1/ Een draadje over het effectief reproductiegetal (Rt) op dit moment.
Spoiler: Rt zit sinds 23 november waarschijnlijk weer boven de 1.
2/ Na de daling van de herfstvakantie bleef de Rt een beetje kwakkelen. Soms was Rt net <1, soms net >1. Dit kwakkelen is nu mogelijk voorbij. Rond 23 november werd R weer >1. En de kans is >90% dat dit vandaag ook zo was.
3/ Dat kan natuurlijk komen omdat er nu ook asymptomatische mensen getest worden (dit geldt echter pas vanaf 1 december, Rt werd daarvoor al >1). Dit lijkt echter niet de enige reden te zijn.
👇
4/ Op basis van de ziekenhuisopnames is de kans dat Rt >1 is inmiddels ook weer groter dan dat Rt <1 is. Onzekerheid is nog wel groot. IC-opnames volgen altijd wat later.
5/ Ook de mobiliteit neemt weer toe. De afgelopen maanden leek vooral 'werk' mobiliteit met de Rt te correleren. 'Werk' mobiliteit zit momenteel nog slechts 1.9% onder het toppunt wat eind september gehaald werd.
6/ Er zijn ook nog wel regionale verschillen in de Rt. Met name midden en zuid Nederland volgen momenteel de lijn omhoog.
7/ In geschat aantal besmettingen (die later vastgesteld zullen worden) ziet dat er dan per provincie zo uit.
NB. pas bij 7.1/100.000/dag zit je op niveau 'waakzaam', waar we graag naar toe willen. Alle provincies zaten daar een week geleden nog (lang) niet op.
8/ Ik herhaal het nog maar een keer: stabilisatie van het aantal besmettingen is instabiel. En bij hoge besmettingscijfers is stabilisatie perspectiefloos.
Een echte hamer (bijvoorbeeld à la Slowakije) zou veel leed kunnen voorkomen. 👇
Volgens het RIVM is het aantal besmettingen afgevlakt.
'we hebben allerlei indicatoren die laten zien dat het afgevlakt is, als het al niet afneemt', aldus het RIVM. Iedereen kan opgelucht ademhalen, toch?
Wat laten de cijfers zien?
De R is (landelijk) momenteel dicht in de buurt van de 1. Dus de kans op krimp is ongeveer even groot als de kans op groei. De onzekerheidsmarges zijn nog groot dus of de R echt stabiliseerd rond 1 of toch >1 is of toch <1 is, is nog onzeker.
Hmmm, stabilisatie, dat hebben we de afgelopen maanden toch wel eens vaker gezien in West-Europese landen?
Klopt. Zie hieronder (7-daags voortschrijdend gemiddelde). Stabilisatie (bij hoge besmettingscijfers) is dus een zeer instabiel goed.
Vandaag zei u dat we maatregelen ter bestrijding van de coronacrisis echt op basis van de cijfers moeten nemen. Daar ben ik erg blij mee en daarom een draadje over de huidige cijfers, incl. enkele suggesties.
Helaas bestaat er momenteel veel verwarring over wanneer het effect van maatregelen gezien kan worden. Vaak wordt 2-3 weken aangehouden. In onderstaand draadje laat ik obv cijfers zien dat effecten al veel eerder zichtbaar worden.
Het effect is een glijdende schaal:
23-10: 35% van het effect
24-10: 45%
25-10: 55%
26-10: 64%
27-10: 72%
28-10: 78% van het effect. Dit is 2 weken na ingaan van de nieuwe maatregelen. Daarvoor zou echter ook al een duidelijke afname zichtbaar moeten worden (indien effectief).