És clar que ho puc explicar: (1) la teoria econòmica diu que quan augmenten els tipus impositius, hi ha una "distorsió" en forma de reducció de l'activitat. (segueix fil)👇👇👇
(2) Com que la recaptació és igual al producte de tipus impositius multiplicat per activitat, és possible que una reducció del tipus comporti un augment tan gran de l'activitat que el producte dels dos augmenti.
(3) De fet, en el límit, si els tipus són del 100% (el govern s'ho queda tot), la gent deixarà de treballar i les empreses de producir i la recaptació serà zero. En aquest cas, reduir el tipus segur que fa augmentar la recaptació.
(4) Però que la reducció de tipus faci augmentar la recaptació NO VOL DIR QUE SEMPRE QUE REDUEIXIS TIPUS passarà e mateix. Si els tipys passen de 50% a 48%, augmentarà la recaptació o baixarà?
(5) Arthur Laffer va dir que quan els tipus són baixos, augmentar-los fa pujar la recaptació... però arriba un punt (diguem-n'hi T*) on augmentar-los més causa una reducció tan gran de la recaptació que la recaptació cau en picat.
(6) És a dir, la relació entre tipus i recaptació segueix una forma de campana o U-invertida. Primer augmenta i després es redueixi. Aquesta corba s'anomena Corba de Laffer.
(7) Fixa't doncs, que la Corba de Laffer NO DIU PAS QUE SI REDUEIXES ELS IMPOSTOS LA RECAPTACIÓ AUGMENTA. Això només passa si, a l'actualitat, els tipus impositius estan per sobre del màxim (el punt que hem anomenat T*).
(8) Si resulta que els impostos estan per sota de T* i segueixes la teoria del tal Israel Nosequè i els redueixes, la recaptació caurà i el dèficit se't dispararà.
(9) La Corba de Laffer, doncs, és una corba TEÒRICA que diu que, si el govern es passa i augmenta els impostos per sobre de T*, la recaptació fiscal baixarà. La corba NO DIU si un país (o una comunitat com Madrid) estàn per sobre o per sota de T*.
(10) Si els impostos d'un país estan per sobre de T* o no, és una qüestió EMPÍRICA i no pas teòrica. Laffer MAI NO VA DIR que TOTS els paísos (i menys Espanya i Madrid) es trobaven a la dreta de T* (com va dir el periodista econòmic Israel Nosequè).
(11) Finalment, Laffer NO ha guanyat mai el premi Nobel d'Economia. El que sí ha aconseguit és que els periodistes que defensen les reduccions d'impostos, com Israel Nosequè, citin la seva corba sense entendre massa de què parlen. Això no sé si és un premi... o una maledicció.

• • •

Missing some Tweet in this thread? You can try to force a refresh
 

Keep Current with Xavier Sala-i-Martin

Xavier Sala-i-Martin Profile picture

Stay in touch and get notified when new unrolls are available from this author!

Read all threads

This Thread may be Removed Anytime!

PDF

Twitter may remove this content at anytime! Save it as PDF for later use!

Try unrolling a thread yourself!

how to unroll video
  1. Follow @ThreadReaderApp to mention us!

  2. From a Twitter thread mention us with a keyword "unroll"
@threadreaderapp unroll

Practice here first or read more on our help page!

