1/ @MinPres: lockdown is ‘n ongewenst maar nu noodzakelijk middel met als doel het aantal besmettingen snel zo veel naar beneden te krijgen dat intensief indambeleid weer mogelijk is om het virus eronder te houden: test-trace-isolate + preventief testen tot we gevaccineerd zijn.
2/ Een lockdown is pas succesvol als de maatregelen krachtig genoeg zijn om in 4-6 weken - na 3 halveringen van 10-14 dagen - het aantal besmettingen terug te brengen tot <1250/dag (<50/100.000/week: WHO-norm).
Lockdown: alleen zinvol en acceptabel indien snel, krachtig en kort.
3/ Grootste valkuil voor het kabinet is om een lockdown - onder economische druk en lobbydruk van belangengroepen - al te gaan versoepelen voordat de maximale bovengrens van 1250 besmettingen per dag bereikt is, omdat de druk op de ZHen is afgenomen
4/ Als kabinet al gaat versoepelen bij hoger aantal besmettingen dan maximaal 1250/dag, dan is intensief indambeleid veel moeilijker en zitten we snel weer na 2 verdubbelingen op een onaanvaardbaar niveau: de hele lockdown was zinloos en verspilde moeite.
5/ Een lockdown heeft niet als doel om de ziekenhuizen weer lucht te geven. Het doel is veel breder: het doel is om indammen weer mogelijk te maken.
Via indambeleid kunnen we - afgezien van afstand houden, hygiëne, thuis blijven en testen bij klachten - weer normaal leven
6/ Normaal leven met alles weer open en een economie die grotendeels weer kan draaien, verdrongen reguliere zorg kan ingehaald worden, zorgmedewerkers in ziekenhuizen, verpleeghuizen thuiszorg krijgen weer lucht, en ....veel minder zieken, doden en chronische long-Covid patiënten
7/ Succesvol indambeleid houdt aantal besmettingen onder de 850/d.
Dat kan alleen als de lockdownperiode gebruikt wordt om landelijk èn regionaal alles klaar te maken voor intensief TTI-beleid, incl. quarantaine, en frequent preventief testen van risicogroepen mogelijk te maken.
8/ Maak nu een nieuwe niet-meer vrijblijvende routekaart, die aangeeft wat de maatregelen zijn die landelijk of regionaal worden genomen als onverhoopt het aantal besmettingen toch weer zou stijgen: grenswaarden, per risicofase pakket maatregelen.
Voorspelbaarheid —> vertrouwen.
9/ Wat verwachten we nu van @MinPres?
1.Pakket maatregelen krachtig genoeg voor een korte lockdown (4-6 w)
2.Met als expliciet doel intensief indambeleid na de lockdown mogelijk te maken, om daardoor een relatief normaal leven te kunnen leiden, tot we allemaal gevaccineerd zijn
10/ 3.Aankondigen dat er niet versoepeld wordt voordat de max. grens van 1250 besmettingen/dag bereikt is (liever nog lager)
4.Een niet vrijblijvende routekaart met grenswaarden en per risicofase pakket maatregelen,om voorspelbaar te zijn als aantal besmettingen toch weer oploopt
11/ @MinPres: ten slotte: Stuur vanaf nu nooit meer op de ziekenhuiscijfers. U bent altijd te laat, en de schade voor patiënten, zorgmedewerkers, de reguliere zorg, bedrijven, economie en burgers is giga groot.
12/ We hopen oprecht dat nu de lessen uit de 1e golf en in juli-september geleerd zijn.
Want een lockdown willen we niet meer, is vreselijk, maar ook onvermijdelijk: immers, een teken van gefaald (indam)beleid.
Dit is voor ons het toetsingskader voor de persconferentie vanavond
• • •
Missing some Tweet in this thread? You can try to
force a refresh
1/ Als @C19RedTeam zitten we ongewild in de hoek van de grote voorvechters van een harde lockdown. Dat voelt vervelend en is ook niet terecht.
Mensen zijn boos, ook op ons: niemand wil immers zo’n lockdown.
Waarom hebben wij dan toch vanaf sept. steeds gepleit voor ‘n lockdown?
2/ We zitten nu weer in een onwerkelijke periode: deze harde lockdown was niet nodig geweest, als het kabinet in september al had ingegrepen.
