Det kvittar hur välgrundade argument man har mot marknadsskolan och att källorna är tjänsteskrivelser från kommuner där politikerna är positiva till koncernernas etableringar. Fakta är oviktigt. Politiker VILL inte att det ska finnas problem med rådande system. Det räcker.
Idag skrev @FMannerheim en text som alla ni har läst. Kommer rikspolitiker att bry sig? Nej tyvärr inte. Fel budskap. Idag skrev även S-statsvetaren Stig-Björn Ljunggren att kommuner får konkurrera ut IES om IES är ett problem och att skolan är som IKEA. sydostran.se/ledare/hur-fri…
Vilken text kommer att läsas och gillas av flest riksdagspolitiker? Statsvetarens eller lärarens? Tveklöst statsvetarens. Att han suttit med i Academedias vetenskapliga råd ligger honom inte i fatet. Tvärt om. Politiker vill också ha goda relationer med skolnäringslivet.
Vill vi lärare rädda skolan och ändra på marknadsstyrningen så att vi inte fortsätter att vara servicepersonal på en handelsplats måste vi agera ihop. Ingen annan kommer rädda oss. Politiker kommer inte göra det. Facken kommer inte göra det. Journalister kommer inte göra det.
Det finns bara ett sätt: vi måste acceptera varandras olika uppfattningar i massa andra frågor och sluta upp i gemensam kamp mot skolkoncernerna, deras ägare, deras lobbyorganisationer och deras politiska grenar.
Lärare skriver inte under på nån januariöverenskommelse. Vi skulle aldrig förbinda oss att hålla tyst om marknadsskolan i en mandatperiod. Nu använder vi tiden fram till valet för att utbilda varandra och väljarna. Politikerna? Skit i dem. De kommer krypande när vinden vänder.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Minns tillbaka till mina rapporter om andra kommuner som tex JENSENS etablering i Botkyrka kommun. Där gjordes en uträkning av hur mycket etableringen skulle kosta i ökad lokalkostnad. 15 miljoner per år (men i praktiken 7,5 eftersom det redan fanns ett överskott).
Vidare konstaterar förvaltningen i Härryda kommun exakt det jag beskriver i varje rant om IES etableringar. Kommunala skolans rektorer kommer att vara tvungna att försöka anpassa sina organisationer till färre elever. Det blir svårt. Misslyckas de ska friskolorna få ökad skolpeng
Det här har jag med visat många exempel på från andra kommuner där IES etablerat sig. Här Skellefteå.
Jag ska berätta för er om den värsta IES-etableringen jag hittills granskat. Politiska majoriteten i Härryda vill använda skattebetalarnas pengar för att ge IES extra lokalbidrag för att bygga en skola i en kommun där det råder överetablering, i en ort där fler skolor inte behövs
Det är också en berättelse om kommunpolitikens riktiga hjältar: Tjänstemän som tänjer så mycket det går på sin roll som arbetande i en politiskt styrd organisation för att förklara för styrande politiker att det beslut de vill ta är dåligt för kommuninvånarna.
Om nån vecka ska kommunstyrelsen i Härryda ta beslut om nya riktlinjer för lokalersättning till friskolor. Beslutet ska sedan tas i fullmäktige efter nyår. Orsaken är att alliansen vill locka IES till kommunen och att IES kräver bättre hyresvillkor. harryda.se/download/18.1e…
Lokalpolitiker som fixar nya skollokaler och ger hyressubventioner till IES brukar försvara sig med att det kan vara praktiskt för kommunen att koncerner kommer in och löser lokalfrågan när antalet elever ökar. Idag ska vi kolla på ett motsatt exempel - Härryda kommun (rant).
Om kommunikationen mellan IES och kommunen finns massor att berätta men det finns inte ork för det idag. Kolla in den här ranten om ni vill veta mer. Det är faktiskt helt sjukt.
Nåväl. Senaste två veckorna har det blivit klart med tomt för IES-skola i Partille och Lerum, två grannkommuner till IES. I Härryda har det bråkats lite eftersom många som bor i huvudorten Mölnlycke inte gillar kommunens förslag men nu är det på G med beslut.
Täby kommun har infört "kvalitetspeng" där elevers "kunskapsprogression" ska mätas och där skolor som fått elever att öka mest ska få högre skolpeng. Det är en variant av "förädlingsvärde" som Svenskt Näringsliv driver och det kommer att spridas i landet. tankesmedjanbalans.se/svenskt-naring…
Vill lärare och lärarfacken stoppa detta är det NU man måste agera. Här kommer tre debattare som ihop borde vara en ordentlig ögonöppnare.
2. Några politikers och föreningen Företagarnas text om att kommunerna kan effektivisera 40 miljarder genom att jämföra sig med varandra (med tex Täby då). dagenssamhalle.se/debatt/skatteh…
Idag skriver några moderater från Täby en debattartikel om "kvalitetspeng" i Dagens Samhälle. De skriver att det är en väldigt bra sak. Jag ska tweeta några klipp från tjänsteskrivelsen som gjordes innan beslutet togs. doc.taby.se/handlingar/Bar…
Syftet med kvalitetspeng är att skolor ska utveckla sin undervisningskvalitet genom att skolor med högre måluppfyllelse premieras för det med högre skolpeng.
För att få pengen ska man dels kunna visa på bra kunskaper hos elever, dels nå tre av de fyra andra kvalitetskraven. Två av dessa grundar sig på enkäter som elever ska göra.
Jag vill väldigt gärna att ni tittar på det här inslaget om nedskärningar i Botkyrka. Börja 29:20 in på sändningen. Se hela, det är inte så långt. Man pratar om rätt saker. Nedskärningar i budget och konsekvens av att elever försvinner till andra skolor. svtplay.se/video/28047314…
En tapper och modig rektor som säger som det är. Lärare som sliter. Elever som är oroliga. Speciallärare som försvinner pga nedskärningar. Bibliotikarie som får minimal tjänst. Läs gärna den här ranten om Botkyrka, budget och JENSEN education.
Jag har läst allt som går att läsa (nåväl) om Botkyrka de senaste åren. Det som tas upp i inslaget står i kommunala handlingar. Politiker vet om detta. Pengar försvinner från utanförskapsskolor...