Ser att @friskola försöker göra en poäng av att elever pendlar från Angered till IES skola i Krokslätt och att det skulle vara ett argument för att valfrihet inte segregerar. Titta på kolumnen "andel m föräldrar med eftergymnasial utbildning".
Det som sker är att Angeredselever med välutbildade föräldrar söker till IES och att de kommunala skolorna i Angered lämnas med ett allt tuffare elevunderlag. Och vi vet att föräldrars utbildningsnivå är den viktigaste variabeln för skolframgång.
Utan att värdera om det här är en bra eller dålig utveckling: Att Angeredselever går på IES i Krokslätt är inte ett bevis för att marknadsskolan minskar segregation, det är ett bevis för att segregationen mellan välutbildade och lågutbildade ökar.
Jag har jobbat på en skola som tar emot en ökade andel invandrade elever med välutbildade föräldrar. De här eleverna är ofta mer lättundervisade än svenska elever. Föräldrarna har höga förväntningar på sina barn men stor respekt för lärare. Typ tvärt om vad många svenskar har.
Ni vet den där skämtteckningen med utvecklingssamtal 1960 och föräldrar som säger till sin son "vad kan DU göra för att höja dina betyg" och utvecklingssamtal 2020 där föräldern säger till läraren "vad kan DU göra för att höja min sons betyg".
Invandrarföräldrarna är 1960.
Jag generaliserar nu efter alldeles för få individer för att egentligen kunna dra några slutsatser. Detta är en spaning, ingen masteruppsats.
Det här kan vara stressande för eleverna men för oss lärare är det en väldigt bra attityd för att vi ska kunna lära ut många bra grejer.
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Det senaste högerspinnet är att det svenska systemet med 100 % skattefinansierade friskolor innebär att alla har råd att välja. Ok, men det innebär också att eleverna i kommunala skolan får betala priset för andras val. Jag kan inte komma på något som är mindre liberalt.
Liberalism
Någon annan väljer en sak: du betalar.
Liberalism
Det kostar inget att välja en friskola men väljer du en friskola kommer dina gamla klasskamrater att få betala.
Diskussionen om skolkoncerners vara eller icke vara har exploderat i media. Debattörer som försvarar nuvarande marknadsstyrning är ofta av uppfattningen att skatten är för hög och att det offentliga slösar med resurser till skillnad mot det privata. Dessa borde kolla in Härryda.
Den politiska majoriteten i Härryda vill till varje pris ha IES till kommunen. Det finns ett ärende om extra lokalersättning till IES som skulle ge koncernen möjlighet att hyra ny helt nybyggd skola utan att det kostar dem en krona. Men då måste "undantagsregeln" röstas igenom.
Undantagsregeln finns beskriven i skollagen men enligt en ny offentlig utredning är den inte förenlig med EU-rätt. hur som helst. Här är handlingen. drive.google.com/file/d/1WV6eUL…
Är så imponerad av att Linnea ställer upp på de här grejerna. Mitt förtroende för radio/TV är tyvärr lågt. Jag deltar i debatten i forum där jag styr hur jag lägger fram mina argument och motståndare ges samma chans. Så att argumenten blir centrala, inte journalistens vinkling.
De som försvarar marknadsskolan har alla triumf på hand. Deras argument kan kokas ner till oneliners. ”Vi vill att föräldrar och elever ska ha valfrihet”. ”Låt oss fokusera på att alla skolor blir så bra som möjligt”. ”Friskolor har bättre resultat”. ”De vill ha det som i DDR”.
Hur besvarar man sådant på en mening? Det går inte. För att avslöja att lobbyns försök att leverera självklara oneliners måste man själv använda 100-liners. Det går inte att vinna en tv/radiodebatt mot en koncernskoleförespråkare. Det går bara om man får tid och utrymme.
SKR vill inte att förslaget om slopad kötid och minskad skolpeng för friskolor ska genomföras. Organisationen utbildningsberedning leds av Mats Gerdau, en moderatpolitiker från Nacka som t.o.m. privatiserat biblioteken. dagensarena.se/innehall/ideol…
För att förstå hur sjuk styrningen av skolan är måste man förstå kopplingen mellan kommunpolitiker och koncernlobbyn. I Friskolornas Riksförbunds film säger Mats Gerdau att friskolekoncernerna borde få en gräddfil hos Skolinspektionen för sina ansökningar.
Här en film på Friskolornas Riksförbunds youtubekanal där Mats Gerdau pratar om aktivt skolval för alla föräldrar.
Om ni ännu inte läst ”De lönsamma” (vem orkar läsa allt som skrivs) får ni gärna kolla igenom förordet och fundera över den senaste veckan och om boken är värd 150 kr ink frakt (120/st för två eller fler). Julklapp kanske? Skicka DM.
Det här är avslutningen. Snälla läs alla som tror det här är en vänstergrej. Det är det här jag och Åsa försökt att förmedla det senaste året. Lärare och rektorer måste säga ifrån!
Och det handlar inte om hat mot friskolor. I ett av bokens sista stycken skriver jag att utan koncernernas jakt på lönsamma elever och vinst skulle kanske samhället kunna ge ideella skolor samma skolpeng trots mindre uppdrag, allt för att skapa möjligheter till valfrihet.
Tror tyvärr att det här är en korrekt analys. Ledarsidorna har förstått allvaret men de har många frågor att hantera. Det måste man respektera. Lobbyn kommer inte att vila en sekund och några måste stå upp mot dem. Uvell hade dock rätt i en sak: Balans är två utbrända personer.
Andra måste ta upp frågan och lägga den överst i högen av frågor att driva. ”Andra” är tex fackförbunden. Fråga lärarfack i alla andra länder om de skulle kämpa med näbbar och klor mot att det svenska systemet infördes och de skulle svara ”ja”. Lärare och elever drabbas hårdast.
Det finns en teoretisk grund att stå på för att driva frågan om marknadsskolans avskaffande. Koncernlobbyn kommer inte att attackera den för de vet att det stämmer att deras verksamhet finansieras av kommunernas elever och lärare. De kommer att attackera oss som byggt grunden.