Değerli arkadaşlar, @erhanacikgoz1 hoca da uzun dönem datasının önemini sık sık vurgular.
Uzun dönem datası neden önemlidir?
Sisteminizin daha çok fiyat hareket kalıbına önceden maruz kalma olasılığını artırır, ve sisteminizin gelecekteki dinamiği geçmiş döneme daha çok benzer.
Örneğin resimdeki scalp çalışmalarım dünkü düşüşü yakalayamadı. Çünkü elimdeki veride o patern yokmuş.
O yüzden patern kataloguna girememiş. Ayrıca bazı paternlerin de verimsiz olduğu ancak canlı veriyle görülüyor geçmişte çok örneği olmadığı için.
Uzun dönem datası ile yapılan çalışmalarda bir çok değişik fiyat hareketi test edilmiş olur. Az data ile yapılan çalışmalarda dönem dönem patern kataloğunu revize etmek gerekebilir. Dün kaçan patern aşağıdaki resimde mevcut.
Bu yüzden sizlerle zaman zaman uzun dönem verilerini paylaşıyorum.
Bu akşam da C harfi ile başlayan hisselerin 10 yıllık 1 dakika verilerini paylaşacağım.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Yıllardır her hafta sonu bir kurgu ya da filtre üzerinde çalışırım. Bu artık hobi aynı zamanda refleks oldu, çalışmazsam kendimi boşlukta hissederim.
Bu hafta sonu için de plan yapmıştım, ancak ana damardan son dönemde gelen sinyaller canımı sıktı, bütün enerji ve motivasyonumu yok etti, bir anda boşluğa düştüm diyebilirim.
Artık yolun sonuna mı geldim acaba diye düşündüm, çünkü gelen sinyaller gayet doyurucuydu.
Değerli arkadaşlar,
Bugün size sistemciliğe bakışınızı topyekün değiştirecek bir yöntem anlatacağım.
Bu yöntemle çok önem verdiğimiz "max dd, sermaye erimesi, geri çekilme" ve işlem sayısında mucizevi iyileştirme sağlayabilirsiniz.
Saat size bağlı, 100 FAVı görünce başlarım.
Amatör teknikçiler, zanneder ki, tüm indikatörler sinyal jeneratörüdür. Yani yükselirken AL, düşerken SAT sinyali var gibi düşünürler. Oysa bazı indikatörlerin özel kullanımı vardır. ADX, Rsquared farklı kullanılan indikatorlerden bazılarıdır.
ADX, piyasanın "trending market" mı yoksa sideways (yatay) mı olduğunu tespit etmek amacıyla kullanılan bir indikatordür. RSquared de öyle.
ADX, yükseliyorsa piyasa trenddedir ama bu yükseliş trendi de olabilir, düşüş trendi de.
Yüzde stop kullanıyorsanız standart sapma , average true range stop belirleme konusunda yardımcı olabilir. Ben VIOP endekste %0.4 kullanıyorum.
Diğer bir stop tekniği de;
satış durumundayız diyelim, piyasa son X barın en yüksek değerini yukarı kırarsa stop kullanılabilir.
Trend takip sistemlerinde stop kullanma zorunluluğu yoktur. Piyasa ters döndüyse sistem kötü bir yerden de olsa hareket yönüne girer ama trende ters sinyal açan sistemler askıda kalabilir.
Trend takip sisteminde stop zorunluluğu yoktur fakat iyi ve etkili bir stopa kimse hayır demez. Örneğin, trend takip sistemi, alış sinyali verdiğinde piyasanın yükseleceği iddiasında bulunmuştur. Piyasa düşüyorsa bu iddia tutmamıştır ve bu pozisyonda ısrar etmenin anlamı yoktur.
Değerli Arkadaşlar,
önceki floodımda trend takip sistemlerine örnek vermiştim. RSI "50 nin üstüne çıkınca al, altına inince sat" çok basit bir trend takip sistemidir. Pekiyi RSI ile nasıl trende ters sinyal sistemi yapılır ?
Indikator "aşırı alımdaysa sat, aşırı satımdaysa al" basit bir ters trend sistemidir. Fiyattan da teyid almak sistemi güçlendirir. Örnegin RSI 70'in üstündeyse aşırı alım durumundadır ve sat sinyali oluşturulacak bölgededir.
RSI > 70 durumu (aşırı alım) ve
RSI aşağı kıvırınca ve fiyat da aşağı yönde harekete başladıysa SAT sinyali oluşturulabilir.
Fiyat teyidini LLV[i] < LLV[i-1] ile alabiliriz.