Tror tyvärr att det här är en korrekt analys. Ledarsidorna har förstått allvaret men de har många frågor att hantera. Det måste man respektera. Lobbyn kommer inte att vila en sekund och några måste stå upp mot dem. Uvell hade dock rätt i en sak: Balans är två utbrända personer.
Andra måste ta upp frågan och lägga den överst i högen av frågor att driva. ”Andra” är tex fackförbunden. Fråga lärarfack i alla andra länder om de skulle kämpa med näbbar och klor mot att det svenska systemet infördes och de skulle svara ”ja”. Lärare och elever drabbas hårdast.
Det finns en teoretisk grund att stå på för att driva frågan om marknadsskolans avskaffande. Koncernlobbyn kommer inte att attackera den för de vet att det stämmer att deras verksamhet finansieras av kommunernas elever och lärare. De kommer att attackera oss som byggt grunden.
Det kommer att vara ”friskolehatare”, ”extremister”, ”valfrihetshatare” och ”de vill ha det som i Sovjet”. Jag vet detta för det har redan börjat. Om etablerade organisationer och företrädare ställer sig som åskådare i dem matchen och hoppas att vi vinner kommer det vara kört.
Så alla andra får helt enkelt bestämma sig: ska det här upproret som börjat sprida sig från några modiga lärare bli ett sött litet avbrott från koncernlobbyns totala makt över skoldebatten för att sedan återgå till det vanliga eller ska det vara början på vändningen?
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
SKR vill inte att förslaget om slopad kötid och minskad skolpeng för friskolor ska genomföras. Organisationen utbildningsberedning leds av Mats Gerdau, en moderatpolitiker från Nacka som t.o.m. privatiserat biblioteken. dagensarena.se/innehall/ideol…
För att förstå hur sjuk styrningen av skolan är måste man förstå kopplingen mellan kommunpolitiker och koncernlobbyn. I Friskolornas Riksförbunds film säger Mats Gerdau att friskolekoncernerna borde få en gräddfil hos Skolinspektionen för sina ansökningar.
Här en film på Friskolornas Riksförbunds youtubekanal där Mats Gerdau pratar om aktivt skolval för alla föräldrar.
Om ni ännu inte läst ”De lönsamma” (vem orkar läsa allt som skrivs) får ni gärna kolla igenom förordet och fundera över den senaste veckan och om boken är värd 150 kr ink frakt (120/st för två eller fler). Julklapp kanske? Skicka DM.
Det här är avslutningen. Snälla läs alla som tror det här är en vänstergrej. Det är det här jag och Åsa försökt att förmedla det senaste året. Lärare och rektorer måste säga ifrån!
Och det handlar inte om hat mot friskolor. I ett av bokens sista stycken skriver jag att utan koncernernas jakt på lönsamma elever och vinst skulle kanske samhället kunna ge ideella skolor samma skolpeng trots mindre uppdrag, allt för att skapa möjligheter till valfrihet.
Ingen läser ändå twitter så här tidigt så jag vågar mig på en skryttråd om tankesmedjan Balans. För knappt ett år sedan bestämde Åsa och jag att jag skulle lägga en stor del av den tid jag har att jobba med smedjan på det här:
”Det stämmer att aktiebolag behöver göra vinst och utanför välfärden är inte det ett problem. För att göra vinst på en årligen urholkad skolpeng måste dock aktiebolagsdrivna skolor försäkra sig om ett enklare elevunderlag än i kommunen.”
Huddinges alliansstyre påstår att om kommunala verksamheter inte fungerar tillfredsställande ska de säljas. Men i politiskt styrd verksamhet är det alltid politiker som är ytterst ansvariga för ekonomi och kvalitet. Det demokratiskt rimliga vore istället att politikerna avgick.
Jag har inte sett den vinkeln på Huddinges utförsäljning av all kommunal hemtjänst eller Huddinges färdiga planer på hur man ska gå till väga när man stänger och säljer ut kommunala förskolor och skolor som inte håller budget men den är principiellt viktig.
Politiker får förtroende av väljarna att ansvara för skattefinansierad verksamhet. Om de inte gör det på ett tillfredställande sätt riskerar de att bli av med det förtroendet i allmänna val. Det är inte verksamheterna som blir av med förtroendet det är de som ansvarar för den.
Underbart att politiker och journalister öppet ifrågasätter marknadsskolan och koncernernas expansion. De har utan tvekan haft del i hur samtalet förändrats, men glöm inte de enskilda lärare och rektorer som haft modet att säga ifrån när debattklimatet varit ett helt annat.
Det är inte helt riskfritt att ställa sig raklång i snålblåsten, rikta blicken mot mångmiljonkoncerner och säga "ni förstör den svenska skolan". @rektor_linnea har gjort det. @FMannerheim har gjort det. Gör gärna politiska poänger men trolla inte bort individers insats.
Det finns priser att ta hem och fina tjänster att få för alla som spelar med i nuvarande styrning men väldigt lite att vinna på att säga STOP! De här två har gjort det. Och de är inte ensamma. I morse ställde sig @MisterMag1ster i snålblåsten. Det krävs enormt mod.
Om man ser skolan som vilken annan bransch som helst finns inget konstigt med att friskolor gör vad de kan för att öka lönsamheten så att de kan göra vinst, ge utdelning och växa genom att starta nya skolor. De gör rätt utifrån det uppdrag och de möjligheter lagstiftaren gett dem
Lärare som vill att Sverige lämnar det sättet att se på skolan - som en marknad, som man inte ser på skolan i något annat land i världen - behöver förstå att uppdraget då handlar om att förklara varför skolan inte är en bransch som alla andra. För det är den inte.
När lärare står inför en klass och ska lära eleverna saker som väljarna bestämt att elever ska lära sig är uppdrag skilt från att tillverka en produkt/utföra en tjänst och att sälja in den till kund. Det kan låta som att slå in en öppen dörr att skriva så men det behövs skrivas.