklere eklemedim 😬)
"Şahsımın başganlığında" nereden çıkmıştı, bu da hikayesi:
18 Mart tarihli mezkur Covid 19 konuşması. "Şahsımın başganlığında", 15. dakika, 18. saniyede (15:18 ) 😁

Read 4 tweets
10 Nov
2004 Sabancı Üniversitesi tarih doktora yüksek lisans sorusuydu bu:

"Tarihçiyi, tarihe meraklı, çok tarih kitabı okuyandan ayıran fark nedir?" :)

Tarihçiyi çok tarih okuyandan ayıran en büyük fark, birinin tarih yazması diğerinin yalnız yazılanı tüketmesidir kardeşim.
Beğenin beğenmeyin, bu da bir uzmanlık alanı. Yoktan bilgi üretmek, yüzlerce binlerce belgeyi tarayıp, karşılaştırıp, kritik okumadan geçirip, içinden sahih veriyi süzüp, olayları neden sonuç ilişkisine sokup, olguları açıklamak, yeri geldiğinde bugünle ilişkilendirmek yazılmış +
onlarca yüzlerce kitabı okuyup koymaktan farklı bir birikim, tecrübe ve eğitim gerektiriyor. O da maalesef bir lisans eğitimiyle hatta üstüne yüksek lisans eğitimiyle bile olan bir şey değil. Araştırmacı alaylı da olabilir, ama o tecrübe yılların birikimi ve yazma işiyle hemhal
Read 5 tweets
11 Oct
1. Şu konuda yazmayacağım yazmayacağım artık diyorum, fakat gün geçmiyor ki Pınar Dinç (PD)- Umut Özkırımlı (UÖ) davasının açtığı gedikten görünen akademik- hukuki- basın yayın alanındaki kokuşmuş çürümenin bir neferinin daha çıkıp,
2. hâlâ daha yok “tacizci akladınız”, yok “networkçüsünüz”, yok “içten pazarlıklı, ilgi budalası, sürekli ahbap çavuş birbirini onaylayan konuşan kafalarsınız” vs. içerikli provokatif ve iftiracı tweetlerini önüme düşürmesin.
3. ETHEMCAN TURHAN (@muhalefetserhi) , sen YANSITMA üstatlığında Avkat Diren Cevahir Şen’e rakip olacak nitelikteymişsin meğer! Gerçi sen layık olduğun cevabı @cheja ‘dan hakkıyla almışsın ama,
Read 100 tweets
23 Sep
1.Vallahi pes… Şu Twitter aleminde yıllardır yazar çizerim. Ben arsızın, yüzsüzün böylesini, ben, net bir psikolojik rahatsızlık olan YANSITMANIN bu sitede böyle feriştahını yapanını görmedim. Bu bir İFŞA zinciridir+ Image
2.2 hafta kadar öncesinin tweetidir bu, fakat ben anca fırsatını bulup yazıyorum, çünkü artık bu arsızlıkla hesaplaşmam iki satırla geçiştirebileceğim bir şey değil. İlaveten bu, Pınar Dinç (PD)- Umut Özkırımlı (UÖ) arasındaki
3.davalaşmaya ilişkin yazacağım ikinci uzun zincirdir. Mezkur konularla ilgilenmeyen ve öğrenmek de istemeyenlerdenseniz, mesajlarımı sessize alabilir, ya da beni toptan bloklayabilirsiniz. Hiç de gönül koymam.
Read 200 tweets
22 Sep
Zozan "basına yansıyan yangın haberleri" ile "söndürül-e-meyen yangınlar"ın ortasında (Diyarbakır kırsalı-Batman-Bitlis ve Siirt- Hakari- Şırnak üçgenleri) yaşayan köylülerin tecrübeleri arasındaki büyük farkın+ "Devletin ekolojik aygıtları" birartibir.org/ekoloji/855-de…
altını çiziyor bu röportajda.

Köylülere göre yangınlar bir "uygulama", yani bu bölgeleri güvenlik gerekçesiyle kontrol altına alma amaçlı çıkartılan, söndürülmeyen, söndürmeye çalışanları engellemeye yönelik bir "uygulama".
Çevre tarihçisi Zozan Pehlivan'a (@ZozanP ) göre yangınlar "modern bir insansızlaştırma stratejisinin parçası" ve bu yangınları aslında bu coğrafyada çeyrek yüzyıldan fazla devam edegelen su kaynakları üzerinde kontrolle birlikte değerlendirmek gerekiyor.
Read 7 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!