"Yatırımcı 2020'de maalesef tercihini #dövizden yana kullandı. Bu da tüm sektörü TL'de Merkez Bankası'na bağımlı hale getirdi. TL krediler 2,1 trilyona çıkarken TL mevduat 1,5 trilyonda kaldı; arada 600 milyar TL net açık oluştu."
Vah vah! 😊 Cümleler oldukça tutarlı gözüküyor & hak vermeye eğilimliyiz filhakika.
Sorun nerede? 2 numarada. Uzunca bir diyalog okumak istemeyenler en sona gidebilir.
Kahve sohbeti >
- TL neden azalıyor, nereye gidiyor?
+ Müşteriler $ almışlar TL vermişler.
- Kimden almışlar?
+ E bankadan işte.
- TL'lerini bankaya vermişler demek. Yok olmamış?
+ Yahu banka da piyasadan $ aldı tabi, yoksa açık pozisyona düşerdi! Beni mi test ediyorsun bu yaşta!
- Hmm... piyasadan $ alan bankaların TL'si azalmış. Kim bu "piyasa". Bizim bankalar "dışında" biri mi var?
+ Ne bileyim ya! Yabancılar. Londra filan.
- Öyle mi. Peki bu Londra eşrafı, ellerine geçen fazla TL'yi ne yapıyor? Turşu mu kuruyor?
+ Onlar da birilerine veriyorlardır!?
- Bizim bankalara değil herhalde. Yoksa MB'ye muhtaç kalmazlardı ya??
+ ee yani? Vermiyorlar belki gıcıklığına!
- %15 faizli bir parayı vadesizde yatırıyorlar öyle mi? Yalnız o vadesiz dediğimiz yer de Türk bankaları oluyor zira TL'nin tek muhabiri = Türk bankaları :)
+ MB'ye mi?
- Hah. Şimdi gizli özneye geldin işte.
+ Bildim be heytt!
- Yok, bilemedin. MB'ye vermiyorlar. Yani borç olarak vermiyorlar zira öyle bir pencere yok. MB sadece yerli bankalarla TL kredi ilişkisine girer. Geri kalan dünya ile sadece SPOT işlem yapabilir.
+ Ne demeye getiriyorsun?
- MB, piyasadan TL'yi birkaç şekilde /kalıcı olarak/ çekebilir: zorunlu karşılıkları artırabilir (yapmadı), tahvil satabilir (yapmadı), elindeki kimi varlıkları satabilir...
+ "Kimi" kaldı geriye. Ne onlar, yoksa...
- Eh, bina/arsa olmadığına göre. DÖVİZ stoğunu!
+ Yani?
- Sence?
+ Diyorsun ki, MB rezerv satmaya başladığı için piyasada TL azaldı. Emin değilim ama Londra bir iş çevirmiş olamaz mı ya?
- Çok iş çeviriyor da, yabancı bir para birimini hokus pokusla yok etmeyi beceremez. TL değil, hiçbir parayı.
+ Nasıl oluyor peki? Ne anlatacaksan, de gayri!
- Peki. Ticari banka bilançolarında TL 2 şekilde "üretilir": 1. Yeni kredi vererek 2. TCMB'ye bir şeyler (döviz, tahvil) satarak
"Yok olması" da bunların tersiyle olur.
1. maddenin tam zıddı oldu, krediler uçtu; bolca TL yaratıldı. Bu yaratılan TL ile birilerinin $ almasıyla...
...piyasadaki TL azalmaz! O doları onlara satan her kimse, TL onların eline geçer ve yine sektör bilançosunda bir yerde gözükür. TL miktarını sadece tek büyük bir şey azalttı: TCMB'nin yaptığı $100+ milyar rezerv satışı. MB karışmasaydı, bankaların ek TL'ye ihtiyacı olmayacaktı!
Piyasadaki banknot talebiyle emisyon arttığında & yeni mevduatlar nedeniyle ekstra zorunlu karşılık yatırmaları gerekeceği için TL gereksinimleri elbette artacaktı. Ama bunun skalası ile, TCMB'nin piyasadan <USD satarak> emdiği 700 milyar TL'ninki çok ayrı seviyede. Bunu bilelim.
- Özetle, müşteriler yüzünden bankalar MB'ye muhtaç olmadı! "MB yüzünden/isteğiyle" oldu o iş.
+ Ehhe, belki bu CEO onu demeye getirmiştir?
- Nasıl?
+ Halk o kadar çok USD almak istedi ki; MB satmak zorunda kaldı.
- Neden $ istediler peki??