More from @XSalaimartin

29 Nov
Esperpèntic @joancgallego a #FAQSlilaTV3 amb @jcanadellb (1) negant el dèficit fiscal i donant dades sense entendre què volen dir realment (2) parlant de les dades de 2012 com si fossin les actuals, (3) exigint al govern el pagament dels ertos com si ELLS no fossin al govern,...
(4) culpant de tot a les retallades com si el SEU tripartit no hagués disparat el deute de 10.000 a 35.000M, (5) criticant Amazon per ser empresa q destrossa el medi ambient com si BCN-Comuns no haguessin pagat 200M al propietari de Castor (Florentino). Aquest home viu a Matrix!
I per cert, quan @joancgallego ha dit que Mas Colell deia que el dèficit era de 3.000M feia referència a una polèmica que hi va haver cap al 2015 arran del pamflet de Borrell. Mas Colell va fer unes declaracions on deia que la diferència entre impostos i despesa era de 3.000M...
Read 6 tweets
26 Nov
Doncs jo espero els tweets ponderats de @JordiMartiGrau explicant per què l'ajuntament de Barcelona dona centenars de milions en contractes a Florentino Pérez que s'emporta els beneficis d'aquests contractes a Madrid, des d'on el govern els usa per aplicar-nos el 155.
I repeteixo per 3a VEGADA: jo no defenso Amazon sinó la llibertat dels barcelonins de comprar on vulguin. Una llibertat, per cert, que no tenen els que necessiten atenció domiciliària a qui TU I l'AJUNTAMENT OBLIGUEU a tracter amb Sacir i Florentino (que paguen impostos a Madrid)
I les empreses de Florentino han causat terratrèmols i destrosses mediambientals a les costes de Tarragona i han cobrat més de 1.000 milions per fer-ho. Això no us ha importat a vosaltres, vulgars polítics de pacotilla, a l'hora de contractar-les.
Read 4 tweets
24 Nov
De quin país parles, company? A quin país s'emporta els beneficis que obté dels CENTENARS DE MILIONS DELS CONTRIBUENTS BARCELONINS que l'ajuntament de Barcelona paga a Florentino? Es queden a Barcelona? A Catalunya? Va pensa, que tu pots!
Deixant de banda el teu concepte de país (Espanya), si llegissis una mica veuries que ja t'he justificat què aporta Amazon: aporta LLIBERTAT D'ELECCIÓ als consumidors. Aporta poder comprar cafeteres, bicicletes estàtiques o microscopis pels nens quan tot estava tancat.
Aporta la possibilitat per a moltes empreses i botigues BARCELONINES de vendre els seus productes arreu del món a través d'internet.
Read 7 tweets
24 Nov
Cap sistema econòmic de la història ha causat tanta pobresa i tant sofriment com el paleomarxisme que proposa aquest home. Però ell, impermeable a l'evidència, segueix amb el seu dogma! Això sí que és insultant!
Si a tu i l’alcaldessa us preocupa tant el petit comerç, per què l’ajuntament posa tantes traves als petits comerciants (limitar terrasses, prohibir estufes per a que operin a l’hivern, dificultar distribució mercaderies amb blocs de ciment, impostos i quotes confiscatoris...)
No serà que això de protegir el petir comerç i la "cohesió social" que comporta és una excusa transitòria per atacar les empreses que no us agraden però que, en realitat, a vosaltres els petits comerços us importen una merda?
Read 6 tweets
21 Nov
1- Interessant article sobre la relació entre no creure el que pensa la majoria i les malalties mentals. Interessant... i extraordinàriament perillós. ara.cat/_98cc9269?s=t
2. Quan la majoria de científics creia que l'home era una creació divina i Darwin va parlar de l'evolució, estava en minoria, l'aristocràcia científica el rebutjava i la premsa publicà fotos d'ell amb cara de mico. Pero, era un negacionista i tenia una disfunció prefrontal?
3. Compte amb associar dissidència científica amb malalties mentals perquè TOTS els grans pensadors haurien estat considerats malalts al seu temps: Kepler, Galileo, Newton, Darwin i Einstein (entre d'altres) van anar contra el pensament àmpliament acceptat dels seus moments...
Read 7 tweets
4 Sep
La fusió de Caixabank amb Bankia és una mala idea des de quasi tots els punts de vista. Les fusions bancàries es fan per dues raons: (1) sinèrgies (ex: un banc s’especialitza en negoci familiar i l’altre en empreses) o (2) reducció de costos.
Caixabank i Bankia no tenen sinèrgies ja que els dos s’especialitzen en el mateix mercat. Per tant, la fusió només buscarà reduir costos tot tancant sucursals “redundants”. Això tindrà efectes negatius sobre ocupació (acomiadaments) i sobre clients (menys serveis).
A més, la fusió comportarà menys competència bancària (més oligopoli) i això perjudicarà consumidors: menys capacitat de marxar a la competència voldrà dir més poder per als bancs per a dictar condicions, pitjors serveis i remuneracions d’estalvis més baixes.
Read 6 tweets

Did Thread Reader help you today?

Support us! We are indie developers!


This site is made by just two indie developers on a laptop doing marketing, support and development! Read more about the story.

Become a Premium Member ($3/month or $30/year) and get exclusive features!

Become Premium

Too expensive? Make a small donation by buying us coffee ($5) or help with server cost ($10)

Donate via Paypal Become our Patreon

Thank you for your support!

Follow Us on Twitter!