Alla som provat att vara bara lite skeptiska till halleluja-stämningen runt digitaliseringen av offentlig verksamhet kommer känna igen sig i @FiaEwald essä hos @DagensArena. Den är dessutom en riktig läsfest! -> dagensarena.se/essa/diskvalif…
"Kravet på att vara villkorslöst positiv till allt som sker i digitaliseringens namn är centralt i denna subkultur."
->
"Den närmast maoistiska utvecklingen, fast med marknadsekonomiska incitament, där tusen blommor tillåts blomma ger motsatsen till system, en mängd inkompatibla och illa fungerande lösningar. "
->
"Det tycks som man ofta gör saker för att man kan, inte för att man analyserat och kommit fram till att det är rätt steg i en bestämd riktning."
->
"Sällan eller aldrig lyfts på konferenserna hur digitaliseringen skulle kunna användas för att korta arbetstiden eller för att omfördela vunnen tid till fler tjänster i hemtjänsten, skolan, äldreomsorgen och sjukvården. "
->
Och om bristen på utvärdering och lärdomar: "Förutom att det naturligtvis är tråkigt att misslyckas och att det saknas utvärderingsmetoder så kan jag urskilja ytterligare en orsak till detta och det är den kultur som skapats i digitaliseringssverige."
->
"Ständig pepp och inga problem, goda exempel men inga studier i vad som gått fel."
Läs nu hela texten och få bra verktyg för att ställa rätt motfrågor när nästa digitaliseringsprofet dyker upp.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1. Academedia har en annan profil än IES och framförallt lägre status. De drabbas därför av kösystemet på ett likartat sätt som kommunerna, dvs det blir svårt att planera. På det sättet naturligt att de har en annan uppfattning än IES om samordnat skolval.
2. Förslaget om samarbete mellan kommunala och fristående skolor vore naturligt i ett system där kommunen var huvudman för och handlade upp fristående skolor. Ett sådant system vill i alla fall inte friskolornas riksförbund ha. I dagens system är det faktiskt verklighetsfrämmande
Läs @peraltenberg tråd här . Rimliga frågor att ställa. Jag tror att det handlar om mer än lögnerna och det negativa kampanjandet. Det handlar också om pengar, orättvisor (upplevda och faktiska) som skapar grogrunden för budskap och splittring, samt svagt ansvarsutkrävande.
Några rader om varför jag tycker att det här är rasande naivt av DN. Bra att de pekar på att det finns företag som utnyttjar regelverken, men det stämmer inte att företagen agerar som barn. Företagen agerar rationellt utifrån vinstintresse. -> dn.se/ledare/valfard…
DN vill ha branschöverenskommelser om etiska regler och lyfter fram mediebranschen som ett föredöme. Att kalla jämförelsen för äpplen och päron är långtifrån tillräckligt ->
Mediernas etiska regler handlar om det publicistiska. När det gäller det kommersiella följer de samma lagar som andra. De konkurrerar *stenhårt* och agerar på en *riktig marknad* med annonsköpare och prenumeranter som betalar med egna pengar. Så är det inte i välfärden. ->
I helgen skrev @pwolodarski en krönika i DN om det orimliga i att listan med företag som fått stöd till korttidspermittering inte är offentlig. Det är en viktig fråga för både skola och vård. Utan offentlighet kan vi inte veta om privata välfärdsföretag skott sig på pandemin. ->
Igår stod följande att läsa på SvD:s börssidor som ansåg Academedias aktie köpvärd. Det offentliga - vi tillsammans - har betalat som vanligt, men har leverantörerna också levererat? Det vet vi inte. ->
En snarlik situation finns när det gäller vården. Flera regioner gick in och lovade vårdcentraler som stod utan patienter samma intäkter som de hade haft innan corona. Har de samtidigt kunnat använda statliga pengar för korttidspermittering? Vi får inte veta? ->
I veckan har frågan om hur rektorer "tar referenser" på elever fått stor uppmärksamhet. Stort tack till @rektor_linnea! Politikens yrvakna reaktioner på detta provocerar. Problemet är känt och redan för 7 år sedan rådde bred enighet om att ändra på detta. Ändå hände *ingenting*->
Vi backar till 2013. Uppdrag granskning använde dold kamera och visade hur friskolor valde bort studiesvaga och "stökiga" elever med argumentet "vi har fullt", men ordnade plats för elever med toppbetyg. Kryddat med lite rasism var det också. ->sverigesradio.se/sida/artikel.a…
Reaktionerna var starka. Alla - från @jsjostedt till @bjorklundjan och även @friskola dåvarande @claesnyberg - var upprörda. Utbildningsminister Björklund skulle "diskutera detta med Skolinspektionen för att se hur man kan bli mer offensiv". -> svt.se/nyheter/inrike…
I söndags krävde några välfärdsföretagare i den här artikeln - komplett med referens till Berlinmuren för säkerhets skull - att #etableringsfrihet skulle införas i hela välfärden. -> dn.se/debatt/stryp-i…
"Genom statliga eller kommunala bidrag får skolverksamheten ta del av miljontals kronor i offentliga medel vilket på sikt kan bidra till ytterligare radikalisering och tillväxt i extremistmiljöerna."
->