Als @C19RedTeam hebben we vanaf het begin steeds gepleit voor actief indambeleid, juist om zo’n lockdown te voorkómen.
3/ Het kabinet koos anders, bleef hopen dat het beter zou gaan met een beroep op het gedrag van de burger.
Maar ... hoop is geen beleid.
Ondertussen bleven in sept/okt/nov - zoals voorspeld - de besmettingscijfers stijgen en zagen we ook de ZH/IC-opnamecijfers weer toenemen.
Mijn vragen over waar we nu staan in deze tweede golf?
Aantal besmettingen is nu stabiel maar zeer hoog (5000-6000 per dag)
1. Blijft dit zo? 2. Is dit acceptabel en waarom wel/niet? 3. Zo nee, wat moet er gebeuren en wanneer? 4. Wat is de invloed van het vaccineren hierbij?
2/
2/ Vraag 1.
Aantal besmettingen is (zeer) hoog, maar blijft stabiel.
De huidige maatregelen zijn dus krachtig genoeg om aantal besmettingen niet verder te laten stijgen, maar te slap om besmettingen verder omlaag te krijgen.
Gevolg: de huidige, eindeloze “kwakkel lockdown”
3/
3/ Het is spannend om de komende dagen te gaan zien of Black Friday een negatief effect heeft gehad (vgl. Thanksgiving in de VS).
Zal het aantal besmettingen oplopen door de kerstinkoopdrukte, de Kerstdagen, viering van Oud en Nieuw?
Grote kans op extra piek na de feestdagen.
4/
Ernst Kuipers in @beau:
“Half september gingen we al door de grenswaarden heen, zoals bv aantal opnamen per dag, maar pas derde week oktober namen we maatregelen. Toen was het besmettingsniveau al erg hoog.”
Zegt hij nu echt dat het kabinet veel te laat heeft gereageerd?
2/ - Wie is eindverantwoordelijk?
- Wie is verantwoordelijk per onderdeel?
- Wie is verantwoordelijk per regio?
- Landelijk: opzetten van een landelijk draaiboek
- Regionaal: uitwerken en uitvoeren draaiboek
- Wie betaalt vaccin, wie betaalt logistiek en de menskracht?
3/
Besmettingscijfers dalen fors, maatregelen van kabinet hebben effect: super!
27/10 10.315
30/10 11.141
1/11 8740
3/11 7776
6/11 7272
7/11 6689
8/11 5703
9/11 4709
Ziekenhuis- en IC-cijfers zullen over 10-14 dagen zichtbaar dalen, verwachten we.
2/👇
2/ Deze gunstige ontwikkeling roept 2 essentiële vragen op: 1. Hoe laag moeten de besmettingscijfers zijn voordat het kabinet mag versoepelen? 2. Wat is de strategie vh kabinet om de dan bereikte lage besmettingscijfers ook op dat niveau te houden en zo een 3e golf te voorkómen?
3/ Op beide vragen heeft kabinet nog geen mededelingen gedaan(?).
Ad1. Versoepelen: Kabinet hanteert niet de routekaart (die voor versoepelen ook niet goed werkt).
Besmettingscijfers moeten <35/100.000 inwoners/week zijn in alle regio’s (<850/dag!) = norm WHO = norm Duitsland
1/ Waar staat het @C19RedTeam?
RedTeam is ontstaan na een open brief aan @MinPres en @HugodeJonge, waarin 4 - door @MinVWS in het LessonsLearned project - gevraagde experts hun zorg uitspraken over de toenemende besmettingen met dringende aanbevelingen.
👇 amp.nos.nl/artikel/234165…
2/ Na deze brief is het @C19RedTeam ontstaan: 12 experts met versch. disciplines: microbioloog, arts, verpleegkundige, veldepidemioloog, pandemie-experts, WHO-deskundige, gedragskundige, antropoloog, statisticus, complexity-science, bestuurskunde, veranderingsmanagement, econoom.
3/Dit @C19RedTeam heeft als opdracht om via open dialoog ‘constructieve tegenspraak’ te zijn naast en ondersteunend aan het ‘BlueTeam: OMT (@RIVM) om zo koker-en oogklepdenken te voorkómen bij de advisering aan het kabinet.
Dit RedTeam is onafhankelijk, neutraal en autonoom.