+ Bildiğin şeyleri bana sorma 😇
>Fin<
Tam da bu konuyu @iriscibre hanım ile konuştuğumuz günlerde böyle bir beyanata denk gelmek şans mı, yoksa çekiç her gittiği ortamda çivileri mi görür bilemedim 😉
Durumu olmayanlara zip'li versiyonu vererek kapatalım. ⤵️
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
Gece çevirisi: "2020'de #yatırım eğitimim" - Ben Carlson
Bu çılgın yıldan akılda kalanlar:
İşler çok kasvetli göründüğünde hisse almak, para kazandıran bir strateji olmaya devam ediyor. İnsanlar Mart-Nisan'da "Borsa nasıl çok daha fazla düşmüyor? Etrafımıza baksanıza!" diyordu.
Hepimiz, giderek kötüye giden pandemiye ve patlayan işsizliğe rağmen hisselerin nasıl yükselebildiğini tartışadurduk.
<Sağduyunun Zenginliği> kitabımdan bir tablo, yüksek işsizlik döneminin borsaya etkisine bir bakın:
En yüksek getirilerin, ekonominin canına okunduğu zaman elde edilmesi içgüdülerimize ters gelir. Fakat "rahatsız" hissettiğimizde yatırım yapabilmek genelde iyiye işarettir.
Belki de borsa hepimizden akıllıdır: Hisseler sürekli düşerken, %50 daha düşebileceklerini hissediyorduk.
Yılbaşında, halka açıklık oranı %5'ten düşük şirketler kottan çıkarılarak "Piyasa Öncesi Platformu"na atılacak. Firmalar buna dair kararlarını KAP bildirimleriyle iletiyor.
Muhtemelen #BİST'ten çıkacak 4 meşhurun toplam (hayali) piyasa değeri = 402 milyar TL (piyasanın %24'ü)
> Bu şirketlerle alakam yok ama benim hisselere yansıması olur mu? Endeksi etkiler mi?
Bu şirketlerin endekslere katkıları açıklık oranı ağırlıklarında oluyor. Bu dördü zaten BİST30 ve BİST100'de yoklar. (XBANK hariç) hiç etkileri olmaz. Toplam BİST p.d. azalacak sadece.
Bu durum, şu tablodaki "piyasa değeri / milli gelir" gibi belirli istatistiklerdeki anlamsızlıkları temizlemiş olacak & diğer borsalarla kıyası uyumlu hale getirecek...
Sven Henrich diye bir zat var. Kendisi perma-bear olarak ünlendi. Yani dünyaya göktaşı çarpsa, "demiştim borsalar çökecek" diyip sevinecek kadar batışsever bir abi 🤦🏻 Geçen hafta FED veri açıklayınca "M1 para arzı yarım trilyon arttı, 1 haftada!" diye twitırı ayağa kaldırmıştı...
Yani FED deli gibi para basmaya başladı kaçın! diyordu. Printerların sesini buradan duyuyoruz ama 1 haftada gerçekten $500 milyar mı basılmıştı? Tabii ki hayır. Sadece M1'e; vadesiz mevduata baktığı için... M2'deki hareketi (yani vadeli mevduatı) atladı.
Aynı şey son gelen haftalık veride de var. M1 yine yükselmiş. Onu kapsayan M2 ise bu sefer düşmüş! Zira "M1 hariç M2" çakılmış. Koskoca sitede bu arkadaşlara dur! diyen bir mavi tikli hesap çıkmadı; anca zatıaliniz gibi garibanlar 😅 yani bizde olsa aynı saniye sildirirdik de.
"MB'nin "net #döviz pozisyonu" -$57 milyara indi!" dediğimizde biraz toptan konuşmuş oluyoruz. Para birimi bazında incelendiğine ben şahit olmadım, siz bari olun 😌
[G7 paralarını "€+$", egzotik paraları "riyal" diye genelledim. Genelde bakılan NUR'a değil, FX poz.a bakıyorum]
Açmak gerekirse: 1. Bu "swaplar dışlanmış" pozisyon= döviz aktiflerle döviz pasifler farkını bulup, swapları düştük. 2. MB swapla aldığı riyalleri satmıyor. Demek ki yerine €+$ satıyor. O nedenle orası iyice aşağı gidiyor. 3. Toplamı -$57 milyar net olmalı diyerek tümdengeldik.
#Altın stoğundaki hafif düşüş, $/ons fiyatı kaynaklı mı? Tamamen değil; ton cinsi "net altın pozisyonu" da düşüşte... Yani MB uzun zaman sonra ilk kez Eylül ve Ekimde altın da satmış ve 500 tonun altına inmiş. (hatırlatma için @CandirEgemen 'e teşekkürler)